A térhajtóműről Harold White-tal

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Gondoltál már arra, hogy érdemes lenne formalizálni? Definiálni a problémára egy nyelvet, és ennek tükrében vizsgálni a problémát?"

A formális nyelvekkel az a baj hogy nagyon könnyû hibás következtetést levonni, lévén egy modellt építünk fel vele a problémáról és mint minden modell, hiányos adatokból építkezik és figyelmen kívül hagyhat tényeket (tökéletes modell nincs mert az maga lenne a valóság). A logikai buktatók miatt minden bebizonyítható de az ellenkezõje is.
"A gond az, hogy amennyire én tudom, eddig semmilyen kísérlettel sem tudtuk átlépni a fénysebességet. Amelyiknél elsõre úgy tûnt hogy igen, az alaposabb ellenõrzésnél mindig kiderült, hogy csak úgy látszott, mert mérési hiba derült ki, vagy a kísérlet torzult valamilyen okból.
Olyan csillagászati eseményt sem sikerült eddig megfigyelni, ahol a hatás fénynél gyorsabban terjedt."

Ez azért van mert a mûszereink is fénnyel (elektromágneses sugárzással) mérnek. Ha lenne más mód mérésre, elképzelhetõ hogy a fénysebesség nem az abszolút határ. Gyakorlatilag a fénysebesség nem a végsebesség csak az információ terjedés sebesség maximuma.
"sokmindent megenged lokalisan"

Maskeppen gondoltam. Bocsanat, de kozben meloznom is kell! Amugy van egy baratom, szinten progmatos, vele is jokat szoktam beszelgetni, rengeteg dolgot megtanulok tole! Persze sorok mellett... :-)
Hat, ok elfogadom, hogy sokmindent megenged lokalisan, de a fo kerdesem nem erre vonatkozott. Azert kerdeztem mast is mert az altrel nem az erossegem. Eppen ezert kellenenek a fizikusok.
A specrellel nem kell egyeztetni, mert az az áltrelben csak lokálisan igaz. Az áltrel viszont rengeteg mindent megenged, elméletileg.
Sajnos semmi közöm (progmat) a fizikához, de formális nyelvekkel meglepõ módon sok probléma megoldható.
Hozzá teszem, hogy legalább annyira utáltam mint a programozást assembly nyelven de mindig van pár AGY aki egy sör mellett leskicceli a vázat (szinte hibátlanul) 😉

286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>

És ha xy én vagyok, vagy te az mit változtat? A saját kísérleted ugyanannyira megbízhatatlan mint másoké.
Tudom, eppen ezert nem ertem mikent magyarazzak. Szerintem nem ok meg a feltetelezes sem, de lehet nalam sokkal okosabbak megtalanak valamit, amire nem gondoltunk. Azert irtam, hogy a spec.rellel nem is tudnam most fejbol osszeegyeztetni.
A gond az, hogy amennyire én tudom, eddig semmilyen kísérlettel sem tudtuk átlépni a fénysebességet. Amelyiknél elsõre úgy tûnt hogy igen, az alaposabb ellenõrzésnél mindig kiderült, hogy csak úgy látszott, mert mérési hiba derült ki, vagy a kísérlet torzult valamilyen okból.
Olyan csillagászati eseményt sem sikerült eddig megfigyelni, ahol a hatás fénynél gyorsabban terjedt.

Szia! Hat meg nem nagyon. Amugy csak viccnek szantam, de tenyleg voltak akik siman ertettek az ottani eloadasokat, de nekem mar magas volt.
"Szavankent meg ertem, de osszesegeben?"

Gondoltál már arra, hogy érdemes lenne formalizálni? Definiálni a problémára egy nyelvet, és ennek tükrében vizsgálni a problémát?

286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>

De, pont úgy gondolom. Különben azt kell mondani, hogy xy kísérlete alapján.

Nekem semmi teoriam nincs, csak nem ertem, hogy fog ez a valami mukodni, foleg ugy, ahogy egy masik cikkben olvastam rola, azaz gyorsasbban mint a feny. Szerintem nem lehetseges. Nem tudtak elmagyarazni, hogy miben ter el ez a fajta utazasi mod a feltetelezett, de kiserletileg meg ki nem mutatott gravitacios hullamoktol. Nem ertem, hogy lehetseges elmeletileg ez. A gravitacios hullam is max c-vel megy, szoval miben ter el ez attol. Osszehuzom magamelott, megnyujtom magamutan miben ter el a gravitacios hullamtol? A grvitacios torzulasok sem mehetnek c-nel gyorsabban, szoval a nyujtas, osszehuzas sem.

