gulyasandras#31
Talán vele értek a leginkább egyet: ekonyvolvaso.blog.hu-ról
Mellesleg teljesen más oldalról látom feleslegesnek a drm-et. Szerintem a magyar e-könyv-fogyasztók csoportja olyan picurka, hogy nincs értelme egyáltalán bármiféle bevételorientált rendszert építeni rájuk.
Nézem a belinkelt kérdőív-összegzést. Nem tudom mennyire reprezentatív, de 1182 válasz, az a magyar lakosság 0,01 százaléka. Ha csak az csak az aktívan olvasó embereket vesszük, szerintem még így sem éri el az 1%-ot.
Nézem a MEK sikerlistát ( mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/kereses.phtml?tip=siker ). Hm… biztos, hogy „olvasót” kell írni a számokhoz és nem „letöltést”? A toplistás Helyesírási szótár (már ezen röhögnöm kell) hat év alatt 5 274 letöltéssel vezet. Erre bizniszt alapítani, méghozzá baromidrága, de annál feleslegesebb drm-el, háát… Gondolom a „kalóz” vagy zárt közösségi oldalakon kissé más a helyzet és – feltételezem –, Dan Brown, vagy Rowling vezet. Kb. ugyanannyi letöltéssel. És ezeket el is olvassák? Ezer letöltőből hányan olvassák el valóban az első karaktertől az utolsóig az e-könyvet?
Csak magamból indulhatok ki. A gépemen van legalább kétezer elektronikus szöveg, e-book, stb. Ebből 10 év alatt olvastam kb. 180-200-at (kb, fele angol). És amelyek piszkos forrásból származnak, azoknak talán egy tizedét ha megvenném — kiadótól, olcsóbb e-könyvként. Nem tudom, ki hogy van ezzel, én egy hardcore e-könyv-fogyasztónak tartom magam (több e-könyvet olvasok kütyüről mint papírról, és napi rendszerességgel) de rám nem lehetne piacot alapozni.
A letöltés nem egyenlő olvasás/fogyasztással. Persze, van néhány tartalom amiért fizetek és lenne még néhány, amiért fizetnék, de vásárlóerőm (és az e-könyv-csapat, amelyet erősítek) lepkefingnyi.
Szigorúan magányvélemény: az e-book jelenleg (és még jó ideig) semmilyen formában nem forgatja fel a papírkönyv-piacot és -kiadást és -fogyasztást.
Ha átlagos országonként a lakosság durván két százaléka „értelmiségi”, vagy olvasó ember, akkor az még a háromszázmilliós Amerikában is alig hatmillió. Erre talán már lehet e-book-piacot építeni, de Magyarországon pár tízezernyi emberre… kizárt. (Az e-könyv egy kiadói mumus.)