80
  • asgh
    "Tényleg elvárható volt akkoriban, hogy egy készülék kibírjon egy leejtést."
    " Pl iPhone előtt elképzelhetetlen lett volna olyan készüléket sikerre vinni, aminek 1 nap az üzemideje, normál használat mellett "

Pontosan itt értette félre az okostelefon piacot a Nokia. Az okostelefon nem a telefonról szól, hanem az egyszerűen kezelhető kézi számítógépről.
    Márpedig az apple (egy telefonálásra is alkalmas) kézi számítógépet dobott piacra az iPhone-al és a célközönség is egy célszámítógépet várt. Márpedig ahogy egy laptoppal szemben sem elvárás, hogy hetekig bírja az aksija, vagy hogy kibírjon 3 méter zuhanást, úgy az iPhone-al szemben sem volt az.
    Miért hívják akkor az okostelefonokat egyáltalán telefonnak?
    Egyszerű: gyakorlatilag mindegy, hogy egy mp3 lejátszóba, egy fényképezőgépbe, egy gps-be vagy egy telefonba pakolják-e be a többi funkcióját. A lényeg, hogy egy integrált eszközzel kiváltható legyen az többi.
    Amiért a telefont választották, annak egyszerű pszichológiai oka van: ez az egyetlen olyan mobil eszköz, amit mindenki tutira magánál hord. A telefonodért visszafordulsz a kapuból, az mp3 lejátszódért nem biztos. Ezért dobott piacra az apple iPhone-t és nem über iPodot.

A Nokia menedzserei viszont telefongyártó logikával vizsgálták a kérdést: bírjon ki egy hetet aksival, legyen törésbiztos, legyen olcsón gyártható, stb. és ezekért az igényekért hajlandóak voltak az okostelefon egyéb funkciói rovására kompromisszumokat kötni. Elvégre az akkor is csak egy telefon, még ha böngészni is lehet rajta.
    Aztán kideült, hogy a felhasználók nem szeretik ezeket a kompromisszumokat. Inkább tudjon kényelmesen böngészni meg játszani és cserébe hajlandó minden este töltőre rakni a telefont, ha ez az ára.

Ahogy elnézem, a történelem ismételte önmagát: anno a GUI-val a Xerox nem ismerte fel a korszakalkotó lehetőséget a saját feljesztésében, amit aztán az Apple vitt be a köztudatba és a Microsoft gazdagodott meg belőle.
    Most a Nokia bukta el ugyanígy az okostelefon forradalmat, az Apple vezette be a műfajt és a Google lépett a Microsoft helyére.
  • adam first
    "DE ugyanakkor egyetlen egy darab kurva Nokia okostelefont nem tudnék mondani." Akkor, úgy látszik tényleg kurvára nem vagy képben. Soroljam? Nokia N8, E7-00, Lumia sorozat, Pure View 808, X7, 500, 701. Dizájnra és minőségre véleményem szerint még mindig a Nokia a legelegánsabb, a sokat szidott Symbia pedig még mindig egy igen is jól kezelhető telefonos op.rendszer. De manapság a Samsung/iPhone páros a menő. Ami nem véletlen, hiszen sokkal több marketinget, agresszívabb reklámot kapnak. Nézzük a te példát pontosan azért nem hallottál a Nokia új okos telefonjairól, mert nem kapnak elegendő reklámot, ami bizony a Nokia hibája. Mert, mit hallasz újabban a Nokiáról csőd közeli állapot, a Windows Phone 7.0 op.rendszer nem lesz támogatva, részvények esése, mélypont stb. Android/IOS pedig még a csapból is ez folyik, ilyen egyszerű.
  • Papichulo
    A cikkbol nem, de a csatolt penzugy beszamlobol kiderul:

Bevetelek:

Music related: 2027 mil
    (Includes revenue from sales from the iTunes Store, App Store, and iBookstore in addition to sales of iPod services and Apple- branded and third-party iPod accessories.)

iPhone related: 24417 mil
    (Includes revenue from sales of iPhone, iPhone services, and Apple-branded and third-party iPhone accessories.)

iPad related: 9153 mil
    (Includes revenue from sales of iPad, iPad services, and Apple-branded and third-party iPad accessories.)

