110
  • Epikurosz
    #110
    Miért, te normális vagy?
    Ilyen időt érdemelsz, ennyi.
    Apropó: ma néztem az OzoneNetworköt, és aszonták, hogy ma már Kína+India jobban szennyezi a légkört, mint USA.
  • Sir Ny
    #109
    (Celsius fok)
  • Sir Ny
    #108
    jégeső esett Szegeden? emlékszem, nálunk tavaly télen is volt egyszer egy jégeső (ilyen borsónyi jegek zuhogtak)
  • Sir Ny
    #107
    az azért vicces, hogy míg 4 nappal ezelőtt - 15 fok volt, addig most + 23 van.
  • Narxis
    #106
    Te annyira hülye vagy, hogy nem tudok szó nélkül elmenni mellette. :D

    Legnagyobb CO2 kibocsátást vajon melyik 2 ország végzi? Igen, ráhibáztál, az egyik Kína. Melyik a másik? Várjál, segítek. U.S.A.

    Elmehetsz az elméleteddel a halál faszára.

    Látjátok milyen idő van kint most? Ma Szegeden 19 celsius fok volt, este villámlott, dörgött az ég, volt ahol jégeső esett. De nem csak egy napról van szó, évek óta olyan az időjárás, hogy képes napok vagy órák alatt totálisan megváltozni, rég nincs már tavasz vagy ősz. Kurva hideg vagy kurva meleg van. Ez nem normális dolog.
  • dondore
    #105
    Az általunk kreált rendszerrel van a gond. A világ profitorientált, az érdek nem a környezetvédelem, hanem a bevétel/nyereség maximalizálása.

    A Földön jelenleg egy érzékeny egyensúly van, amit úgy látszik, hogy kezdünk felborítani.

    [email protected], egyszóval. Sajnálom.
  • szombi
    #104
    vagy a szeméthegyekből építenének gátat...
  • Epikurosz
    #103
    Szerintem az emberek szeméttermelő képessége gyorsabb, mint az óceánok vízszintemelkedése.
    Gyakorlatilag a szemetet tegyék maguk alá, és soha nem éri őket utól a víz.
  • szombi
    #102
    LoL, mi lenne ha téged robbantanának fel mert sír a szád és ez idegesítő?
    Még a jogvédők se szólnának bele...
    Őszintén! Mit szólnál hozzá?

    Amúgy megmérte már valaki, hogy mennyit emelkedett az óceánok vízszintje az elmúlt 200 évben? Erről miért hallgat mindenki?

    Ha majd méterekkel fog emelkedni, akkor gátakat kell építeni holland módra, vagy be kell fogadni a "klímamenekülteket" a szennyező országoknak, főként az USA-nak.

    Mindez sokkal olcsóbb, és a fejlett/fejlődő országok gazdaságára nézve is kifizetődőbb mint az azonnali villanyoltás!
  • Sir Quno Jedi
    #101
    Valószínűleg már MOST meg kéne kezdeni azoknak a népeknek a progresszív kitelepítését, akik ilyen elsüllyedőben lévő szigeteken élnek. Ez nem az Avatar, a fejlett fajok nem fognak hazarepülni egy ejnyebejnye után, azaz a nyomorultak viszont tutira elsüllyednek, ha maradnak. EZÉRT kéne kitelepíteni őket és a szemetüket is, mivel az utána menne az óceánba, az meg senkinek sem hiányzik. Ha minden ország lakosságának világaránya szerint befogadna párezer-pármillió menekültet, el is lenne intézve örökre a dolog. Ez van. Kénytelenek racionális megoldásokhoz nyúlni, de még időben.

    Persze még akár rakat atomot is lehet rájuk dobni, hogy ne szenvedjenek már olyan sokáig (jobb felrobbanni, mint megfulladni), de az meg nem túl humánus és jönnének a jogvédők...
  • szombi
    #100
    "Afrikában egy nő hagyományosan szült 6 gyereket, amelyből kb. 3 érte meg a felnőttkort"
    "a kvázi biztonság nyomán ma a 6-ból 5 megéri a felnőttkort"

    Ez így nem jó ahogy leírod. Az afrikai hasonlat kb. jó, de Európában születik 1-3 gyerek egy anyától(családról már nem érdemes beszélni), és 100-ból 97 megéri a felnőttkort.
  • Epikurosz
    #99
    Zavarom a bűnözés, parazitizmus vagy felelőtlenség erőterét?

