Tapasztalatok a szakról
  • autoszimulator
    #92
    Érdekes az egész szak szerintem, feleslegesnek nem mondanám. Talán a tömeges képzést, azt igen. De ettől függetlenül, mikor egy szoftverfejlesztő cégnél voltam gyakornok, megfigyelő, kinek hogy tetszik, sokszor került elő az a probléma, hogy egy kereskedelmi cégnek (de akár már szinte bármilyen cégnek kell egy SAP vagy bármilyen más ERP), legtöbb gond azzal volt, hogy a könyvelők, gazdasági vezetők nem nagyon tudták megértetni magukat sem a projektvezetőkkel, hát még a programozókkal. Mint ahogy előbbiek sem értették, hogy valaminek miért vannak egyszerűen technikai korlátai. Így minden munka tovább tartott. Így azt gondolom, hogy az ilyen cégeknek megérné alkalmazni egy-egy gazd infóst, erre a célra. De ez azért elég szűkös réteg, nem kell annyi, mint amennyit képeznek.

    Persze az informatika tipikusan olyan szakterület, ahol nem számít a diploma, inkább a gyakorlat. Persze bizonyos pozíciókhoz szükséges a diploma, főleg ha valakinek már beosztottjai is vannak - bár ez is inkább elvi alapon van így, mint sem gyakorlati előny miatt. De attól, hogy gazdinfós diplomád van, de te emellett néhány informatikában elismert kurzust, képzést elvégzel, és ezeket csatolod az önéletrajzhoz, és tökéletesen alkalmazod, akkor nyert ügyed van.
    Sajnos én is későn láttam ezt be, és előítéleteimmel karöltve mérnök infóra jöttem, proginfó helyett. Azóta látom, hogy rosszul döntöttem. Két programozási tárgy a különbség a szak között, mely a proginfó javára van. Ezeket megcsináltam itt, magamtól, önszorgalomból, meg még pár matekot. És ezzel elvégeztem a proginfós tantervet. A mérnökis tantervemmel meg csúszhatok szépen egy évet, mivel az infóhoz oly szorosan kötődő elektromosságtan miatt csúszok. Nem fogok többet tudni az infóról, mint a gazdinfós v proginfós, az alapképzését követően. Szóval ha jól akarsz járni, és nem vonz a "mérnök" szócska, ami valójában itt sokat nem jelent, akkor nyugodtan válaszd ezt a könnyebb utat.