203
-
gyonax #123 Én nem azt mondtam, hogy most hódítunk meg akármit is... de a soha szót elég nagy felelőtlenségnek tartom leírni. Ha elfogynak a fosszilis energiaforrások, akkor valószínűleg valóban válság lesz(bár mire ez bekövetkezik - szerintem - elterjednek annyira az alternatív energiaforrások, hogy ez nem érinti majd az emberiséget olyan érzékenyen, mint ahogy akár pár éve, vagy akár most, érintene minket). És ha válság van, abból mi következik? Háború? Elképzelhető. Káosz? Az is. De szerintem egy megoldás is következik belőle. Hogy mi lenne a megoldás? Fogalmam sincs, de valaki ki fogja találni.
Lehet, hogy az emberiség valóban "soha" nem fogja meghódítani az űrt. De nekem ez a lehet ez bőven elfér az 50%-os valószínűség szintjén. Lehet, hogy a sivatagokat és a sarkokat nem terraformáljuk(még), de ettől függetlenül gondolj már bele, hogy te hány olyan, számodra természetesnek tűnő dolgot használsz, ami pár száz évvel elképzelhetetlen lett volna. Most neked elképzelhetetlen a sarkok terraformálása és az űrutazás... Lehet hogy néhány évszázad múlva pont ezen az állásponton fognak mosolyogni az akkori kor emberei.
Még néhány dolog magával a hozzászólásoddal kapcsolatban:
"Pedig ezek kategóriákkal élhetőbb helyek, mint egy másik bolygó..." - ennek az állításnak csak hasznára válna a bizonyítás. Maga az eljutás lehet, hogy nehezebb, de hogy a körülmények rosszabbak? Honnan tudod?
Az energiás részre vonatkozóan már leírtam az álláspontomat.
Továbbá örülnék, ha a lekezelő megjegyzéseidet másnak tartogatnád, mivel szerintem nem írtam semmi olyat, amivel kiérdemeltem:) -
Lollerka #122 meg azt a problemat h lehetnek e egyes bolygo nepeinek gyerekei a tobbi bolygo nepevel
nekem tetszik ez a hidegfuzios eromu, es van eleg sok elgondolas, teny h minden hosszu tavra, de legalabb van vlmi elgondolas:P a tobbi majd idovel jon szerintem:D -
#121 "Az űrutazáshoz sincs elég energia. Kb. ilyen egyszerű. Nem hogy más csillagrendszereket, de úgy tűnik, hogy a saját rendszerünk bolygóit sem fogjuk soha meghódítani."
Megoldjuk, ne félj. Energia van bőven, csak meg kell találni a módját ,hogy kihasználjuk. És kénytelenek leszünk előbb-utóbb elmenni innen, reméljük csak nagyon sokára. Vicces, hogy egyesek így dobálóznak a soha szóval.... :P A levegőnél nehezebb tárgy már pedig nem tud repülni... Áhh.
-
Pares #120 Persze ez megint csak pusztán a fajunk életben maradásához szükséges galaktikus szétterjedés szemszögéből oldja meg a problémát, etikai és társadalmi szempontból problémákat vethet föl... -
Pares #119 Szerintem lehet, hogy legegyszerűbben génmanipulációval lehetne megoldani. Ha már megvan a technológia, akkor a kolonizálásra "szánt" embereket, vagy a kolonizáló emberek gyerekeinek génjeit úgy manipulálnák, hogy a szervezetük az adott környezet gravitációjához könnyebben alkalmazkodjon... -
Lollerka #118 az a problema hogy egy faj ami kifejlodott egy bolygon eleg nehezen oldja meg h elhagyja azt, ha leteznek foldon kivuliek szerintem ok is sokat torhetik/torhettek/tortek a buksijukat vagy akarmilyuk is van azon h oldjak meg, ez egy sokvaltozos egyenlet, sokat kellene probalkozni a vilagurben amihez jo lenne egy kolonia, de szerintem mar mennek a probalkozasok az urallomason ami fent van:D nezzuk azt h 2 VH ban a nemeteknek milyen technologialyuk volt, ha most ez megvan egy nemzetnek... akkor siman mars koloniaink vannak:D / Eureka mikor megolnek vlkit egy kupolaban ami szimulacio a marsi kolonianak:D/ -
Pares #117 Na igen. A gravitáció. Ez az a dolog, amit akár hova is megy az ember, meg fog kéni oldania. Ez ugyan úgy a Marson is előjön. És igen, tény, hogy nagyon ártalmas tud lenni az emberi egészségre. Egy űrállomás esetében tényleg könnyebb megoldani a mesterséges gravitációt (na jó, jóval könnyebb), de sokáig ott se bírnák ki az emberek szerintem. Előbb utóbb szükség lenne itt is, ott is személyzet cserére. Az ott töltött időben meg edzhetnének folyamatosan. És az edzés 1/6-od gravitációban valószínűleg könnyebben megoldható, mint súlytalanságban.
