78
  • Molnibalage
    #78
    Valahol röhejes, hogy nagyobb esélye van az átlagpolgárnak gyilkosság vagy közlekedési balset áldozatává válni, mint egy átlagkatonának háborúban elpatkolni...
  • F1End
    #77
    Jó kérdés. Szerintem ez elsősorban a média miatt van. Amíg valaki azt halja szinte minden forrásból, hogy "jaaaaaaaaaajjjjj, milyen szörnyűség, lelőttek egy embert!!!!!!!!!", addig nagy valószínűséggel azt hiszi, hogy ez tényleg elég nagy katasztrófa, még akkor is, ha naponta százezrek halnak meg balesetek, járványok, éhínségek következtében.
  • F1End
    #76
    1. Az EU könnyebben helyettesíteni tudja az általunk gyártott termékeket, mint mi a tőlük importáltat, ezért szerintem nem járnánk jobban a vámokkal.
    2. Kínában éhbérért dolgoznak, ezért engedhetik meg maguknak a vámok kifezetését és a szállítást. Ha te is hajlandó lennél két tál rizsért heti 6 napon 12 órát dolgozni, akkor persze rendben van a dolog.
    3. Teljesen lényegtelen, hogy az állam kapja-e a pénzt, vagy egy gazdálkodó szervezet, hiszen ha mindegyik magyar vagy legalábbis az országon bellül működik, fejlődése elősegíti hazánkét is.
  • Molnibalage
    #75
    Katpol blogon vagy egy három éves cikksorozat.
  • jeti00
    #74
    remek cikk és végre a kommentek is normálisak, öröm volt átolvasni :)
    Mint az űrsiklókról úgy Kínáról is lehetne egy átfogó cikksorozat, gazdaság, pénzügy, hadsereg stb.. elég távol vannak, érdekes lenne róluk olvasni.
  • kvp
    #73
    "Igazad van, le kéne szabadalmaztatni az atommag hasadás alapján gyilkoló készülékekett, atombombavédő szervezeteket kéne létrehozni, és Kínára, Pakisztánra meg Koreára engedni a bürokráciát."

    Megtortent, a nemzetkozi atomenergia ugynokseg ezzel foglalkozik foallasban. (mellekallasban pedig sohivatalt mukodtetnek)
  • Sir Ny
    #72
    „Nukleáris nagyhatalom nem fog háborúzni másikkal, vagy ha igen, akkor már régen rossz mindenkinek. Kína mát benne van a klubban egy ideje, és érinthetetlen."

    Igazad van, le kéne szabadalmaztatni az atommag hasadás alapján gyilkoló készülékekett, atombombavédő szervezeteket kéne létrehozni, és Kínára, Pakisztánra meg Koreára engedni a bürokráciát.
  • NEXUS6
    #71
    Ennek akkor lenne konkrét jelentése értelme, ha a határon belül magyar cégek lennének és ezek folytatnának külkereskedelmi tevékenységet. Csak ugye eleve nincsenek határok, másrészt a cégek jelentős része nem magyar.

    A dolog másképp értendő és kezelendő. a lényeg az, hogy az országhatáron belül folytatott gazdasági tevékenységből az állam nem kap annyit, hogy önmagát fenntartsa. Ennek oka jelentős részben a feketegazdaság, meg a sok kedvezmény amit a multik kapnak. Másrészt ez persze nem jelenti azt, hogy adott emberke, cég, adott pillanatban szintén csődközeli állapotban lenne, mint az állam. Nem a magyar gazdaság/nemzetgazdaság, ha van ilyen egyáltalán még, van válságban, hanem az állam, akinek ebből nincs elég bevétele.

