80
  • narumon
    #80
    WTF?
  • Sir Ny
    #79
    Fingodnincs?
  • narumon
    #78
    Hmmm ehhez képest milyen játékot és felhasználó programot lehet beszerezni linux alá? Játékból 1-2 van, max régebbieket portoltak. Szóval itt kollegának teljesen mértékben igaza van.
  • Sir Ny
    #77
    Nagyon szép gondolatmenet, kár sajnos, hogy nem igaz.
    A 60 millió linux user, és többszáz millió android user megéri a portolást már mióta. De ha szerinted nem portolnak (kik?) akkor bizonyítsad be.

    Ám: http://hup.hu/cikkek/20120802/valve_l4d2_6-fps-tol_315_fps-ig_linux_alatt
  • Papichulo
    #76
    "A legolcsóbb havidíj a duplája egy iPad árának. Szerinted meg tudjuk oldani?"

    Nem vontam ketsegbe, hogy meg tudjatok-e oldani. A kerdes arra iranyult, hogy hogyan. Nevezzuk szakmai kivancsisagnak...
  • Komolytalan
    #75
    A legolcsóbb havidíj a duplája egy iPad árának. Szerinted meg tudjuk oldani?
  • Papichulo
    #74
    "nem is voltunk fent az Apple térképén, azóta is csak kúszunk."

    Ma mar majdnem az osszes online Apple szolgaltatas elerheto MO-rol. Tobbek kozt van kulon magyar store, van mar film/zene eladas, iTunes in the cloud es meg az iTunes Match szolgaltatas is megy... tenyleg szinte minden.
  • Papichulo
    #73
    "Az AIR alkalmazások mellett egyedül a rövidebb fejlesztési idő, és az erős cross-platform képesség szól."

    Hat ja, maximum az...

    "És nem, nem tudok store linket mutatni, mert amiket írtunk azok mind havidíjas konkstrukcióban lettek értékesítve. "

    Ez hogyan oldjatok meg iOS-en? Egy ugyfel osszes keszuleket egyetlen developer account-ra gyujtitek, vagy hogyan?
  • Sir Ny
    #72
    én is arról, ami most van. Szerinted most nem portolnak, szerintem meg most portolnak. Majd egy év múlva kiderül, hogy portoltak-e most.
  • Komolytalan
    #71
    És ha ez meg fog történni, akkor mi is támogatni fogjuk a WP7.5-öt, vagy a W8-at. Mivel lesz vagy fél óra, amit rá kell szánni a portolásra, annyit meg megér (nem tudom mennyire vannak más fizikai billentyűk ezen a készülékeken - mással nemigen kell foglalkozni iOS/Android esetében sem).
  • Komolytalan
    #70
    Én arról beszélek ami most van, nem arról, ami majd egyszer lehet. Ha a linux desktop vonalon elér 2 számjegyű részesedést, akkor lehet hogy már meg fogja érni több mindent portolni rá. Ugyanúgy, ahogy linuxnak szerver vonalon megvan a 2 számjegyű részesedése, emiatt szerver szoftvert portol rá az Oracle-től kezdve mindenki (M$ mondjuk nem, de ez érthető).
  • shamanist
    #69
    " Évekkel megelőzhette volna az Apple-t a Nokia "

    Ha anyám meg férfi lett volna akkor az apám buzi lett volna. De kurvára mind1! Az anyám nő az apám meg nem buzi és így tudok itt trollkodni...


    Tehát ez van Drága nokia! Az idáíg összeszedett pénzt visszaforgatni. Nem síránkozni!
    Kidobni valami okosat a piacra, hogy visszaszerezzetek magatoknak engem is a többiekkel együtt vagy mentek a lecsóba...
  • M2 #68
    Amikor indult az iPhone, nálunk nulla reklám ment róla bárhol, nem is voltunk fent az Apple térképén, azóta is csak kúszunk. Volt viszont sok-sok Nokia, Samsung, LG, Motorola meg HTC reklám.

    Az iPhone meg úgy terjedt, hogy nyomkodta az ember valamelyik ismerősének/kollégájának a telefonját és látta, hogy minden azonnal történik, a lista olyan gyorsan gördül, ahogy tekeri (és nem oldalanként bitkolbásszal, ahogy a Nokián).

