Komolytalan#63
""Ne hasonlíts össze egy olyan platformot, amelynek már 2 számjegyű részesedése van egy olyannal, aminek 1 számjegyű is csak hunyorítva van"
Miert? Ugy erzed, hogy Androidra/iOS-re felesleges az AIR? Vagy ott ugyse hasznalja senki? Vagy miert?"
Most nem tudom a pontos számokat, de mondjuk legyen Android meg iOs 50 és 49%. A WP7 meg 1%. 99x annyi felhasználóból 99x annyi bevétel van, mint a WP7 1%-ából. Ha a bevétel 5x része egy natív (vagy AIR) alkalmazás megírása, karbantartása, akkor ha mindkét platformra megírják, akkor is 99-5*2x=89x a profit. Ha WP7-re is megírják natívként, akkor meg 100-5*3x, azaz 85x lesz a profit. Azért senki nem fog fejleszteni, hogy kevesebb pénze legyen. Ha az egyik, vagy a 2 platform közös kódjából minimális ráfordítással készíthetnének WP7 alkalmazást, akkor megcsinálnák. Egyébként az AIR támogatásának hiánya mellett hasonló orbitális baklövés MS-től, hogy Win8 alkalmazások nem fognak menni WP7.5-ös készülékeken (fordítva működik a dolog). Így szerinted ki fog Win8-ra fejleszteni? Senki. Aki fejleszt, az is WP7.5-re fog fejleszteni, hogy ne 1, hanem 2% részesedésű piacon legyen jelen.
Nyilván lesz olyan eset (pl Angry Birds), ahol megéri azért a nyamvadt 1%-ért is fejleszteni. De az esetek többségében egy marginális platformra portolni az bukta. Ugyanaz a felállás mint ami a játékoknál - linuxra szinte senki se portol játékot.
Az meg hogy mennyire használják az AIR-t és mennyire nem: Android alatt miután az első alkalmazás feltelepítette az AIR futtató környezetet, utána nem is fogod tudni, hogy amit futtatsz az AIR alá készült-e, vagy natív. Ugyanúgy apk fájl, telepítéskor ugyanazokat az engedélyeket kérheti, task managerben saját nevén fut. iOS alatt még ennyi se látszik a dologból, mert ott nincs is AIR futtató környezet, oda natív alkalmazás fordul.
Most hirtelen találtam egy listát - nem tudom hogy ez mennyire friss, meg teljes, de tessék, válogass.
Nyilván egy natív alkalmazásnak megvannak az előnyei, főleg egy gyenge erőforrásokkal rendelkező platformon. Az AIR alkalmazások mellett egyedül a rövidebb fejlesztési idő, és az erős cross-platform képesség szól.
"De ezek szerint meg nekem is tobb van nalad, en legalabb kiprobaltam."
Delphi-t még beta állapotában kipróbáltuk, Mono-hoz nem volt hajlandó hozzányúlni a C#-os srác. Egyszerűen ott vérzett el mindkettő, hogy mikor időbecslést adtunk 1 egyszerű alkalmazásra, akkor én 3 platformot támogatva (böngésző, Android, iOs) mondtam rá 1 hónapot, amit később tartani is tudtam. Ezzel egyik se tudott versenyezni (platformok számával se, idővel se). A futási sebesség meg nálunk nem lényeges, mivel üzleti alkalmazásról van szó, nem 3D grafika meg kemény fizika. Valójában nem is az kliens alkalmazás a lényeges, hanem az adatbázis, amik mögötte van. Az alkalmazás csak ezek kényelmes tálalására való.
És nem, nem tudok store linket mutatni, mert amiket írtunk azok mind havidíjas konkstrukcióban lettek értékesítve. "Zárt" vevőkörrel dolgozunk - ismerünk minden potenciális vevőt, és mi keressük meg őket az ajánlattal, nem ők minket. Éppen ezért nincs fent a Storeon sem.