Arra ki sem terek, hogyan lehet majd egyeztetni a spec rellel.

Ertem. Akkor keresek valakit az ismeroseim kozul, de nagyon elfoglaltak ok is, meg en is. Sajnalom, hogy csak sarlatanok vannak itt dogivel! :-) A Kvantummechanika sem rossz, de orultem, hogy levizsgaztam belole, erre meg volt olyan ember aki elmet Relativisztikus Kvantum Elektrodinamikabol vizsgazni... :-) Az milyen! Lehet nem is tudom leirni! :-) Szavankent meg ertem, de osszesegeben?

Itt nem fogom tudni elmagyarázni, de rutin kísérlet, részletes leírást biztosan találsz.
"Az hogy szerinted miként látszik, csak akkor tekinthetõ igaznak, ha te végezted el a kísérletet!" Ezt ugye nem gondolod komolyan. 😊
Ne fogd vissza magad! Néha elgurul a gyóccer de van aki beveszi 😉

Mi is a teóriád pontosan?

Elöször inkább nem az 5-10K$/kg ûrbe jutattatásának árat kéne csökkenteni?

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Az a baj, hogy nemigen van ehhez értõ. Kvantumfizikus talán még lenne, de ez olyan spéci terület, amivel nem sok valódi fizikus foglalkozik.

Sarlatán persze van ám dögivel.

Azért esetleg adhatnál valami leírást róla. Az hogy szerinted miként látszik, csak akkor tekinthetõ igaznak, ha te végezted el a kísérletet!

Ne próbálj humorizálni, mert nem megy! Erõltetett.

Sziasztok!

Van itt koztetek vegzett, vagy minimum 4. eves MsC-s fizikus? A tema erdekelne, mar korabban is volt itt egy cikk (Tesztelik a terhajtomuvet??), amit nem ertettem, de szivesen megosztanam az elkepzeleseimet egy olyan fizikussal, aki erti is mirol van itt szo pontosan. Sajnos az Altalanos Relativitas Elmelet nem az erossegem, de a Spec. rel azert ok. Szivesen vennek privat uzeneteket, mert ami itt megy azert vicces, de nem a cikkel kapcsolatos.

Amugy jo lenne, ha a masik topicban folytatodna a KGY hvo emberek vitaja, az ugy is arra jo mar csak. Ott mar 300 feletti a hozzaszolasok szama, szoval...

Koszonom!

Zizikus
Azonnali, sõt még annál is gyorsabb. A késleltetett kvantumradír kísérlet ránézésre olyan mintha egy jövõbeli esemény információja kerülne a jelenbe. Kontteosok ezt kajálni fogják. 😊 Természetesen itt is a részletekben van a lényeg ami feloldja az ellentétet.
Várjál..van nálam egy stopper....na én meg úgy tudom, hogy azonnali, pont ettõl teleportálás.
Ja meg írtam errõl szakdolgozatot, vagy mit, pár éve.
Magának a kvantumteleportációnak a sebességét megmérte már valaki?
Mert én csak annyit tudok, hogy a fénysebességnél nem gyorsabb.

Fáj a fejem attól a sok idiotizmustól, amit két-három nicknéven tolsz ide. Tulajdonképp semmilyen képzettség sem kell ahhoz, hogy a sok logikátlanságot és semmivel sem alátámasztott kijelentést észrevegyem.
Jobb lenne mindenkinek, ha megkímélnél bennünket.

Igen, tele van a net hülyeségekkel. Csak szólok, ha nem tûnt volna még fel.
Nem tiltja semmi, csak a következményei problémásak, ezért vetik el.
A kvantummechanika nem lokális. Ha ha egy kvantumos rendszerre hatsz, akkor a hatás az egész rendszeren egyszerre jelentkezik.
Figyelj, nézzél már rá arra a neten, amit a Kisfaludy mond! Ne magyarul, angolul. Annyi találatod lesz, hogy nem fogsz hinni a szemednek. Ja hogy ennyien megõrültek, tudom... Felejtsétek már el Kisfaludyt, ez olyan, mintha csak arról lenne tudomásotok, ami a faluban zajlik, pedig ott az egész világ. Van szélessávotok, hozzáfértek az egész nethez. Akkor meg? Tessék utánanézni és akkor leõrültözni minket, ha ti is felvérteztétek magatokat ezzel a tudással, addig csak próbáltok visszahúzni mindenkit, aki kicsit többet tud annál, mint "a kõ az kõ oszt' ennyi".

