79
  • Tetsuo
    #79
    Creative hangkartyat nem javaslom, még a komolyabb E-MU markat sem (mar ez is Creative ugye). Hallgatasra inkabb az Asus-t, vagy zeneleshez van millio..
  • Tetsuo
    #78
  • Tetsuo
    #77
    Csak felrenyomtal v mi?
  • socheater
    #76
    Sanyicks, erre most mit is mondhatnék. Fölöslegesnek látom ezen vitázni. Jobb a békesség... :)
  • narumon
    #75
    Sanyicks! Szerintem neked komoly gond van a füleddel, mert a legszarabb cuccokat állítod pariba a normálisokkal. Ez még nem lenne gond, de az, hogy mindenkinek el akarod magyarázni, hogy Ő sem hallja a különbséget az gáz!
  • Komolytalan
    #74
    Nyilván az integrált kártyák hangminősége 1 ICből meg 3 ellenállásból olyan jó hogy tök fölöslegessé teszik bármilyen minőségi hangkártya létezését. Nyilván a linux olyan jó, hogy szükségtelenné teszi a Windows létezését.

    Nem ám elvakult fanboyjal van dolgunk, ááá, de hogy...
  • vato loco
    #73
    Sokkal trógerebb a hangminősége az integrált szaroknak, és soknál még a hangerőt is csak korlátozottan lehet feltekerni, alig hallani mit nyekereg.
  • sanyicks
    #72
    Dehogy hallod ki. Hallottad valahol hogy az integrált szar (ami igaz volt 10 éve(akkor is csak a zaj miatt)), aztán azt "hallod" :) A nyilalás pedig komoly pszichológiai, vagy fizikai probléma, ha valakinek egy hangtól ilyen van ott valami nagy gáz van, ilyet a cigányhifitől sem érzek akármilyen szar hangja van.
    Jelenleg egy integrált és egy kreatív hangkártya között az a különbség, hogy az integrált több cpu-t használ, meg nincsenek rajta ilyen szofveres 3d enhancer "hangzásjavító(inkább rontó)" okosságok mint crystallizer, meg cmss.
  • socheater
    #71
    /OFF 1
    Annyiból igaza van sanyicksnek, hogy nagyon nem akaródzik nekik a régi hangkártyáikhoz drivert (Vista, Win7) csinálni. Én is egy a gyári driverből buherált drivert használok Win7 alatt, mondjuk ezzel épp megy EAX, 5.1, bass redirection, tehát szinte minden.
    Amiben hatalmasat téved, az sajnos (mivel a Creative tényleg hülyének nézi az ügyfeleit) az, amit te is írtál. A hangminőség. Legyen szó bármilyen új integrált hangkártyáról, hangfalon is simán kihallom a különbséget, a fülhallgatót felvéve pedig erőteljes nyilallásba kezd a fejem pár perc után. Sanyicks, a driver hiányosságok miatt már én is gondoltam úgy, hogy nem kellene a jövőben Creative hangkártyát venni (ott van pl az Asus Xonarja), de az integrált megoldások, mint helyettesítő megoldás, szóba sem jöhetnek, mert hangzásilag teljesen más kategória.

    Gugliról meg inkább annyit mondanék, hogy a jelenlegi linux ismereteimmel nem kezdenék bele bütykölésbe, szimplán google alapján, mert annak totális káosz lenne a vége... :D

    Bocs az offért, gondoltam hátha az Ubuntusak közül Audigy4 tulaj.
    /OFF 0
  • vato loco
    #70
    Azért még így is összehasonlíthatalanul nem egy kategória az alaplapi integrált szirszarokkal. Meg nagyon más versenytársa sincs, van 1-2 sokszázezres profi hangkártya, amit pár zenészen meg stúdión kívül senki nem vesz meg, oszt annyi. Akkor mitől is olyan szar?
  • vato loco
    #69
    Ne sztríming mánáger meg hasonló parasztvakításokkal foglalkozzanak, amíg az alapok se működnek.
  • vato loco
    #68
    Ha már új Táska mánáger, akkor akár meg is oldhatnák végre azt a bonyolult problémát, amit úgy 15 éve nem sikerült nekik: ha szinte 100%-ban ki van terhelve a proci, akkor ne 99% idlet mutasson, valamint az se ártana ha le is lehetne lőni a beakadt szálakat, ne csak azokat amelyek annyira még nem zakkantak meg hogy hajlandóak legyenek önmaguktól bezárulni.
  • sanyicks
    #67
    gugli. Amúgy ne várj sokat, a creative winre sem képes rendes drivert írni, gondolom linuxra még rosszabb... Egyszerűen nem kell creative kártyát venni, már nem olyan mint a dosos időkben volt :) gyak 10 éve nem képesek normális drivert írni winre sem.
  • sanyicks
    #66
    "-a windows-ban csak ugy tud kiirthatatlanul bergadni egy folyamat, ha egy kernel hivas kozben fagy be a meghivott driver, ekkor a folyamat is beragad es nem lehet kiloni" nem egészen, ilyenkor úgy megy hogy megfagy a program, majd szép lassan minden befagy ami azt az i/o egységet használná. Tehát pl utorrent befagy, beáll az ide és sata driver, a menük működnek a winben amíg nem kell semmi a lemezről, de ahogy kell az is befagy, majd a végén lesz egy semmire nem reagáló os.
  • aronvirginas
    #65
    "linuxon legalább nem égetem magam lopott cuccal"

