298
-
caius marius #58 "NEM! Értsd már meg! Ha használsz egy előtte már kitalált és levédett dolgot, de közben jogilag rendezed (fizetsz, felvásárolsz, megegyezel stb.) akkor az NEM LOPÁS!"
Gondolom akkor ezek ellentéte az ugye?
Na, kitől van az idézet?
:)
-
#57 "Csak nem sikerült. Én szóltam előre M2-nek, de úgy néz ki még ezzel együtt sem sikerült mindenkinek értelmeznie.... :("
Szomorúan olvasom, hogy nem sikerült, belőled azért többet néztem volna ki. De van jó hírem is, tudok segíteni!
M2 egy gyenge kísérletet követett el valami szarkasztikus/ironikus(szerű) hsz-re, ami már neki sem teljesen jött kerekre, mert kicsit túlteng nála a Samu utálat és sajna a fixa ideája az, hogy aki ferdén néz egy almára annak mind Galaxy-je van, de legalább egy samu nevű porszívó, vagy mosógép, mikró, esetleg LCD tv, laptop, fényképezőgép biztos van a tulajdonában (hmm végül is lehet, hogy igaza is van, hiszen a Samu annyi mindent gyárt, amit az Apple nem, pl még processzorokat ájfon telefonokhoz).
Így aztán a hsz-en valszeg csak ő nevetett, van ilyen. Persze mert lefelejtette az idézőjeleket, meg szmájlikat, ami miatt mint a te esetedben is, így a Apple hívek többségénél nem jött át a mondanivaló. Sajnos a világ ép fele meg 15 éves kor fölött nem jellemzően vevő az ilyen humorra, így rajtam kívül, aki a humor minden fajtáját értékelem, nem sok visszhangra talált.
-
gforce9 #56 Ide is egy +1 jár :) Szívemből szóltál :) -
gforce9 #55 Teljesen jó az a hozzászólás. Teljesen odamutató. +1 neki. Szerintem te nem érted a lényegét. (nem vagyok samsungpárti) -
caius marius #54 Maxima like!
-
csimmasz #53 A kettős mérce az itt is megvan rendesen.
A Samu az rossz gonosz mert lemásolta az itelefont, az Apple direkt jótettet hajtott végre amire az SBB vagy ki, kifejezetten büszke, sőt majd ő fizet mindjárt az Almának ezért a hőstettért.
Ha látnátok magatokat kívülről, olyan számnalmasak vagytok mint a másik tábor agyroggyant márkabuzijai.
Nem lehetne anyit mondani, hogy ha az Aple hibázott akkor fizessen vagy egyezzen meg a féllel?
Muszály minden ciikkben a civilizáció alapkövének kikiáltani azt a kurva céget?
Csak közlöm minden degeneráltal, hogy a vezérkar és a részvényesek pont telibe szarják azokat is akik vérremenő küzdelmet folytatnak a márka védelmében!
A szaros készülékek pedig értünk lennének nem mi vagyunk értük es ez nem csak az almára igaz.
Sohasem fogom megérteni, soha, az ilyenek miatt vannak háborúk ha hatalom van a kezükben mert egy értelmetlen dologból személyes kérdést csinálnak.
Mindegy, lehet minuszolni már lesz*rom, minden hírnél mint a jehova tanui öntik az észt. -
Papichulo #52 Ennyi, tenyleg erre telt?
Ha te is tajekozodnal tobb forrasbol, akkor rajohetnel, hogy a cikk hibas! Keress ra az iTunes store-ban az alkalmazasra es csodak csodaja, csak iPhone valtozatot talal! Tudod, en nem irogatok hulyesegeket, mint te, hanem utananezek a dolgoknak. Ujszeru koncepcio szamodra, tudom, de ajanlom, hogy egyszer probald ki, hogy ne jarasd le magad a vilag elott ;)
Azonkivul a tobbi pontra is, frappansan reagaltal. Esetleg ugy gondolod a linkjeim meg a screenshot-ok hazudnak, te kis ugyvedbojtar?