Védelmet akkor nyújthat a Hold, ha a bázist, ha csak részben is, a felszín alá építik. -
Lollerka #116 egy gond, gravitacio, nem tudod befolyasolni a holdon, es nagyon fontos h kozel legyen a 9,8m/shez, befolyasolja a csontok mineralizaciojat ami foleg a Ca2+al van osszefuggesben es a csontoka legnagyobb tartalekunk, Ca2+ befolyasolja az enzymeket, izomosszehuzodast, immunrendszert es meg szerintem sok mast is eveken at tarto szolgalat szerintem szoba se johetne ilyen bazison, de tudosoknak midnenkepp megfelelo lehetne... teny h mereteiben nagyobb lehetne, de nem lennek biztos a konnyebb eletfenntartasban... vegul is ha ott megel vlmi az urben is meg kell h eljen, az ur veszelyeirol meg annyit, hogy egy atmoszferaval rendelkezo bolygo se sokkal jobb ha 5os tornadok mennek rajta keresztul-kasul:D, minden a jo helytol fugg -
Rotyoka #115 -
Pares #114 Olvastam arra teóriákat, terveket, koncepciókat, hogy a Holdon létre lehetne hozni teljesen önfenntartó bázisokat. Ez azt jelenti, hogy a kaját, a vizet, az energiát és a nyersanyagokat mind helyben termelnék ki. Persze ennek elérése hosszú és iszonyat költséges feladat, amit a mai civilizációnk több okból is (főleg a pénzügy meg a profit központúság, ami végső soron saját korlátoltságunk) kivitelezhetetlen. De lehetséges.
Egy űrben lebegő bázissal szemben hatalmas előnyei vannak. Egyrészt jóval nagyobb komplexumokat lehet kiépíteni, képes az önfenntartásra az égitest nyersanyagai segítségével, maga az égitest menedéket nyújthat az űr veszélyeitől, és még sorolhatnám. -
Thrawn #113 Ha nanonrobotokat, űrlifteket álmodunk, erre a századra mondjunk is le a Marsról. Valószínűbb, hogy az id. George Bush által még 1990-ben meghirdetett program fog megvalósulni, esetleg némi módosítással. Ebben konkrét dátumokról, 2007-ről, 2009-ről van szó, sajnos a programot dobták, akkor 400 milliárd dollárra taksálták, s mint tudjuk, az űrprogramok nem egyszer többszörösébe kerülnek az előzetes kalkulációkban szereplő költségeknek.
Na, akkor itt a program bővebben kifejtve: 1990-es terv
A mai koncepciók abban azonosak, hogy a Marson kellene előállítani a felszálláshoz szükséges üzemanyagot, nagyon sokat lehetne így spórolni. Tonnákról van szó, tehát ez nagy falat, míg ez nem megy biztonságosan, persze szó nem lehet repülésről. Másik óriási probléma: ha lendületből szállunk le, akkor a jelenlegi pontosság nem elég. A jelenlegi leszállási ellipszis száz kilométeres nagyságrendbe esik, márpedig itt több egységet kellene kilométernél nem messzebb letenni egymástól. Akkora tömegű egységeket, amihez foghatónak még a tizede sem szállt le soha a Marsra. 40-50 tonnákról van szó. Drágább, de pontosabb előbb bolygó körüli pályára állni. Biztonságosabb is, ha figyelembe vesszük, hogy akár homokvihar is kitörhet a leszállási helyen és nem biztonságos a leszállás. Miután a jelenlegi lehetőségek mellett két változat van, ezt is érdemes megvizsgálni. Az egyik kb. 30 napos időt enged a Marson, azután indulni kell vissza, a másik kb másfél évet. Köztes megoldás a jelenleg reális energiatakarékos pályák mellett nincs. Óriási mennyiségű ellátmány kell. A többihez mérten apróság, de a jelenlegi űrruhákat max. 8-10 alkalommal lehet használni. Ha az űrhajósok a másfél év túlnyomó részében nem bent akarnak kuksolni, vagy vinniük kell 10-20 garnitúra űrruhát (nyilván képtelenség), vagy ki kell erre is találni valamit. Picit átgondolva oldalakat lehetne írni a nehézségekről, megoldatlan problémákról még műkedvelő szinten is, de a Hold helyett én is erre szavaznék. -
Lollerka #112 nem tudom, egy szatelit szerintem megis csak tobbet er:S vagy vedd azt h letrehozas+fenntartasbol mar tobb is kijon :S -
kanduhr #111 -
#110 jajjajjaaaj...
