123
Tapasztalatok a szakról
  • bakvarnyu
    mai magyar helyzet: az a lényeg ha van ismerősöd úgyis benyomnak valami jó helyre, tökmindegy milyen diploma, ha meg nincs akkor szopóág.
  • CoolX
    jártam ilyen szakra,el is végeztem
    szerintem semmit nem ér egyáltalán,ezért tanulok mást
  • HoTDoG
    Ja igen... Nálunk az elején elég sok gazdaságis tárgy volt, meg az alapozó infók, logika, matekos tárgyak, stb, aztán az uccsó félévekre 1-2 gazdasági tárgy ha becsúszott, de azok is már inkább infos jellegűek (Internet-marketing, E-menedzsment, stb), a többi mind matek, info...
  • cmsworld
    Gimnáziumba járok.
  • Looooser
    Én az UMSZKI-ban vagyok az új modul alapú OKJ-s Gazdasági informatikus szakosztályban, tapasztalatom a nagy életről még nincs ebben a szakirányban, jelenleg második és egyben utolsó évemet töltöm itt, a gazdasági informatikus, mint sokan hiszik, nem az informatika körül forog, első évben 38 óránk volt ebből 14 volt informatika, mely több részre irányozódott:
    -Hardver ismeretek (röviden tömören a 2-es számrendszertől indulva a mai legmodernebb [hétköznapi ember számára is elérhető] számítógépek fizikális felépítéséig tanultunk)
    -Op rendszer ismeret (bár bele akartak zsúfolni egy linux alapu oktatástis [nem jött össze] a Windows Xp-t, és a Dos-t oktatták megfűszerezve az informatika fejlődésével etc.)
    -Programozás és program használat (Nekünk a Turbo Pascalt-t oktatták, mint nyelvet kevesebb sikerrel, bár hangoztatták, hogy ez szakma nem a programozásról szólt, és a program használatot weblap szerkesztés drímvívörben , Photo Shop, és Office alkalmazások)
    a maradék órákban volt angol, statisztika, számvitel, marketing, és testnevlés(<-az utóbbit minek is jegyeztem meg)

idén másodikban furcsább a felállás heti 28 óránk van ebből 2 db Informatika, melyen Office alkalmazást tanulunk. 2 óra szakmai angolra és két óra testnevelés. a maradék 32 óra feloszlik:
    -Statisztikára
    -Elméleti gazdaság tanra
    -Pénzügyre
    -Vállalkozás pénzügyi tervezésre
    -Számvitelre
    -Gazdasági jogra
    -marketingre

össze foglalva, min korábban leírták nehéz szak irány a gazdasági rész miatt (aki nem szeret számokkal dolgozni, vagy a matematikát, az széles ívben kerülje el ezt az irányzatot). a leírásomból is látható, hogy inkább gazdasági irányba oktatnak minket, az informatikai része majd abban fog megy nyilvánulni, hogy statisztikákat tudjunk gépen létre hozni, és hogy könyvelő programban vagy akár egy egyszerű excelben könyvvitelt tudjunk vezetni. sajnos ezt az OM-ben nem tudják, és mivel benne van az a szó a képzés nevében hogy "informatikus" ezért meg vagyunk lőve gazdasági felső oktatásba nem veszik be az okj-s szakmánkat, hiába 54-es keezdő számú, csak informatikai irányzatú, jó kérdés, hogy mire mehetek ezzel a szakmával tovább...

mivel mi vagyunk az első olyan osztály, akik ebben a képzési formában vesznek részt a vizsgáról sem tudunk semmit (a vicces az hogy a tanárok sem tudják) így arról nem tudok még nyilatkozni, max június közepén