    A gond az, hogy az EU, mint szuperállam, egyáltalán nem támogatja a magyar államot, hogy összeszedhesse magát, inkább gyengíti, csak hogy a saját kedvezményezetteit erősíthesse.
  • Molnibalage
    #70
    A bibi ott kezdőik, hogy szerinted melyik a nagyobb. A magyar export vagy import?
  • Molnibalage
    #69
    Az átlagembert mit érdekli, hogy xy számára vadidegen katona meghal, akik önkéntesek...?
  • Molnibalage
    #68
    A fegyverzet komoly része Európában volt lerakatban, a katonákat vitték volna repülővel. A konvojokkal való szórakozás még egy konvencionális háború esetén is régen rossz lett volna.

    Egy kb. 15 éves Top Gun-ban volt az akkori NATO erők felsorolása és engedélyezett szinte egy szerződés által. (Valszeg a CFE). Még 1995 magasságban is asszem félmilliós állandó jelenlét volt Európában. Megkeressem a listát?
  • bakvarnyu
    #67
    Pár hónapja amikor Líbiát támadták az EU gépei talán pont itt volt róla cikk mennyire szétzilált meg gyenge az európai haderő, különböző, összehangolt támadásra nem képes géptípusok, alig 1 vagy 2 hordozó.
  • NEXUS6
    #66
    Had válaszoljak röviden:
    1. "Először is ha nem lennénk az EU-ban, akkor a vámúnión kívülről exportálni se nagyon tudnánk az EU felé semmit versenyképesen."
    Illetve a más oldalról: a behozott árukat meg mi adóztathatnánk halálra. Felhívom figyelmedet, hogy ma már a Tibicsokit is Szlovákiában gyártja egy nem magyar tulajdonú cég. Tudod a vámok védik, védhetnék is a saját gazdaságot. Ha van vám, talán a Nesztlé sem viszi ki azt a gyártókapacitást, amivel az itteni piacra termel, munkahely, adó, stb. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy akár magyar kézben is maradhatott volna. És ugye a vámból jelentős bevétele is van az államnak. Mármint volt.
    2. "Másodszor ezen okból kifolyólag egyetlen multi sem telepítette volna a gyárait, logisztikai, K+F központjait ide."
    Jó kérdés, ma már mindent Kínában gyártanak, sok kínai árura elve kvóták, vámok akármik vannak, még is behozzák. A társulásnak meg ugye sok lépcsője volt a csatlakozás előtt is.
    3. "Harmadszor amennyire én tudom, mi több pénzt kapunk még mindig az EU-tól, mint amennyit mi fizetünk be az EU-nak különféle jogcímeken."
    Persze elvileg. Gyakorlatilag meg nem. Úgy értem, hogy az állam bevételeinek, 1-2%-ától esik el, mert a támogatást nem az állam kapja, hanem az egyes vállalkozások, szervezetek. Ha az állam gázban van, akkor nekiáll leépíteni az EÜ rendszert, kevesebb pénzt ad az állami alkalmazottaknak, az önkormányzatoknak, azoknak a bérből-és fizetésből élőknek, akik nem minimálbérre vannak bejelentve és nem adócsalnak, mert nem tudnak!
