49
  • Justil
    #49
    mondjuk ha jól sejtem tőlünk nyugatabbra ilyesmit azért nem tesznek meg...
  • Justil
    #48
    ha a szelektívbe dobom, akkor is felesleges az egész.

    de a gond nem is ez, hanem hogy egy csomó helyen jön a kukás autó, és a szelektívet szépen egybeborítja. ennyit erről.
  • andersh
    #47
    hát ne a kukába dobd hanem a szelektívbe
  • Justil
    #46
    amúgy, az is eszembe jutott, hogy mennyivel jobb lenne, ha a sok szóróanyagot elektronikus formában küldenék a személyes e-olvasómra, így is törölném, meg most is kihajítom, csak úgy max egy kis sávszél menne kárba, így meg megy a kukába egy csomó papír :(
  • endrev
    #45
    Az hogy mi mire emlékeztet, gyorsan változik...
  • andersh
    #44
    tény h a filmnek időkorlátja van, de akkor legyen sorozat :D
  • joebacsi
    #43
    Ha megvan a szöveg digitálisan, ráhúzol egy új stílusfájlt és olyan cirkalmas betűtípusban, egyedileg tördelve tudod olvasni, ahogyan csak szeretnéd :)
  • joebacsi
    #42
    Belső gondolatokat nehezebben közölsz filmen, másrészt néha az se hátrány, ha használod a képzelőerődet és nincs minden pixelpontosan az arcodba nyomva.
    Könyvben hosszabb lehet a cselekmény, jobban lehet részletezni, körülírni, nem kell a másfél-két órás limithez alkalmazkodni, stb, stb.

    Mindkettő műfajnak van előnye, hátránya és ebből következően létjogosultsága.
  • joebacsi
    #41
    Azért kíváncsi lennék, hogy egy ilyen megoldás hogyan szerepelt volna a tesztben.
    Igaz erre kell egy kis idő, míg átáll az ember agya.
  • andersh
    #40
    míg a könyvben el kell olvasni a helyszín leírását, öltözéket, emberek kinézetét, hangját, stb, addig filmben ezek átjönnek realtime :D
  • andersh
    #39
    jah, a könyvnek túl kicsi a hasznos "adatátviteli sebessége"
    túl sok a redundáns és tömörítetlen adat :D
  • Justil
    #38
    Ebben igazad van, de ez magától értetődő :)

    Igazából én azok közé az emberek közé tartozom, akik nem tartanak egy jó könyvet többre 1 jó filmnél (na ezért is megköveznének 1 csomóan). Így ha ilyesmire vágyom, inkább megnézek egy JÓ (!) filmet, mintsem, hogy elkezdjek olvasni egy 200+ oldalas könyvet, pedig szerintem elég gyorsan olvasok :)
  • Slim Rick
    #37
    MINDIG arra van időnk amire akarunk , hogy legyen, a kérdés az, miket vagy képes beáldozni azért az időért x)
  • Justil
    #36
    Kicsit rossz hangsúllyal fogalmaztam, szóval szoktam könyveket olvasni, de csak itthon. Monitoron. Mondjuk az tény, hogy leginkább szakkönyveket olvasok, stb.

    Régen regényeket is olvastam, akkor még hagyományos formátumban, de mostanság ilyesmire nem nagyon akad időm :(
  • Justil
    #35
    Most sincs e-book olvasóm, sőt, pda-m se, de hogy tiszta legyen a kép: nem olvasok könyvet, max itthon. Ennek ELLENÉRE írtam azt, amit.
  • atiati
    #34
    Én regényt csak magyarul olvasok. Amíg nincs legaláis tartalom, addig marad az illegális, és köszönöm, jól el vagyok látva, valószínűleg évekre :-) Bárki talál a neten magyar olvasnivalót, nem is régieket.
    Ha végre beindul az e-könyv piac, fogok venni legálisan, ha reális áruk lesz. Mert a mostani magyarországi e-könyv ár az vicc.