nem akarom elvenni senki kedvét ettől az ágazattól, mert ez a szak megfelelő annak aki szereti a gazdaság tant vagy a számokat annnak kíváló irány
  • Bulykin
    már nem annyira
  • HoTDoG
    Szerinted ilyen színvonal mellett, amikor azt sem tudják, hogy egyék vagy igyák, ilyen jó helyzetben lennénk? Semmi... Még kötelező gyakorlatunk sem volt...
  • Narusco
    elhelyezkedésről tudsz vmit mondani? nálatok is ugy van, hogy már 1-2. évben kaptok munkát ezzel kapcsolatban, és miután végeztetek sem nagyon van gond?
  • HoTDoG
    Szerintem a szakkal semmi gond nincs.
    Anno 2006-ban én is azért döntöttem mellette, mert érdekelt a gazdaság meg az info is. Az más kérdés, hogy amikor felvettek Debrecenbe, mi voltunk az első ilyen évfolyam és hát... Sokáig tudnám ecsetelni mennyire szörnyű volt az oktatás, a tájékoztatás, mekkora fejetlenség volt és van is a mai napig. Most végez az első évfolyam, köztük én is. De ahogy hallom az alattunk lévő évfolyamoknál már nincs ilyen probléma mint nálunk volt. Hónapokig nincs meghirdetve tárgy a neptunban, hetekig nincs tanár egy tárgyhoz, aztán beküldik a jó öreg mindenest, majd lead valamit, az államvizsga tételsort másfél hónappal államvizsga előtt adják ki és még sorolhatnám. Persze mindezek mellett ugyanúgy volt elvárás, a közgázos tárgyakat a közgázosokkal, pénzügyesekkel tanultuk, az infót az infósokkal, és a mesterséges intelligencia alapjait is ugyanúgy számonkérték mint a PTI-sektől. Szórás is volt rendesen, ahhoz képest, h 93-an kezdték, kb 25-en végeznek időben.
    Hogy milyen képesítést ad? Pont annyit mint bármelyik más BsC szak. Itt bele tudsz kóstolni a gazdaságba és az infóba is, és BsC után még mindig eldöntheted, hogy gazdasági MsC szakon, info MsC szakon vagy gazdinfó MsC szakon folytatod tovább.
    Én valszeg gazdasági vonalon haladok tovább, de lehet marad a gazdinfó. Ha már az embernek van egy kis alapja vagy érzéke, az infót programozást bármi mellett lehet tanulni autodidakta módon, sőt, talán úgy lehet a legjobban...
  • ZilogR
    EZ volt már valakinek?
    Hasonlót Bp-en vagy környékén?
    Olyan, mint a Gyilkos számok... :P
  • karajjj
    azt a portál motort milyen nyelven fejleszted? php+java?
  • scarbatia
    Rendben előre bocsátanám nem az SAP-s ill. Navision-os világban tevékenykedem:)
    De van 1-2 ismerősöm jópár aki igen. Én biza fejlesztek, egy reklámügynökségnél webes portált, ill annak a motorját. Messze esett az alma a fájától, de hát jó ha tudjátok, ilyen is lehet, szeretem azt amit csinálok tulajdonképp.
    Nos ahogy ismerem haverjaimat, akik valamiféle nagyvállalattal akartak karriert befutni a köv. dolgok voltak hasznosak számukra: fejlesztéshez: -j2ee: üzleti szektorban elterjedt
    -Corba: mindenki szeretné kevesen értenek hozzá jól lehet keresni vele főképp ha az előző dolgot valaki megtanulta.
    Ált a köv. mondták nekem erről az interjusztatók (voltam azért páron ;)) idézem"manapság már sokszor nem kapunk kész szakembereket, mi magunk tanítjuk be az adott rendszerre..." Ezt főképp javasok mondták nekem. tehát sok cégnél, nagy vállalatnál vannak javas és j2ee-s tanfolyamok, érdemes még egyetem alatt egy ilyenbe bekerülni. Még ha odáig csak gyakornoki fizetést is kap az ember. Még egy 1 után se késő váltani és mégis 1 év tapasztalat!!!
    -Jótékonyan hat az egy interjún ha az ember főképp ha MS ill. hozzá közelálló cégeknél akar elhelyezkedni, mondjuk némi Microsoft certificated-es papír többféle van sok helyen ki is kötik:| Ennek is köze van biza az üzleti szektorhoz nem is kevés.
    - Ha valaki SAP-s vagy navisionos akar lenni, nos BME-n pl okítanak ilyesmit, de amit ott tudsz kamatoztatni azt ne feltétlen az oktatásban keresd. Hanem a kapcsolatokban, pl 4. 5.-éveseket rendszeresen keresett meg kül. gyakorlatok keretében céges képviselet, hogy x-y ember tölthet náluk némi időt, kapnak kreditpontot írhatnak róla beszámolót stb... aztán bizonyos mennyiségű embert fel is vesznek.
    - Nah a másik lehetőség, sajnos a recesszió miatt ez nem feltétlen nyerő, de ki tudja 1-2 év múlva. PL csinálta haverom 4. 5. évben hogy biza az Audihoz Győrbe elment gyakornokoskodni egyetem mellet. Tanulni kicsit az SAP-t és azt a konkrét rendszert. Nem fizettek érte neki sokat, de valamennyit ez is segített. S persze van aki az egyetemen kutatgat ilyesmi témában.
    Kb ezeket tartottam fontosnak kiemelni, lehet egyet érteni és vitatkozni is:)

• Csabesz6
    gépész rulez
  • joebacsi
    Ha nem államtitok, mit csinálsz pontosan?
    (Kell egy konkrét jövőkép a fiatalságnak :))

