123
Tapasztalatok a szakról
 • StoneCold7
  #123
  Engem érdekelne a bővebb információ az NYME Gazd infóról, meg hogy azóta, hogy sikerült vele elhelyezkedni :)
 • Hegi90
  #122
  Kb a corvinus az egyetlen ahova érdemes menni szerintem. A többi egyetemen a gazdasági tárgyak inkább csak tölteléktárgyként vannak jelen - legalábbis az infós törzstárgyakhoz képest. Tehát ha diploma után valamilyen gazdasági állásban szeretnél elhelyezkedni, akkor a gazdinfó nem a te szakod (kivéve talán a Corvinuson). Az, hogy diploma után mi vár rád, nehéz megválaszolni, gyakorlatilag sok minden csak tőled függ. Ha pl hagyományos programozó szeretnél lenni, akkor szerintem ugyanannyi (vagy egy kicsivel kevesebb) eséllyel indulsz, mint a másik kettő szakról. Ha utána progterves Msc-re mennél, akkor lehetnek problémák a kimaradt tárgyak miatt.

  Röviden ennyi, de tényleg nehéz ezt megválaszolni, és biztosan nincs igazam sok mindenben - de majd úgyis jönnek az okosok és kijavítanak :)
 • blst00
  #121
  Hello mindenki,

  Nekem olyan dilemmám lenne, hogy döntés előtt állok, ugyanis utolsó éves gimnazista vagyok, és szeretnék továbbtanulni.
  Mindenképp valamilyen gazdasági irányvonalú képzésre szeretnék menni, ahova a matekkal és törivel be lehet kerülni. Az informatika sem áll távol tőlem, bár az iskolai infóoktatás hagy némi kívánnivalót maga után, de ez most mellékes...
  Így tehát a gazdaságinformatikus is szóba került mint lehetséges szak, azonban kissé bizonytalan vagyok még.

  A kérdéseim is ehhez kapcsolódnak, azaz szerintetek (objektíven) melyik egyetem adja a "leghasználhatóbb" tudást a gazdinfó szakon? Én a Corvinust néztem, de nem tudom, hogy ott milyen a képzési színvonal ebben a tekintetben.

  Másik kérdésem, hogy érdemes-e jelen helyzetben elsőként megjelölnöm a gazdinfót, azaz a kapott tudással meg lehet-e élni szerintetek a jövőben? (Akár az informatika, akár a gazdaság területén?)

  Hallottam, hogy a szakon a tantárgyak megoszlása kb. olyan, hogy fele infó, negyede matek és negyede gazdaságtan. Ez így helytálló?

  Remélem, hogy a leendő vagy már végzett gazdaságinformatikus tudnak segíteni. ;-)

  Válaszaitokat előre is köszönöm!
 • cmsworld
  #120
  Vegyük komolyan a felvetett témákat és kéréseket kedves fórumozó! :)
 • joebacsi
  #119
  jegyzetek :)
 • cmsworld
  #118
  Úgy látom, sokan vannak az olvasók között, akik már jártak gazdaságinformatikus képzésre. Őket szeretném megkérni, hogy esetleg pár jegyzetet közzétennének e az alábbi oldalon, mindegyiknek egy új témát nyitva a regisztráció után.
  Jegyzettár

  Más szakoknak már láttam hasonló oldalát, de gazdaságinformatikának ezidáig még nem.
 • Narusco
  #117
  én szeptembertől kezdeném, albérlet haverokkal, nyáron tuti megtanulok főzni pár dolgot :D
 • scarbatia
  #116
  Én nem de jártam az NYME-re (NYugat- Magyarországi Egyetem) arrol tudok bővebb információkkal szolgálni. Ott is van Gazdasági Informatika , ha minden igaz jelenleg csak BSC képzésben.


