Tapasztalatok a szakról
  • scarbatia
    #87
    php alapút jó sok js-el és mindenféle jósággal(jquery,css2-3,stb...)

    Nos sajnos az oktatás mindenkori színvonala engem is aggaszt és egyre jobban.
    Sok mindenben osztom az előttem kommentelők véleményét. Kevés az informatikai jellegű tárgy ezeken a szakokon és néha nagyon le vannak maradva mint borravaló. Ismét csak tisztelet a kivételnek.
    S hogy ide nem kell igazán a programozás; nos ehhez lenne 1-2 szavam. Ugyanis a legtöbb végzett ember nálunk sem csinál mást mint bizony üti a kis klaviatúráját egy irodában gyártja a kódot :) Nem kezd az ember középvezetőként, az sem biztos, hogy elsőre megtalálja a helyét de egy valamit tudok.
    Senkinek se ártanak az alapok, és ebbe ez is beletartozik. Ettől eltekintve valóban a csoport vagy harmada elment valami céghez SAP-vel vagy Navisionnal foglalkozni, nem túl változatos tudom de meg tudnak belőle élni, szeretik is csinálni vagy legalábbis pénzt keresni vele:) (többet mint én )
    Ha engem kérdeznek igazából az alapozó tárgyakra fektetnék hangsúlyt és bizony a matematikai tárgyak rovására, és ezután speciális gyakorlat alapú oktatás következne lehetőleg kicsit naprakészebb dolgokkal.

    SVN, Glit oktatása hogy ha kikerül valaki a kisujjában legyen ezek hiányban meg ne próbáljon senki 1 sor programkódot írni egy vállalatnál ahol használnak ilyet. S bizony sok helyen használják, még viszonylag kis cégek is.

    MSSQL 2xxx, ORACLE 8-9-10, MYSQL4-5 óriási gyakorlat kéne mert elterjedtek, használják és senkinek nem válik a kárára, ha az elméleti normalizáláson és ER diagrammozáson kívül(amik egyébként hasznosak) kicsit látja is valós adatbázisok hogy működnek. Ezt pedig nem csak egyetemen de kül. cégeknél is látni lehet.

    Software fejlesztésből a köv. nyelveken alapoztunk mi, ami még jó volt kb c-c++ utána java aztán j2ee is lehet esetleg .net c#-al a lényeg a keretrendszerek megismerése ne csak egyetem, hanem valami céges gyak. keretében történjen. Szerintem többet ér.

    Aki meg SAP-zni akar vagy Vir-el foglalkozni az meg sürgősen lője be magát gyakorlatra valamilyen ilyen jellegű céghez, mondjuk a felsorolt technológiák ismerete kiváltképp előny lehet főképp ha valaki SAP-s modulokat kell hogy fejlesszen. Más rendszer tudom, nem is mennék bele, de ha az ember tud programozni (cirka 4-5 év jártasság valamilyen nyelvekben) akkor sokkal egyszerűbben megy neki. Jobban rááll az agya:)