    Máshol sem kötelező! Windowsra és Macre is van kismillió freeware és open source program, és egy 20$-os program megvételébe sem akkora érvágás, ha az emebrnek érdemben szüksége van rá. Mindez hozzáállás kérdése elsősorban.
  • socheater
    #64
    Sziasztok.

    A cikk képeivel kapcsolatban csak annyit szeretnék szólni, hogy látszanak a trendek. Egyszerűsödik a felület, ami valószínűleg a részletesség rovására mehet.

    Ubuntuval kapcsolatban (amennyit láttam belőle) annyit szeretnék mondani hogy nem rossz elképzelés, de ha már ilyen sok Ubuntuhoz értő ember van itt, gyorsan kérnék egy kis segítséget is. Audigy4 (SB0610) csak halkan serceg, 5%ban hallani a zenét, a többi mintha pattogás lenne. Gondolom ALSA-t kellene piszkálnom, de hogy? Tanácsot vagy hivatkozást is elfogadnék. Előre is köszönöm.
  • kvp
    #63
    Par megjegyzes:
    -a windows-ban csak ugy tud kiirthatatlanul bergadni egy folyamat, ha egy kernel hivas kozben fagy be a meghivott driver, ekkor a folyamat is beragad es nem lehet kiloni
    -linux eseten a fenti hibatol az egesz kernel megall, ami jo, mert a hibas mukodes helyett az egesz gep megagy

    Tovabba android-on is van hardver specifikus resz. A javas retegbol a low level hangkezeles ilyen (pl. voip), ahany gyarto, annyifele driver, amit a java-s reteg is lat. Ha elszall egy java-s alkalmazas mikozben fogja a hangkartyat, akkor a gep ujrainditasaig meg telefonalni sem lehet. A nativ fejlesztoi keszlet miatt meg lehet aggodni, hogy milyen processzor van a gepben es minden celplatformra kulon kodot forditani. A windows, a hagyomanyos linux es az android-dal kiegeszitett linux is ugyanazokkal a problemakkal kuzd, mivel mukodesileg nagyon hasonlo rendszerekrol van szo, csak a megvalositasok ternek el.
  • lapaleves
    #62
    ubuntun is ugyanúgy vannak cuccok, amiket nem tudtam killelni root terminálban se. fingom nincs miért meg hogyan.

    szóval egykutya, de linuxon legalább nem égetem magam lopott cuccal. nem téliszalámi ez.
  • cateran
    #61
    +1:) Laptopon 2009/07/14 ota fent van a 7-es, desktopon valamivel regebb ota...mind2-n mindenfele vicik-vacak telepitve (mikor melyiken vagyok es kapok ihletet telepiteshez:D) Semmi gubanc eddig:)
  • mousee
    #60
    Esetleg Little Susie feat KDE3. Ez régi gépeken piszok jó rendszer.
  • mousee
    #59
    Ha akksibarát rendszert szeretnél, akkor a linux nem feltétlen a legjobb megoldás a rossz driver-ellátottsága miatt. Inkább ajánlanék egy win7 startert rá. Mondjuk ez függ a géptől is, lenti postban linkelt netbook ubuntu-val terhelés alatt 2 óra körül megy, win-el hasonló terheléssel 2 és negyed órát.