  Kis off:
  Egyetemen szerintem sütni-főzni is meg kell tanítani az embereket, döbbentes, hogy kikerülnek és a bundás kenyéren kívül semmit nem tudnak csinálni
 • cmsworld
  #115
  Győrbe nem jár(t) valaki vagy nem tervezi, hogy járni fog erre a képzésre?
 • scarbatia
  #114
  A lényeg: Mindenki azzal foglalkozzon, amit egyébként is szívesen csinál, vagy fizessék meg érte rendesen még ha utálja is a munkáját.

  Ezt hiányolom egyébként az oktatásból, az előrelátást. :( Egyrészt a tanárok részéről másrészt a diákokéról is. Fel kell tenni magunkban a jogos kérdést, ma ezt tanulom/tanítom de holnap vajon mire lesz szükség?
  Valamint nem árt elgondolkodni azon, hogy amit lead az illető, az hasznos-e annak akinek tanítja, vagy totál felesleges dolgokkal húzza a másík idejét.

  Utóirat: SOSE HALLGASS olyan doktoranduszokra( de legalábbis mérlegeld a szavaikat), akik még nem dolgoztak pár évet valós cégeknél valós körülmények között és csak az egyetem berkei között tevékenykednek.
 • scarbatia
  #113
  De lásd be jó vicc legalább
  Mondjuk a piramisjáték pont a hiszékeny emberekre épül, de elvileg meg tudja magát szedni belőle egy szűk réteg.
  Amúgy nem kicsit törvénytelen, és persze nem kell bedőlni neki épp ezért.
  Mondjuk a weblap kinézete sem kicsit gány (a kód még hagyjám) rádásul a végén a
  <!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
  <!--[endif]-->
  kifejezetten aranyos :)
 • HoTDoG
  #112
  Ez valami vicc? Érettségin igényesebb weblapokat hoznak össze mozilla weblapszerkesztővel mint ez az "izé". Ráadásul meg el is akar hitetni valamit a látogatóval... Arról nem beszélve, hogy lerí az egészről, hogy egyszerű piramisjáték. Hihetetlen, hogy még mindig vannak olyan hülyék akik képesek ezekbe beszállni.
 • David2
  #111
  látom téged is bepaliztak ebbe a piramis játékba
 • scarbatia
  #110
  Mondjuk eleve az egyetemi-főiskolai gyakorlatok számát megnövelném nem is kicsit.
  Aztán meg ahogy említettem cégekhez ki kell menni, lehetőleg még egyetem alatt gyakornokoskodni. Ez marha sokat segít. Az alapokat meg lehet tanulni az egyetemen, de igazából ennyi. Nem kész szakembert képez, hanem egy lehetséges jelöltet. S ez félig meddig bizony probléma, mint az, hogy néha köze sincs a valósághoz az oktatásnak...

  De azért valamit ne várjunk:
  "Elvégzek valamit azt wazz menő vállalkozást alapítok, dőlni fog a lé. Lesz jó irodám, kocsim és frankó Amerikai álmot valóra váltom."

