SpaceX, a modern űrcég mintaképe II. rész
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez dupla költség és nem dupla üzemanyagköltség, hanem dupla rakéta költség.
Erösen kérdöjeles, hogy le tud-e szállni a rakéta, van-e olyan leszálló rendszer, ami ezt lehetövé tenné.
A probléma megoldása egyáltalán nem egyszerü, a NASA-nak sikerült csak egyenlöre, nekik sem olcsón.
Szerintem ha lesz az ejtöernyön helyett már megoldás, akkor az az irányított zuhanás lesz valami leszálló szerkentyüvel, esetleg valami leszállást segítö földi elkapó szerkezettel.
Köztes megoldás lehet a legdrágább rakéta motor megmentése. A rakétának a legértékesebb szerkezete a motorja. Ráadásul az kicsi és relatíve kevésbé sérülékeny, mint a rakáta test. Ezt meg lehetne menteni egy erre kifejlesztett szerkezettel, pl. ejtöernyö + becsapódás elötti fékezés valahogy.
Viszont a teljes mentõcsapat bérlése vagy fenntartása ennél bizony többe kerül. A sós víz miatti plusz átvizsgálások szintén pénzbe kerülnek.
A kutató-mentõ csapattal meg nem értem mi a baj, hacsak az nem, hogy az angol recovery team megnevezés pontosabban visszaadja a lényeget.
Az összetétele most a következõ:
Egy hajó amire a Dragont kiemelik, egy ami a személyzetet szállítja és két motorcsónak, csónakonként legalább egy búvárral, akik a kiemeléshez szükséges köteleket rögzítik az ûrhajóhoz.
Ezzel vannak felkészülve azokra az esetekre is, amikor vagy a GPS romlik el, vagy nem sikerül leoldani az ejtõernyõket és azok széltõl, hullámzástól függõen vontatják a Dragont.
Itt jegyzem még meg hogy ha rakétás visszahozatal nélkül akarnák visszanyerni a fokozatokat is és a Dragont is, akkor az két különbözõ óceánon három csapatot igényelne.
A búváros részt nem érte, mert szó nincs arról, hogy a víz alól kellene a rakétát kiemelni...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
#33: Tudom, csak eljátszottam a gondolattal..:-)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
"...mint a visszarepüléshez kellõ plusz üzemanyag ára." hanem csak a visszatéréshez szükséges üzemanyag árára.
Nem akarlak bántani, de a múltkori nagy ûrbányászati giga flémben is volt néhány hozzászólásod, amit nem követtél volna el, ha egy kicsit figyelmesebben olvasol.
A rakétafokozatot mióta kell keresni, mikor folyamatosan nyomon van követve a pálya? Ha GPS adó van rajta, akkor méterpontosan tudják, hogy hol ér vizet...
Számomra is erõsen kétséges ennek üzembiztos és gazdaságos megvalósíthatósága.
Az megvan fejben, ahogy a Falcon XX hatvan méter magas elsõ fokozata megy haza leszállni..?:-)
Hajót,kutató,mentõ csapatot kell fenntartani.
Vízetérés után a sós vizet ért elemeket az utolsó alkatrészig szétszedni, átmosni újra összerakni kell. A Shuttle SRB újrafelhasználása kb. 40 milió dollárba került, talán két három millóval volt olcsóbb mint egy teljesen új SRB. Ugyanis a vizet érés után az SRB-t gyakorlatilag teljesen szét kellett szedni és újraépíteni.
Az ejtõernyõs visszaérkezés ugyanis durva dolog. A legkisebb ernyõhibánál vagy erõs hullámzásnál vizet éréskor a Shuttle SRB 15mm-es kóracél oldalfala behorpadt mint egy konzervdoboz. Az hogy a Falcon-9 második fokozat hajtómûvének fúvokatoldata, ami a végén már csak egy 0,3mm-es nióbiumötvözet lemezbõl van, hogy bírna ki egy nagyobb csobbanást az ebbõl sejthetõ.
Ezzel szemben a rakétás visszatérésnél a kabint egy mezei közepes autódaru felteszi egy trélerre és kész. Falcon fokozatok dettó. Itt jegyzem meg hogy a Spacex eddigi rakétáinak minden eleme közúton szállítható.
A mostani kutató mentõ csapat egy tagjának havi fizetése többe kerül, mint a visszarepüléshez kellõ plusz üzemanyag ára.
Plusz mivel a kerozinos elsõ fokozat a leváláskor messzebb van és gyorsabban távolodik, mint egy hamarabb kiégõ SRB, így rakéta nélküli visszatérésre csak egy szárnyakkal és saját gázturbinás hajtómûvekkel ellátott fokozat lenne képes.