    Ennyit a csodálatos, más marketingesek által nem ismert, szupertitkos marketing módszerekről meg a szobaforradalmár, összeesküvés elméleteket gyártó idiótákról.
  • M2 #67
    Amúgy meg milyen marketingről meg reklámokról beszélünk, amit CSAK az Apple használ? Egy láthatatlan Zeppelinről varázsport fújnak az emberek szemébe vagy mi? Mennyi buta ember, atyavilág!
  • M2 #66
    Szerintem csak kivár a Microsoft, ha nem lesz elég fejlesztés a mobil rendszerükre, akkor úgy rántják be az AIR-t, hogy csak cuppan.
  • Sir Ny
    #65
    ,,Ugyanaz a felállás mint ami a játékoknál - linuxra szinte senki se portol játékot."

    jegyezd fel a dátumot, és majd térjünk erre vissza
  • bino512
    #64
    hasonlitottak az iphone ra XDDDDDDD lol az összes telefon hasonlit rá XXXDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Komolytalan
    #63
    ""Ne hasonlíts össze egy olyan platformot, amelynek már 2 számjegyű részesedése van egy olyannal, aminek 1 számjegyű is csak hunyorítva van"
    Miert? Ugy erzed, hogy Androidra/iOS-re felesleges az AIR? Vagy ott ugyse hasznalja senki? Vagy miert?"
    Most nem tudom a pontos számokat, de mondjuk legyen Android meg iOs 50 és 49%. A WP7 meg 1%. 99x annyi felhasználóból 99x annyi bevétel van, mint a WP7 1%-ából. Ha a bevétel 5x része egy natív (vagy AIR) alkalmazás megírása, karbantartása, akkor ha mindkét platformra megírják, akkor is 99-5*2x=89x a profit. Ha WP7-re is megírják natívként, akkor meg 100-5*3x, azaz 85x lesz a profit. Azért senki nem fog fejleszteni, hogy kevesebb pénze legyen. Ha az egyik, vagy a 2 platform közös kódjából minimális ráfordítással készíthetnének WP7 alkalmazást, akkor megcsinálnák. Egyébként az AIR támogatásának hiánya mellett hasonló orbitális baklövés MS-től, hogy Win8 alkalmazások nem fognak menni WP7.5-ös készülékeken (fordítva működik a dolog). Így szerinted ki fog Win8-ra fejleszteni? Senki. Aki fejleszt, az is WP7.5-re fog fejleszteni, hogy ne 1, hanem 2% részesedésű piacon legyen jelen.
    Nyilván lesz olyan eset (pl Angry Birds), ahol megéri azért a nyamvadt 1%-ért is fejleszteni. De az esetek többségében egy marginális platformra portolni az bukta. Ugyanaz a felállás mint ami a játékoknál - linuxra szinte senki se portol játékot.

    Az meg hogy mennyire használják az AIR-t és mennyire nem: Android alatt miután az első alkalmazás feltelepítette az AIR futtató környezetet, utána nem is fogod tudni, hogy amit futtatsz az AIR alá készült-e, vagy natív. Ugyanúgy apk fájl, telepítéskor ugyanazokat az engedélyeket kérheti, task managerben saját nevén fut. iOS alatt még ennyi se látszik a dologból, mert ott nincs is AIR futtató környezet, oda natív alkalmazás fordul.
    Most hirtelen találtam egy listát - nem tudom hogy ez mennyire friss, meg teljes, de tessék, válogass.

    Nyilván egy natív alkalmazásnak megvannak az előnyei, főleg egy gyenge erőforrásokkal rendelkező platformon. Az AIR alkalmazások mellett egyedül a rövidebb fejlesztési idő, és az erős cross-platform képesség szól.

    "De ezek szerint meg nekem is tobb van nalad, en legalabb kiprobaltam."
    Delphi-t még beta állapotában kipróbáltuk, Mono-hoz nem volt hajlandó hozzányúlni a C#-os srác. Egyszerűen ott vérzett el mindkettő, hogy mikor időbecslést adtunk 1 egyszerű alkalmazásra, akkor én 3 platformot támogatva (böngésző, Android, iOs) mondtam rá 1 hónapot, amit később tartani is tudtam. Ezzel egyik se tudott versenyezni (platformok számával se, idővel se). A futási sebesség meg nálunk nem lényeges, mivel üzleti alkalmazásról van szó, nem 3D grafika meg kemény fizika. Valójában nem is az kliens alkalmazás a lényeges, hanem az adatbázis, amik mögötte van. Az alkalmazás csak ezek kényelmes tálalására való.