    Fozerl: ne használj nagy szavakat, fölösleges. Nálam nagyobb könyvbarátot csak nehezen találsz, nagy a könyvtáram, ellenben soha nem volt pda-m, okostelefonom, laptopom, netbookom meg ilyenek, de tegnap én is vettem egy ebook reader-t. Kicsi, könnyű, elfér a zsebemben, én meg naponta 90-120 percet buszozok a meló miatt, és sokkal jobb ez, mint mondjuk egy nagyalakú, vastag, keménykötéses könyvet cipelni. Ha nyaralni megyek (aktuális így nyáron), akkor nem kell 2-3-4+ könyvet vinni, csak ezt, és ezen elvihetek több ezer darabot is, hogy majd azt válasszam ki olvasásra, amihez éppen kedvem szottyan.
    Szóval ne szóld le az e-book reader használókat és a kütyüt sem, főleg ha soha sem volt ilyened...
  • winnie
    #33
    "Én csak szánni tudom aki ilyen kütyükön olvas el egy regényt. "

    50 év múlva te is ezt fogod tenni, csak még nem tudod. haladni kell a korral.
  • Slim Rick
    #32
    Sajnos igen. Ezért kell ráállni azoknak akik ebookreader-t használnak, az angol nyelvre.
  • gulyasandras
    #31
    Talán vele értek a leginkább egyet: ekonyvolvaso.blog.hu-ról

    Mellesleg teljesen más oldalról látom feleslegesnek a drm-et. Szerintem a magyar e-könyv-fogyasztók csoportja olyan picurka, hogy nincs értelme egyáltalán bármiféle bevételorientált rendszert építeni rájuk.

    Nézem a belinkelt kérdőív-összegzést. Nem tudom mennyire reprezentatív, de 1182 válasz, az a magyar lakosság 0,01 százaléka. Ha csak az csak az aktívan olvasó embereket vesszük, szerintem még így sem éri el az 1%-ot.

    Nézem a MEK sikerlistát ( mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/kereses.phtml?tip=siker ). Hm… biztos, hogy „olvasót” kell írni a számokhoz és nem „letöltést”? A toplistás Helyesírási szótár (már ezen röhögnöm kell) hat év alatt 5 274 letöltéssel vezet. Erre bizniszt alapítani, méghozzá baromidrága, de annál feleslegesebb drm-el, háát… Gondolom a „kalóz” vagy zárt közösségi oldalakon kissé más a helyzet és – feltételezem –, Dan Brown, vagy Rowling vezet. Kb. ugyanannyi letöltéssel. És ezeket el is olvassák? Ezer letöltőből hányan olvassák el valóban az első karaktertől az utolsóig az e-könyvet?

    Csak magamból indulhatok ki. A gépemen van legalább kétezer elektronikus szöveg, e-book, stb. Ebből 10 év alatt olvastam kb. 180-200-at (kb, fele angol). És amelyek piszkos forrásból származnak, azoknak talán egy tizedét ha megvenném — kiadótól, olcsóbb e-könyvként. Nem tudom, ki hogy van ezzel, én egy hardcore e-könyv-fogyasztónak tartom magam (több e-könyvet olvasok kütyüről mint papírról, és napi rendszerességgel) de rám nem lehetne piacot alapozni.
    A letöltés nem egyenlő olvasás/fogyasztással. Persze, van néhány tartalom amiért fizetek és lenne még néhány, amiért fizetnék, de vásárlóerőm (és az e-könyv-csapat, amelyet erősítek) lepkefingnyi.

    Szigorúan magányvélemény: az e-book jelenleg (és még jó ideig) semmilyen formában nem forgatja fel a papírkönyv-piacot és -kiadást és -fogyasztást.
    Ha átlagos országonként a lakosság durván két százaléka „értelmiségi”, vagy olvasó ember, akkor az még a háromszázmilliós Amerikában is alig hatmillió. Erre talán már lehet e-book-piacot építeni, de Magyarországon pár tízezernyi emberre… kizárt. (Az e-könyv egy kiadói mumus.)
  • gulyasandras
    #30
    Amíg nem voltak e-olvasók, addig hogy bírtad ki?

