10 millió eurót takarított meg a Linuxra való átállással München
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Munkára viszont mehetne a linux: a mi esetünkben (közszféra) tényleg csak annyi kéne linux esetén, hogy mindenkit átképezzenek open office-ra. (Akik csináltak supportot elhiszik, hogy egy kevésbé jó képességekkel megáldott átlag(alatti) felhasználó NEM tudja magától megtanulni mi hol van...)Libra-t, Open Office-t itteni gépre már tettem fel, szükség volt rá, de ha az embernek csak annyi ideje van, hogy rutinból dolgozzon és ne keresgélje a gombokat, nem fog átszokni magától.
Egyébként meg kicsit magasabbról nézve a dolgot, pont ugyanaz a helyzet, mint sok más területen: ha nem értesz valamihez, megveszed azt, amihez már szinte hozzá sem kell nyúlni és magától megy, vagy ha értesz hozzá, meg tudod magadnak "barkácsolni", tudsz rajta spórolni. Ez a helyzet itt is, nem csak egy falipolc esetén :)
Már OFF de ezt is ide (Samsung, Apple vitát olvastam): IT-ben azt látom, hogy mindenki itt vitatkozik, hogy melyik a jobb. De ezek is csak márkák, mint bármilyen más piac esetében, nem? Nem feltétlenül létezik "jobb"
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Sajnos nálunk is el kellett volna már kezdeni évekkel ezelõtt ezt a verziót, de gondolom még terv szintjén sem létezik. Így meg csak öntjük az amerikaiak kasszájába a lóvét, amibõl amúgy sincs túl sok.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Csak egy érdekesség! Minek egy iratkezelõ rendszernek silverlight? :) Persze csak a legújabb verzióval megy, ami linux alatt nem mûködõ képes, hisz esélye nincs a moonlight -nak. ;)
Mennyivel egyszerûbb lenne kiutálni a PC-ket és vékonyklienseket használni központi szerverrel, melyen telepített linux fut? Vírusirtóból is jóval kevesebbre lenne szükség.
Azért mellékesen megjegyzem, hogy sokat teszteltük a libreoffice-t és sajnos komolyabb irodai használatra még nem jó, mert vannak vele problémák. Sokszor elszállt még linux alatt is, persze ezek csak akkor jönnek ki, ha kened vágod az office-t és mélyrehatóan használod is. Otthoni célra ill. egyszerû feladatokra tökéletes! OpenOffice már jóval stabilabb, csak hát annak a fejlesztése leállt. :( Még picit várni kell, míg kiforrja magát.
killall imagent
Persze akkor nem lehetne vaskos " támogatásokat" zsebre tenni az Ms-tõl.
most megkaptam tesóm levetett gépét és megint csak azért térek át xp-rõl 7-re, mert ha már lesz olyan vas, legyen dx11. van amire nem elég nekem az xp? nincs. akarok felpuffasztott oprszrt? akar a fene. azok miatt a nyüves játékok miatt (pedig olyan marha sokat nem is játszom).
win8-cal meg erõsen vágják maguk alatt a fát, bár nincs kétségem, hogy hamar észbe kapnak és lesz újra megszokott start menüs felület - vagy hivatalos, vagy hack. (vagy már van is?)
a játékosok már igenis meghatározó réteg (vagy 15-20 éve), amikor bemennek boltba (ha esetleg boltból származik), pistike diktálja milyen oprsz legyen, nem apuka.
azt meg nem hiszem, hogy sztím mostanában lehúzza a rolót. francnak kell még egy digitális disztribútor. csak origin? windows live? nem veszem meg. így is pár év elmaradásban vagyok játékokkal, semmi nem annyira fontos.
valve-éknek az lenne a nagy húzása, ha vmi ügyes emulátort pakolnának a sztímbe, a win játékok támogatására. de mivel még arra se képesek, hogy a sztím egy rakás problémáját kiküszöböljék, nem tudom, erre mi az esély. pedig a pénz dõl a sztímbõl, efelõl nincs kétségem.
lehet, a rebesgetett valve konzol errõl fog szólni...
No good deed goes unpunished, outlander. - Azura
youtube -> keres "Run Ubuntu 12.04 on Android"
jó nézelõdést ;)
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
"Ki a fene fog parancssorozni azokon kívül akik amúgy is jobban otthon vannak a pc világában?"