    És nem, nem tudok store linket mutatni, mert amiket írtunk azok mind havidíjas konkstrukcióban lettek értékesítve. "Zárt" vevőkörrel dolgozunk - ismerünk minden potenciális vevőt, és mi keressük meg őket az ajánlattal, nem ők minket. Éppen ezért nincs fent a Storeon sem.
  • narumon
    #62
    "Ha valóban az alapján mükődne a piac(minőség), mint ahogy te ezt leírtad, akkor a Nokia még mindig piacvezető lenne."

    Szerintem ez nagyon rossz példa. Az utóbbi időben a Nokia max reklámozott de nem fejlesztett és a termékeik minősége iszonyatos meredekségben zuhant. Szóval itt inkább másik "kollegának" van igaza, erre ugyanúgy érvényes, hogy szépen ment a lánchír, hogy egyre szarabb.
  • asgh
    #61
    Akkor áruld el, hogy az Apple versenytársai miért nem csak reklámra költenek? Vagy hülye a menedzsmentjük, vagy az elméleted hibás.
  • Papichulo
    #60
    "ugyanis az Apple valódi számadatait te soha a büdös életben nem fogod látni"

    Van fogalmad arrol, hogy mit linkeltem be az elobb? Ez az Apple 2010-es SEC 10-K form-ja volt. Ez egy auditalt penzugyi beszamolo, melyert buntetojogi felelosseggel tartoznak.

    Viszont ha szerinted ennyire titkosak lennenek ezek az adatok, akkor te honnan a fenebol tudnad, hogy mire mennyit koltenek? Sehogyan sem jon ez ki...

    "Próbálj meg reklám nélkül eladni egy új terméket, sok sikert hozzá."

    A $691 millio az a te olvasatodban "reklam nelkul"? Ugye te csak trollkodsz most?
  • adam first
    #59
    Igen fenntartom, ugyanis az Apple valódi számadatait te soha a büdös életben nem fogod látni. Próbálj meg reklám nélkül eladni egy új terméket, sok sikert hozzá.
  • Papichulo
    #58
    "ezek a cégek többet költenek reklámokra, mint magára a telefonra"

    Ugy baromsag ahogy van...

    Az Apple $691 milliot koltott hirdetesekre 2010-ben, mig iPhone eladasokbol $25,000 millio bevetele volt. Ezek utan is fenntartod a kijelentesedet?

    Forras: http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/320193/000119312510238044/d10k.htm
  • adam first
    #57
    "A piacnal nagyobb marketing nem kell. Ha valami jo, azt veszik
    az emberek, ha valami xar, azt nem." Ez egy ősrégi baromság és tévhit, megsúgom halkan ezek a cégek többet költenek reklámokra, mint magára a telefonra. A piac rohadtul nem ezen az elven mükődik ahogy te leírtad, gátlástalan módon rávesznek és elhitetik veled ezek a cégek, hogy mi mindenre lenne szükséged, érzelmileg kötődni fogsz a termékhez és rohadtul nem számítasz nekik. Ha valóban az alapján mükődne a piac(minőség), mint ahogy te ezt leírtad, akkor a Nokia még mindig piacvezető lenne. "A verseny bűn" John D. Rockefeller
  • Papichulo
    #56
    "Ne hasonlíts össze egy olyan platformot, amelynek már 2 számjegyű részesedése van egy olyannal, aminek 1 számjegyű is csak hunyorítva van"

    Miert? Ugy erzed, hogy Androidra/iOS-re felesleges az AIR? Vagy ott ugyse hasznalja senki? Vagy miert?

    "Igen, az AIR fejlesztőkön is"

    Van barmilyen commercial alkalmazas iOS-en vagy Androidon, ami AIR es nepszeru? Megneznek egyet...