  Nos aki így gondolkodik az seggrehuppan marha gyorsan, mert ez kevés embernek sikerül. Sok a kényszervállalkozás is, marha nagy a konkurencia és csak az vállalkozzon szerintem akinek nagy gyakorlata és fix vevőköre, esetleg ismerettsége van. Esetleg valami briliáns forradalmi ötlete.
  A többi embernek el kell fogadnia azt, hogy alkalmazott lesz, tetszik nem.
  Valószínüleg az elején csesztetni fogják elég rendesen, ha nem akkor szerencséje volt. Nem fogja magát halálra keresni főképp az első 1-2 évben. S látván 8-10 éve dolgozó kollegáit egyből megtanul az ember szerény lenni, és bizony nagyon bántó azt látni, mennyivel többet tudnak pedig lehet, hogy neked van magasabb végzettséged. Ezen majdnem mindenki átesik így vagy úgy, minél előbb történik meg annál jobb, ezért is fontos hogy utolsó 1-2 évben az ember szerezzen valós gyakorlatot valamilyen cégnél.
  Mert ma már a papírtól nem dőlnek hanyatt(jó van 1-2 hely, ahol igen vagy kapcsolatok révén juttatnak valakit magas pozícióba :P), a jó referencia is max csak arra elég, hogy esetleg visszairjanak a motivációs levelére vagy behívják interjúra. Onnantól meg tied a pálya, mit tudsz, hogy viselkedsz, mit mondassz ill a teszt feladatokat ha lesznek, hogy oldod meg. Ez főképp fejlesztőknél szokott lenni, de máshol sem kizárt felbukkanása.
 • szigetlakó
  #109
  Gyakorlatot szerezni szerintem az sem mellékes. Ha ügyes vagy még pénzt is kereshetsz vele.
 • autoszimulator
  #108
  Nos igen, mi speciel tanulunk többféle gazdasági tárgyat is, programozást is, szoftvertervezést is. De mindet csak picit. Mindent kevernek manapság, úgy vélem aki odamegy, két dologért mehet: papír, vagy ha kicsit motiváltabb, és jókor jó helyen van, akkor megfoghat jó ajánlatokat. Ennyi. Ott, az oktatás keretei közt, érdemleges, későbbiekben közvetlenül használt dolgokat nem. Azokat magadnak kell megtanulni. Mindezek ellenére közvetve a sok programnyelv valamilyen szintű ismerete, az adatstruktúrák, algoritmusok ismerete, hálózatok ismerete, stb, mind mind ad egy széles látókört az informatikára, aminek azt a részét "kifüggi" az ember, ami neki tetszik. Mindenhez nem lehet érteni. Matek is kell azért, lehet nem ekkora mennyiségben, de sok probléma megoldásában segíthet a matek, főleg ha például optimalizálásról van szó.

  Gazdaságit én személy szerint tanultam mikrót vagy makrót (megmondom őszintén nem tudom, sosem érdekelt ez a téma, pedig tudom, kellene), aztán volt még pár olyan tárgy, amiben összemosták az informatikát meg a gazdaságtant ( pl információgazdaságtan), és ennyi. Választható még a vállaltirányítás, meg van egy menedzsment rész, mely szintén inkább a vállalati szerkezetekről vagy miről szól /ez sem fogott meg igazán/. Szal próbálják oktatni, csak szerintem az infósok 80%át nem érdeklik ezek a dolgok, mélyen. Felületesen engem is, de ezzel a felületes tudással nem megyek semmire, ha például egy könyvelőnek kell valamit csinálnom (muterom főkönyvelője egyik magyar élelmiszer kereskedelmi hálózatnak, és sokszor kér segítséget, akár csak egy Excel táblázat szkriptelésben, akár másban), és bizony a számára egyértelmű, alapdolgokat mindig el kell mondania, hiába tanultam ezt. És fordítva is igaz, nekem is sokat kell magyarázni olyat, ami szerintem egyértelmű lenne. Erre jó a gazdinfós, tud beszélni mindkét féllel, jó esetben mindkettővel a saját nyelvezetén, ha kell a gazdaságról, ha kell, az infóról.
  Ez lenne mondjuk az ideális, de látva a tantervüket, meg az onnan kikerülő embereket (kezdve azzal, hogy pl az infós tanárok alapból nem tekintik őket teljes értékű infósnak, néha kisebb elvárások, stb.). A végére az van, hogy többség egyikhez sem ért. Így viszont tényleg feleslegesek. Tisztelet a kivételnek.
 • shad0w
  #107
  "juppiwannabe közgazdász"

  yuppie wannabe
 • HoTDoG
  #106
  Nem akarlak megbántani, de azért egy szakközepes képzést ne hasonlítsunk már egy egyetemi képzéshez, még akkor sem ha a tudjuk, hogy a mai magyar felsőoktatás hol tart... Nekem is vannak csoporttársaim, akik szakközépből jöttek és 4 év után még maradtak 1 vagy 2 évig gazdinfó irányon, aztán az egyetemen sorra buktak meg azokból a tárgyakból amiket már elvileg tanultak és le is tettek. Egy szakközepes képzősből nem kellene ilyen mértékű következtetéseket levonni szerintem. Egy egészségügyi szakközepet végzettet sem fognak agysebésznek felvenni.
 • HoTDoG
  #105
  Pedig engem is érdekelne. Jól sejtem, hogy valamilyen sznobságra utaló kifejezésről van szó?
 • scarbatia
  #104
  Egyet van veled értve :)