    "mivan ha vinnem kéne legalább 10-20-at"

    Hova kellett 20 könyv?
  • fozerl
    #29
    Én csak szánni tudom aki ilyen kütyükön olvas el egy regényt. A könyv az igazi! Az nem is igazi könyvbarát. Esetleg divat majom aki kiakar tűnni a tömegből.
  • Justil
    #28
    Te már csak tudod...
  • Ersiman
    #27
    Üdv mindenkinek!

    Eléggé csodálkozva olvastam a hozzászólásokat. Úgy tűnik, mintha akik elutasítják valamilyen alapon az olvasás elektronikus formáját, azok azt hinnék, hogy akik olvasnak így azok "könyvellenesek". Pedig dehogy. Nekem van kb. kétezer könyvem, az összes könyvespolc dugig és a sarkokban is van egy-két könyvtorony. :)
    "Igazi" ebook-readerem nincs, sajnos még drága nekem, de a Vaterán vettem egy használt PDA-t és azon is olvasok. Például Jordantől az Idő kereke sorozatot (aki ismeri az tudja, nem kis mennyiség!), bár az is ott figyel a könyvespolcomon. Hogy miért? Egyszerű, egy borzasztó nagy előnye van még ennek is a nyomtatott formához képest: Be tudom állítani a betűméretet! Nekem ez legalább olyan fontos érv, mint másnak esetleg az azonnali szótárazás, ami szintén nagy előny.
    Szépek a könyvek, és szeretem is őket de a papír szagánál azért ezerszer fontosabb a kényelmes olvashatóság nekem. Nem hiszem, hogy ezzel bármit vesztenék, sőt inkább nyerek! Ettől még természetesen olvasom a könyveimet is.

    Üdv!
    meoindil
  • Slim Rick
    #26
    Napsütésben is tökéletesen olvasható az ebook reader. Az akksi pedig 2 hétig bírja egy feltöltéssel és 7000 oldal lapozással , igen ?
    Van pár normális könyvem , alig várom hogy kiolvassam őket és eltehessem . Normál könyvekről tértem át az elektromos formára és szerintem jobb.
    Tankönyvek lennének szuperek teljesen digitalizálva , de arra sajnos várni kell.
    A másik nagy előnye, hogy én például sok angol szöveget olvasok így szükségem van szótárra is a szöveg mellé. Nos , az elektromos kütyümnél csak kétszer rá bökök az ismeretlen szóra és már ott is az értelmező szótár többféle definíciója ,magyarázata a szóra
  • GodBadka
    #25
    A papírgyártás - erdőírtás kapcsolata meg nem állja meg a helyét. Tudod van olyan, hogy erdőgazdálkodás. Kivágják, újraültetik, megnő, kivágják, újraültetik. A trópusi országokban jelentkező erdőirtással meg ne gyere, mert annak nem sok köze van a papírgyártáshoz.
  • Justil
    #24
    "Érdekes, én mindig megtaláltam a könyvekben amit kerestem..."
    Aha, valszeg nem kereshettél eddig túl sok mindent túl sok könyvben, különben bizony belefutottál volna ebbe a problémába.

    "Az ekönyveket csak a megfelelő olvasó birtokában érheted el "akárhonnan", aminek a feltételei nem állnak mindenhol rendelkezésre. Úgy a világ igen jelentős részében."
    Ezt elfogadom, de a hagyományos könyvet már a lakáson kívül sem tudom elérni, ha nem viszem magammal, és mivan ha vinnem kéne legalább 10-20-at? Digitálisan tárolva elfér az egész a zsebemben. Ugye azért a kompakt tárolás előnyeiről nem kell vitát nyitnunk?

    "Ejjha. Tényleg. Valamiért mégsem cserélném le a könyvespolcom."
    Én sem, bár könyveket csak kis számban tartok rajta, inkább mást.

    "Demagóg duma. Szerinted mit művelnek a Földdel az ilyen Eszutykok gyártásáért?"