    "Mono, Delphi: ok, kipróbáltál egy hello worldot."

    Hello world != "egyszerubb alkalmazas". Vagy AS3-ban mar annak szamit? :)

    "És megírtál már benne bármit, amiért pénzt kaptál?"

    Nem, semmi ilyesmit nem csinaltam. Viszont te olyan magabiztossaggal jelentetted ki, hogy ezek semmire sem jok, hogy gondoltam, hogy neked legalabb van tapasztalatod benne es szivesen megosztanad. De ezek szerint meg nekem is tobb van nalad, en legalabb kiprobaltam.

    "Mi nem vállaltunk ilyen kockázatot, hanem azt használjuk ami bizonyítottan működik - ennyi."

    Csak ugy erdekesseg gyanant, adnal par linket az iTunes vagy Play store-bol, ahol megnezhetnek par altalad programozott applikaciot? Csak, hogy tudjam, hogy mire alkalmatlan a Mono es tarsai...
  • Komolytalan
    #55
    "Szeretnek latni egy becslest toled arra vonatkozoan, hogy mennyiben csokkennenek peldaul az iOS eladasok, ha mondjuk az Adobe, vagy az Apple megszuntetne a Flex tamogatast a platformon."
    Ne hasonlíts össze egy olyan platformot, amelynek már 2 számjegyű részesedése van egy olyannal, aminek 1 számjegyű is csak hunyorítva van. A WP platformnak az 1% környéki részesedésével kapva kapnia kellene mindenkin, aki hajlandó rá fejleszteni. Igen, az AIR fejlesztőkön is, meg a hobbifejlesztőkön is (akiket pl. elüldöznek a 100USD-s unlock díjukkal).

    Mono, Delphi: ok, kipróbáltál egy hello worldot. Nyilván, ez működik, ha már van ilyen lehetősége. És megírtál már benne bármit, amiért pénzt kaptál?
    Az hogy valami lefordul, meg működget, az egy dolog. Az meg hogy lehet rá alapozni fejlesztést, az egy másik szint. De tudod mit: fejlessz ezekkel. Dobj össze 10MFt-ot, finanszírozz meg egy éves fejlesztést, aztán ha akkor kiderül, hogy szar lett a cucc, akkor nyeld le a békát. Mi nem vállaltunk ilyen kockázatot, hanem azt használjuk ami bizonyítottan működik - ennyi.
  • bunny
    #54
    Nokia egy nagyon jó telefongyártó cég .... volt. Ennyi, nincs miről beszélni.
    Megvolt a nevük, a jól csengő brand ami mögött volt alap is, de hibát hibára halmoztak, belebuktak, jön más az élet nem áll meg.
  • nutzo
    #53
    "Dizájnra és minőségre véleményem szerint még mindig a Nokia a legelegánsabb, a sokat szidott Symbia pedig még mindig egy igen is jól kezelhető telefonos op.rendszer."

    Oszinte leszek veled. Nem az. Ismerem a Symbiant eleg melyen, sok mindent
    tudnek ra mondani, de azt nem, hogy "jol kezelheto". Egy toldozott-foldozott
    katyvasz, amirol ugy gondolta a Nokia, hogy mint a Windows a Microsoftnak, kitart evtizedekig.
    Sajnos, idokozben a Microsoft is rajott arra, hogy nem lehet egy osregi szutykot toldozni-foldozni, es szepen aljatol ujrairtak a sajat OS-uket,
    feladva a sajat "kompatibilitas mindenaron" mottot. A Nokia meg nem jott
    ugyanerre. Eloterbe helyeztek a hardvergyartast a szoftvergyartasnak,
    ami egy marhasag. Megszivtak. Pont.

    "De manapság a Samsung/iPhone páros a menő. Ami nem véletlen, hiszen sokkal több marketinget, agresszívabb reklámot kapnak."
    Lopikula. A piacnal nagyobb marketing nem kell. Ha valami jo, azt veszik
    az emberek, ha valami xar, azt nem.
  • Papichulo
    #52
    "Egyedi fejlesztés ugyanúgy pénz (telefongyártónak is), mert ha az adott cég által használt okostelefon szoftver nem megy WP-n, akkor az a cég nem fog WP-s okos telefont venni."