    4. "Negyedrészt el lehet gondolkodni, hogy hol lennénk, ha a politikusaink végig a saját fejük után mentek volna, nem szólnának be Brüsszelből, hogy ez-meg-ez-meg-ez a jogszabály / törvény ellentétes az EU normatívákkal. Mert a politikusaink esélyesen ugyanazok lennének, legfeljebb más módszerekkel sütögetnék a saját pecsenyéjüket."
    Ez így van. De ha minimálisan lettek volna csak előrelátók a politikusaink, és saját pecsenyéjüket sütögetve pont hogy nem játsszák külföldi kézbe az országot, a magyar állami vagyont nem kótyavetyélik el külföldieknek, lásd privatizáció, a magyar piacot nem adják át önként és dalolva szintén külföldieknek, lásd EU csatlakozás, akkor még valami lehetne is ebben az országban. Ezt épp hogy az EU nagy ajánlásaira tették így és ilyen formában.
    A kisembernek az alkalmazottnak mindegy, hogy milyen logós munkaruhája van. Az államnak viszont már nem annyira. Ha a vállalat magyar emberrel, magyar embernek, magyar tulajjal dolgozik, akkor a pénz is Magyarországon marad. A támogatás is, amit ez a cég kap. Ha az összetevő bármelyik része külföldi, akkor megvan a lehetőség, hogy a pénz áramlik ki az országból. Ez a hazai piac lényege, ami most abszolút nincs.
    Az a gond az egésszel, hogy ha nincs elég nemzeti termelés, akkor az államnak nincs elég bevétele. Mégegyszer mondom: nemzeti az az GNP. Megbaszhassuk a GDP-t, ha az csak a Mo-n előállított áru mennyiségét jellemzi, azt nem hogy ebből mennyi bevétele van az államnak.
    Az állam meg azért számít, mert ha nincs pénze, akkor elkezdi leépíteni a szociális/eü rendszert, a közbiztonságot, az oktatást. Azt, hogy ezt egyénileg biztosítsd a kis családodnak, az meg marha sokba kerül ám, ha ez általános szinten nincs meg.
    Kis politikusaink, meg mondhatni az államon élősködnek. A pártok a központi költségvetésből kapnak pénzt, a jó államigazgatási beosztásokba is politikusok, meg ismerősök kerülnek, állami megrendeléseket is lehet azért okosan alakítani. Szal ha nekik nem jut, akkor mástól elveszik. Ez a világ rendje.
  • Ecology #65
    "A háború mozgatója a végtelen pénz" Cicero
    Az USA már így is szinte fizetésképtelen, (a mostani megoldás csak rövid távon segít) Kínának meg olyan brutális mennyiségű deviza tartaléka van, hogy az ész megáll, ráadásul most, hogy az arany ennyire felértékelődött, szintén Kína malmára hajtja a vizet: "A Kínai Népi Bank (PBOC) tájékoztatása szerint a deviza tartalék egy év alatt 30,3 százalékkal nőtt, s az elmúlt három hónapban 157 milliárd dollárral emelkedett.
    Az aranykitermelés az idei év első öt hónapjában meghaladta a 132 tonnát, ami 3,67 százalékos emelkedésnek felel meg a múlt év azonos időszakához képest - ezt az ipari és információ technológiai tárca (MIIT) közölte ugyancsak kedden. "
  • kukacos
    #64
    "A politika nem képes elfogadni, hogy a háború áldozatokkal jár..."