Egy negyedev alatt csak iPhone eladasokbol tobb bevetele lett az Apple-nek, mint a Nokia market cap-je...
  • sanyicks
    kb semmit sem faragtak a linuxon. Csináltak rá egy új gui-t, meg csináltak rá egy saját JVM-et.
  • narumon
    Mondjuk nem derül ki a cikkből, hogy appstore bevételei hova mennek. Szerintem az iphone és ipad bevételekhez. Mivel a szoftver és services alatt a saját gyártású szoftverek szerepelnek (szerintem)
  • zomby1
    "1. Az iOS/Android okostelefonoknál a nyereség jelentős részét a store-ok hozzák."

"Így van"

Jó, hogy készpénzként kezeltek olyant, aminek köze nincs a valósághoz:

http://www.zdnet.com/blog/bott/microsoft-apple-and-google-where-does-the-money-come-from/4469
  • kakamatyi123
    "Nincs rajta Adobe AIR, ráadásul nem is erőltetik, hogy legyen."
    Az AIR-t az Adobe-nak kene portolnia WinRt-re/WP8-ra, de mivel az Adobe is egyre inkabb a HTML5 iranyvonalat koveti, sanszos, hogy nem fogja... Ha x86-os tabletet hasznalsz, amugy is mehet a Win32 verzio...

Bongeszo/mobil LOB-ra szerintem celszerubb SL/WPF/Metro kliens Win32-re, es MonoTouch/MonoDroid ios/android-ra nativ UI-al...

Igy pl. hasznalhatsz threadeket is fluid UI-al...

• FoodLFG
    Mikor lesz már vége az ilyen Nokia sirató cikknek ?

Az van, hogy én tökre nem követem az okostelefon piacot, de olyanról, hogy apple, samsung, htc simán hallottam már. Nézegettem a telefonjaikat is az interneten. DE ugyanakkor egyetlen egy darab kurva Nokia okostelefont nem tudnék mondani. Itt a nokiások valamit nagyon szánalmasan elrontottak.

Tudom, hogy van nekik valami senkik által nem használt régi időkből átmentet oprendszerük, ami körül semmi nem történik, tehát halott. WP8 majd jön valamikor egyszer talán, amiről már vagy egy éve hallom, hogy milyen jó lesz, csak kár, hogy közben minden az androidról és az iOSről szól, amik ráadásul nem csak papíron léteznek. A WP8 olyan jó egy évvel le van maradva a konkurenciától, így érzésre. A WP7 szintén senkit nem érdekel, mert a WP8 beharangozásával, az is egy halott os.

Szóval miről beszélünk ? Hol van a Nokia új friss okostelefonja, ami a legújabb android és apple modellek ellen megy ? Sehol, nincs ilyen.

Egy ennyire impotens cég meg is érdemli, hogy megdögöljön. Felesleges 500 cikken keresztül siratni. Majd max felvásárolja őket a microsoft, ha csődbe megy. Kit érdekel.
  • Papichulo
    Ertem, ha van ra igeny, akkor van ra igeny... bar en itt inkabb kereskedelmi alkalmazasokra gondoltam, nem pedig egyedi fejlesztesekre. Szerintem ezen nagyon keves vasarlot vesztene a platform, foleg, hogy van ra mas megoldas is, ami - szerintem - meg jobb is, ilyen peldaul a Mono.

• narumon
    "1. Az iOS/Android okostelefonoknál a nyereség jelentős részét a store-ok hozzák."

Így van, de ezek a cégek / store-ok akkor indultak. Akkor megint oda jutunk vissza, hogy a Nokiánál valamit nagyon nem láttak, mert akkor sem léptek semmit amikor az appstore elkezdett működni. Pedig minden hülyének két pillanat alatt le kellett, hogy essen, hogy ez kurva nagy ötlet.

"2. Tényleg elvárható volt akkoriban, hogy egy készülék kibírjon egy leejtést."

Hát mint a példa mutatja senki nem várta el csak a Nokia gondolta ezt. Ha elvárható lett volna akkor az iphone is hasal.