Pontosabban azt hiszi, hogy az van. Vannak akik kézbõl jósolnak, Kisfaludy mindenbõl.
Hát ha az neked segít a megértésben, egészségedre. De ne utasítgass, én se teszem.

Neked meg be kéne végre fogni a szádat.

Ekkora marhaságokat csak egy zavaros eszû alak hajtogathat, nekem legalább egy liter tömény kéne hozzá.

Nem õ volt, hanem 8000 éves, és annál sokkal öregebb kõtáblák százain van ugyanaz, amit õ és rajta kívül még sokan mások megértettek. Csak azért Kisfaludyzik itt mindenki, mert rajta kívül nem ismer másokat, pedig rengetegen tudják ezeket.

Így ilyen formában meg nem hallottam felõle. Amit kvantum teleportnak neveznek, az nem részecske átrakása, hanem a tulajdonságainak az átrakása.
Mert az idõforrások, amik keltik az anyagot, azok kiáradási sebessége 1 fénysebesség, azon túl már minden máshogy mûködik, ott csak információ van. A fénysebesség _emiatt_ válaszfal az anyag és az információ közt. Ott az idõ megfordul, lehagyja a forrás a saját kiáradási sebességét. Egyébként mi is ebben a megfordult téridõben vagyunk, ennek eredõje maga a világ, fordítva haladunk az idõben, mint ahogy az látszik. Ez ebben a legérdekesebb.

Bocs, de semmi sem lépheti át a fénysebességet. Sem anyag, sem energia ami egyébként egy és ugyanaz. Információt meg csak energiaszint-változással tudunk továbbítani.
A kvantumteleportáció sem gyorsabb mint a fény.

Ráadásul abban sem vagyok biztos, hogy a térmanipulációs kísérletek sikeresek lesznek, de kivárom az eredményeket.

Mert kisfaludy, vagy valaki más kitalálta.
Igen, volt erre egy példa... a szobában (labor, teszt környezet), megjelent a lézer fény, forrás nélkül a szoba sarkában. 😄
Az anyag miért nem?
Bit se. Qbit igen, kvantumos információ. De oda kell tenni, hogy az eddig kísérletileg igazolt esetek mind olyanok voltak, hogy a méréshez szükséges bizonyos segéd információkat klasszikus módon dróton továbbítani kellett ahhoz, hogy a túloldalon az információt ki tudják nyerni.

A specrelbõl pedig olyan dolog következik, hogy ha információt teleportálsz a fénykúpon túlra, tehát olyan helyre ami csak fénynél nagyobb sebességgel elérhetõ, akkor az egy masik megfigyelõnek múltba küldött üzenetnek fog tûnni.
Csak az anyag nem lépheti át, annak információja már igen.

Hogy érted?
Kell hozzá egy "szál" ami azt jelzi, hogy adat fog indulni... na ez a szál az ami korlátozott ha jól tudom.
Az információ viszont azonnal ott van..nincs semmilyen korlát.
de azt, hogy azt bármilyen értelmes dologra használd, igen.

Kérlek adj zöld plecsnit! Kösz

A kvantumteleportációt tényleg semmi sem tiltja, csak a sebessége korlátozott. Az sem lépheti át a fény vákuumsebességét.

Úgy értettem, hogy a téridõ esszenciális, hasonlatosan a vízhez. Nem hajlik az semerre és soha nem is fog, nem úgy mûködik. A tér már csak eredõje, megjelenési formája valami másnak.

Maci! Mondd meg a tutit! 😄
Na meg az önjelölt asztrofizikai zseni!

Oké, alényeg az az, hogy a kvantumteleportációt semmilyen fizikai szabály sem tiltja. 😊
Ennyi baromságot összehordani, amit ti ketten itt produkáltatok, hát nem semmi!

"Vannak onjelolt mindentudok, akik hip hop kijeletik a maguk profeciajat"

Nem a magam próféciája, 7 éve tanulom.

Amúgy "Hol volt, hol nem volt a terido kontinuum egy meghataroztt szeglete" ... nade az HONNAN VOLT? Tudod?! Õsrobbanás? És még engem akarsz a lenézõ, gügyögõs magyarázatoddal felvilágosítani, hogy én hiszek a tündérmesékben? 😊

de bit lehet meg egyszer 😉