• NEXUS6
    Szerintem a világméretű kínai dominanciától vagy 50 évre vagyunk, ha csak a jelenlegi trendeket nézzük. A gazdasági, kulturális, akármilyen mondjuk már itt van.
    Hasonló a helyzet, mint a a XX. szd első felében USA és a Brit birodalom viszonyát illetően.

Ha a történelemből tanultak, akkor a kínai "hatalom átvétel" nem úgy fog lezajlani, hogy szemtől szemben neki mennek az amcsiknak. Sokkal inkább, hogy hagyják őket belesodródni egy olyan konfliktusba, ami felemészti gazdasági és katonai erejüket, sőt akár még szövetségesként, segítségnyújtóként még jobban ki is szipolyozzák őket.

Jelenleg Kínának nincsenek konkrét érdekeltségei a közvetlen környezetén kívül. Ilyen oldalról kár az ő hegemóniájuktól itt Európában tartani. Attól már inkább lehet, hogy mivel Európa viszonylag távol van, pont itt fogják az előbb említett nagy konfliktust kirobbantani. Szerintem jelenleg ezerrel kattog a kis kínai elvtársak agya azon, hogy milyen ellenfelet találjanak Amerikának.

A kínai gazdaság elég érdekes állatfajta. Jelentős az állami szektor aránya, sőt talán a bankok pont állami kézben vannak. Mellette a versenyszféra meg talán kevésbé szabályozott, korlátozott, bizonyos szempontból, mint a fejlett nyugaton. Innen borzasztó kiegyensúlyozatlannak tűnik, de vajon nem-e ez adja a dinamikáját?
    Most bizonyos szakemberek azzal fenyegetnek, hogy hasonló eladósodási válságban vannak, mint a nyugati gazdaság szinte minden szereplője. Csak azt felejtik el, hogy az államnak óriási pénztartalékai vannak, a bankok ugyan jelentős beteg hitelállománnyal rendelkeznek, de azok is állami kézben vannak, akárcsak kvázi az önkormányzatok. Az állam, akár a kormány egy rendelettel, tollvonással megszüntetheti a tartozásokat! Az emberek meg keveset fogyasztanak mert melóznak ezerrel, igazából azok sincsenek olyan szinten eladósodva, mint nálunk.
    Ha lesz válság ott is, az messze nem olyan jellegű, mint a miénk.
    Szóval a riogatás ellenére a kínai gazdaság, viszonylag jó állapotban van, legalább is amíg számíthat a mi fogyasztásunkra.
    Szerintem.