• teddybear
    "Jelenleg Kínának nincsenek konkrét érdekeltségei a közvetlen környezetén kívül. Ilyen oldalról kár az ő hegemóniájuktól itt Európában tartani. Attól már inkább lehet, hogy mivel Európa viszonylag távol van, pont itt fogják az előbb említett nagy konfliktust kirobbantani. Szerintem jelenleg ezerrel kattog a kis kínai elvtársak agya azon, hogy milyen ellenfelet találjanak Amerikának."

A konfliktus kirobbantási helyszíne lehetséges, hogy Európában lesz, eléggé tűzfészek az biztos. Viszont Európa az egyik legfontosabb piacuk, csak nézz végig a legtöbb bolt árukínálatán. Teli vannak "made in China" feliratú áruval. A röhej az, hogy még a nemzeti szalagos zacskóba csomagolt mórahalmi foghagyma is Kínában nőtt...

"Most bizonyos szakemberek azzal fenyegetnek, hogy hasonló eladósodási válságban vannak, mint a nyugati gazdaság szinte minden szereplője. Csak azt felejtik el, hogy az államnak óriási pénztartalékai vannak, a bankok ugyan jelentős beteg hitelállománnyal rendelkeznek, de azok is állami kézben vannak, akárcsak kvázi az önkormányzatok. Az állam, akár a kormány egy rendelettel, tollvonással megszüntetheti a tartozásokat! Az emberek meg keveset fogyasztanak mert melóznak ezerrel, igazából azok sincsenek olyan szinten eladósodva, mint nálunk."

Már ha hihetünk a kínai statisztikáknak! Mert túl sokszor derült ki, hogy az amit mondtak nem úgy, és nem olyan adatokkal értendő.

Ami pedig a fogyasztást illeti, most még kicsi, de már egyre inkább többet kívánnak az emberek. Eddig a saját bicikli volt az álom közlekedési eszköz, most már viszont egyre többen szeretnének autót. Pekingben ez már olyan méreteket öltött, hogy a hatóságok sorsolják a vásárlást. A legutóbb már csak minden 14. igénylő vehetette meg álmai autóját, és ez az arány egyre romlik.

"Ha lesz válság ott is, az messze nem olyan jellegű, mint a miénk.
    Szóval a riogatás ellenére a kínai gazdaság, viszonylag jó állapotban van, legalább is amíg számíthat a mi fogyasztásunkra.
    Szerintem."

Főleg, hogy minden válság más. Viszont hogy a kínai gazdaság milyen állapotban van, azt nem tudom. Lehet, hogy csak egy hatalmas papírvár. Ezt majd az idő eldönti. Csakhogy, ha Kína csődbe megy, az nekünk nem lesz jó. Nekünk minden árt, mert olyan pocsék a gazdaságunk.