    Nem a politika, hanem az emberek. A politikus csak azt mondja, ami népszerűvé teszi. És ez így van jól, és a történelmi példákat megnézve meghökkentően jól alakul. Végsősoron a háborúkat csak az tüntetheti el, ha az emberek nem tolerálják.
  • kukacos
    #63
    "az messze nem olyan jellegű, mint a miénk"

    Kína belsőleg közel sem olyan koherens, mint hinnéd. Egy bankrendszer összeomlásából származó feszültség meg a leírt "tollvonások" könnyen kihúzhatják a gyufát a kínai melósnál. Egy valószínű magyarázat arra, hogy Kínát nem érdekli túlságosan a külföld az az, hogy túlságosan is lekötik belső problémái, és az, hogy próbálja egyben tartani saját magát.
  • kukacos
    #62
    "akár képes lehet arra, hogy 10 év múlva beérje az USN-t"

    Ácsi, miről beszélünk?

    Nukleáris nagyhatalom nem fog háborúzni másikkal, vagy ha igen, akkor már régen rossz mindenkinek. Kína mát benne van a klubban egy ideje, és érinthetetlen.

    Az, hogy az amcsi-orosz szembenállásnál volt egy masszív flottaépítés az amerikaiak részéről, az kizárólag a helyzet speciális logikájának volt köszönhető. Az USA nem vállalta fel az oroszokkal összemérhető európai hadsereg állomásoztatásának költségeit, szárazföldi hadseregét a világháború kezdetével szándékozta átszállítani. A konvojokat a hordozóknak kellett volna megvédeni, az oroszoknak meg megpróbálták volna elsüllyeszteni, ezért volt még a hordozóikon is masszív hajók elleni fegyverzet. Az, hogy a hordozók alkalmasak power projectionra is, egy mellékhatás: az oroszok is csak ezért akartak párat mutatóba. Megkockáztatom egyébként, hogy nukleáris háború esetén az amerikai taktika több mint rizikós lett volna, kizárólag akkor lett volna értelme, ha valami csoda folytán a felek a konvencionális hadviselésre korlátozzák magukat, de ennek közel nulla az esélye.

    Kínánál semmi ilyen logika nincs. Tajvan közel van, hordozó nem kell hozzá. Power projectionra a legtöbb esetben elég egy ilyen összehegesztett hordozó, mint ez a cikkben szereplő.

    Az amik most próbálják aprópénzre váltani a katonai előnyüket, de ez már nem megy olyan könnyen, mint a római birodalom idején. Nukleáris nagyhatalom bajszát ők sem húzgálhatják, társadalmi berendezkedésük nem engedi, hogy teljesen nyílt agressziót kövessenek el. Itt-ott leesik nekik egy Irak, de közben a hadseregre nem költő államok rohamléptekkel érik be őket.

    Hosszú távon az amiknak se lesz más opciója, mint leépíteni a hadsereget. Az idő a kínaiaknak dolgozik.
  • Cat #61
    Tízezer új állás a hajógyártásban Nagy-Britanniában

    Tízezer új állás jött létre Nagy-Britanniában a hajógyártásban, a két jelenleg épülő repülőgép-hordozó hajó kulcsszerepet játszhat a brit ipar jövőjében.

    A hajógyártás jelentősége folyamatosan csökkenne Nagy-Britanniában, ha a kormány nem indított volna el egy 5 milliárd fontos projektet két új repülőgép-hordozó építésére. A hajógyártó vállalatok hálásak a kormánynak a támogatásért, ugyanakkor aggódnak amiatt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az állami kiadások csökkentése rájuk is kedvezőtlen hatással járhat.

    A HMS Queen Elizabeth 8 ezer tonnát nyomó középső részét leeresztették a Clyde folyóra Glasgow-ban - írta a The Guardian című brit napilap szerdán. A hajó 2016-ra készül el. A repülőgép-hordozót készítő BAE Systems a városban 3700 embert foglalkoztat, míg a teljes Queen Elizabeth projekt 10 ezer embernek, köztük 400 gyakornoknak ad munkát.

    Steven Carroll, a BAE projektigazgatója szerint a hajógyártásnak van jövője, a projektnek köszönhetően ismét érdemes előretervezni és befektetni. "A gyakornokok és frissdiplomások felvétele is ezt bizonyítja" - mutatott rá.
    Gerald Howarth védelmi miniszterhelyettes a HMS Queen Elizabeth hajó munkálatait megtekintve elmondta: "ideje felismerni, hogy nagyszerű mérnökök vannak Nagy-Britanniában, és a hajógyártó vállalataink a világ élvonalába tartoznak".

    A brit ipar egyik legjelentősebb szektorának, a hadiiparnak szüksége van az állami támogatásra. Ezért a védelmi minisztérium 37 milliárd fontos évi költségvetésének csökkentése nem érinti a repülőgép-hordozó projektet és a brit hajógyártás támogatását.
    A The Guardian kitér arra is, hogy konzervatív, munkáspárti és liberális politikusok gyakran érvelnek azzal, hogy ha Skócia függetlenné válna, az országrész önmagában nem lenne képes milliárdokat költeni a repülőgép-hordozókra, fregattokra és atom-tengeralattjárókra és Skócia több tízezer munkahelyet veszítene el a Queen Elizabeth-hez hasonló projektek nélkül.