    Szeretnek latni egy becslest toled arra vonatkozoan, hogy mennyiben csokkennenek peldaul az iOS eladasok, ha mondjuk az Adobe, vagy az Apple megszuntetne a Flex tamogatast a platformon. Velemenyem szerint eszrevehetetlen lenne a valtozas.

    "Mono-ról meg: használtál már? Készítettél már vele valami alkalmazást?"

    Nem, de nem latom be, hogy miert ne mukodne... viszont rengeteg elonyet latom a modszernek. De meselj nyugodtan par konkret negativ tapasztalatodrol!

    Csak erdekessegkeppen a multkor kiprobaltam a Delphi XE2 multiplatform kepesseget es a win32 platformon megirt - egyszerubb - alkalmazas tokeletesen lefordult iOS-re es futott az eszkozon.

    "Azt nem tudom érzed-e, hogy az iPhone bevételhez kell konkrét hw-t gyártani, szállítani, árulni. A store meg csak 1 weboldal, kvázi fix üzemeltetési költséggel, és termeli a lét."

    Vagy en nem ertettem meg, hogy te mit akarsz mondani, vagy te nem voltal figyelmes az en hozzaszolasommal kapcsolatban. Amit akartam mondani, hogy az Apple-nek hatszor annyi bevetele van egy negyedev alatt csak az iPhone eladasokbol (store nelkul!), mint a Nokia teljes tozsdei erteke.
    A music services negyedeves bevetel (ebben van az appstore is), kb harmada a Nokia market cap-jenek.
    De szerintem egyszerubb ha ujra nekifutsz a #38-nak :)
  • Lame
    #51
    Nokianal eleg bena a veztes sajnos. A mostani CEO-nak meg jelenleg lathatoan csak 1 celja van. Minel olcsobban az MS kezere jatsza a ceget.
  • grobs
    #50
    A cikknek sok teteje nincs. A Nokiánál volt aki látott az iphone előtt csupakijelzős mobilt? Remek. Már 10 évvel ezelőtt is sok cég készített GSM-es PDA-kat. 2 probléma volt velük: Ceruzával kapargatni nem kényelmes, "gépelni" meg rémálom. A winmo ... khm ... kevéssé volt stabil ás felhasználó barát.
    Megjegyzem a nokia communicator-ok sem a billentyűzet miatt voltak kevésbé trendiek az iphone-hoz képest, a BB meg a billentyűzet miatt lett sikeres a plázacicák körében.

    "Az a hiszit és hype ami ehhez kell csak nekik volt meg". Ez jó vicc. Hol volt ez a hype akkor amikor az MS mentette meg a céget a csődtől? Az apple most azért sikeres mert elfogadható, szerethető termékeket készít. Amikor vettem egy LG (akkor még GoldStar) magnót, akkor 2 nap után olyan volt a kiadott pénz miatt mintha seggbekurtak volna, és megfogadtam, hogy soha nem veszek LG terméket. Az apple most a termékeivel azt adja amit ígér. Nem többet, de nem is kevesebbet. Az iphone 4 ugyanakkor jelent meg mint a galaxy S. Meddig támogatja az apple és meddig a samsung? Ezért népszerű. Egyébként samsung eszközökkel is jó tapasztalatom van. Egyáltalán nem lep meg, hogy ez a két cég jutott a csúcsra.

    Az apple meg a kockázat. Igen. Annyira kockáztattak, hogy az iphone mellett ott volt az ipod touch, hogy a bejáratott névvel lehessen nyomni. Az app store pedig akkora vízió volt, hogy kezdetben SJ csak apple programokat engedett be, és a frissítések sem voltak ingyenesek (ahogy semmi sem).
  • narumon
    #49
    "Hiába állítottak volna rá 1000 programozót. A programozók számának növelésével nem csökken lineárisan a szükséges idő. Sőt, egy idő után semennyivel se csökken. Nem 2010-ben kellett volna kétségbe esni, hanem 2005-ben elkezdeni új OS-t írni."

    Hát az Iphone 2007-ben jött ki. Legkésőbb ekkor neki kellett volna állni, de a sok programozó azért arra jó lett volna, hogy 1-2 év alatt a nulláról is illik összerakni valamit, monduk egy új symbiant és egy rahedli kisebb nagyobb utilt hozzá.