Gondolom itt is az előrejutás feltétele a jó pár tanfolyam, aminek az ára alsó hangon darabonként pár száz rongy, amit persze ki lehet fizettetni a céggel, csak akkor jó pár évre hozzáláncolod magad...
    Erről is tudnál pár szót mondani?
  • karajjj
    jó csak én hirtelen egy virágkötő marinénire asszociáltam mondjuk két alkalmazottal :D
  • joebacsi
    kkv-ra gondoltam, csak már késő van :)
  • scarbatia
    Pályakezdő nettó sokmindentől függ.
    pl software fejelsztő kezdőként(junior) akár 150 körül egészen 200 környékéig ehhez idő előrehaladtával pár év alatt jelentősebb összeg jöhet, de ez már a vállalattól és a betölött pozíciótól függ. Értsd java developer vagy egy bank székházában vagy a Morgan Stanley-nél esteleg webfejlesztő egy kissebb cégnél, vagy SAP-t oktatsz az egyetemen doktoranduszként. A vidéki egyetemeken, és úgy általában véve ők vannak a legkevésbé megfizetve. Mondom még egyszer a skála naygon szórhat a fent említett összeg durva becslés eredménye.
  • scarbatia
    SAP-ről futólag, amúgy ha valaki ezzel akar foglalkozni annak baromira nem elég az egyetem sajnos.
    Mint sok minden másra sem, és a helyzet most a bsc-msc bevezetésével sem lett jobb. Nagyon az alapot adják, és sajnos abban is le vannak picit maradva, tisztelet a kivételnek.
    Így minden leendő gazdinfósnak azt tudom javasolni: Találja ki 1-2 év után lehetőleg még bsc-n, hogy mivel akar PONTOSAN foglalkozni, és még egyetem alatt kezdjen munkát vállalni ha tud részidőben mégpedig azzal a témakörrel kapcsolatban, amit választott. Azzal keljen azzal feküdjön, azzal álmodjon azzal bulizzon, és akkor egy óvatos junior vagy majdnem junior szintre eljuthat belőle majd az egyetem végére :)
    S még a gyakorlat nem is lesz meg, ez sajna nem vicc, saját bőrömön tanultam meg én is, habár erre elég korán rájöttem, még akkor se tudtam elég tudást magamba szívni, ami egy viszonylag tűrhető szintet megütött volna abban a munkakörben amit jelenleg végzek. Szerencsére ez már rég volt, a gyakorlat nagyon jó dolog, és az idő is jótékony hatással van rá
  • karajjj
    kisvállalkozásnak minek? :D
  • joebacsi
    "igen változatos helyeken helyezkedtünk el."

hagyjuk a rizsát, pályakezdő nettó? :)
  • joebacsi
    Erről tanultatok esetleg?

Vagy jó pár évvel el van maradva az egész cirkusz, ahogy a legtöbb infós cucc?
  • scarbatia
    Kisvállatok nemigen használnak ilyet, amúgy meg navision pl a másík ellenfél.
    Minden progit meg lehet írni, ha van rendes terv, dokumentáció, idő és legfőképp pénz rá:)

Amúgy Láttam valaki már kérdezte: Igen van már 1-2 végzett évfolyam, pl amibe én is tartozom, igen változatos helyeken helyezkedtünk el.
  • joebacsi
    Írt már valaki könyvelőprogit?

SAP-nek mi a legjobb alternatívája kisvállalkozások számára?
  • scarbatia
    Játszunk Szulák Andreásat: Mondjam vagy mutassam
    De tényleg, érdekel mások tapasztalata ebben a témában, meg hát én is nyakig benne vagyok:)
  • tigeroo
    székleted milyen?
  • scarbatia
    Sziasztok!
    Én épp Gazdasági Informatikus lennék lehet kérdezni :D
  • karajjj
    gimibe jársz? vagy szakközépbe?
  • cmsworld
    Én is szeptembertől kezdeném. :)
  • 2XP
    Gazdmatek képzés van a corvinuson, csak a csodás szakfelelős gazdaságelemzésnek nevezte el, h nehogy véletlenül tudni lehessen mit takar a szak :S
  • karajjj
    foggalmam se nincs, hogy mikori a szak :D
  • Bandee1987
    vmi schönherz qpás feladat talán
  • Hegi90
    vannak már egyáltalán végzettek?
  • karajjj
    "a végzetteket elvileg keresik"
  • Hegi90
    ezmi a szar D:
  • Bandee1987
    akkor irány a BME! klikk

• Narusco
    a végzetteket elvileg keresik, és jónak hangzik az egész. én is ezt tervezem, veszprmében a Pannon egyetemen. aki ott tanul attól csak jót hallottam, viszont fórumokon sokan oltják a szakot.
  • Hegi90
    én meg bölcsészmérnök!
  • karajjj
    színvonalasabb, meg nem köcsögök a tanárok, viszont Miskolcon kicsit komolyabb a műszaki oktatás :D legalábbis a tapasztalataim, meg a volt osztálytársaktól hallottak alapján
  • Hegi90
    a matek hard, de amúgy csak a füstje nagy sztem.
  • Bulykin
    debrecen, nehezebb oda bekerülni, kicsit színvonalasabb sztem:) de lehet h tévedek akkor