és ugye a Debian nem a kezdõk rendszere...
Csak ha elinditjuk oket. Persze nem art arm-os gepre az arm-os valtozatot felrakni. Eleg sok tisztan linux-os programot irtam mar ami utanna android-on (is) futott.
"Normális X-Server sincs rá, csak kamu, szinte-semmit-nem-tudó verziók"
Barmi amin ssh-n keresztul bejon egy tavoli gep desktop-ja mar jo. Te az ablakkezelo rendszer hianyara gondolsz, de az a tenyleges X szervertol fuggetlen. Meg a legbutabb xvfb-n is elmegy minden rendes X-es program, akar egy openoffice is. Onnantol pedig csak meg kell jeleniteni a memoriaban renderelt kepet az android-os kepernyon, az pedig eleg egyszeru feladat. (irtam mar ilyen programot, mukodik)
"Teljesen saját API-k vannak hozzá, amelyeken keresztül egy Android alkalmazás eléri a hw-t."
Teljesen sajat api-k is. En pl. szeretem a libstdc-t hasznalni android alatt is, az sprintf-et es az fopen-t nem zavarja, hogy desktop linux vagy android. Gyakorlatilag ezert van font egy tonna linux nativ program a telefonomom. (van benne full qwerty, szoval nem kell virtualis billentyuzettel szivnom) Csak root jog kell hozza, hogy felrakjuk oket, de onnantol mar minden kenyelmes. (kezdoknek: adb shell vagy android desktoprol egy ssh localhost-ra, mindjart ott a nativ linux a kepernyon)
"Azonban, az Ubuntu for Android még nem elérhetõ semmilyen gépen."
En mar raktam fel jopar android-os programot sourceforge-rol is, szoval aminek van nightly build-je es fut rendesen, az nekem mar jo.
Az Android-on NEM mennek a desktop Linux programok.
Normális X-Server sincs rá, csak kamu, szinte-semmit-nem-tudó verziók (a Market-en). Azokon csak az X demó programok mennek, LibreOffice és más komolyabb alkalmazások nem.
Az Android egy teljesen külön világ, teljesen elszeparálódik a mainstream (desktop) Linux-tól. pl.: Teljesen saját API-k vannak hozzá, amelyeken keresztül egy Android alkalmazás eléri a hw-t.
Az Ubuntu for Android egyébként pont ezt a problémakört célozza. Az egy teljeskörû integrációt céloz a Linux-os desktop környezet és az Android között. Azonban, az Ubuntu for Android még nem elérhetõ semmilyen gépen.
Az is Debian/Ubuntu alapú, viszont az Mate (Gnome2) dektop-al jön, ami sokkal jobb teljesítménnyel mûködik mint a Unity.
Sjna amikor föltoltam elõször a legujabb ubuntut alig vánszorgott a rendszer, utána javaslatra a régebbi ububtu-t próbáltam, az valamivel elfogadhatóbb sebességben, végül sokak ajánlására a xubuntu, egy 1800-as AMD procival 256 MB rammal rendelkezõ gépbe.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Szerintem rakj fel egy alap debian-t, ezt direkt mernokoknek keszitettek. En desktop gepeken hasznalom fejlesztesre es azon kivul hogy grafikus telepitoje van minden mukodik a grafikus feluletrol. Ideertve az android-os telefonok hasznalatat, a halozati megosztasok kezeleset, minden. Mondjuk ahhoz, hogy ne hianyozzon semmi, erdemes a teljes telepitest felrakni. En halozatrol raktam fel, tehat par megas iso az inditashoz aztan halozatrol a tobbi. Most ez a tobbi valojaban 6 dvd-nyi anyag volt, de innentol tenyleg benne van minden ami a mukodeshez kell. Meg hang es 3D-s gyorsitas is van kulon driver telepites nelkul. Az egesz ara az, hogy nagyobb a rendszer hardver igenye, mint egy uj win8-ase (ceges 800 ezres munkaallomasok vannak alatta). Viszont minden jol mukodik, tehat alapbol fent van az irodai csomagoktol a fejlesztoi kornyezetekig minden (igen az osszes, full install-t kertem). A grafikai trukkozeseket viszont kikapcsoltam (3D-s desktop forgatas, attunesek), mert lassitjak a rendszer reakcio idejet, ugyanis az is ido amig lejatsza ezeket az effekteket, mig egyebkent azonnal valt. Nem szoktam a parancssorral szorakozni, nem fogok tobbet gepelni mint amennyi a fejleszteshez kell, az is boven sok. Ezen kivul mennek az egyik gepen a win32-es jatekok, ez nem volt feltetel a cegnek de nekem fontos a munkamhoz... (team fortress 2, skyrim, borderlands)
ps: A felhasznalo barat linux-ot android-nak hivjak. Van belole x86-os desktop valtozat es mennek raja az opengl-es 3D-os linux-os jatekok is. Megy az osszes desktop program, ugyanis az android csak egy keretrendszer (es api) a linux kernel folott. Egyedul egy x szervert (desktop gui) kell felrakni hozza, de az meg a marketben is van, szoval telefonon is megoldhato a dolog ha van az adott desktop programbol arm-os valtozat. (az open source-osok tobbsegebol van)
Az egyszerû dolgokra sem használható alapból fórumok bujkálása nélkül.