    Annak csak örülni tudok.
  • kukacos
    #98
    "Van erről vita, vannak szervezetek, adunk erre pénzeket stb."

    Ugyan. Szerinted van bármi reális esélye annak, hogy az USA és Kína átáll zéró emisszióra néhány millió bangladesi paraszt miatt? Legfeljebb ha más érdekei is úgy kívánják, akkor szépen be fogják ebbe is csomagolni. A valóság sokkal inkább hasonlít az Economist világára, ahol minden érdekből történik. A segélyekkel biztonságot vásárolunk, politikai stabilitást olyan országokban, amelyek összeomolva nagyobb kalamajkát okozhatnak, mint vegetálva (lásd pl. Szomália), esetleg jövőbeli piacokat teremtünk a saját szemetünknek. Na meg kell valami az erkölcsileg érzékeny választók megnyugtatására is. Politikai választói fogás, porhintés a moralizáló közönségnek.

    "nekünk nem is érdekünk, hogy a primitív, bunkó emberek szaporodjanak. Olyan emberekre van, lenne szükség, akik megfelelően iskolázottak, erkölcsileg is fejlettek, és képesek a jövő érdekében dolgozni."

    Zavart érzek az Erőben... Nem csak úgy lehet megoldani az iskolázatlanságot, hogy hagyjuk meghalni a gyerekeket, hanem úgy is, hogy iskolát biztosítunk nekik.
  • Epikurosz
    #97
    "Mindezek ellenére épp úgy nem vádolom a nyugati civilizációt. Nyilván a Maldív-szigetekiek is így tennének fordított helyzetben, azaz nem érdekelné őket igazán néhány távoli, alacsonyan fekvő ország sorsa. "

    Na, látod, ebben sincs igazad. Nagyon is érdekli a Nyugatot a 3. világ sorsa.
    Van erről vita, vannak szervezetek, adunk erre pénzeket stb.
    Csak ugye az van, hogy Afrikában egy nő hagyományosan szült 6 gyereket, amelyből kb. 3 érte meg a felnőttkort.
    A nyugatiak által kiépített eü. rendszer, meg a kvázi biztonság nyomán ma a 6-ból 5 megéri a felnőttkort, de a népszaporulat mögött nincs társadalmi és gazdasági fejlődés. Más f..ával a végtelenségig nem leeht verni a csalánt.
    Ráadásul, nekünk nem is érdekünk, hogy a primitív, bunkó emberek szaporodjanak. Olyan emberekre van, lenne szükség, akik megfelelően iskolázottak, erkölcsileg is fejlettek, és képesek a jövő érdekében dolgozni.

    Az ilyenek pedig, akárhogy is veszem, itt Nyugaton vannak. Tehát, minden érdek az, hogy magunkat fejlesszük tovább, és ne higgyünk azoknak, akik mindenféle vészforgatókönyvekkel és világvégékkel riogatnak minket. Kimeríthetetlen lehetőségek vannak bennünk. Főleg magyarokban. :-D

  • kukacos
    #96
    Totálisan félreértesz. Semmi erkölcsi példabeszéd nem volt abban, amit írtam, csak rögzítettem a tényeket.

    Nem védem a fejletlen országokat. Virágzik a korrupció, a környezetvédelem sehol sincs. De ez nem valami immanens benszülött örökségű elhanyagoltság, kulturális átok vagy genetikai örökség. Csak előrágva, infúzión kapták a hamburgert, a nagyvárosokat meg a fejlett országok szennyező iparát, és ez lett belőle. Az ott élő embereknek száz éve jószerivel házuk se volt, most meg betondzsungelekben szoronganak - nem volt, nem is lehet fogalmuk egy európai takaros kis vidéki portáról.