  Szerintem is fontos lehet egy jó minőségű kevert szak de én 60% infó -40% közgáz keveréket részesíteném előnyben.
  Pl közgázból:
  -Mikro gzad.
  -Makro gazd.
  -Pénzügyek.
  -Könyvelés
  -Vállalatirányítási rendszerek (2 féléven keresztül)
  -Vállalatvezetés
  -SAP több féléven keresztül navisonnal sok gyakorlattal elmélettel
  -Kül fejlesztési modellek ismerete, illetve folyamatmodellezés szintén rahedli gyakkal.

  Talán hasznosak lehetnek ezek, hirtelen elosztva 3-5 évre egész normálisan lehetne tanulni infó mellett.
  Ami nem hasznos:
  -Töménytelen mennyiségű matek: Nem, nem vesszük hasznát és pont. 2-3 félév elég alapozásnak.
  -Barom töltő tantárgyak: Nem, ki kell modnani nincs hasznuk
  Kevés a programozás ugyanakkor és a jó minőségű gyak. :(

  Szerintem egy jól összeállított tantervvel tényleg jó Gazdinfósokat lehetne képezni, akik alkalmassint némi fejlesztési tapasztalat után egész jó kis középvezetők lehetnének egy cégnél. Esetleg projektvezetők, és tudnának a hardcore programozók felé is tolmácsolni a cuccost.

  Mondjuk jogosan jár nekik a respect, azoknak akik a kóddal kelnek és fekszenek, és más számukra nem létezik :D

 • ZilogR
  #103
  mintahogy a #74-et sem csekkolta senki, pedig 2 éves képzés és már csinálhatod is a saját cégedet!!!
 • Bucser
  #102
  Na erről beszélek... Értékes napok hetek órák és fejetlen próbálkozások mennek el azzal, hogy, megértesse egymást a 2 fél és ne valami szörnyszülött legyen a végeredmény.
 • Bucser
  #101
  Gyerekek!!

  A közgáz progmatekosok a legjobban keresett programozók. MI az hogy hülyeség keverni a kettőt?

  A gazdinfó lehet baromság, de ne beszéljünk már faszságokat, hogy a 2 szegmens keverése miatt hülyeség...

  POnt azokból a szakemberekből van az egyik legnagyobb hiány akik értik a gazdasági szakemberek igényeit és azt tolmácslni tudják az informatikus felé... nincs szarabb mint olyan emberrel dolgozni aki azt sem tudja felfogni, hogy mit akarok pedig egy nyelvet beszélünk.
 • scarbatia
  #100
  Őszintén? Reméltem de mind1 ebből ne legyen vita.

  Mind1 a lényeg az, szerintem, hogy mindenki kitalálja időben mit akar csinálni, méghozzá egészen pontosan :) Sokmidnent meg kell nézni, aztán lehet dönteni egy jó adag mérlegelés után. Minél előbb annál jobb, több idő marad még egyetem-fősuli alatt védett környezetben gyakorolni...
 • Hugh Hefner
  #99
  ugye te sem gondolod komolyan, hogy én ezt neked el fogom magyarázni?
 • CoolX
  #98
  szakközépsuliban,most informatikai-rendszergazda/webmester szak
 • scarbatia
  #97
  Apropó még senki nem felelt milyen az a "juppiwannabe közgazdász"
 • scarbatia
  #96
  PHP milyen szinten? based 4. és strukturált vagy amennyire lehet OO szemlélettel? Osztályok azok tagmetódusainak hívása láthatósági szabályok hibakezelés akár exceptionokkal?
  Ha nem volt róla szó ezeknek nem árt utána nézni, állásinterjús feladatokon ne érjen ilyesmi kérés senkit se hideg zuhanyként.

