Tapasztalatok a szakról
  • scarbatia
    #110
    Mondjuk eleve az egyetemi-főiskolai gyakorlatok számát megnövelném nem is kicsit.
    Aztán meg ahogy említettem cégekhez ki kell menni, lehetőleg még egyetem alatt gyakornokoskodni. Ez marha sokat segít. Az alapokat meg lehet tanulni az egyetemen, de igazából ennyi. Nem kész szakembert képez, hanem egy lehetséges jelöltet. S ez félig meddig bizony probléma, mint az, hogy néha köze sincs a valósághoz az oktatásnak...

    De azért valamit ne várjunk:
    "Elvégzek valamit azt wazz menő vállalkozást alapítok, dőlni fog a lé. Lesz jó irodám, kocsim és frankó Amerikai álmot valóra váltom."

    Nos aki így gondolkodik az seggrehuppan marha gyorsan, mert ez kevés embernek sikerül. Sok a kényszervállalkozás is, marha nagy a konkurencia és csak az vállalkozzon szerintem akinek nagy gyakorlata és fix vevőköre, esetleg ismerettsége van. Esetleg valami briliáns forradalmi ötlete.
    A többi embernek el kell fogadnia azt, hogy alkalmazott lesz, tetszik nem.
    Valószínüleg az elején csesztetni fogják elég rendesen, ha nem akkor szerencséje volt. Nem fogja magát halálra keresni főképp az első 1-2 évben. S látván 8-10 éve dolgozó kollegáit egyből megtanul az ember szerény lenni, és bizony nagyon bántó azt látni, mennyivel többet tudnak pedig lehet, hogy neked van magasabb végzettséged. Ezen majdnem mindenki átesik így vagy úgy, minél előbb történik meg annál jobb, ezért is fontos hogy utolsó 1-2 évben az ember szerezzen valós gyakorlatot valamilyen cégnél.
    Mert ma már a papírtól nem dőlnek hanyatt(jó van 1-2 hely, ahol igen vagy kapcsolatok révén juttatnak valakit magas pozícióba :P), a jó referencia is max csak arra elég, hogy esetleg visszairjanak a motivációs levelére vagy behívják interjúra. Onnantól meg tied a pálya, mit tudsz, hogy viselkedsz, mit mondassz ill a teszt feladatokat ha lesznek, hogy oldod meg. Ez főképp fejlesztőknél szokott lenni, de máshol sem kizárt felbukkanása.