    "Magyarország nem piac. A nagy vízen túl azok vették, akiknek iPodja volt, mivel az kiválóan bevált. Az Apple az iPhone útját egy sz.ros MP3 lejátszóval taposta ki, nagyon jól."

    Okés de az ipod tulajoknak is volt telefonjuk az ipod mellé; mégpedig Nokia vagy a nagy vízen túl motorola (ami legalább akkorát bukott mint a Nokia)
  • Komolytalan
    #48
    "Hát az üzleti élet már csak ilyen. A Nokia pont ezt szívta meg. Azt hitte, hogy ő tudja a tutit és mehet biztosra. Beszopta."
    Így van, de én erre nem mondanám azt, hogy vakok volták, mert nem látták az irányt. Egy dotkom lufi pukkanás után pár évvel ez vállalható döntés volt. Persze Mr. Utókor mindig okosabb, de akkor ez a döntés egy szokványos konzervatív döntés volt, amilyet az Apple is hoz minden nap. És igen, aki az IT területen folyamatosan konzervatív döntéseket hoz, az bizony előbb-utóbb megy a szemétdombra. Időnként kell kockáztatni, és ezt a Nokia nem tette meg.

    "Ezért kellett volna kijavítani, vagy tök újraírni az egészet. Ha kell akkor ezer programozót állítok rá, hogy csinálják meg, és nem elegánsan kidobom az ablakon évekkel ezelőtt az egyetlen aduászt a kezemből."
    Hiába állítottak volna rá 1000 programozót. A programozók számának növelésével nem csökken lineárisan a szükséges idő. Sőt, egy idő után semennyivel se csökken. Nem 2010-ben kellett volna kétségbe esni, hanem 2005-ben elkezdeni új OS-t írni.
    Amire reálisan esély volt pár hónap alatt az az, hogy a symbiant kitoldozzák-foldozzák. Ezt meg is tették, a Belle meg nem tudom milyen női neves verziók már jobbak voltak, de nem elég jók.

    ""Csakhogy az iPhone-t nem azok vették, akik előtte a Nokia okostelefonokat."
    Na ne máááár, akkor kik vették?"
    Magyarország nem piac. A nagy vízen túl azok vették, akiknek iPodja volt, mivel az kiválóan bevált. Az Apple az iPhone útját egy sz.ros MP3 lejátszóval taposta ki, nagyon jól.
  • narumon
    #47
    "De azt senki se tudta előre, hogy a store-ok olyan sok pénzt fognak hozni, hogy abból egy oprendszer kifejlesztése is vastagon megtérül, azt nem lehetett előre látni. Ez egy rohadt nagy kockázat volt, ami bejött."

    Hát az üzleti élet már csak ilyen. A Nokia pont ezt szívta meg. Azt hitte, hogy ő tudja a tutit és mehet biztosra. Beszopta.

    "Mert akkor mit tudtak volna lépni? Megfelelő saját oprendszerük nem volt. Gondolták, hogy a Symbian-t lehet még toldozgatni - ki is hozták valami női néven, és hát szar lett."

    Ezért kellett volna kijavítani, vagy tök újraírni az egészet. Ha kell akkor ezer programozót állítok rá, hogy csinálják meg, és nem elegánsan kidobom az ablakon évekkel ezelőtt az egyetlen aduászt a kezemből.

    "Csakhogy az iPhone-t nem azok vették, akik előtte a Nokia okostelefonokat."

    Na ne máááár, akkor kik vették? Én Nokiáról váltottam és ezt a legtöbb barátomról el tudom mondani. Mivel akkor a Nokia volt a legjobb telefon szinte mindegyikünknek az volt, utána jött az iphone.

    "Ne vicceljünk már - ne csak a telefon piacot nézd, hanem globálisan. Az Apple mint számítógép és kütyü gyártó usákföldön a legnagyobb cég (ugye iPod-ja addigra már mindenkinek volt)."

    Globálisan nézve sem volt olyan nagy, elég ha megnézed a lentebb linkelt forgalmi adatot. És pontosan erről beszélek, hogy már az ipod időben elkezdett a Nokia zülleni.