Alternatíva lehetne a kontrollált zuhanás, mint pl. ahogy a Shuttle leszállt. De ezt szvsz. sokkal nehezebb megoldani.
Ha valaha megoldják, akkor az úgy néz ki, hogy az elsö fokozat, ami a legdrágább, elöször rakétaként müködik, majd miután levált, zuhan a sürübb légkörig, majd kinyílik valami szárny + fütömüvek és leszáll.
Mindenesetre ez a technológia minden, csak nem olcsó, kiforrott v. könnyen megvalósítható...
Még közelítõ összegeket sem tudok felmutatni egyik vagy másik megoldásra, csak hangosan gondolkodta, majd az okosak eldöntik.
Most per pillanat is több mindenen dolgoznak.
Szerintem az újrafelhasználás stratégiájuk nem jó.
Ejtöernyöket kell használni elsösorban és egy opcionális zuhanás irányító rendszert a magasabb tartományban.
A magától leszálló rakéta nem olcsón megvalósítható.
Az eddigi küldetésekbõl sem szabad messzemenõ következtetéseket levonni, majd több tucat sikeres rajt után mondhatjuk, hogy igen, ez egy megbízható eszköz.
Fentieket nem fikázásnak szántam, inkább pici kijózanításnak az eufória után. Nagyon drukkolok nekik, már csak azért is, mert újra feléledt bennem a remény, hogy még megérhetem az emberes Mars-expedíciót.
Ha egy lépésben részint száz tonnát, részint tíz méter átmérõjû eszközt lehet pályára állítani, az rengeteg lehetõséget ad, pl. nagy teljesítményû atomreaktorral felszerelt elektromos hajtómûvek, vagy pl. képzeljük el a JWST-t kilenc méter átmérõjû tükörszegmensekkel. (Bár amilyen tempóban a JWST halad, akár máris neki lehetne fogni ilyen méretû hordozórakétához átalakítani, mert mire elkészül a távcsõ, már rég repül a Falcon XXX.)
Abban egyetértünk, hogy az SLS sosem fog elkészülni, de a politikai-szociális vonatkozása miatt tartok tõle, hogy a koncepció egy vérbeli buddhistát meghaladó reinkarnációs potenciált fog mutatni a jövõben is.
Az USA állami finanszírozása még mindig az oroszlánrészt adja a bevételüknek, csak mostanában már több állam, illetve néhány cég is megengedhet magának egy-két mûholdat.
Az Orion - ha egyszer elkészül - egyre inkább úgy néz ki, hogy egy Delta IV heavy orrán fog repkedni az ISS-hez (de még az ISS taxizás is kérdéses, fõleg ha a DragonRider nagyon beelõzi), a többi projekt erõsen kérdõjeles, még konkrétan kitûzött célok sincsenek...
Az SLS sorsa már most meg van pecsételve. A NASA komoly fogyókúrára van fogva évek óta, a távolabbi kilátások sem túl rózsásak: egy olyan eszköz, aminek a realistább becslések szerint egy-egy startja fél - 1 milliárd közötti költségekkel jár majd (közelít az STS abszolút startköltségeihez), annak egyszerûen nincs jövõje.
Ha az ISS (vagy Freedom, vagy Alpha) tervezésekor rendelkezésre állt volna egy ilyen... Szerintem sokkal szabadabb kezet kaptak volna a tervezõk is...
Elég csak a Skylab óriási belsõ terébõl kiindulni. Az ISS-en még csak közelítõleg sincs hasonló nagyságú, egybefüggõ tér, majdnem fél ISS egy darabban. Ráadásul egy Falcon XX ilyenbõl majdnem kettõt tudna felvinni...
Vagy ahogy a Holdat is említed: ha az alkalmas rakéta már és ûrhajó rendelkezésre áll (a Dragon igazából már most ilyen: képes nagy sebességû visszatérésre), akkor sokkal gyorsabban "össze lehet dobni" egy újabb holdprogramot...
SLS: ahhoz képest, hogy a Block-1, semmi drámai újdonságot nem tartalmaz (már bevált, vagy korábban tesztelt elemek), félelmetesen messze van az elsõ tervezett indítás is... Hasonló sorsa lesz mint az Ares-nak: a beszállítók a szinte semmiért (vagy némi bemutató majdnem "ingyen" eszközökkel milliárdokért: Ares-1X) felmarkolják a rengeteg pénzt, elõbb-utóbb új kormány kerül az USA élére, új vezetõ a NASA élére, az SLS tervei a szemeteskosárba. Mintha csak minden áron fenn kellene tartani állami pézekbõl a Pratt & Whitney, ATK, Lockheed és társaik rakétákkal foglalkozó részlegeit, pumpálni beléjük a sok MRD USD-t...
