"Geez, azért ez komoly, hogy vannak akik még 2010-ben is könyv pártiak."
Hihetetlen de ez van. Sőt vannak pl kiránduláspártiak is, pedig ott a googlemap, meg sztrírvijú, meg fényképek, meg internyet... Degáz :) De ne aggódj, ha sok hozzád hasonló "fejlődik ki" akkor idővel ez is elmúlik.
"Nekem kínzás lenne könyvet olvasni: nem tudok keresni benne, nem tudom lemásolni..."
Érdekes, én mindig megtaláltam a könyvekben amit kerestem... Lemásolni is sikerült. :) Igen, tudom, hogy perpill elektronikus másolatra gondoltál, de képzeld még az is sikerült (kivéve olyan könyvek amiknek nagyon spec betűtípusa volt és nem boldogult vele a recognita). Ha a kifogásod az lett volna hogy LASSABBAN másolható azt elfogadom, de ugyebár előnyökért általában hátrányokkal fizet az ember.
"...akárhonnan elérni..."
Érdekes gondolat, bár olyan alaptézisekre támaszkodik amik egy városi talán gyereknek adottak, de a világ nem csak ilyenekből áll.
Az ekönyveket csak a megfelelő olvasó birtokában érheted el "akárhonnan", aminek a feltételei nem állnak mindenhol rendelkezésre. Úgy a világ igen jelentős részében.
"...na meg a helyet is foglalja..."
Ejjha. Tényleg. Valamiért mégsem cserélném le a könyvespolcom.
"...arról nem is beszélve, hogy mit művelnek az erdőkkel a papírgyártáshoz..."
Demagóg duma. Szerinted mit művelnek a Földdel az ilyen Eszutykok gyártásáért? Persze, amennyiben VALÓBAN sokáig jó lenne egy eolvasó úgy hosszútávon tényleg kiválthatja a papírt, viszont gyanúsan az lesz a sorsuk mint a mobiloknak. Újabb és újabb feature és dizájnfejlesztések segítségével veszik rá az embereket hogy néhány évente újakat vegyenek. Azt emberek zöme pedig meg is fogja venni és tonnaszámra megy majd az ehulladék Kínába vagy akárhova...
"Ezzel szemben mivan a könyvvel...szép? Jó a szaga? Wtf?"
Jó a szaga is. Szép is szokott lenni. Ráadásul vakító fényben is tökéletesen olvasható. Meg pl soha nem merül ki az elem benne.
"Járjunk lovaskocsival, kommunikáljunk hagyományos, postai úton, világítsunk gyertyával. Mert úgy hangulatosabb."
Azért mert sarkítasz még nem lesz igazad. Van hogy küldök képeslapot, van hogy ültem lovaskocsin és elég sokszor világítunk otthon gyertyával a kedvesemmel. Azért mert hangulatosabb. Persze lehet várost nézni robbanómotoros autóból, lehet smsben jókívánságokat küldeni (bár elég fantáziátlan kocka aki csak ennyire képes) és lehet ünnepelni ledlámpafényes vacsorával is. Ízlés dolga.
Ha direktben mondanám: aki könyvet olvas az nem azt mondja hogy fejlődés állj! Csak éppen talál helyet a régi jó bevált megoldásoknak az életében és nem dobja ki azonnal amint új érkezik.
"Bocs, nem akartam senkinek se a lelkébe gázolni, de számomra elképesztő, amiket itt a kommentek között olvastam."
Lélekbe nem gázoltál, de erősen mosolyogtató amit írtál. Gyanítom nem gondoltad át igazán az érveidet.
Úgy csinálsz, mintha a könyveket olvasó emberek anakronisztikus ősmaradványok lennének, csak azért mert neked nincsenek meg azon képességeid amelyek ezt az analóg inputot élvezhetővé teszik. Milliók számára nem okoz gondot a könyvolvasás, a keresés és nem érzik problémának a másolás nehézkességét. Mert ők a helyén kezelik a könyveiket, sőt örömüket lelik az olvasásban.
Mondom mindezt úgy, hogy napi 14 órákat ülök monitor előtt és számolatlan ekönyvem van, persze a polcomon lévők mellett. Van ami megvan mindkét formátumban is. Mégsem - vagy talán pont ezért - nem mondom egyik megoldásra sem hogy kizárólagosan jobb mint a másik.
Vannak régóta bevált dolgok amiket nem feltétlenül kell lecserélni, csak azért mert van hasonló.