  • [NST]Cifu
    #60
    Valószínűleg először és utoljára nyilvánítok véleményt ezzel kapcsolatban, de ez egy kissé egyoldalú megközelítés, már elnézést kérek. Először is ha nem lennénk az EU-ban, akkor a vámúnión kívülről exportálni se nagyon tudnánk az EU felé semmit versenyképesen. Másodszor ezen okból kifolyólag egyetlen multi sem telepítette volna a gyárait, logisztikai, K+F központjait ide. Harmadszor amennyire én tudom, mi több pénzt kapunk még mindig az EU-tól, mint amennyit mi fizetünk be az EU-nak különféle jogcímeken. Negyedrészt el lehet gondolkodni, hogy hol lennénk, ha a politikusaink végig a saját fejük után mentek volna, nem szólnának be Brüsszelből, hogy ez-meg-ez-meg-ez a jogszabály / törvény ellentétes az EU normatívákkal. Mert a politikusaink esélyesen ugyanazok lennének, legfeljebb más módszerekkel sütögetnék a saját pecsenyéjüket.

    Nekünk így sem, úgy sem lenne jobb, kár is arról álmodozni, hej, ha nem léptünk volna be az EU-ba, akkor a kis Magyar Tigris olyat, de olyat mutatott volna, hogy aztán abba belezöldül az irigységtől Kínától kezdve az Egyesült Államokig mindenki.

    Persze lehet, hogy csak én vagyok nagyon negatív. :)
  • NEXUS6
    #59
    Igen, szerintem ez a helyes nézőpont tágabb hazánkat illetően, egyrészt. Másrészt meg csak erre a nézőpontra még mi magunk európaiak is szarunk.

    Nem csak közös kül/katonapolitika nincs. De közös pénzügy sincs, lásd ugye euroövezet vs. többiek. Aki meg az euroövezetben van az sincs jobb pozícióban. Mert nincs az eurónak központi bankja, ami az árfolyampolitikáért felelős. És ez ugye azzal jár, hogy a kis országok, mint Görögország nem tudják hol hallatni a hangjukat, ha valami nem stimmel, és így könnyen a fax rosszfelére kerülnek. Ami nem lenne gond, ha lenne olyan az EU-ban, hogy SZOLIDARITÁS. Ami nincs. És a löttyedtseggű német turista könnyen elfelejti, hogy miért tudott Görögországban viszonylag olcsón nyaralni, amikor most meg azt a pénzt kéri vissza tőlük, amit ennek biztosítására is adott az államuk. Akkor most a görögök találják ki, hogy OK visszafizetik a kölcsönöket, de aki volt náluk nyaralni az meg számolja ki a költségeket 1,5X szorzóval, és a különbözetet kamatostul fizesse be nekik?

    És akkor arról még nem is szóltam, hogy a közös EU költségvetés 50%-a a mezőgazdasági támogatás, amiből mi nagyjából kimaradunk, csak mert a multik szétverték a mezőgazdaságunkat. De ha nem verték volna széjjel szana, akkor valszeg be se léphettünk volna...

    "Puska kellett volna bazmeg!"
  • [NST]Cifu
    #58
    Attól függ, melyik országról beszélsz. Vietnam, Pakisztán vagy India (és Kína) egy más kategória ilyen téren is.
  • Molnibalage
    #57
    A leigázni szónak sok értelmét nem látom. A II. Vh és a Hidegháború óta gyak senkinek nincs olyan hadereje, amivel egy másik közepesen fejlett haderjű és közepes méretű országot képes lenne megszállni a szomszédban főeleg, ha ez a másik ország tőle igen messze van...

    A másik ok, hogy senki be nem merné vállalni az ezzel járó áldozatot. Az iraki + afganisztáni veszteségeknél a szívükhöz kapnak már egyesek, hogy 8-10 év alatt ~ 5-6 ezer halott. A II vh idején komolyabb hadműveletek alatt egy 1-2 napi veszteség volt és akkor még örültek, hogy ennyivel megúszták. A kétszámjegyű %-os veszteség 1 hét alatt nem volt ritka. Ma 1% is elfogadhatatlannak tűnik politikailag.