"Az Apple-n kívül meg más cég nem tudta azt sosem lekommunikálni, hogy amit nem tud a termékük, arra valójában nincs is a vevőnek szüksége."

Ez hülyeség. Azért az apple ekkor még elég "kicsi" cég volt, legalábbis a Nokiához képest. Ez az apple hívők duma meg már akkor megdőlt amikor több készüléket adnak el mint valaha, ergo folyamatosan új embereket nyernek meg és nem az apple hívők veszik a készüléket. (Mondjuk ha körbenézel szerintem te is ismersz kismillió embert akinek az iphone volt az első (és lehet hogy azóta is egyetlen) apple terméke. Legalábbis az én baráti körömben rengeteg ilyen ember van, köztük én is. (mondjuk én azóta vettem ipadot is - de ez abszolút az iphoneal szerzett pozitív tapasztalataimon van.

"Pl iPhone előtt elképzelhetetlen lett volna olyan készüléket sikerre vinni, aminek 1 nap az üzemideje, normál használat mellett (komolyabb mellett - pl játék - meg még annyi se)."

Szerintem meg sem próbálták és fel sem mérték az igényt. Mert megint azt mondom, ha ez nagy gond lett volna akkor az iphone bukik. Azonban teljesen logikusan gondolkodva (a Nokiánál nem volt egyetlen egy ilyen ember sem döntéshozó pozicióban??), az embereknek az kell hogy 1 napot kibírjon a készülék mert nap közben nem akarják tölteni. Este otthon viszont az ágy mellett feldugni a töltőre vagy berakni a bölcsőbe semmibe nem tart, ergo semmilyen negatív érv nem szól mellette, szemben a számtalan pozitív dologgal.

"Ettől még persze a Nokia megcsinálhatta volna a maga készülékét, legfeljebb drágábban adták volna, meg ellátták volna mondjuk egy kerettel, hogy ne sérüljön a kijelző leeséskor, stb. Akkor lett volna mire építkezniük."

Így van. Egyszerűen csak ismételni tudom magam. 5-7 éve tömegesen mondtak fel Nokiánál barátaim mert elkezdték látni a dilettáns vezetést. Egyikük elég jól fogalmazott; akkor kezdte el látni, hogy baj van amikor a belső magazinuk címlapján mindig egy újdonság volt, belűl meg innovációk - egy idő után meg a címlapon a vezérigazgató volt az új hajójával a belső oldalakon meg interjú vele meg más cégvezetőkkel. Ekkor kezdett el ő is azon gondolkodni, hogy pattanni kellene. Ekkor még kivárt, de egy év múlva azt vette észre, hogy akivel együtt dolgozott és okos volt azok eltüntek és egy csomó lúzer ül körülötte a fejlesztési osztályon. Na ő ekkor lépett le (természetesen a volt kollegák tárt karokkal várták a konkurenciánál.). Ha megnézzük a helyzetet élete legjobb döntése volt.
  • Komolytalan
    Ahol én dolgozom, az a cég üzleti alkalmazásokat fejlesztésével is foglalkozik. Az ügyfelek részéről van igény PC-s, böngészős alkalmazásokra, és mobil alkalmazásokra is. Ha valamit 2x meg kell írni emiatt, az 2x költség. Ha valamit meg 1x meg kell írni, plusz rászánni még 10-20% időt a mobil UI kialakítására, az 1.1-1.2x költség.
    Amit böngészőre megírunk Flex-ben - aminek ugye ActionScript3 a programozási nyelve - azt át tudjuk ültetni - persze átalakítva - AIR alkalmazásba, mivel annak szintén AS3 a programozási nyelve. És AIR alkalmazásból iOS-es natív alkalmazást, illetve Androidos AIR alkalmazást is lehet fordítani, minimális átalakítással (nem ugyanannyi fizikai gomb van a két készüléken, meg ilyen apró eltéréseket kell figyelembe venni).
  • Komolytalan
    "A cikkből is kiderül, hogy teljesen hülyék voltak még az iphone megjelenésekor is. Szétszedték, és rájöttek, hogy drága gyártani (ergo féltek, hogy nem lesz rajta elég profit), illetve nem bír ki másfél méterről leejtést (mintha egy telefonnak ez funkciónak kéne hogy legyen)"
    1. Az iOS/Android okostelefonoknál a nyereség jelentős részét a store-ok hozzák. Ha jól tudom az Androidnak nincs licensz költsége, vagyis a google-nak csak a market hozza pénzt. Akkoriban ez a modell még nem igazán működött, a mobiltelefonos fizetések kimerültek az emelet díjas SMSekben.
    2. Tényleg elvárható volt akkoriban, hogy egy készülék kibírjon egy leejtést. Az Apple-n kívül meg más cég nem tudta azt sosem lekommunikálni, hogy amit nem tud a termékük, arra valójában nincs is a vevőnek szüksége. Pl iPhone előtt elképzelhetetlen lett volna olyan készüléket sikerre vinni, aminek 1 nap az üzemideje, normál használat mellett (komolyabb mellett - pl játék - meg még annyi se).