  továbbá:
  Smarty, xtemplate vagy dow is hasznos lehet:)
  Némi htaccess-es ügyüléshez sem árt érteni.
  Ha kliens oldalon maradunk: html, xhtml valid html mennyire megy? Ezt lehet otthon is jól tanulni. Tervezésnél akár tableless-en gondolkodni úgy megoldani a feladatokat, alternatvie css-ek használata kül ie-khez. Ezek ismerete sajnálatosan szükséges mert ie6 még mindíg sláger bizonyos helyeken.
  js, jquery esteleg prototype, és ajax. Ajaxozás ezen technológiák segítségével?
  SVN vagy más hasonló verziókezelő?
  Elméletben, ami fontos lehet:
  -Algoritmuselmélet
  -Adatbázis kezelés
  -OO programozás
  -Kül. programozáshoz kapcsolódó diagrammok ismerete(activity, er, class stb...)
  Hirtelen ennyi jutott eszembe ami még pluszban hasznos lehet, nekem az volt :)
 • karajjj
  #95
  delphi, php, mysql, cisco CCNA, meg egy-két töltelék dolog
 • scarbatia
  #94
  hmmmm
  S pontosan mi lenne a tananyag, miket tanultok?
  Érdekelne, meg ugye mostani kollegáim egy része is végzett ilyesmit. Talán tudok 1-2 ötletet adni :)
 • karajjj
  #93
  csak azért kérdeztem mer én így az OKJ-s számítástechnikai programozó szakon egy az egyben ezt tanulom...
 • autoszimulator
  #92
  Érdekes az egész szak szerintem, feleslegesnek nem mondanám. Talán a tömeges képzést, azt igen. De ettől függetlenül, mikor egy szoftverfejlesztő cégnél voltam gyakornok, megfigyelő, kinek hogy tetszik, sokszor került elő az a probléma, hogy egy kereskedelmi cégnek (de akár már szinte bármilyen cégnek kell egy SAP vagy bármilyen más ERP), legtöbb gond azzal volt, hogy a könyvelők, gazdasági vezetők nem nagyon tudták megértetni magukat sem a projektvezetőkkel, hát még a programozókkal. Mint ahogy előbbiek sem értették, hogy valaminek miért vannak egyszerűen technikai korlátai. Így minden munka tovább tartott. Így azt gondolom, hogy az ilyen cégeknek megérné alkalmazni egy-egy gazd infóst, erre a célra. De ez azért elég szűkös réteg, nem kell annyi, mint amennyit képeznek.

  Persze az informatika tipikusan olyan szakterület, ahol nem számít a diploma, inkább a gyakorlat. Persze bizonyos pozíciókhoz szükséges a diploma, főleg ha valakinek már beosztottjai is vannak - bár ez is inkább elvi alapon van így, mint sem gyakorlati előny miatt. De attól, hogy gazdinfós diplomád van, de te emellett néhány informatikában elismert kurzust, képzést elvégzel, és ezeket csatolod az önéletrajzhoz, és tökéletesen alkalmazod, akkor nyert ügyed van.
  Sajnos én is későn láttam ezt be, és előítéleteimmel karöltve mérnök infóra jöttem, proginfó helyett. Azóta látom, hogy rosszul döntöttem. Két programozási tárgy a különbség a szak között, mely a proginfó javára van. Ezeket megcsináltam itt, magamtól, önszorgalomból, meg még pár matekot. És ezzel elvégeztem a proginfós tantervet. A mérnökis tantervemmel meg csúszhatok szépen egy évet, mivel az infóhoz oly szorosan kötődő elektromosságtan miatt csúszok. Nem fogok többet tudni az infóról, mint a gazdinfós v proginfós, az alapképzését követően. Szóval ha jól akarsz járni, és nem vonz a "mérnök" szócska, ami valójában itt sokat nem jelent, akkor nyugodtan válaszd ezt a könnyebb utat.
 • scarbatia
  #91
  A "juppiwannabe közgazdász" az milyen ?
 • Hugh Hefner
  #90
  hagyjuk már ezt a dumát... Istenem, nem is tudom eldönteni, valami fanatikus mérnök, vagy valamilyen juppiwannabe közgazdász vagy?
 • scarbatia
  #89
  Nem feltétlen kell hozzá, de a diploma az csak egy dolog. Itt inkább a gyakorlat a döntő.
  Szertem a munkámat, tudom nem extra, azért lenézni se kell. Nem lehet mindenki cégvezető
 • karajjj
  #88
  "php alapút jó sok js-el és mindenféle jósággal(jquery,css2-3,stb...)"