    Jól tudom, hogy gyakorlatilag akármit gyártunk, károsítjuk közben a természetet, csak azért az arányok, azok a fránya arányok. Nézd meg, hány e-olvasó van a világon, és ezzel szemben mennyi papír. A hivatalokban, de még a háztartásokban is, hegyekben áll a papír, szó szerint. Ezeket mondjuk még csak nem is e-olvasóval lehetne cserélni, mert nem könyvek, hanem számítógépesítéssel. Napersze sokszor a maradi embereket nem érdeklik a lehetséges előnyök, ők ragaszkodnak a papírhoz. De pl gondolj bele, hogy Kínának mennyi a papír felhasználása, szemben azzal, ahány e-olvasót értékesítenek arrafelé.

    "Jó a szaga is. Szép is szokott lenni. Ráadásul vakító fényben is tökéletesen olvasható. Meg pl soha nem merül ki az elem benne."
    Jó, szép. Ezek engem nem érdekelnek. Nem úgy általában, de egy könyv esetén nem. A könyvet azért veszem a kezembe, hogy információt nyerjek belőle, legyen az akár vmi lexikon, vagy egy szép történet. A tartalma érdekel, hiszen az a lényeg benne. Ásványvizet is lehet nagyon szép, "designer" csomagolásba tenni, és habár fel is tűnik, hogy az, mégis csak azért fogom megvenni, hogy megigyam.

    "Vannak régóta bevált dolgok amiket nem feltétlenül kell lecserélni, csak azért mert van hasonló."
    Lehet, h neked bevált, nekem viszont irreleváns. Sosem értettem meg az ilyen fetisiszta dolgokat, ez kb olyan lehet egyébként, mint a cd vs bakelit korábban, most meg az mp3 vs cd/bakelit. Van, akinek lelankad, ha nem tudja kézbefogni, és van, aki inkább örül a fejlődésnek, nem ragaszkodik a tradícionális dolgokhoz annyira.

    Ha már itt tartunk, számomra inkább az "olvasás" maga a kritikus kérdés, jó lenne, ill. örülnék neki, ha minél több ember olvasna, mert ez ma gondot jelent...és szerintem az olvasás megléte sokkal fontosabb, mint a módja.
  • Lobster
    #23
    "Geez, azért ez komoly, hogy vannak akik még 2010-ben is könyv pártiak."
    Hihetetlen de ez van. Sőt vannak pl kiránduláspártiak is, pedig ott a googlemap, meg sztrírvijú, meg fényképek, meg internyet... Degáz :) De ne aggódj, ha sok hozzád hasonló "fejlődik ki" akkor idővel ez is elmúlik.

    "Nekem kínzás lenne könyvet olvasni: nem tudok keresni benne, nem tudom lemásolni..."
    Érdekes, én mindig megtaláltam a könyvekben amit kerestem... Lemásolni is sikerült. :) Igen, tudom, hogy perpill elektronikus másolatra gondoltál, de képzeld még az is sikerült (kivéve olyan könyvek amiknek nagyon spec betűtípusa volt és nem boldogult vele a recognita). Ha a kifogásod az lett volna hogy LASSABBAN másolható azt elfogadom, de ugyebár előnyökért általában hátrányokkal fizet az ember.

    "...akárhonnan elérni..."
    Érdekes gondolat, bár olyan alaptézisekre támaszkodik amik egy városi talán gyereknek adottak, de a világ nem csak ilyenekből áll.
    Az ekönyveket csak a megfelelő olvasó birtokában érheted el "akárhonnan", aminek a feltételei nem állnak mindenhol rendelkezésre. Úgy a világ igen jelentős részében.

    "...na meg a helyet is foglalja..."
    Ejjha. Tényleg. Valamiért mégsem cserélném le a könyvespolcom.

    "...arról nem is beszélve, hogy mit művelnek az erdőkkel a papírgyártáshoz..."
    Demagóg duma. Szerinted mit művelnek a Földdel az ilyen Eszutykok gyártásáért? Persze, amennyiben VALÓBAN sokáig jó lenne egy eolvasó úgy hosszútávon tényleg kiválthatja a papírt, viszont gyanúsan az lesz a sorsuk mint a mobiloknak. Újabb és újabb feature és dizájnfejlesztések segítségével veszik rá az embereket hogy néhány évente újakat vegyenek. Azt emberek zöme pedig meg is fogja venni és tonnaszámra megy majd az ehulladék Kínába vagy akárhova...