    "Csavarhatod ahogy akarod, akkor is az a lényeg, hogy ilyen hígfost senki se tudott eladni az Apple előtt. És 1 napot se bír ki ha használod. Navigációval, játékkal fél nap alatt üres."

    Erre nincs mit válaszolni ez már a te utálatos fröccsögésed. (Ahogy elnézem az eladásokat nem mindenki olyan mint te - persze erre jön a szokásos város, hogy agymosottak - hát meghagyunk téged ebben a hitben) A szerinted hígfos az abban az időben kapható legjobb telefon volt szerintem. És átlag használattal, némi játék egy kis navigáció símán kibír 1 napot.
  • Komolytalan
    #46
    "Nincs rajta Adobe AIR, ráadásul nem is erőltetik, hogy legyen."
    "Az AIR-t az Adobe-nak kene portolnia WinRt-re/WP8-ra, de mivel az Adobe is egyre inkabb a HTML5 iranyvonalat koveti, sanszos, hogy nem fogja..."
    Ez hülyeség. Az Adobe követi a psd irányvonalat, meg az ai irányvonalat, meg az avi irányvonalat is. Ezek csak formátumok, amelyek készítésére, módosítására alkalmas eszközöket készít. Az Adobe mindenre csinál editort, amire tud. Ha a html5 trendi, meg a JS trendi, akkor arra is. De attól még nem dobja ki az AS irányvonalat - van roadmap, jönnek az updatek, időben.

    "Ha x86-os tabletet hasznalsz, amugy is mehet a Win32 verzio..."
    Ja, és ha ARM-os mobil telefont? Merthogy az inkább jellemző az egyébként is 1%-ot alulról karcolgató WP vonalon. Még azt is fragmentáljam szerinted?

    "Bongeszo/mobil LOB-ra szerintem celszerubb SL/WPF/Metro kliens Win32-re, es MonoTouch/MonoDroid ios/android-ra nativ UI-al..."
    Igen, és hány klienst is kell akkor írnod összesen, hány féle nyelvben? Mennyi lesz a közös kód?

    "Igy pl. hasznalhatsz threadeket is fluid UI-al..."
    AS3-ban is használhatsz threadeket, még folyékony felhasználói felület se kell hozzá. És egyébként is mi az hogy használhatok threadeket? Ez olyan primitív feature, mintha azt mondanád, hogy használhatsz szorzást is, nem csak ismételt összeadás. Nekem ne thread legyen, hanem fejlesztőkörnyezetbe integrált grafikus program pl. Meg legyen előregyártott, normális, eseményvezérelt komponens könyvtár, hogy 10 perc alatt diagramot tudjak varázsolni a táblázatból, lehetőleg animáltat. Tököm se akar threadekkel b.szakodni - klienst akarok írni, nem szervert...
  • Komolytalan
    #45
    "Egy negyedev alatt csak iPhone eladasokbol tobb bevetele lett az Apple-nek, mint a Nokia market cap-je..."
    Azt nem tudom érzed-e, hogy az iPhone bevételhez kell konkrét hw-t gyártani, szállítani, árulni. A store meg csak 1 weboldal, kvázi fix üzemeltetési költséggel, és termeli a lét. Szóval a kétféle bevételt értelmetlen összehasonlítani, ha a hozzájuk kapcsolódó költségeket nem veszed számításba.
  • Komolytalan
    #44
    Egyedi fejlesztés ugyanúgy pénz (telefongyártónak is), mert ha az adott cég által használt okostelefon szoftver nem megy WP-n, akkor az a cég nem fog WP-s okos telefont venni.
    Mono-ról meg: használtál már? Készítettél már vele valami alkalmazást? Sok-sok nyílt forrású "alternatíva" létezik, de ezek gyakran csak egy csili-vili weboldal, meg egy olyan kód, ami lehet le se fordul. De legalábbis nem működik, vagy ha mégis, akkor 3 napon belül olyan bugra futsz rá, amely javítása heteket, hónapokat vesz igénybe, és nem tudod mikor jön a következő akna.