    Valahol röhejesenek találom, hogy azért vannak százezres nagyságrendű haderők és minimális veszeteségeket sem képesek tolerálni. A politika nem képes elfogadni, hogy a háború áldozatokkal jár...
  • [NST]Cifu
    #56
    Katonailag mindenképpen egy oldalon állunk ha politikailag még ez nem is teljesen sikerült. De ha bárhonnan jönne a veszedelem senki de senki nem lenne képes Európát leigázni. Mindíg csak az USA, Oroszország meg Kína van a középpontban de a teljes EU-nak óriási hadereje van. Tessék csak utána olvasni.

    Katonailag valóban erős lenne egy egységes európa, de nincs egységes európai védelempolitika. Épp nemrég volt ebből komoly haccacáré, mert Németország, Franciaország és Lengyelország akar egy közös EU katonai vezetési központot. Anglia viszont megvétózta ezt, mondván, hogy már van ilyen, NATO-nak hívják, és Brüsszelben van a központja. Az említett hármas viszont a NATO-tól független, és annál szorosabb katonai összefogást akar.

    Hogy adott esetben mennyire segítenék egymást katonailag az EU tagállamok, azt nehéz lenne megmondani. De erre van ugye egy jó példa. Törökország és Görögország elég keményen egymásnak feszülnek Ciprus ügyén. Pedig mindkét ország a NATO tagja. Korántsem biztos, hogy adott esetben az EU jobb lenne e téren, hiszen kötelező jellegű katonai együttműködés nincs a tagállamok között. Másképpen szólva tegyük fel egy Görög-Török háború esetén mégis kinek az oldalára álljon az EU? A tagállamok jó része NATO tagország is. Görögország EU tagállam, és mindkét ország a NATO tagállama. Na, ilyenkor mi legyen?

    Egy össz európai összefogással bárkit meg tudunk állítani!

    Ha össz európai politikai összefogás is létezne, valóban ez lenne a helyzet.
  • wraithLord
    #55
    De az EU nem katonai szövetség. Még a NATO sem működik úgy, ahogy "kéne". Bár nem értek hozzá.
    Amúgy nagyon tetszett a cikk. :)
  • Ecology #54
    Kiváló cikk! Le a kalappal! Sok ilyet még! Érdekes viszont, hogy a cikk is és itt a hozzászólásokban is többen külön emlegetik Nagy-Britanniát, Franciaországot,Olaszországot stb. Közben meg elfelejtik, hogy ez már majdhogynem 1 és ugyan az méghozzá European Union. Katonailag mindenképpen egy oldalon állunk ha politikailag még ez nem is teljesen sikerült. De ha bárhonnan jönne a veszedelem senki de senki nem lenne képes Európát leigázni. Mindíg csak az USA, Oroszország meg Kína van a középpontban de a teljes EU-nak óriási hadereje van. Tessék csak utána olvasni. Továbbá emberszámban is Kínán és Indián kívűl magasan az élen járunk hiszen Európa népessége 731 millió fő !!!! Összehasonlítás képpen az USA-bnan kb 309 millió fő él ahol a népsűrűség 31fő/négyzetkilométer, Európában 70 !! A technológiai fejlettség is kiváló. Egy össz európai összefogással bárkit meg tudunk állítani!
  • teddybear
    #53
    "Jelenleg Kínának nincsenek konkrét érdekeltségei a közvetlen környezetén kívül. Ilyen oldalról kár az ő hegemóniájuktól itt Európában tartani. Attól már inkább lehet, hogy mivel Európa viszonylag távol van, pont itt fogják az előbb említett nagy konfliktust kirobbantani. Szerintem jelenleg ezerrel kattog a kis kínai elvtársak agya azon, hogy milyen ellenfelet találjanak Amerikának."

    A konfliktus kirobbantási helyszíne lehetséges, hogy Európában lesz, eléggé tűzfészek az biztos. Viszont Európa az egyik legfontosabb piacuk, csak nézz végig a legtöbb bolt árukínálatán. Teli vannak "made in China" feliratú áruval. A röhej az, hogy még a nemzeti szalagos zacskóba csomagolt mórahalmi foghagyma is Kínában nőtt...