    "Ezzel szemben mivan a könyvvel...szép? Jó a szaga? Wtf?"
    Jó a szaga is. Szép is szokott lenni. Ráadásul vakító fényben is tökéletesen olvasható. Meg pl soha nem merül ki az elem benne.

    "Járjunk lovaskocsival, kommunikáljunk hagyományos, postai úton, világítsunk gyertyával. Mert úgy hangulatosabb."
    Azért mert sarkítasz még nem lesz igazad. Van hogy küldök képeslapot, van hogy ültem lovaskocsin és elég sokszor világítunk otthon gyertyával a kedvesemmel. Azért mert hangulatosabb. Persze lehet várost nézni robbanómotoros autóból, lehet smsben jókívánságokat küldeni (bár elég fantáziátlan kocka aki csak ennyire képes) és lehet ünnepelni ledlámpafényes vacsorával is. Ízlés dolga.
    Ha direktben mondanám: aki könyvet olvas az nem azt mondja hogy fejlődés állj! Csak éppen talál helyet a régi jó bevált megoldásoknak az életében és nem dobja ki azonnal amint új érkezik.

    "Bocs, nem akartam senkinek se a lelkébe gázolni, de számomra elképesztő, amiket itt a kommentek között olvastam."
    Lélekbe nem gázoltál, de erősen mosolyogtató amit írtál. Gyanítom nem gondoltad át igazán az érveidet.
    Úgy csinálsz, mintha a könyveket olvasó emberek anakronisztikus ősmaradványok lennének, csak azért mert neked nincsenek meg azon képességeid amelyek ezt az analóg inputot élvezhetővé teszik. Milliók számára nem okoz gondot a könyvolvasás, a keresés és nem érzik problémának a másolás nehézkességét. Mert ők a helyén kezelik a könyveiket, sőt örömüket lelik az olvasásban.
    Mondom mindezt úgy, hogy napi 14 órákat ülök monitor előtt és számolatlan ekönyvem van, persze a polcomon lévők mellett. Van ami megvan mindkét formátumban is. Mégsem - vagy talán pont ezért - nem mondom egyik megoldásra sem hogy kizárólagosan jobb mint a másik.
    Vannak régóta bevált dolgok amiket nem feltétlenül kell lecserélni, csak azért mert van hasonló.
  • Ferrer
    #22
    Az e-könyveknél van egy (számomra) fontos tényező, amit sokan alulértékelnek: a tipográfia. Ameddig egy nyomtatott könyv ízlésesen lehet tördelve, addig pl. az Amazonról letöltött könyvek egytől egyig ugyanolyanok, kis változtatásokkal..
  • Voltan
    #21
    "Nem megy tönkre egy hamar (vannak 10-20 éves könyveim. Mutassatok egy elektromos kütyüt ami eddig bírja)"

    Az én könyvespolcomon ez az átlag korhatár, de van 108 éves könyvem is (mondjuk akkoriban tudtak könyvet kötni, meg a papír sem az volt, ami ma.)
    Viszont az E-könyvek örökre megmaradnak, max. az olvasót cseréled le időnként.
    Ettől függetlenül én mindörökké könvpárti leszek, mert semmi sem jobb annál, mikor a kezedbe veszel egy könyvet, és végigpörgeted a lapokat az ujjaidon, esetleg meg is szagolod a papírt (én szoktam :D)

    Viszont valamiért nekem nem jelenik meg a cikk, csak a 2 soros bevezető...
  • Justil
    #20
    ja, ez volt az OFF, az ON pedig:

    bullshit. egy normális kijelzőn én tuti nem olvasnék lassabban 1%-al sem. más kérdés, hogy ezeket a masinákat legtöbbször trágya kijelzővel adják :(
  • Justil
    #19
    Geez, azért ez komoly, hogy vannak akik még 2010-ben is könyv pártiak. Nekem kínzás lenne könyvet olvasni: nem tudok keresni benne, nem tudom lemásolni, akárhonnan elérni, na meg a helyet is foglalja (nem mind1, hogy egy könyv (sem) fér el adott esetben a zsebemben, vagy egy nagyvárosi könyvtár teljes tartalma), arról nem is beszélve, hogy mit művelnek az erdőkkel a papírgyártáshoz.