Amúgy pedig igazából nem a "kicsi és sok" vagy "nagy és kevés" a kérdés, hanem az újrafelhasználhatóság. Ahogy Musk is rámutatott, egy indításnál mindössze 200 000 dollár az üzemanyag... Ha a rakétát sikerül épségben visszahozni, és rentábilisan újrahasználni, akkor indulhatnak az árak lefele...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Elõször is, hogy mire lehet használni egy ekkora rakétát? Nos többek között magy méretû és tömegû ûrállomást lehet vele LEO-ra, vagy akár Föld-Hold L2-re küldeni. Ûrhajót a Holdra, illetve akár a Mars irányába elindítani.
Az SLS-el szemben a Falcon XX elõnyére lehet írni, hogy ha figyelembe vesszük az ARES I. vs. Falcon 9 költségeket, akkor az SLS-nél a promócióra többet költenének, mint a SpaceX az egész rakétára... 😊
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A lényeg, hogy a lehetõ legjobban össze lehessen párosítani a terheket a rakétákkal, és ilyen terhek még papíron sem nagyon léteznek nehéz rakétákra. Az hogy mi az olcsóbb még senki nem tudja, ezért megy folyton a vita a sok kisebb kilövés, vagy egy nagy mellett, az utóbbira csak az Apollo a példa, amit nem sikerült hosszú távon fenntartani.
Az SLS-t szerintem is hamarossan szanálják, persze lehet hogy elõtte kitolják a céldátumot 5-10 évvel.
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
No de tudod-e, hogy a vizet többféle módon is lehet melegíteni???
"A Falcon XX jól fest PowerPointban, de mire fognak használni ekkora teherbírást? Pláne, hogy az SLS is ebben a súlycsoportban készül, a kettõ közül kaszálódni fog valamelyik."
Közelítsük meg fordítva a kérdést: mi volt az, amit csak problémásan, vagy sehogyan sem tudtunk megtenni egy igazi nehézrakéta nélkül???
Pl. mennyivel egyszerûbb lett volna az ISS-t néhány Skylab méretû modulból összetolni, a végtelenségig tartó szerelgetés helyett...
Egy fajlagosan olcsó nehézrakéta sok olyan lehetõséget tart nyitva, amit eddig mellõzni kellett két okból is:
1.: nem volt elegendõen nagy teherbírású rakéta az feladatra
2.: akkora teher feljuttatása csillagászati összegekbe került volna
...................................
Az SLS véleményem szerint ha nem is halva, de mindenképp félholtan született ötlet, hasonlóan az Ares-hez...
Az eddigi tudományos eszközök részben azért is voltak nagyon drágák, hogy a nagyon költséges indításokat minél hatékonyabban kihasználják. "Olcsó" indítás mellé készülhetnek, rövidebb élettartamú, kevesebb mûszerrel ellátott "olcsó" tudományos eszközök. Ha a SpaceX a tervezett startköltségeit csak meg is közelíti, akkor már nagyobb egyetemek összefogásával is épülhetnek kutatómûholdak, kisebb ûrszondák, nem csak CubeSat méretben...
Egy biztos, a SpaceX elõretörésével nagy vérfürdõ lesz az ûripari cégek között, elsõsorban az ULA rakéták lesznek megkérdõjelezve (habár igazából nyiltan katonai program az egész), illetve a többi "NewSpace" COTS versenyzõ is elõbb-utóbb kifogy a szuflából...
A Falcon XX jól fest PowerPointban, de mire fognak használni ekkora teherbírást? Pláne, hogy az SLS is ebben a súlycsoportban készül, a kettõ közül kaszálódni fog valamelyik.
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
Ennek a szemléletnek az egyik elsõ sikeres képviselõje ez a cég.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
#3: El kell jutni a valódi többször felhasználhatóságig, ehhez valóban nem árt valamilyen tõkeerõs vállalkozó, és mellette az állami támogatás. Márcsak azért is így van, mert aki a tõkét hozza, annak valószínûleg van elég hatalma kijárni a legalább részlegesen közpénzbõl finanszírozást.
Aztán ha megvan a hazajárós sárkány, amit csak tankolni kell, az megint más helyzetet fog teremteni. Csak, el kell odáig jutni.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Hihetetlen hogy a SpaceX mire volt eddig képes, és hogy mennyire elõremutatóan gondolkodnak. Ha ennek csak a felét tudják megcsinálni, már az is szép lenne.
Véleményem szerint így is kell, úgyhogy ahogy a kollega is mondta, hajrá nekik!
Ahol az alkotó szellem szabadon kibontakozhat, ott mindennaposak az ilyen csodák, ahol bürökratikus állami szervezetben mûködnek a dolgok, nem csoda ha csak elfolyik a pénz. Szerintem ebben van az õ titkuk.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy