• 7HTH7
    #149
    Én gyerek korom óta vega vagyok. Történetesen, a mostohaapám nagy húsevő volt, szóval hús hússal volt a menü, én meg egy idő után megutáltam. Pontosabban már elég komoly bajaim voltak tőle, mert folyton kihánytam a sok zsíros vackot és olyan magas volt a gyomorsavam, hogy ha azt azon az étrenden élek továbbra is, akkor lehet már nem is élnék. Megjegyzem akkoriban elég sovány is voltam.

    Na de a lényeg, hogy rájöttem, hogy mitől vagyok mindig rosszul és mi az ami nem kell nekem. Amint átálltam vega étrendre eléggé megvastagodtam és a gyomorbántalmaim is elmúltak.

    Nem tudom sokan honnan szedik ezt a "minden vega csontsovány és gyenge" téveszmét, de én valahogy nem ezt tapasztaltam. Én magam se vagyok sovány, sőt, még az átlagosnál kicsit vaskosabb is vagyok. 174 centi magas vagyok és 87 kiló.
    De az a vicc, hogy aki vegát eddig megismertem életemben az mind kicsit izmosabb alkatú volt az átlagnál.
    Szóval szerintem ez csak egy téveszme. Gondolom onnan ered, hogy a fogyókúrázók gyakran áttérnek pár hónapra vega étrendre. Az tény, hogy jelentősen fogynak, de csak egy ideig, míg a zsír le nem megy. Utána már inkább izom rakódik az emberre. Ez kb 1-2 év után látszódik meg ahogy észrevettem.

    Persze én aktívan sportoltam 17 éves koromig, ennek is köze lehet ahhoz, hogy kicsit vaskosabb vagyok az átlagnál, de 9 éve abbahagytam a sportolást és ahhoz képest nem sokat adtam le. Anno 92-93 kiló voltam csúcsformában, szóval a mozgásszegény életvitelemhez képest nem adtam le sokat és nem is híztam el.

    Csontom még sosem tört el, pedig több olyan sportot is űztem, ahol lett volna rá lehetőségem bőven, pl kyokushin, judo, bringaversenyzés. Úgyhogy nem lehet mondani, hogy törékeny lennék :)

    Betegségekről annyit, hogy nagyon ritkán vagyok beteg, talán 2-3 évente egyszer egy infulenza. Azzal se kell orvoshoz mennem, mert 1-2 nap múlva már kutya bajom sincs.

    Szokták még mondani, hogy a vegáknak alacsony a vörösvérsejtszáma meg ilyenek. Hát valahogy nem ezt vettem észre. Sportorvosin sose volt ezzel gond. Még elég magas is volt a vörösvérsejtszámom.

    Szóval szerintem amiket itt írkálnak sokan a vegákkal kapcsolatban az egy nagy hülyeség. Többnyire olyanok írják ezeket, akiknek nincs évek óta vega ismerősük a környezetükben. Vagy ők maguk csalódtak mikor megpróbáltak így élni, mert hiányzott a husika íze nekik és nem volt lelki erejük a függőséget legyőzni :)

    Na de ne csak a husevő vs vega háborúról beszéljek, hozzászólok a cikk tartalmához is.

    Én ugyan nem fogok enni ilyen lombikhúst, de amúgy jónak tartom az ötletet, ugyanis a Föld népessége megállíthatatlanul növekszik és az emberek egy részének esze ágában sincs vegává válnia. A hús előállítása a jelenlegi módszerekkel hatalmas biomassza igényű dolog, ekkora mértékű népességnövekedéssel egyértelműen tarthatatlan ez a gazdálkodás.

    Egy húsevő ember ellátása nagyjából 20x annyi termőföldet igényel, mint egy vegáé. Nem véletlen sok a vega Indiában és Kínában. Ha mindenki annyi húst akarna ott enni, mint itt Európában szokás, akkor sokkal súlyosabb éhinség lenne arrafelé.

    Persze az se rossz érv a lombikhús mellett, hogy nem kell hozzá állatokat leölni. Tényleg itt lenne már az ideje kilépni a barbár kőkorból.

    Ha most ránk találna egy idegen civilizáció nem biztos, hogy szivesen felvenné velünk a kapcsolatot és segítene nekünk. Gondoljátok csak a helyükbe magatokat.
    Találtok egy bolygót ahol egy értelmes faj lakik, technikailag még fejletlen a csillagközi utazáshoz, de jól látszik, hogy van esélye elérni azt a szintet, mivel már próbálkozik meghódítani a világűrt. Itt elgondolkodol, hogy talán lehet hasznos lenne nekik némi segítséget nyújtani a fejlődéshez, mivel a világűr nagyon üres, kevés az értelmes faj és a lakott bolygó ezért minden új barát jól jöhet.
    Igenám, csak észreveszed, hogy a faj ragadozó és elég primitív véres módszerekkel gyilkolja a bolygóján élő többi hozzá hasonló felépítésű fajt. Na ez egyből ellenszenvet vált ki benned. Aztán mikor meglátják, hogy ez a faj még a saját fajtársait is előszeretettel gyilkolássza, akkor rádöbbensz, hogy talán mégse lenne olyan jó ötlet segíteni rajta, hisz te csak egy idegen vagy, nem a fajtársa, sőt még csak nem is a bolygóján élő másik faj. Ha velük így bánik, akkor majd te mit kaphatsz később, ha felveszed velük a kapcsolatot?

    Szerintem kétféle döntésed maradna. Egyik, hogy békéhagyod és reménykedsz benne, hogy sosem fog odáig eljutni ez a faj, hogy képes legyen csillagközi utazásra. A másik lehetőség, hogy kipusztítod míg még nem késő...

    Nos, talán ezt felismerve jutott arra a véleményre egy neves fizikus nemrég, hogy talán jobb lenne, ha csendben maradnánk...