    Ezzel szemben mivan a könyvvel...szép? Jó a szaga? Wtf? Járjunk lovaskocsival, kommunikáljunk hagyományos, postai úton, világítsunk gyertyával. Mert úgy hangulatosabb.

    Bocs, nem akartam senkinek se a lelkébe gázolni, de számomra elképesztő, amiket itt a kommentek között olvastam.
  • Trishtan
    #18
    Hát én biztos "bárgyú, buta, idióta FASZFEJ" vagyok, hogy mióta vettem egy Psp-t, könyvek tucatjait olvastam el rajta, amellett, hogy egészen szép, párszáz könyvből álló sci-fi gyűjtemény fekszik a polcomon. Egyszerűen rájöttem, hogy nem tudom megengedni magamnak az újonnan megjelent regények 3-5 ezres árát...
  • Lowosan
    #17
    Ezt kifejtenéd bővebben is, hogy miként sikerült összekötnöd a két dolgot?
  • Mr_no_NaMe
    #16
    Aki annyira bárgyú, buta, idióta FASZFEJ, hogy képernyőn olvasson tartalmas szövegeket (30-40+ oldalt) az meg is érdemli....

    Elnézést a megnyílvánulásért.
  • gulyasandras
    #15
    Ha vitát folytatsz, sokszor nagyon hasznos (akár gyerekkönyvekről, akár fantasyról, akár szakmáról van szó).
  • gulyasandras
    #14
    Sokan rosszul bánnak a könyveikkel.
  • Magiszter
    #13
    Még egy gondolat. Alig pár hónapja leesett a haverom telefonja. Zsebből akarta kivenni, de kicsúszott a kezéből és rá a linóleumra. Minden memórián (készülék+microSD) tárolt adat eltűnt róla. Csak az a pár telefonszáma maradt amit a sim-re mentett még anno. A készüléknek viszont semmi baja sem lett és még mindig működik (memóra is). Ennyit arról hogy a mem-kártyának nem lehet baja.
    Az meg szerintem nem opció egy hétköznapi átlagembernek hogy 16 biztonsági mentést készít mindig ha "vesz" egy könyvet. Szerintem.
  • Magiszter
    #12
    Tankönyv, szótár, lexikon esetén valóban jobb a digitális forma, mert azokban gyakran kell keresni. De pl egy Harry Potter-ben mond már meg mit akarsz visszakeresni? Olvasod folyamatosan, végére érsz, leteszed. Majd ha hetek-hónapok múlva megint kedvet kapsz rá akkor megint elejétől a végéig elolvasod.
  • andersh
    #11
    attól hogy a kütyü tönkremegy, attól még a memóriakártyán még fenn lesz a fájl (a könyv(ek))
    vagy feltöltöd valami tárhelyre ha félsz hogy elhagyod a kártyát, és akkor védve lesz áramszünet, adatvesztés, lopás, stb elől, sőt még le is van jelszavazva ugyebár, mert csak te férhetsz hozzá a tárhelyedhez.
    egy könyvvel ezt nem tudod megtenni.

    könyv kontra:
    - többször tapasztaltam hogy keresnem kellett valamit egy könyvben, mert már olvastam, csak nem tudtam pontosan hogy hol, és már nyúltam volna a ctrl+f-hez, mikor aztán rájöttem, hogy itt bizony ez nincs, és át kell futni a szöveget mégegyszer
  • Magiszter
    #10
    Ez is igaz (#8,#9).

    És néha milyen jó unalmas napokon csak leemelni a polcról és olvasgatni. Nem pedig letölteni, aztán ha valami rövidzár van a gépben oda az egész könyvtárad.