    Azért ha nagyon moralizálni akarunk, egészen más kiönteni a szemetet és fizikailag megsemmisíteni valaki országát. Vedd már észre, hogy a tengerszint-emelkedést okozó változásokat nem a Maldív-szigetekiek csinálták, de ők szívnak vele. Ezt legalizálni azon az alapon, hogy de hisz ők se vigyáznak a környezetre, hát nem igazán meggyőző. A hasonlatot folytatva, nekem úgy tűnik, hogy az európaiak portája csak azért takaros, mert ők a szomszéd portájára hordják át a szemetet.

    Mindezek ellenére épp úgy nem vádolom a nyugati civilizációt. Nyilván a Maldív-szigetekiek is így tennének fordított helyzetben, azaz nem érdekelné őket igazán néhány távoli, alacsonyan fekvő ország sorsa. Épp úgy, ahogy Kínát sem fogja érdekelni a nyugat sorsa, amikor a végén majd benyújtja a számlát. Ahogy várható volt, az országok között - egyelőre - nincs globális érdekközösség, ember embernek farkasa marad. Ez van.

    Valószínűleg olcsóbb és egyszerűbb is annak a pár százezer szigetlakónak adni egy tartományt valahol Ausztráliában, mint leállítani a CO2 kibocsátást az egész világon.
  • Epikurosz
    #95
    kukacosra meg nagyon haragszom, dacára annak, hogy nagyon okos dolgokat szokott írni tudományos téren, de arra nem gondol, a szűklátókörűje, a butája, hogy azt, hogy ő okos lehessen, tanulhasson, képezhesse magát épp a mi európai, nyugati civilizációnk tette lehetővé.

    Ő pedig, amikor zagyválja a társadalmi és politikai szempontból emeletes zagyvaságait, akkor nem gondol arra, hogy saját maga alatt vágja a fát.

    Olyan ez is, mint a szemforgató, álszenteskedő jogvédők, akik állandóan pályázati pénzekért kuncsorognak, szívják a vérünket, közben meg nagyon sokszor ellenünk, eltartóik ellen szónokolnak és cselekednek.

  • Epikurosz
    #94
    Egy másik film, valamelyik tud. csatin:

    Van egy srác, aki Fidzsire szervez interneten egy banzájt, adományokból erőművet, turisztikai létesítményeket építenek a rohadt, lusta dög őslakóknak.

    A végén a pofátlan adóhivatal felszólítja a srácot, Bent, hogy fizessen be 175 ezer dollár adót.

    Nem segély kell ezeknek, hanem golyó, a fejükbe.
  • Epikurosz
    #93
    Nem igaz,
    Épp ellenkezőleg!!!
    A szemétből remek védőgátakat lehetne építeni, ráadásul olyant, amely évszázadokig ellenáll, de nem és nem, nekik kényelmesebb kiönteni a szarukat mindjárt az út túlolalára.

    Dögöljenek meg!

    aki meg erre magyarázatokat talál, az menjen utánuk.
  • Molnibalage
    #92
    Nem merész, inkább ostoba kijelentés. Olyan, mintha valaki orvosi kórtörténetét mellőznéd..
  • waterman
    #91
    elég jó képet fest a régi korok állapotáról a sarki jégsapkák elemzése. helyenként akár több kilométer mélyre fúrtak már és szépen kiszedték a jeget. a felszínre hozott jégrétegek elemzésével, meg lehet állapítani a légkör összetételét (egyre régebbi mintákban egyre nagyobb szórással persze), egyéb statisztikai módszerekkel pedig a hőmérsékletet. több helyen fúrva következtethetnek az aktuális időszak csapadékmennyiségére. fosszíliákból, és egyéb lerakódásokból következtetni lehet további időjárási változásokra. tehát azt állítani, hogy semmit nem tudunk 120 évnél korábbról, elég merész következtetés. például még a naptevékenységre is lehet következtetni a berillium-10 koncentrációból.
    itt olvashatsz erről. az oldalon van egy jégminta 1837-ből, lejjebb a co2 szint elemzését írják.
  • [HUN]FaTaL
    #90
    Az hagyján, de mennyi ideje is jegyzik az időjárást? Talán 100 éve? Legyen max 120. 100-120 évből akarunk messzemenő következtetéseket levonni, meleg-, hidegrekord és egyéb szavakkal dobálózni? Ugyanmár...
  • kukacos
    #89
    Sajnos a szemétgyűjtéshez is pénz kell. Sok. Egy szigetállamban még inkább. Pl. itt

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A9

    elég nehéz lehet helyet találni neki.