    Nyílt forrású cuccból csak olyannal éri meg foglalkozni, amit tényleg széles körben használnak, és ezek általában azok, amelyek mögött áll 1-1 nagy multinacionális cég (mySQL, postgreSQL, apache, Eclipse - ilyesmik).
  • Komolytalan
    #43
    "1. Az iOS/Android okostelefonoknál a nyereség jelentős részét a store-ok hozzák."
    Így van, de ezek a cégek / store-ok akkor indultak.""
    De azt senki se tudta előre, hogy a store-ok olyan sok pénzt fognak hozni, hogy abból egy oprendszer kifejlesztése is vastagon megtérül, azt nem lehetett előre látni. Ez egy rohadt nagy kockázat volt, ami bejött.

    "mert akkor sem léptek semmit amikor az appstore elkezdett működni."
    Mert akkor mit tudtak volna lépni? Megfelelő saját oprendszerük nem volt. Gondolták, hogy a Symbian-t lehet még toldozgatni - ki is hozták valami női néven, és hát szar lett. Másik lehetőségük az volt, hogy lehettek volna az n+1. Androidos gyártó, és elkészíthették volna a tökugyanolyan készüléket mint a Samsung vagy a HTC, csak drágábban (mert ugyebár egy távolkeleti gyártóval árban versenyezni nem lehet). Akkor már vége volt a dalnak, el voltak késve. Az M$ szövetség is csak egy kétségbeesett szalmaszálba kapaszkodás volt, ami szintén nem jött be.

    ""2. Tényleg elvárható volt akkoriban, hogy egy készülék kibírjon egy leejtést."
    Hát mint a példa mutatja senki nem várta el csak a Nokia gondolta ezt."
    Csakhogy az iPhone-t nem azok vették, akik előtte a Nokia okostelefonokat. Azok Nokiáról inkább váltottak BB-re. Az iPhone az első perctől kezdve trendi divattermék volt, a menő csávók telefonja, amivel lehet villantani. Hót sötét sportolók, celebek, tv-s személyiségek villogtak vele eleinte, akiknek 100% hogy köze nem volt előtte az okostelefonokhoz. És mellékesen mikor összetörték röhögve vettek egy másikat.

    "Ez hülyeség. Azért az apple ekkor még elég "kicsi" cég volt, legalábbis a Nokiához képest."
    Ne vicceljünk már - ne csak a telefon piacot nézd, hanem globálisan. Az Apple mint számítógép és kütyü gyártó usákföldön a legnagyobb cég (ugye iPod-ja addigra már mindenkinek volt).

    "

    "Pl iPhone előtt elképzelhetetlen lett volna olyan készüléket sikerre vinni, aminek 1 nap az üzemideje, normál használat mellett (komolyabb mellett - pl játék - meg még annyi se)."
    Szerintem meg sem próbálták és fel sem mérték az igényt. Mert megint azt mondom, ha ez nagy gond lett volna akkor az iphone bukik."
    Csavarhatod ahogy akarod, akkor is az a lényeg, hogy ilyen hígfost senki se tudott eladni az Apple előtt. És 1 napot se bír ki ha használod. Navigációval, játékkal fél nap alatt üres.

    "Egyszerűen csak ismételni tudom magam. 5-7 éve tömegesen mondtak fel Nokiánál barátaim mert elkezdték látni a dilettáns vezetést."
    Ezt mondjuk meg tudom erősíteni, mert egy ismerősöm szintén akkoriban hagyta ott őket. Ő mondta nekem, hogy a Nokiának már vége, csak még nem tudják, mert a Symbiant erőltetik folyamatosan, pedig nagyon nem kéne már.
  • M2 #42
    "Ahogy elnézem, a történelem ismételte önmagát: anno a GUI-val a Xerox nem ismerte fel a korszakalkotó lehetőséget a saját feljesztésében, amit aztán az Apple vitt be a köztudatba és a Microsoft gazdagodott meg belőle.
    Most a Nokia bukta el ugyanígy az okostelefon forradalmat, az Apple vezette be a műfajt és a Google lépett a Microsoft helyére."

    Ez jó, tényleg így van!
  • vision5
    #41
    A nokia az oprendszer terén vesztett sok energián, a Symbiant és a Windows mobilet nem kellett volna annyira erőltetni, hanem egy Linux vagy BSD alapú megoldáson törni a fejüket.