    Ha mindenképpen linuxot szeretnél, ami júzerfrendli, és keveset kajál, akkor a Linux Mint LXDE verzióját ajánlanám.
  • hdo
    #58
    "Az más kérdés, hogy kinél mi hoz izgalmakat... esetleg egy új PaintBrush v. Notepad:D"

    Hát, én nagyot kamilláztam mikor Win7 wordpad megnyitotta nekem az odt-t! :D
  • Hungarikum
    #57
    off:

    melyik linuxot érdemes Notebook alá telepíteni, ami nagy sokáig bírja akuval, s egy kezdő linuxos is elboldogul vele? Nekem anno OpenSusem volt [2 éve] nemtom van e ennél jobb megoldás:D

    on

    Amúgy a WOW-os példa nem rossz hasonlat, én nem vok/voltam (már nem játszok( függő, de az egyetlen játék volt amit origiben megvolt. 1-2 patch alatt ingyé kapunk vmi finomságot, aztán pár évente új kiegnél, még több izgalom [már akinek]

    lehet fikázni, de nem hiába müködik ez a dolog.

    Az más kérdés, hogy kinél mi hoz izgalmakat... esetleg egy új PaintBrush v. Notepad:D
  • hdo
    #56
    Linuxnak rengeteg baja van, ez csak egy a sok közül.

    Az aki meg a cikket elolvasva képes azt hinni, hogy a cikk felsorolja a Windows 8 összes újítását, és azon nyávog, hogy erre minek új oprendszert írni az szimplán hülye!
  • narumon
    #55
    linux-szal az a baj, hogy olyan sebességel tör előre, hogy desktop fronton 10 év alatt felküzdötte magát a 0,8%-ról az 1%-ra. Amíg nem tud összekaparni minimum 10-20% részesedést addig mindig problémás lesz. Persze ez a 22-es csapdája mert amíg nincs elterjedve addig nincs rá nagyobb cégek supportja de ahhoz, hogy elterjedjen kéne a nagyobb céges supportja...
  • hdo
    #54
    +1
  • narumon
    #53
    Nálam win7 megy notebookon, asztalin, netbookon cégnél és otthon is. Egyikkel sem volt még a legkisebb gondom sem.
  • vasedeny2
    #52
    azt tudni kell, hogy több éves az xp-m, és a kékhalál alap nála. nem szoktam kikapcsolni, mert nem bír elindulni. gyakorlatilag az a hifim. 1 db foobar fut. néha bementem remotedeskkel, de egyszercsak tönkrement, és azóta nem indul. pedig semmihez nem nyúltam :S nem is értek én a winhez. nem is akarok.
    a gentoo meg sokáig forgat, meg kell szokni, de amikor megindul....
    4 óra battery time 40 wattórából, compizzal persze. 6-nál nagyobb loadot még életemben nem láttam a gentoomon. (persze mindent ki lehet akaszani, de ha 2 szállon forgatsz, meg megy a torrent, nyitva a 30 tab, 10 nautilus, meg terminálok, csak a szokásos) és ilyen load közepette is hasítanak az animációk.
    és nem optimalizált kapcsolókkal pörgettem, hanem safe flagekkel.
  • Balumann
    #51
    Igen ez az Intel GMA950 helyett jobb lenne egy jobb. Bár így is találtam jópár játékot, amivel el tudok lenni, meg pl. kurvajó CS 1.6 és UT partikat szoktunk sulban játszani (külső monitort használva).

    Ahogy látom amúgy ennek a J&W -nek is tök ugyan azok a hardverei mint az enyémnek. Kamera egyébként nálam csak iszonyatosan akad, ha kevés a fény (de ez linux és win alatt is, gondolom akkor kapcsolja be csak azt a nemtudommit).
  • mousee
    #50
    Asszony videóteljesítmény igényét teljes mértékben lefedi az a szutyok GMA is :)
    A legnagyobb terhelés amit kap, az pár combosabb videó, de idáig nem volt gond vele. Halk, nem melegszik, pöpec.
  • mousee
    #49
    Nincs vele semmi gond, jó kis ketyere. Írtam a szerviznek hogy szeretném bővíteni 2 giga ramra, és ők javasolták ezt, mondták hogy ha elküldöm nekik, akkor bele is teszik.