-
Lollerka #109 csak egy gondolat volt, mint kesobb irtam akarmire be lehet programozni oket, sot szerintem a kitermelest is meg lehetne veluk oldani, mindent meg lehet csinalni, de egyszerubb letrehozni egy univerzalis eszkozt amivel sokkal tobb mindent meg lehet csinalni, es nem a koloniak epitgetesebe , max 1be..., kellene feccolni a penzt meg olyan dolgokba amit egyszer megcsinaltunk, hanem ilyen technologiak kifejlesztesebe -
Pares #108 Hát szerintem meg rohadtul nem értelmetlen egy Holdbázis, főleg akkor, ha a Naprendszer alaposabb tanulmányozását vesszük figyelembe. De ez sajna a jó távoli jövő. -
#107 OUCH! -
#106 Akkor megpróbálom érthetően. A kis részletekben felhordás és fent összeszerelés eddig is ment, évtizedek óta így csinálják pl. az űrállomásokat. Ehhez nem kellenek nanobotok. Ahhoz kellenének, hogy a Holdon mindenféle odavitt nyersanyag nélkül megalapozzák a későbbi emberi jelenlétet. -
Lollerka #105 egyaltalan nem hiszek semmiben, en csak azt mondtam h ertelmetlen a holdbazis es nem is erdekel voltak e a holdon vagy sem, de sztem tobb mint valoszinu hogy voltak, de en se mennek vissza:D -
#104 Hol állítottam, hogy te a "nem voltak a holdon" táborhoz tartozol? Pontosan tudom hogy a titkolózó nasaban hiszel, mert emlékszem arra, amikor erről írtál, évekkel ezelött.
-
Lollerka #103 92, 99 keresd vissza^^ -
#102 Hol kötöttem beléd? -
#101 ISS -
Lollerka #100 latom nem erted a lenyeget... belemkotottel es most a sajat mondataidat cafolod meg vagy bizonyitod h csak kotozkodes miatt irtad oket... azt irtam h nanotechnologiaval sokkal egyszerubb lenne tulelni a vilagurben, erre te belemkotottel h akkor mar itt is megepithetjuk a hajot oszt felmehetunk vele mikor irom h nagy hajot nem irod h feltalaltam a spanyolviaszt... probalj ertelmes kommenteket irni es nem kotozkodni... thx -
#99 Bocs, de feltaláltad a spanyolviaszt. Az megvan hogy az ISS-t is alkatrészenként vitték fel és nem egyben? -
Lollerka #98 en speciel azt hittem a hold is olyan mint az antarktisz... -
#97 Zsír! :O
Hogy van joguk egyébként a Holdon bármit is védetté nyilvánítani?^^
-
Lollerka #96 mmm megeshet... de konnyebb felvinni 50* 1 acelrudat mint 1* 50 acelrudat ertsd nagy szamokban... bazinagy hajot csak fold koruli palyan lehet epiteni, sok energia lenne felvinni EGESZBEN mig a fent osszeszerelesnek lenyege h darabokban viszed fel -
Pares #95 Nem, nem "érzem", mert megint csak a szavak kiforgatásában mesterkedsz. Nem azt állítom, hogy nem voltak itt vagy ott, mert szerintem ott voltak. Csak valami olyat is lefényképeztek, amit a nagyközönség előtt inkább nem mutogatnak...