Ettől még persze a Nokia megcsinálhatta volna a maga készülékét, legfeljebb drágábban adták volna, meg ellátták volna mondjuk egy kerettel, hogy ne sérüljön a kijelző leeséskor, stb. Akkor lett volna mire építkezniük.
  • Papichulo
    "Nincs rajta Adobe AIR, ráadásul nem is erőltetik, hogy legyen. Ezzel gyakorlatilag bukták az egyetlen cross-platform fejlesztő eszközt, ami mobil területen van. Ezzel kilőtték magukat, mint üzleti platformot"

Ez szamomra egy non-sequitur. Van barmi koze is az AIR-nek az uzleti szferahoz?
  • coolbboy83
    Kíváncsi leszek én arra WP8-ra, meg a Nokia sorozatára... még bármi lehet.
  • narumon
    "Ha kihozták volna se lett volna semmi. Az Apple volt csak képes ezt a forradalmat meglépni. Bármelyik másik cég jön ki egy ilyen koncepcióval buktak volna. Az a hiszit és hype ami ehhez kell csak nekik volt meg."

Szerintem ez hülyeség. A Nokia mellett volt minden erő. A Hype és a csakanokiaalegjobbtelefon is. Akkoriban nehéz lett volna elképzelni, hogy ennyire bebuknak. Egyszerűen valahol, valamikor elvesztették a fonalat és sorban hozták a hibás döntéseket. A cikkből is kiderül, hogy teljesen hülyék voltak még az iphone megjelenésekor is. Szétszedték, és rájöttek, hogy drága gyártani (ergo féltek, hogy nem lesz rajta elég profit), illetve nem bír ki másfél méterről leejtést (mintha egy telefonnak ez funkciónak kéne hogy legyen), most meg kapkodnak és még mélyebbre süllyednek ez is jól látszik. Pedig minden az ő kezükben volt.
  • dyra
    Ha kihozták volna se lett volna semmi. Az Apple volt csak képes ezt a forradalmat meglépni. Bármelyik másik cég jön ki egy ilyen koncepcióval buktak volna. Az a hiszit és hype ami ehhez kell csak nekik volt meg.

Az Androidra viszont felszállhattak volna, és most a Samu mellet ők is nagyok lehetnének. Erre csak nézik az olvadó eladásokat. A WP egyenlőre hatalmas bukás. És most nem úgy tűnik, hogy valaha is beindulna.
  • Komolytalan
    Hát azért azon a linuxon sokat faragtak, mire Android lett belőle. 5 év alatt - amennyi idejük volt a csúcson - sokkal jobbat tudtak volna csinálni az Androidnál. Elkényelmeskedték - ez van.
  • Komolytalan
    Nem az eladási adatok miatt gondolom rossz lónak a WP platformot, hanem:
    - Az OS licensz költsége drága, így hiába az OS szerényebb HW igénye, maga a készülék egyszerűen nem tud árban versenyezni a konkurenciával. Gyakorlatilag 1 kategóriával fentebb van minden modelljük árazva, mint ahol a tudásuk alapján lenne a helye.