Tudom, hogy ez is most nagyon fel fog zaklatni lelkileg, mert nem fogod tudni feldolgozni, de van egy ilyen alkalmazas is az appstore-ban: http://itunes.apple.com/us/app/lhorloge-suisse-minimal-clock/id423427042?mt=8
Ez hogy illeszkedik a vilagkepedbe? Ez is illegalis masolat vagy esetleg Feger megsem exkluziv jogokat kapott es akkor kartyavakent dol ossze az ervelesed? ;)
-
#51 Öregem, ha a hülyeség fájna, te torkod szakadtából ordítanál
Ha vetted volna a fáradságot ott van pont ebben a cikkben ez az idézet
De ugye beszólogatni könnyű, az már fáradságos lett volna, hogy esetleg a cikket is elolvasd...
Hát most én mondom, hogy ennyit tudsz, kis pajtás... -
#50 Csak nem sikerült. Én szóltam előre M2-nek, de úgy néz ki még ezzel együtt sem sikerült mindenkinek értelmeznie.... :( -
#49 "Namármost, azzal, hogy az Apple az ő engedélye nélkül lemásolta a szoftvere több elemét (sőt, mint írtam, még mindig nem derült ki, hogy maga a szoftver mennyiben más, mint az eredeti), azzal a fejlesztő és az Apple közötti megállapodás sérült. "
De fogd már fel, hogy ezt csak te költötted mellé. Egyáltalán nincs arról szó, hogy az apple lemásolta volna a szoftver több elemét. Miért másolta volna le? Annyira bonyolult technológiával lehet csak egy órát leprogramozni, hogy azt lopni kell? Ugye ezt azért te sem gondolod komolyan. Nyugodtan írhatsz te is egy óra programot még iphonera, gondolom nem kell hozzá lopkodnod (ha tudsz programozni).
"Ahogy itt már más is írta, hacsak az Apple felhasználói feltételeiben nincs benne, hogy a programozó lemond a jogairól a Store-ban való feltöltéssel, akkor bizony több jog is megilleti Thomas Feger urat. Ezek nem a dizájn elemekre vonatkozó jogok, hanem a szoftverre vonatkozóak."
Viszont jelen állás szerint ezek a jogok nem sértültek. Milyen joga sérült szerinted Thomas Feger úrnak?
"Jó lenne, ha végre el lennének olvasva azok a dolgok, amikre reagáltok, ugyanis ezt már eddig is leírtam párszor..."
Elolvastuk csak nem értjük miről beszélsz. Mivel van Thomas Feger úrnak több joga, mint mondjuk egy bármelyik másik óra app írójának? Azért mert előbbi megkapta a jogot arra, hogy használja az óra kinézetét??? Ettől még semmivel sem lesz több vagy más joga. -
Papichulo #48 Ennyit tudtal osszekinlodni az osszes dologra amit felhoztam? Egy forras nelkul idezetet?
Ugy tunik, hogy meg mindig kepes voltam tulbecsulni teged... :) -
#47 " iPhone- és iPad-program"
Erről ennyit... -
#46 "- a piros mutató RGB kódja teljesen eltérő, mindhárom színtartományban!,"
Nemmondod!
Ez most komoly!!??
Viccnek kicsit azért dúrva lenne!
:DDD
"(vajon magukra ismernek ebből a másik perben Samsungot védő arcok?)
Móricka, most elárulom neked, hogy ebben a perben nincsen képviselve a Samu!!!!
:DDD -
Papichulo #45 "Azonban azzal, hogy a Swiss Railway Clock nevű iPhone- és iPad-program 2009-ben felkerült a Store-ra"
Ja, raadasul a SwissRailwayClock alkalmazas csak iPhone-ra lett kiadva, mig az Apple oraja meg csak iPad-en letezik. Tehat meg csak erdekutkozes sincs... ha mas nem, ez egy ujabb jo reklam Fegernek.
