• Justil
    "Érdekes, én mindig megtaláltam a könyvekben amit kerestem..."
    Aha, valszeg nem kereshettél eddig túl sok mindent túl sok könyvben, különben bizony belefutottál volna ebbe a problémába.

"Az ekönyveket csak a megfelelő olvasó birtokában érheted el "akárhonnan", aminek a feltételei nem állnak mindenhol rendelkezésre. Úgy a világ igen jelentős részében."
    Ezt elfogadom, de a hagyományos könyvet már a lakáson kívül sem tudom elérni, ha nem viszem magammal, és mivan ha vinnem kéne legalább 10-20-at? Digitálisan tárolva elfér az egész a zsebemben. Ugye azért a kompakt tárolás előnyeiről nem kell vitát nyitnunk?

"Ejjha. Tényleg. Valamiért mégsem cserélném le a könyvespolcom."
    Én sem, bár könyveket csak kis számban tartok rajta, inkább mást.

"Demagóg duma. Szerinted mit művelnek a Földdel az ilyen Eszutykok gyártásáért?"

Jól tudom, hogy gyakorlatilag akármit gyártunk, károsítjuk közben a természetet, csak azért az arányok, azok a fránya arányok. Nézd meg, hány e-olvasó van a világon, és ezzel szemben mennyi papír. A hivatalokban, de még a háztartásokban is, hegyekben áll a papír, szó szerint. Ezeket mondjuk még csak nem is e-olvasóval lehetne cserélni, mert nem könyvek, hanem számítógépesítéssel. Napersze sokszor a maradi embereket nem érdeklik a lehetséges előnyök, ők ragaszkodnak a papírhoz. De pl gondolj bele, hogy Kínának mennyi a papír felhasználása, szemben azzal, ahány e-olvasót értékesítenek arrafelé.

"Jó a szaga is. Szép is szokott lenni. Ráadásul vakító fényben is tökéletesen olvasható. Meg pl soha nem merül ki az elem benne."
    Jó, szép. Ezek engem nem érdekelnek. Nem úgy általában, de egy könyv esetén nem. A könyvet azért veszem a kezembe, hogy információt nyerjek belőle, legyen az akár vmi lexikon, vagy egy szép történet. A tartalma érdekel, hiszen az a lényeg benne. Ásványvizet is lehet nagyon szép, "designer" csomagolásba tenni, és habár fel is tűnik, hogy az, mégis csak azért fogom megvenni, hogy megigyam.

"Vannak régóta bevált dolgok amiket nem feltétlenül kell lecserélni, csak azért mert van hasonló."
    Lehet, h neked bevált, nekem viszont irreleváns. Sosem értettem meg az ilyen fetisiszta dolgokat, ez kb olyan lehet egyébként, mint a cd vs bakelit korábban, most meg az mp3 vs cd/bakelit. Van, akinek lelankad, ha nem tudja kézbefogni, és van, aki inkább örül a fejlődésnek, nem ragaszkodik a tradícionális dolgokhoz annyira.

Ha már itt tartunk, számomra inkább az "olvasás" maga a kritikus kérdés, jó lenne, ill. örülnék neki, ha minél több ember olvasna, mert ez ma gondot jelent...és szerintem az olvasás megléte sokkal fontosabb, mint a módja.