- Zárt fájlrendszer, évi 100 USD-ért oldható fel a lock. Ez komoly visszalépés Windows Mobile után, ahol ilyesmiről szó se volt. És ezzel a hobbifejlesztőket el is üldözték. Ami azért gáz, mert a közismert fejlesztőplatform miatt egyébként nagyon sokan fejlesztettek volna WP-re.

- Nincs rajta Adobe AIR, ráadásul nem is erőltetik, hogy legyen. Ezzel gyakorlatilag bukták az egyetlen cross-platform fejlesztő eszközt, ami mobil területen van. Ezzel kilőtték magukat, mint üzleti platformot (azért az 1% részesedésért senki nem fog összetett alkalmazásokat újraírni, dupla kódot karabantartani, stb).

Egyszóval eladási adatoktól függetlenül a WP 7.5-ös Lumnia platform bukás. W8-ra meg még várni kell, és utolsó 2 pont annál is biztos megmarad, sőt valószínűleg az első is. Költségek meg addig is lesznek, bevétel nuku, konkurencia meg fejleszt.
  • asgh
    Kétségtelenül a Nokia előbb jelent meg valódi okostelefonokkal, ezt nem vitatta senki, sőt még az apple sem állította, hogy az iPhone az első okostelefon. A céljaikat eleve úgy határozták meg, hogy az első évben 10%-ot akarnak kihasítani a már meglévő okostelefon-piacból. Akkoriban ez nagyon merész terv volt, mert egy friss belépőnek 1 millió telefont kellett eladnia 1 év alatt. Az akkori elemzők ezt gyakorlatilag lehetetlennek tartották.
    Amit a Nokia nem ismert fel: az okostelefon nem csak a topmanagerek és a telefonbuzik játékszere lehet, hanem az informatikához nem értő tömegeké is, ha user-friendly kivitelben készítik.
    Az apple valójában kéziszámítógépet fejlesztett, ami mellesleg telefonálni is tud, a Nokia meg telefonokat, amik mellesleg számítógépek is. Kiderült: az 500 dolláros minicomputert az átlaguser olcsónak látja, az 500 dolláros übertelefont meg drágának. Ezzel nyert az apple és a google (illetve samsung és tsai).
  • JL666
    A mérnökök végzik a munkájukat, ahogy jó munkásemberekhez méltő, sok marketinges idióta meg elcseszi az egészet. Ha meg valami jót alkottak, az meg egyből a marketingesek sikere, igaz?!
  • asgh
    Mire a windows phone képbe jött, már mindegy volt, a Microsoft gyakorlatilag megvette őket kilóra.
  • zola2000
    Igen, pedig a nokia6600ám is funkcióban tud mindent, amit a mai androidos okostelefonok (internet-email-3ds "portolt" gage játékok/8-16bites konzol emulátorok, és egyéb szoftverek), csak kisebb kijelzővel, vga kamerával, gigahertzes helyett csak 100mhzs procival.
  • Zoliz
    Figyed má, be kéne vezetni adó formájában, hogy mindenki tartson iphonet, mert ha nem, akkor gyun a végrehajto oszt ad egyet.
  • Namelesske
    "Amennyiben a finn cég kicsit bátrabb lett volna, megelőzhette volna az Apple-t és okostelefont, illetve táblagépet dobhatott volna piacra."

Mer a symbian nem volt okos telefon?
  • endrev
    Most erre mit mondjak? Hülyék voltak, hogy nem vitték végig a dolgot. Miért?

1. Mert a telefonokon azért volt szükség billentyűkre, mert nem lehetett megoldani az érintőképernyőt, tehát hogy a funkciók ikonját közvetlenül megérintve érjük el a funkciót. Ezért le kellett képezni a rendszert egy menürendszerre, majd egy klaviatúrán elérni azt, miközben elvonatkoztatunk a kijelzőről a klaviatúrára. Ahhoz, hogy ezt belássuk, nincs szükség működőkészülékre, csupán egy kis logikára.