    Az az igazság, hogy a felmelegés a fejlett államokat nem túlzottan fogja érinteni. Az USA majd épít egy szép nagy gátat a Hudson torkolatába, és New York meg van mentve. Shanghai-t eleve holland módra, a tengertől elhódított területekre építették. Reális emelkedés úgy fél méter száz év alatt, az alatt pedig Kína vezető gazdasági hatalom lesz, addig pedig kicsit magasabbra tervezik a gátakat, a parti építkezések helyett meg magasabb helyekre építik az új megalopoliszokat. Tuti kis állami megaprojekt, válságok idején majd kiadják, hogy védjük meg Shanghait és meg van oldva a foglalkoztatás.

    Aki szívni fog, az valóban Tuvalu, Banglades meg hasonlók. Nekik gyakran a napi rizsre se futja, nemhogy kolosszális gátakra. Itt a játszma azon megy, hogy ki mondja meg nekik, hogy bocsi srácok, de rossz starthelyet húztatok a Civilizationban, és a kedvetekért a többségnek nincs kedve kettővel kevesebb plazmatévét venni. Így jártatok, tessék gyorsan rohadt gazdagnak lenni, vagy akár már most kezdhetitek gyakorolni az úszást.
  • kukacos
    #88
    Ez az egész "jujj, de hideg-meleg van, ez már biztos a globális felmelegedés" butaság. Személyesen tapasztalt hőmérséklet-ingadozásokból nem lehet statisztikát készíteni. Ahogy egyre öregebbek leszünk, egyre nagyobb eséllyel tapasztalunk meg az addigiakhoz képest "szélsőséges" időjárást, egyszerűen mert nagyobb időskálából mintavételezünk. Egy csecsemő a második évében például csupa szélsőséges időjárást tapasztal. Többségünk nem élt 1970-ben, pedig akkor fél Magyarországot elöntötte a víz, ma biztos mindenki a klímaváltozásra fogná. Pedig száz évente egyszer előfordul amúgy is, szóval várhatóan lesz még ilyen klímaváltozás nélkül és azzal együtt is.

    Na meg mindenki legfeljebb tíz évig emlékszik az időjárásra, az előttről legfeljebb homályos mítoszai vannak. Pont mint az öregedő házaspáruk a házasságuk minőségére.

    Ami megbízható, az a görbék, megfigyelések, statisztikák a bolygó egész területére nézve. A klímaváltozáshoz azokat tessék nézegetni, ne a barométert.
  • Tenorista
    #87
    Nana! Ez magyarországi viszonyokra lefordítva (a legnagyobb létszámú stigmatilzált kisebbség) már rasszizmus!!
    Aki pedig ma rasszista az holnap antiszemita és fasiszta-terroristanáci.
    Ez ráutaló magatartás a gondolat-, és szándékbűnözésre!
    Elhatárolódom!
  • [HUN]FaTaL
    #86
    20 éve is volt 20 fok ezekben a napokban. Nem értem a rinya okát. :)
  • Epikurosz
    #85
    Európa, Amerika leszámítva a CO2 kibocsátást élen jár a környezetbarátságban. Van csatornázás, tisztítjuk a szennyvizeket stb. Épp ma néztem egy filmet Tuvaluról. Sírnak a glob. melegedés miatt, közben arra nem képesek, hogy feldolgozzák a hulladékokat, egy nagy szeméttelep az egész szigetük. Mászkálnak a mocsokban, és tőlünk várják a pénzt meg egyebeket. Mintha ahhoz is pénz kellene, hogy összegyűjtsék a saját szemetüket.
  • kukacos
    #84
    "Nekem 5 méteres vízszintemelkedés jött ki, ami a 70 métertől húde messze van."