Persze ennek is utana kellett volna nezned, de szamodra konnyebb hulyesegeket beszelni... -
#44 Ezekben a vuzi szabadalmi perekben soha nem az a kérdés, hogy mit lehetne, hanem hogy valójában mit csinált az adott cég!!!
Soxor még azt sem szabad jogilag ugye, amit, amúgy lehetne.
Szal, persze le lehet másolni 1-2 óra alatt. De kérdem én, te újra alkotnád akkor is, ha ott lenne a kezedben? Amúgy ehhez nem annyira programozni kell, valszeg az összes mutatós óra progi kb ugyan úgy néz ki forráskód szinten. Amin itt a faxvakarás megy az egy sima olyan munka, amit egy alsós egy Paint szintű programmal max 3/4 óra alatt megvalósít.
Na ezt nevezem én a XXI. szd-i IT teknológia csúcsának, és hogy ide jutottunk, hogy ezek jelentik azokat a kérdéseket, amin az emberek késhegyre menő vitát folytatnak az nagyban köszönhető a Zépülnek, meg a nagytesójának az M$-nek!
:DDD -
Papichulo #43 "Oké, hol is írnak arról, hogy megegyeztek?"
#4 - Bar nem konkret megegyezesrol irnak, de ebbol a kijelentesbol nem elhuzodo pereskedesre lehet kovetkeztetni :)
"sőt, mint írtam, még mindig nem derült ki, hogy maga a szoftver mennyiben más, mint az eredeti"
Ha tudnal angolul es nem akarnad megint lejaratni magad mindenki elott, akkor ennek siman utananezhettel volna postolas elott!
Ime Feger alkalmazasa (http://itunes.apple.com/us/app/swissrailwayclock/id306098880?mt=8):
Egyetlen ora, semmi mas nem csinal!
Mig az Apple megvalositasa:
Szamodra ugy tunik, hogy az Apple egy-az-egyben lemasolta Feger alkalmazasat? Nem latsz kulonbseget a ketto koztt, mind kinezet, mind feature-set vonatkozasaban?
Fegernek semmilyen jogarol nem kellett lemondania, mivel az Apple csinalt egy masik ora alkalmazast, ami reszben pont az SBB desgin-jat hasznalja. Ok meg ugy nez ki, meg buszkek is arra, hogy ezt valasztotta az Apple es anyagi karteritesre sem tartanak igeny.
Megnyugodott a kis lelked, vagy megint valami melyrehato jogi elemzesre keszulsz, hogy miert hulye mindenki es miert csak te tudod jobban ezeket a dolgokat? :) -
#42 Oké, hol is írnak arról, hogy megegyeztek?
Mert ez a hír minden nagyobb portálon megjelent tegnap, de megegyezésről sehol nem írtak, csak arról, hogy előnyösebbnek tartanák, mint egy elhúzódó bírósági eljárást...
De tovább megyek: jelenleg legalább 3 sértett van az ügyben. Az első az SBB, mint a grafikus elemek jogtulajdonosa. A második a Modaine Group, akik az SBB-től licencelik a kinézetet és erre órákat és más emléktárgyakat gyártanak. A harmadik pedig Thomas Feger, az a szoftverfejlesztő, aki rendelkezik a vasút engedélyével a kinézet használatára szoftverekben.
Az SBB kiadhat engedélyt az almának, ha nincs kizárólagossági megállapodása valamelyik féllel. Ez tiszta ügy, nem is vitatható. De ez csak a jogi kérdéskör egyik fele csupán. Ha az SBB kiad engedélyt, a Modaine Group, mint olyan, kiesik a játékosok közül, ahogyan az SBB is.
Csakhogy mindez csak a grafikus elemek használatának kérdéskörét oldja meg!