2. Mert a telefonoknak eleve egyre nagyobb kijelzői lettek, ezt pedig szintén extrapolálni lehetett már akkor is, egyetlen érintőképernyős PDA nélkül is. Tehát ebből is tudhatták volna, hogy jó az irány.
  • shaddam
    Mivel nem lett volna rajta alma logó nem függtek rá volna a szektások
  • narumon
    Hát igen a belsősök is tudták ezt már évekkel ezelőtt ezért gyak minden normális ember megpattant a Nokiától már rég, és ez a fő gondjuk is szerintem - akinek értelmes gondolatai voltak azok már nincsenek ott, így meg most nehéz bármit is csinálni.
  • torcipepe
    nem csak a hardver teszi a gépet. azt mondják, hogy már 15 éve volt olyan gépük, de a symbian még mindig buta.
  • lapaleves
    még mindig jobb hogy a sublótban maradt. akár terroristák kezébe is kerülhetett volna.

az a 6310 is olyan vérbuta volt, hogy rendszeresen üvöltöztem vele. szépnek tényleg szép volt.
  • Sir Ny
    még csak nem is kellett volna új oprendszer. a google példáján is látszik, ott van a linux ingyé, 0 fejlesztéssel, jó az.
  • TommyGun
    A Nokia csaodaszép és elegáns telefonokat gyártott. 7110-est imádtam, rettentő menő volt. 6310 az egyik legszebb teló még mas is ahogy az e52 detto. Csak sajnos már mások az igények. Androidot kelett vólna időben meglépniük a Lumia kinézettel...nem is ártem minek eröltették a symbiant...
  • Vers
    http://wp7.hu/2012/07/21/jobb-elso-harom-negyedevet-produkaltak-a-lumiak-mint-anno-a-konkurencia/
  • Vers
    http://wp7.hu/2012/07/21/jobb-elso-harom-negyedevet-produkaltak-a-lumiak-mint-anno-a-konkurencia/
  • Komolytalan
    A hardver egy dolog - ahhoz mindig is értettek. De normális oprendszerük már évek óta nem volt. Mikor piacvezetők voltak, lett volna bőven idejük, hogy írjanak valamit a Symbian helyett, de lusták voltak - vagyis a vezetés úgy volt vele, hogy ha eddig jó volt a Symbian toldozgatva-foldozgatva, akkor az örökké jó lesz. Hát nem. Mikor meg rájöttek hogy nagy baj van, akkor rossz lóra tettek a Windows Phone-na.
  • DjDano
    Táblagépeket többen is próbáltak piacra dobni az Apple előtt, de merőben más konstrukcióban, túlbonyolítva, az Apple az egyszerűséggel és letisztult formával hódított, ennek ellenére a Nokia tényleg ott szúrta el, hogy önfejűen kötötte az ebet a karóhoz.
  • M2 #5
    Én azt láttam a Nokia történetből, hogy mindig volt egy nagyon jó telefonjuk, amit érdemes volt megvenni és az adott kornak megfelelően mindent tudott. Aztán az utolsó váltáskor kerestem a következő Nokiát, de csak a káoszt láttam: több tucat féle telefon, de egyik sem tudta pontosan lefedni a kornak megfelelő igényeimet.

A cikk alapján alighanem arra a telefonra vártam, ami ott volt a tervezőasztalon. Hatalmas bukta a vezetésnek. :-(
  • asgh
    És ennek mi köze ahhoz, hogy a Nokiának hiába volt meg a kellő innovációs ereje, a menedzsment szűklátókörüsége miatt nem tudta kihasználni? Merthogy a cikk erről szól és egy szó sincs benne arról, hogy bárkinek is feltétlenül iPhone-t kellene vennie. (Az meg úgy látszik hungarikum, hogy nálunk arra büszke valaki, hogy milye nincs. Nekem sincs iPhone-om, de mégsem érzem szükségét, hogy ezzen vergődjek.)
  • M2 #3
    Óh te csodálatos szabadságharcos, te népünk utolsó kősziklája, kire nem hatnak a hipnotikus reklámok, te vagy korunk KIVÁLASZTOTTJA!
    (kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét)
  • KM
    Minő öröm!
  • jackoneill90
    Ennyi. Egyre inkább az ember fejébe verik, hogy iphone-t vegyen akár hitelre is. mert ha nem vesz akkor már nem is létezik. Hát nekem nincs és nem is kell mégis létezek.