    "Most bizonyos szakemberek azzal fenyegetnek, hogy hasonló eladósodási válságban vannak, mint a nyugati gazdaság szinte minden szereplője. Csak azt felejtik el, hogy az államnak óriási pénztartalékai vannak, a bankok ugyan jelentős beteg hitelállománnyal rendelkeznek, de azok is állami kézben vannak, akárcsak kvázi az önkormányzatok. Az állam, akár a kormány egy rendelettel, tollvonással megszüntetheti a tartozásokat! Az emberek meg keveset fogyasztanak mert melóznak ezerrel, igazából azok sincsenek olyan szinten eladósodva, mint nálunk."

    Már ha hihetünk a kínai statisztikáknak! Mert túl sokszor derült ki, hogy az amit mondtak nem úgy, és nem olyan adatokkal értendő.

    Ami pedig a fogyasztást illeti, most még kicsi, de már egyre inkább többet kívánnak az emberek. Eddig a saját bicikli volt az álom közlekedési eszköz, most már viszont egyre többen szeretnének autót. Pekingben ez már olyan méreteket öltött, hogy a hatóságok sorsolják a vásárlást. A legutóbb már csak minden 14. igénylő vehetette meg álmai autóját, és ez az arány egyre romlik.

    "Ha lesz válság ott is, az messze nem olyan jellegű, mint a miénk.
    Szóval a riogatás ellenére a kínai gazdaság, viszonylag jó állapotban van, legalább is amíg számíthat a mi fogyasztásunkra.
    Szerintem."

    Főleg, hogy minden válság más. Viszont hogy a kínai gazdaság milyen állapotban van, azt nem tudom. Lehet, hogy csak egy hatalmas papírvár. Ezt majd az idő eldönti. Csakhogy, ha Kína csődbe megy, az nekünk nem lesz jó. Nekünk minden árt, mert olyan pocsék a gazdaságunk.
  • NEXUS6
    #52
    Szerintem a világméretű kínai dominanciától vagy 50 évre vagyunk, ha csak a jelenlegi trendeket nézzük. A gazdasági, kulturális, akármilyen mondjuk már itt van.
    Hasonló a helyzet, mint a a XX. szd első felében USA és a Brit birodalom viszonyát illetően.

    Ha a történelemből tanultak, akkor a kínai "hatalom átvétel" nem úgy fog lezajlani, hogy szemtől szemben neki mennek az amcsiknak. Sokkal inkább, hogy hagyják őket belesodródni egy olyan konfliktusba, ami felemészti gazdasági és katonai erejüket, sőt akár még szövetségesként, segítségnyújtóként még jobban ki is szipolyozzák őket.

    Jelenleg Kínának nincsenek konkrét érdekeltségei a közvetlen környezetén kívül. Ilyen oldalról kár az ő hegemóniájuktól itt Európában tartani. Attól már inkább lehet, hogy mivel Európa viszonylag távol van, pont itt fogják az előbb említett nagy konfliktust kirobbantani. Szerintem jelenleg ezerrel kattog a kis kínai elvtársak agya azon, hogy milyen ellenfelet találjanak Amerikának.