  és ehhez mióta kell diploma?
 • scarbatia
  #87
  php alapút jó sok js-el és mindenféle jósággal(jquery,css2-3,stb...)

  Nos sajnos az oktatás mindenkori színvonala engem is aggaszt és egyre jobban.
  Sok mindenben osztom az előttem kommentelők véleményét. Kevés az informatikai jellegű tárgy ezeken a szakokon és néha nagyon le vannak maradva mint borravaló. Ismét csak tisztelet a kivételnek.
  S hogy ide nem kell igazán a programozás; nos ehhez lenne 1-2 szavam. Ugyanis a legtöbb végzett ember nálunk sem csinál mást mint bizony üti a kis klaviatúráját egy irodában gyártja a kódot :) Nem kezd az ember középvezetőként, az sem biztos, hogy elsőre megtalálja a helyét de egy valamit tudok.
  Senkinek se ártanak az alapok, és ebbe ez is beletartozik. Ettől eltekintve valóban a csoport vagy harmada elment valami céghez SAP-vel vagy Navisionnal foglalkozni, nem túl változatos tudom de meg tudnak belőle élni, szeretik is csinálni vagy legalábbis pénzt keresni vele:) (többet mint én )
  Ha engem kérdeznek igazából az alapozó tárgyakra fektetnék hangsúlyt és bizony a matematikai tárgyak rovására, és ezután speciális gyakorlat alapú oktatás következne lehetőleg kicsit naprakészebb dolgokkal.

  SVN, Glit oktatása hogy ha kikerül valaki a kisujjában legyen ezek hiányban meg ne próbáljon senki 1 sor programkódot írni egy vállalatnál ahol használnak ilyet. S bizony sok helyen használják, még viszonylag kis cégek is.

  MSSQL 2xxx, ORACLE 8-9-10, MYSQL4-5 óriási gyakorlat kéne mert elterjedtek, használják és senkinek nem válik a kárára, ha az elméleti normalizáláson és ER diagrammozáson kívül(amik egyébként hasznosak) kicsit látja is valós adatbázisok hogy működnek. Ezt pedig nem csak egyetemen de kül. cégeknél is látni lehet.

  Software fejlesztésből a köv. nyelveken alapoztunk mi, ami még jó volt kb c-c++ utána java aztán j2ee is lehet esetleg .net c#-al a lényeg a keretrendszerek megismerése ne csak egyetem, hanem valami céges gyak. keretében történjen. Szerintem többet ér.

  Aki meg SAP-zni akar vagy Vir-el foglalkozni az meg sürgősen lője be magát gyakorlatra valamilyen ilyen jellegű céghez, mondjuk a felsorolt technológiák ismerete kiváltképp előny lehet főképp ha valaki SAP-s modulokat kell hogy fejlesszen. Más rendszer tudom, nem is mennék bele, de ha az ember tud programozni (cirka 4-5 év jártasság valamilyen nyelvekben) akkor sokkal egyszerűbben megy neki. Jobban rááll az agya:)

 • Rage47
  #86
 • HoTDoG
  #85
  Hol végezted el és milyen képzésben? Most mit tanulsz? :)
 • Bandee1987
  #84
  turbo pascalt már 10-15 évvel ezelőtt ki kellett volna írtani az oktatási rendszerből.