Azonban azzal, hogy a Swiss Railway Clock nevű iPhone- és iPad-program 2009-ben felkerült a Store-ra, szoftverjogok is keletkeztek, melyek nem az SBB tulajdonát képezik, hanem a programozóét! És ezeket a jogokat az Apple el is ismerte, konkrétan azzal, hogy befogadta a programot, felvette a 100 dollár befizetést és elősegítette a program terjedését (ami a hírek szeriont elég szépen ment is). Namármost, azzal, hogy az Apple az ő engedélye nélkül lemásolta a szoftvere több elemét (sőt, mint írtam, még mindig nem derült ki, hogy maga a szoftver mennyiben más, mint az eredeti), azzal a fejlesztő és az Apple közötti megállapodás sérült.
Ahogy itt már más is írta, hacsak az Apple felhasználói feltételeiben nincs benne, hogy a programozó lemond a jogairól a Store-ban való feltöltéssel, akkor bizony több jog is megilleti Thomas Feger urat. Ezek nem a dizájn elemekre vonatkozó jogok, hanem a szoftverre vonatkozóak.
Jó lenne, ha végre el lennének olvasva azok a dolgok, amikre reagáltok, ugyanis ezt már eddig is leírtam párszor... -
#41 Nyugodt lehetsz, elolvastam mindent. Csupán a mondandód nem volt teljes, mert kizárólagos felhasználási engedélynél érintett leszel, függetlenül a jelen ügytől. -
G_ArchAngel #40 Itt mit kell nezni? -
#39 Én hallottam de ha lenne ilyen akkor nem arról lenne szó, hogy gond nélkül megegyeztek. (Tehát szép úgy írni, hogy még csak el sem olvasod miről van szó) -
#38 Kizárólagos felhasználási engedélyről hallottál-e már? -
kvp #37 http://szifon.com/2009/04/06/apple-logo-tortenete/ -
M2 #36 Tényleg, azt tudja valaki miért az első bűnbeesés jelképe (harapott alma) lett az Apple logója? -
M2 #35 Nem-nem, az Apple ügye később jön a Bibliában. Perelik is a zsidó és keresztény egyházat a negatív ábrázolás miatt, valamint licenszdíjat követelnek, vagy ellenkező esetben követelik az alma eltávolítását a történetből. Lehet holnaptól körtével csábítják ki az Embert a Paradicsomból. -
M2 #34 Pedig még azon is gondolkodtam, hogy az utolsó sort lehagyom, majd a war után jövök elő vele. :-) -
#33 Nem hiszem :)
Te meg nem voltál elég világosan cinikus - így ezért is kapni fogsz :) -
M2 #32 A vak is láthatja, hogy a két óra teljesen különböző, az Apple óráján:
- rövidebbek és tömörebbek a nagy vonalak,
- szintén teljesen mások a kis vonalak: vékonyak és hosszabbak,
- a másodperc mutatója nem éri el a nagy vonalakat,
- a fekete mutatók nem vékonyodnak,
- a piros mutató RGB kódja teljesen eltérő, mindhárom színtartományban!,
- körben kisebb a perem.
Tehát egyetlen eleme sincs a két órának ami egyező lenne, akkor mitől is másolat?
Különben is, egy mutatós órát nem lehet máshogyan megcsinálni!
(vajon magukra ismernek ebből a másik perben Samsungot védő arcok?) -
#31 Nem hinném hogy egy óra app megírásához olyan nagyon lopni kéne. Gondolom egy közepesen jó programozónak 1-2 órai munka max. -
#30 A gond viszont akkor kezdődik, amikor kiderül esetleg, hogy a cég ténylegesen felhasználta azt az app-ot.
Kérdés persze, hogy ehhez az app készítője gyak automatikusan hozzájárul-e, amikor erre a platformra csinál valamit, vagy felrakatja az app-store-ba.
Gondolom az Épül jogászai voltak olyan tökösek, hogy ezt is berakják a szerződésbe, amit mindenki csak leokéz, amikor elé kerül.
:D -
#29 "Erre a programra a programozó engedélyt kapott az SSB-től. Tehát igencsak hibás a megközelítés, hiszen itt már nem csak az SSB jogairól van szó, hanem a programozó jogairól is!"