    A kínai gazdaság elég érdekes állatfajta. Jelentős az állami szektor aránya, sőt talán a bankok pont állami kézben vannak. Mellette a versenyszféra meg talán kevésbé szabályozott, korlátozott, bizonyos szempontból, mint a fejlett nyugaton. Innen borzasztó kiegyensúlyozatlannak tűnik, de vajon nem-e ez adja a dinamikáját?
    Most bizonyos szakemberek azzal fenyegetnek, hogy hasonló eladósodási válságban vannak, mint a nyugati gazdaság szinte minden szereplője. Csak azt felejtik el, hogy az államnak óriási pénztartalékai vannak, a bankok ugyan jelentős beteg hitelállománnyal rendelkeznek, de azok is állami kézben vannak, akárcsak kvázi az önkormányzatok. Az állam, akár a kormány egy rendelettel, tollvonással megszüntetheti a tartozásokat! Az emberek meg keveset fogyasztanak mert melóznak ezerrel, igazából azok sincsenek olyan szinten eladósodva, mint nálunk.
    Ha lesz válság ott is, az messze nem olyan jellegű, mint a miénk.
    Szóval a riogatás ellenére a kínai gazdaság, viszonylag jó állapotban van, legalább is amíg számíthat a mi fogyasztásunkra.
    Szerintem.
  • teddybear
    #51
    Az, amelyiket nem eszi ide a fene robbantgatni!
  • NullZ3r0
    #50
    Egyik a palesztinokat öli halomra, másik a tibetieket/ujgurokat, az egyik Gázát és Ciszjordániát megszállás/blokád alatt, az őslakosokat rabszolgaként kezelve, a másik Tibetet és Ujgúriát. Melyik a jobb?
  • teddybear
    #49
    Már úgy értem hogy a második állam tevékenységével?
  • teddybear
    #48
    "Az egyik fegyverkezik, próbálkozik,a másik terrorállamként halomra öli a civileket"

    Most a palesztinokra gondolsz?
  • Skynet
    #47
    Az egyik fegyverkezik,próbálkozik,a másik terrorállamként halomra öli a civileket, és növekszik terpeszkedik úgy hogy aki hangot ad ennek egyből antiszemita. Szánalmas :)
  • teddybear
    #46
    Sajnos én ezen nem tudok röhögni. Ez a hozzáállás olyan következtetést hoz magával, hogy egyáltalán nem fogunk örülni a Kínai dominanciának itt Európában.
    Mellesleg, a hadiflottát nem azért fejleszti egyik állam sem, hogy aztán a naftalinban tárolja, mint ahogy semmilyen másik fegyvert sem a szépségéért gyártanak.
    Kína most erősen középhatalom. Katonailag még elmarad az India, Dél-Korea, Tajvan, Japán mögött. Aztán még mindig jön Oroszország. Bár az oroszok erősen visszaestek a Szovjetuniós helyzetükből, de azért még mindig többre képesek mint Kína. A hadseregük is komolyabb szinten van. Ha ezeken túllép, mert ez még egyáltalán nem biztos, akkor viszont még ott van az EU, és az USA is. Hosszú még az út a világuralomig, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy el sem jutnak odáig. Mert előbb-utóbb esetleg összeomlik a túlhajtott gazdasági fejlesztésük. Főleg, hogy az alapkutatásra nem sokat költenek. Inkább megveszik, vagy még inkább ellopják a már kifejlesztett technológiát.
  • Skynet
    #45
    Te meg haza :)
  • Sir Quno Jedi
    #44
    Háak Kína nem szarózott, mindenki más követelését felülírta egy vonallal. :D
  • [NST]Cifu
    #43
    Azért ez összetettebb dolog, mert igazából mindenki elég érdekesen rajzolja meg a vidéken az érdekszféráját, lásd:

  • Sir Quno Jedi
    #42
    Mer most pízzel vesznek meg minket, minek ide katonaság, értemén.
  • Sir Quno Jedi
    #41
    Megógyák ezek. Majd héliummal telített katonákat tenyésztenek ki, vagy ilyesmi... :DDD
  • Doktor Kotász
    #40
    A térkép szerint egész pofátlan követeléseik vannak a kínaiaknak.
  • Molnibalage
    #39
    Wrong. Kínából szárazföldön idejönni nehezebb, mitn az Atlantin átjönni hajóval. Mutass egyetlen nehézfegyverzetű hadsereget, ami képes lenne csak az Alpokon átmenni. Az Alpok meg sehol nincs a Himalája + Pamír + n+1 hagylánchoz képest. Ezen felül "picit" messze vannak...