    Egyedül egy érdekes "betegsége" van, mégpedig az, hogy a webkamerája nem megy, ha kevés a fény. Egyszerűen kikapcsol. Ha van fény, akk hibátlanul megy :D
  • sanyicks
    #48
    ilyen áron jó lenne egy netbook, csak éppen brazossal... mert sajnos a gma nevű borzalom nem jó semmire.
  • sanyicks
    #47
    Az lehet hogy te nem találkoztál hibáva (vagy elfelejtetted), de én igen win7-en. Konkrétan 3 db régi 2d-s wines játék teljesen beakasztja bármikor a gui-t, és a user i/o-t úgy hogy csak reset van. A hálózat még mindig nagyon gáz, sokszor a legegyszerűbb dolgokat nem lehet megcsinálni, pl hogy elfelejtse azt a rohadt link local ip címet amit kitalált magának a dhcp szerver mellett...
    desktopba félig belefagyó .net-es alkalmazás amit sehogy sem lehet bezárni, mert nem lövi ki ha task managerben rányomok 50x, és még sok "szép" dolog. Ellenben én linuxon nem találkoztam problémával. Apám gépére felraktam és megy, még az xbmc is gyönyörűen megy ahhoz képest hogy olyan gyenge és régi gép hogy nem kéne :D
  • vasedeny2
    #46
    de azért király, hogy adtál neki esélyt.
    ahogy mondod, hogy csak 1-2 újítás kéne, az teljesen logikus, magától értetődő dolog. a linux is így van kitalálva. minden így van kitalálva benne.
    érdekes, hogy én pont fordítva vagyok ezzel. a linux alatt a drag & dropp annyira működik, hogy nem tudok néküle létezni. kijelölök egy szöveget egy honlapon, és ráhúzom az asztalra, és odateszi. ha visszahúzom a szöveget a böngészőre, ráguglizik. a helyesírásellenőrző nem csak office-ban van, mindenhol. messengeneren is, itt is van, ahova most írok. ezeket kb 1 év után veszed amúgy észre. az is igaz, h a munkahelyemen kötelező volt a linux, és így szerettem meg :)
  • Balumann
    #45
    Ez egész olcsó, sehol sem láttam szinte 65 alatt mostanában netbookot, mondjuk J&W -t nem mertem volna venni, nem hallottam róla túl sokat még.
    Két memória foglalat van benne? Az én 900HA -mban csak 1 :o
  • Balumann
    #44
    "Nem mintha winen nem lenne ugyanez. És általában nincs is rá megoldás."

    Windowson olyan alapvető problémáim XP óta nem voltak, mint linux rendszereken, Windows 7 -en meg pláne. Ha voltak, általában driver összeakadás, vagy ilyesmi volt, és driver újratelepítés megoldotta. Driver problémám windows 7 -en is volt. Szoftveres problémám Windows 7 -en gyakorlatilag még nem volt, akármit föltelepítetek, megy rendesen a hardverkörülményeknek megfelelően, ahogy számítom.
    A kezelőfelületen egyetlen problémám, hogy a gyorsindítás az így random eltűnik időnként, és 2 perc mire visszaállítom.
    Linuxon rengeteget szenvedtem pl. eleinte a hang megfelelő beállításával (illetve 10.10 -en pl. nem is sikerült beállítanom, mert 5.1 -re állítva halk zúgás volt amikor szólt a zene), maga a nautilus is nekem sokkal kényelmetlenebb a Windows explorerhez képest.

    vasedeny2:
    Gentoo-val egyelőre nem mertem megpróbálkozni, bár gondoltam rá, mindenesetre nincs kedvem napokon keresztül fordítgatni. Pláne hogy pont most mondta ismerősöm, hogy gentoon sikerült lefordítania 1 nap alatt a gnomeot, és nincs kerete az ablakoknak, és több órája szarakodik vele. Mindenestre jöhet ez a conf, majd lehet kipróbálom.

    "netbookon ez mind megy egyszerre? az azért nem rossz, a core2 asztalom winnel nem bírná. ubi? milyen vas?"

    Én netbookon elsődlegesen winxp -t használok (mostanában egyre több debiant), én is csináltam már nem egyszer, hogy jópár chrome ablak, messenger, zene, adobe dreamweaverCS4, és közben videók meg ilyenek. Én is csak hibernálom mindig, mivel netbookon az xp -m az marhalassan indul el, de így szinte azonnal használható tökéletesen.

    1 évig Ubuntut telepítgettem rá, 9.10, 10.04 aztán 10.10 (ezutóbbi működött is rendesen), én is kilőttem mindenféle + dolgot, de nálam sajnos úgyis elég lassú volt, compizt hol bekapcsoltam, hol ki, többnyire inkább kikapcsolva volt. Youtube meg a 720p-s hd videók gyakorlatilag szétfagytak, akárhogyan próbáltam (még azzal a módosított flash playerrel is próbáltam, ami gyorsabb is volt, csak instabil).
    Debian alatt is inkább kikapcsoltam a compizt, de ezen még a 720p -s youtube videókat is jól lejátsza, és a filmeket is, mint XP -n. :-/
  • MacropusRufus
    #43
    "Ez nem a Microsofton múlik."
    hát kin? Az ő álltal írt op. futtatja az xy álltal írt programot. Az op. meg nem tudja bezárni??