Hogy jön ide a programozó? A jogtulajdonos továbbra is az SSB. Ha te megveszed a jogait egy zenének hogy mondjuk nyilvánosan játszhasd, attól még másnak nem tőled kell megvenni mert nem te vagy a jogtulajdonos. Egészen a te példádra fordítva, ha írsz egy programot aminek a kinézete egy Rolex óra akkor a Rolextől kell jogokat szerezned. Viszont ha én akarok egy ilyen szoftvert írni akkor szintén a Rolextől kell a jogokat beszereznem és nem tőled. Te az égvilágon semmilyen értelemben nem leszel érintett - neked közöd sincs a dologhoz. -
#28 "csak a verzioszam nott, a szoftver ugyanaz maradt"
Na, azért új API-kon kívül iPhone4-en is történtek változások, megjelent az Apple-féle Map (nem a legkedvezőbbel kezdem:)), új levelező kliens, gyorsabb lett a böngésző, "do not disturb" funkció, híváskori üzenetválasz, most csak ez ugrott be. Valóban nincs FaceTime mobilhálózaton, meg 3D-s térképek hangnavigációval, de azért ez messze nem egy szimpla verziószám növelés.
Papichulo:
Valóban, iPaden így jelenik meg (bár ott meg nem lehet változásról beszélni, elvégre eddig nem volt gyárilag óra alkalmazás), viszont hírben csak iPhone-t emlegetnek:) Azért az érdekes, hogy különbözik a design... -
#27 Amúgy hallottad a legújabbat?
Az Apple a Szent Biblia alapján feljelentést tett ismeretlen személy ellen. Bizonyíték rögtön az elején Mózes könyve 1. 1.
"Kezdetben teremté Isten az eget és a földet."
Az ügyvédeik szerint tudják bizonyítani, hogy már ez is kopi volt, de legalább is a termékre a jogok mind náluk vannak!
-
#26 "Helyes... de akkor meg minek a vergodes? :)"
Csak mert akkor hogy van ez? A zepl egy az egyben kopizott egy terméket, az nem bűn, max vétség, de ha perenkívül egyeznek még az sem.
Nade a samusung, aki csak hasonlót csinált, az megérdemli az 1 mrd $-os büntit, de még jobb lenne, ha a zegész igazgató tanácsot meg a fődizájnert évekre beküldenék a szingszingbe, vagy ha az nem, legalább is a reggeli zuhanyozásra.
Szal vót már itt hasonló témában "vergődés" vagy 750 hsz-en keresztül, amiből 650-et te írtál!
-
#25 Istenem, értetlenkedés magas fokon...
Akkor csak az egyszerűség kedvéért: azzal, hogy az illető programozó feltöltötte a programját az Apple Store-ra, azzal neki jogai lettek, amiket az Apple-től kapott. Az, hogy milyen jogokat kapott az SSB-től, lényegtelenek, ha nem kizárólagosak, akkor az csak az SSB-re és az Apple-re tartozó része a szerzői jogsértésnek. Ellenben azzal, hogy az Apple kihagyta az ő nevét, már az Apple és a programozó közti jogviszonyt sértette meg.
Ezen mi a fene nem érthető?
Egyszerre 2 jogsértés történt, egyik lehet véletlen, de a másik egyértelműen szándékos. -
Papichulo #24 "Ehhez a részhez az SSB-nek semmi köze nincs, azzal, hogy ők engedélyezték a grafikus elemek felhasználását, jogokat adtak a programozónak."