http://www.youtube.com/watch?v=22pk2polNeA
http://www.youtube.com/watch?v=iIW2cLOgMl8&feature=related
-
#94 Én meg földkörüli pályára mondtam, hogy ha már úgyis fel kell vinni adott tömeget, akkor tökmindegy, hogy a nyersanyagot viszed fel, vagy a kész hajót. Épp csak az utóbbi esethez nem kell a nanotechnológia. -
Lollerka #93 ezt a fold koruli palyara gondoltam eppenseggel:D nekem mar az is fent van:P -
#92 [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1295076017&no=86]"felviszunk vagy 50 darab bazinagy acelrudat, es szepen osszeraknak egy hajot"[/URL]
most komolyan? -
Lollerka #91 sose mondtam h a holdra cipeljuk h hajot epitsunk... de a nanorobotokat be lehet programozni amsra is pl h falakat rakjanak ossze, elegge multifunkciosak, es mindegy nekik h most a foldrol visszuk e a vasat vagy mashonnan, sot megkockaztatom ha mukodne akkor a sima vas aszetoridat is szetszednek es ertelmesre alakitanak:D ilyen szent gral lenne ha mukodne, mert mindent meg lehetne veluk csinalni:D de persze rakunk majd rajuk stop gombot is nehoyg elszabaduljanak:D
az egesz holdbazis ertelme szerintem, mar parszor leirtam, annyi lenne, hogy olyan technologiat fejlesszunk ki ami lehetove teszi h olyan helyen eljunk ahol nem elhetnenk, ami hulyeseg szerintem, mert elegge arral szemben valo uszas, szoval szarintem ertelmetlen, max banyaszasra es feldolgozasra, de ha nagyon fejlettek lennenk en a napi urjaratot se zarnam ki... egy bolygon elni tul sok valtozoval jar es tul nehez befolyasolni oket, a legnagyobb problema a gravitacio... lehet nem tunik nagy dolognak, de szerintem az
a palyara allitast meg oldjak meg liftekkel... van par laseres kiserlet, meg vlmi szenszalas csovekbol is akartak csinalni, nem tudom hogy allnak... -
#90 Te:"Ez attól függ, hogy mi van rajta."
Én:"ha egy ócska minőségű képen látunk valamit, ami olyasminek néz ki amit látni szeretnénk, az máris megdönthetetlen bizonyíték."
Érzed hogy mi a probléma? -
Pares #89 Azért szvsz elég nagy cucc lenne egy önfenntartó Hold bázis, ráadásul a Hold "sötét" oldalán. Lehet, hogyha a finanszírozás meg minden más folytatódik, akkor ez ma már valóság lenne, és nem pedig még mindig csak egy távoli sci-fi elképzelés... -
#88 Nade ha úgyis innen visszük a vasat a cucchoz, akkor minek a Holdig cipelni? A nanorobotok össerakhatják LEO pályán is, bár minek, az egész bonyolultabb így, mintha megépítenénk a hajót(vagy az alkatrészeit) a földön, aztán fönt meg összeraknák.
Az egész holdbázisosdi lényege az lenne, hogy nincs szükség a költséges föld-hold utakra a szállításhoz/utánpótláshoz. -
Pares #87 Ez attól függ, hogy mi van rajta. A NASA (de nem csak ők) az én véleményem szerint igen sok képbe nagyon durván belenyúlkál. Régen ez érthetően nem ment olyan profi módon, manapság már más a helyzet. Egyébként meg igen. Egy fotó bizonyíték (de ez rettentő homályos megfogalmazás, mivel ez sok mindentől függ). -
Lollerka #86 gondolkodhatunk radikalisabban is, mi lenne ha:
nanorobotokat vinnenk fel, amik be lennenek programozva h dolgozzanak mint a hanygak, felviszunk vagy 50 darab bazinagy acelrudat, es szepen osszeraknak egy hajot:D megsporolod a szerszamokat, rogzitoelemeket, allvanyzatot es az emberi munkat, bar igaz h nanomereteken dolgozni eleg sok ido letrehozni egy urhajot... de ha mar gondolkodunk, merjunk nagyot gondolni:D
szerintem az egesz tovabbi fejlodesunk a robotikan, energian fog mulni, ha van aki megcsinaljon vlmit es van ra energia legtobbszor elkeszul... csak nekunk kell etel meg levego es viz h elhessunk... na meg a gravitacio -
Pares #85 -
#84 Most viszont a 81-es hozzászólásoddal igazoltad azt, ami miatt a 80-as hozzászólásodban engem támadtál.
Mert most akkor bizonyíték egy fotó vagy sem?