    Nos lehet még is csak az MS-nél van a bibi, mert pl. egy linux rendszben kiadott kill parancsnak azonnali hatása van. Nem linux vs. win vitát akarok. Csak hát ha nem az op. íróján múlik akkor kin?
  • fergusonpapa
    #42
    bocs de wow-os véleményére nem adok.Álltalában igaz rájuk az hogycsak ahoz máshoz nem értenek.egyik ismerösöm is iylen napi 18óra wow,éek ota de egy usb-t nem tud a gépbe dugni..

    Nekm régi configom van mégis minden egyböl felment,söt sok régi gépre pakoltam mostanában és 1 hangkártya bajom volt azis 5pecig.

    Átszokni meg..baszus mikor megkaptam elsö gépem,98 viritott rajta,ami asztalon volt ahoz nyulj szolt a szaki nekm mert elbaszoma gépet.1-2évig megse néztem mást pulya létemre utána kisimertme többi dolgot én teleptgetem stb.

    Lényeg amit akarok mondani azt is megkelett szokni de linux még 1xerübb logikára épül sztem.pár ora és megszokja az ember.
  • mousee
    #41
    A gép egy J&W Minix netbook :
    Képernyő méret: 10″-os
    Felbontás: WSVGA (1024×600)
    CPU: Intel Atom N455 (1,66 GHz, 512 kB)
    HDD: 160 GB, 5400 RPM, SATA
    RAM: 1 GB DDR3
    VGA: Integrált
    Operációs rendszer: Free dos
    Billentyűzet kiosztás: magyar
    WLAN: b/g
    Webkamera: 1,3 megapixel
    Bluetooth: nincs
    Kártyaolvasó: Kártyaolvasó
    USB: 3x USB 2.0
    VGA: 1x VGA
    LAN (RJ45): 10/100
    Akkumulátor: 3 cellás
    Adapter: 40W
    Nettó súly: 1kg
    Méret: 260 x 180 x 19-31.5 mm

    A rendszer rajta egy általam testre szabott ubuntu 10.10-es (nem netbook, sima verzió). Felesleges szolgáltatásokat és programokat kigyalultam belőle, eleinte elég lett volna asszonynak így is, csak belehízott :D
    Viszont így is szép, megy rajta a compiz, van awn dock, dropbox, meg váltakozó háttérkép :D (most néztem 2630 Huf bele a +1 giga ram :D)
  • thsanyi5
    #40
    Megmondom mi a probléma a Linuxal amiért a Windows felhasználók nagy részét nem lehet rábeszélni akármilyen szép és jó legyen. Win7-et használok mióta létezik és minden jó benne számomra. Mikor Ubuntut kipróbáltam úgy éreztem mintha fejjel lefelé elkapott volna a hányinger. Minden máshol van és már bennem az ideg, hogy nem találom amit akarok. Kb. 12-13 éve használok Windowst, hogyan lenne bármi indíttatásom kidobni az eddigi ismereteimet és inkább neki állni átszokni egy teljesen más rendszerbe? Rossznak nem rossz az sőt jó. De 2-3 napba telt míg egy pár dologra rá jöttem. Segítség nélkül a driverek telepítését nem tudtam megoldani még 1 nap után se. Aztán segített egy ismerős és pár dolgot megcsináltam benne. De 3 nap múlva inkább vissza jöttem Windowsra mert nincs nekem kedvem másra szokni amikor itt is megkapom azt amire mindennapjaim alatt szükségem van. Ezt csak még tovább terheli a tény, hogy ha már valaki pénzt költött egy Windowsra akkor nem fogja a sarokba dobni.

    Mellesleg nem mindig új Windowst kéne kiadni 1-1 új funkció miatt. Jobb lenne ha pár havonta kiadnának kicsike csomagokat pár upgraddel és pár évente mikor valami nagyot hoznak össze az lenne egy újabb verzió benne minden tudással az elődtől.
    WoW-nál ez nagyon jól működik. A kis patchek érdekessé teszik a játékot két kiegészítő között is. Sőt, a patchek képesek rávenni a felhasználókat, hogy újra vissza térjenek a játékhoz. Vagy új felhasználókat hoznak, mert olyan tartalom érkezik, ami felkelti az érdeklődését a játék iránt. Minden upgradet folyton publikálni kell, hogy látszódjon a haladás, tudják az emberek, hogy még 1 hónap és hú de jó új skinekkel bővül a media player vagy 30%-ot javul a boot teljesítmény, esetleg kijavítanak egy bugot ami azt okozza, hogy xyz esetben befagy egy program.