    A 70 métert nem tudom, honnan vetted, az az Antarktisz leolvadásánál jönne ki, Grönlandnál mindenki 4-5 méter vízszintemelkedésről beszél. Írtam azt is, hogy a Föld felszínének csak 70%-a víz.

    "továbbra is kételkedem hogy 3 millió köbkilométer jeget takar Grönland"
    "A tudósok csak azt mondhatják amit a politika megenged nekik"

    Szerinted bárki mezei kutató nem tudná egy radaros magassági térképből + egy kőzetfelszín echóból öt perc alatt meghatározni egy jégtakaró térfogatát? Vagy felteszed, hogy a világtérképeket is meghamisították a gonosz összeesküvők? Nem tűnne fel akár csak egyetlen pilótának, hogy kicsit alacsonyabban van Grönland, amikor átrepül felette?

    "pl. a növekedő kínai gazdaságot sikerülne térdre kényszeríteni, ami az USA-nak egyik elsődleges érdeke"

    Ennek fuss neki még egyszer. Kína nélkül, aki gyakorlatilag ingyen munkaerőt biztosít, a fejlett nyugat életszínvonala jóval alacsonyabb lenne. Az USA-nak marhára nem érdeke Kína térdre kényszerítése.
  • szlovákiai hun
    #83
    Szombi, ha elkerülte volna a figyelmedet, én a hirtelen +10 fokot jövőhétre amit a meterológiai szolgálatprognosztizál keddtől, ez a szervezetnek is megterhelő lesz, meg amit még várnak havazást holnapra meg ami már lehullott az mind olvadásnak indul hirtelen, de a lényeg ez akkor is hirtelen +20 fok emelkedést jelent, Budapest készülhet egy újabb lehet, hogy a legnagyobb árhullámra, ha tartós lessz a meleg, + a most keletkezett jég torlaszolni fogja a vizet, nos szerinted normális december közepén, hogy sokk éves átlagtól eltérő 15 fokos hő emelkedés?
  • [HUN]FaTaL
    #82
    Persze volt, mikor is? 2 hete?:D
  • Shakata
    #81
    Okés, abban egyetértünk, hogy a környezetszennyezés semmilyen formában sem vállalható hosszútávon. Engem leginkább az zavar, hogy a "Globális Klímakatasztrófa" réme ma egy nagyon népszerű ideológia, amire hivatkozva aztán nagyon-nagyon ronda dolgokat lehet keresztülvinni. Gondolok itt elsősorban olyan politikai, vagy gazdasági változtatásokra, amik amúgy nem mennének le, még a majmok torkán sem, csakhát ugye itt a veszély... hát mindenki belemegy.
    Gondolj bele! Az egész arra megy, hogy TE, kedves barátom, személy szerin TE is okozója vagy ennek az egésznek, hát most csak legyen bűntudatod és fizess. SŐT! Fizess azért is, mert lélegzel! :P
    Az meg, hogy 'fejlett' országokra fogjuk, hogy ők a hibásak (vagyis mi) ez nevetséges. Nem lehet behajtani 200 évvel ezelőtt élt emberek tartozását rajtunk, akik nem követtük el.
    Ha itt bárkinek is igazán érdeke lenne a változás, akkor már változtattak volna, akik ott vannak. De attól tartok, ez senkinek sem az érdeke. Mármint befolyásos körökben...
  • Dj Faustus #80
    "Ahogy az se normális hogy egyik nap még +10°C, a következőn meg -10°C a hőmérséklet. Igaz? Pedig ilyen volt tegnap és tegnapelőtt Budapesten!"
    Országos Meterológiai Szolgálat - Budapest
    Országos Meterológiai Szolgálat - tegnapelőtti jelentés

    "Amúgy meg nézz szét Afrikába, nappal +40°C, éjjel -50°C van sok helyen..."
    Hőmérsékleti maximum rekordot Afrikában, Libiában, 1922 február 13-án mértek: 57.8 °C volt. Minimumot 1935 február 11-én, Marokkóban mértek: −24 °C volt. Felhívnám a figyelmedet: ez két helyszín, két időpontban!
    Forrás
    Tehát az általad említett 90 °C-os differencia kissé túlzás.
  • szombi
    #79
    képzeld, vót +10 fok, néha ki is kéne menni a zuccára és nem bent kuporogni meg írogatni a fórumba!
  • Sanyix
    #78
    "Amúgy meg nézz szét Afrikába, nappal +40°C, éjjel -50°C van sok helyen..."