A Hangkártya megszólaltatása, a filmek lejátszása, akármilyen feladathoz kell szívás, jó böngészõ meg levelezõ alapból van.
Ráadásul sokszor amikor nézem a fórumon, hogy le van írva mit hogyan kell csak beirom enter és a következõ pillanatban a nem várt eredmény érkezik,sokszor nem ugy megy mint ahogy leírták mert valami hiányzik vagy valami nyúgje van.
Még egy hálózati tárolót se lehet rákötni anékül, hogy valamit mókolni kelljen, persze megint parancssorban.
Mire nagyjából rendebe raktam addigra elment a kedvem tõle, na ezért nem megy az áttérés.
Ki a fene fog parancssorozni azokon kívül akik amúgy is jobban otthon vannak a pc világában?
Szóval sajna ez van.
Ha a szoftverfejlesztõk a directX helyett openGL-ben csinálnák az alkalmazásaikat akkor a játékok is kicsit nagyobb számban jelenhetnének meg rá, így az alkalmi/hardcore réteg is nagyobb számban térne át linuxra.
Egy kolegám azt mondta hogy a linux az bonyolult és szenvedés használni. Attól függ mire. Az alap rendszerek az alap dolgokra tökéletesen alkalmasak, ha meg mókolni akarsz vele akkor már tényleg érteni kell hozzá. De most õszintén... hány olyan koca PC-s van akik nem is ismerik a wint, és még életükben nem másztak bele a vezérlõpultba, vagy hány végzett particionálást egymaga. ;)
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
Éppen most volt pár napja egy másik hír egy másik oldalon, ahol meg pont egy másik német helyen térnek vissza a MS termékekre, mert az OOo/LO nem kompatibilis a MS Office verziójával (és mellesleg az emberek átképzésére túl sok pénzt kellett fordítani, mert az OO/LO mûveletek tekintetében is más).
Vagyis van ellenpélda is...
One Vision. One Purpose.
A másik ami eszembe jutott, hogy a mostanában felkapott kickstarter-es project-ek nagy részénél beígértek linuxos verziót is. Persze ezek apró dolgok, de ha sok ilyen lesz, akkor hosszútávon szerintem van jelentõségük.
Ehhez kapcsolódik, hogy a Steam is a Linux irányába mozdult, ha esetleg valaki szeretné kipróbálni a linuxos klienst: http://www.ubuntuvibes.com/2012/11/steam-linux-beta-launched-how-to.html
Míg egy zárt szoftvernél ha a fejlesztõ cég lehúzza a rolót, akkor a kódok is valószínûleg a süllyesztõbe kerülnek (jogutód nélkül).
Így a szabad szoftver oldalán áll, hogy nem kell mindig nulláról kezdeni a fejlesztést, ami hosszú távon nagyon pozitív dolog.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
A linux bonyolultsága pedig nem jelentkezik az átlag micikénél, max ha sutyiban akar feltelepíteni valami játékot a gépre (hogy ne kelljen mindig dolgoznia, hanem kavicsokat cserélgethessen).
ui.: micike=irodista
killall imagent