Honnan tudod, hogy mire adtak jogot? Mennyi idore? Milyen feltetelekkel? Stb..., stb..., stb... Hihetetlen, hogy mar a svajci es az USA jogrendszert is kivulrol vagod :)
Okoskodhatsz te itt barmennyit, akkor sem tudsz semmi reszletet! Az meg nem szamit, hogy te mit akarsz belegondolni az egeszbe... -
#23 Miféle szerződésről beszélsz te itt? Az Apple tudomásom szerint azt vállalja, hogy az évi 100 dolcsiért biztosítja a programozó jogait. Márpedig ezek a jogok súlyosan sérültek azáltal, hogy egy már létező program elemei (vagy akár maga az egész program, ezt nem lehet a hírekből jelenleg még megtudni) felhasználásra kerültek. Azzal, hogy egy, már náluk is szereplő, ráadásul közkedvelt programot felhasználtak (még ha csak bizonyos részben is), az Apple és a programozó között fennálló jogok sérültek.
Ehhez a részhez az SSB-nek semmi köze nincs, azzal, hogy ők engedélyezték a grafikus elemek felhasználását, jogokat adtak a programozónak. Ezeket az Apple el is ismerte azzal, hogy kitették az appletet a Store-ba. Ha a szerződés a vasút és a programozó között nem köti ki a kizárólagosságot, akkor az SSB másnak is engedélyezheti a grafikus elemek használatát. De egy ilyen esetben ha az adott platformra már létezik egy közismert alkalmazás, akkor érdekes kérdés az, hogy annak készítőjével bizonyos szinten egyeztetni kell, továbbá rá utaló hivatkozást (mint a program korábbi verziójának készítőjét) fel kell tüntetni.
Szóval az Apple ugyan megegyezhet az SSB-vel, de még akkor is ott van annak kérdése, hogy a programozót milyen jogok illetik meg, továbbá hogy ezekért a jogokért mit is kell fizetnie az Apple-nek. -
Papichulo #22 "ez a lopás, nem pedig a kinézet használata, hiszen ha egyszer bizonyíthatóan az iPad és iPhone készülékekre már létezett ez a program, akkor a készítőnek elidegeníthetetlen jogai vannak"
Csoda, hogy te mar a szerzodesek tartalmaval is tisztaban vagy... fantasztikus!
Nem lenne egyszerubb megvarni, hogy mi lesz az Apple-SBB megbeszeles vege, mielott megint itt nekiallsz okoskodni? -
#21 Gyerekek, a lényegre láthatóan senki nem figyelt...
"A gond csak az, hogy Thomas Feger zugi fejlesztő - az SBB engedélyével - már 2009-ben elkészítette a Swiss Railway Clock nevű iPhone- és iPad-programot, ami szintén hamar népszerű lett. "
Ergo az óra programja már 2009 óta létezik az almás cuccokra! Erre a programra a programozó engedélyt kapott az SSB-től. Tehát igencsak hibás a megközelítés, hiszen itt már nem csak az SSB jogairól van szó, hanem a programozó jogairól is!
"Az amerikai társaság köteles lett volna feltüntetni az eredeti tulajdonosra vonatkozó hivatkozásokat és információkat, ezt azonban nem tette meg."
És ez a lopás, nem pedig a kinézet használata, hiszen ha egyszer bizonyíthatóan az iPad és iPhone készülékekre már létezett ez a program, akkor a készítőnek elidegeníthetetlen jogai vannak! Többek között az Apple-nek tőle kellett volna engedélyt kérnie, hogy felhasználhassa, rá való hivatkozásnak szerepelnie kellene a programban, stb.
Összegezve, az SSB ebben az esetben csak részben illetékes, azzal, hogy ők engedélyt adtak a 2009-ben elkészült Swiss Railway Clock program készítőjének, azzal a programozó is bizonyos jogokat kapott a szoftverkörnyezetben való felhasználás tekintetében. Az eset igazi pikantériája, hogy az eredeti szoftver is az almás gépekre készült, tehát innentől kezdve vizsgálható, hogy vajon mekkora az egyezés az eredeti és az új program között, továbbá az is, hogy milyen jogok illetnék meg az eredeti program készítőjét (már csak azért is, hiszen a kinézet egy az egyben az ő programjáé). -
Papichulo #20 Helyes... de akkor meg minek a vergodes? :) -
sanyicks #19 ugyanúgy mint szoktam. ;)