    Igeeen? Érdekes, a top 5 hőingás 5. tagja is csak 47 fok, és az is csak egy különleges napi hőingás volt (mind az 5 50+ éves rekord). Biztos kifelejtették az afrikai helyeidet :DDD Ja és elmondom, hogy a mérsékelt éghajlat neve nem véletlenül ez ;) egy sivatag kicsit más.

    "Ahogy az se normális hogy egyik nap még +10°C, a következőn meg -10°C a hőmérséklet. Igaz? Pedig ilyen volt tegnap és tegnapelőtt Budapesten!"

    Melyik te melyik budapestre gondolsz? A magyar fővárosban bizony napok óta nemnagyon ment +-ba a hőmérő, nemhogy tegnap meg tegnapelőtt +10-re :D
  • Epikurosz
    #77
    Hát, még ha tudnád, hogy volt "fekete csütörtök" is.
    (Na, mikor?)
  • szombi
    #76
    Ja, és az elmúlt 100 évben mindössze 7-szer volt fehér a karácsony.
    (fúú de útálom ezt a kifejezést, a harácsony egy nap, és nincs színe...)
  • szombi
    #75
    Ahogy az se normális hogy egyik nap még +10°C, a következőn meg -10°C a hőmérséklet. Igaz? Pedig ilyen volt tegnap és tegnapelőtt Budapesten!

    Fronthatások mindig is voltak, nagy mértékben befolyásolják az időjárást és a közérzetet!

    Amúgy meg nézz szét Afrikába, nappal +40°C, éjjel -50°C van sok helyen...
  • szlovákiai hun
    #74
    Az tudjuk, hogy a Föld klímája mindig változott, az ember önmagában nem okozója, ha nem rásegítője, vagy is gyorsít a folyamaton, az nem normálisság, hogy egyik nap még -10 fok van, másnap meg hirtelen ugrik a hőmérséklet 20-at +10 fokra. Ezeknek a folyamatoknak, ha zavartalanul zajlik akkor nem ilyen drasztikus mértékben/léptekben kell zajlani, mint ismeretes, a hirtelen klíma változások külső rásegítéssel jöttek létre: aszteroida, aktív vulkáni tevékenységek, stb.

    A permafrosztban, ha a metán felszabadul, az 20-or üvegházhatású mint a CO2, akkor az átlag hómérséklet nem 20, ha nem 25-el is magasabb lesz, ami már elviselhetetlen forró nyarakat jelent....
  • Epikurosz
    #73
    "egyre erősebbek az alternatívok, óriási üzlet van a szélerőművek, napelemek gyártásában, és miközben a kőolaj ára évtizedes távlatban egyértelműen nő, addig a tiszta versenytársak olcsóbbak lesznek. És valakiknek már ebben van a pénze. Ugyanolyan dörzsölt, pénzügyi manőverekre képes szivarozó üzletemberek ezek, mint akik az olajipar mögött állnak, ők is képesek bármikor megvédeni a milliárdjaikat. És egyre több milliárd ül azokban a szélerőmű-gyárakban, amik napról-napra több hasznot hoznak valakiknek, akik pusztán üzleti alapon a a világ megmentői lehetnek."

    Ott a lényeg, vazze!
  • Epikurosz
    #72
  • Epikurosz
    #71
    "Az élővilág pedig burjánzott és a dinoszauruszok is boldogok voltak."

    Ez így van, de mi nem vagyunk dinók.
    (leszámítva pár fórumozó kollégát!)