153
  • Zephyr Retiring
    akik megköveznének, valszeg cd-n nőttek fel
    ugyanis rajtuk kívül minden hi-fi fan tudja: a krómos szalag biza oda tud vágni egynémely cd-nek is, ha mondjuk éppen mondjuk vinyl volt a forrás..
    egyszóval zsoltival és veled is egyet értek ebben
  • zoliapu
    Elhiszem, hogy jó azzal a szallagal egy ilyen felvétel. (deck nekem is volt hasonló etalon, frankó) csak nem mertem beírni mert megköveznek...
  • Mészáros Zsolt
    Sok függ a lemezjátszótól és a lemeztől is, de elmondható, hogy egy jó minőségű lemezjátszó frekvenciaátvitele 20-17 000 Hz-ig terjed.

Vannak ettől jobb paraméterekkel rendelkezők is. Például egy direkt meghajtású, quartz-vezérelt lemezjátszó 1,5 grammos tűnyomással egy Shure M97xE gyémánttűs hangszedővel 20 - 22 000 Hz-ig visz... Magáért beszél a dolog. 1,5 grammos tűnyomáshoz viszont lemez is kell (nem Hungaroton, bár 1-1,2 grammnál az is elfogadhatóan tud szólni újanan)

Nekem egy Pioneer nagy nyomatékú DC motorral ellátott direkt hajtású, quartz-vezérelt, gyémánttűsöm van. Eredeti gyári tűvel 20 Hz - 19 kHz-ig teljesen flat a frekiátvitele. Erre egy nagynyomású (kemény) Holland Philips lemezt felteszek (pl Dire Straits) eszméletlen hangzás jön róla. Megvan ugyan ez az album gyári CD-n is de az elbújhat mellette. Ezután már csak azt kell eldöntenem, hogy átveszem egy 3 fejes Technics deck-el egy 70 bias-os CrO2-es szalagra vagy DVD-Audiónak...
    Elmondanám, hogy az előbb említett szalag is jócskán veri a CD-t.
  • Zephyr Retiring
    ..nyáron néha előfodul hogy kicuccolok az udvarra..általában csak a vermonákat és a regenteket dobom ki (hiába én már csak ilyen régimódi vaok)természetesen hangfalankéni vermona erősítéssel, de néhanapján ha kerti partyzunk megesik, hogy a profibb dobozokat is kiteszem és pörgetjük a régebbi hanglemezeket..
    egyik ilyen alkalommal figyeltem meg, hogy lucy kutyám meghallja azokat a hangokat, amiket én nem
    mi ezzel a gond
    azt inkább már nem is említeném, hogy bizonyos növények is fizikailag reagálnak bizonyos hangokra, mert akkor azt gondolnád, hogy valami science fiction fan vaok ..pedig hidd el, rühellem a sci-fiket..
  • narumon
    Nem ismerem az olcsóbb lejátszók lelkivilágát, szerencsére nálam ezek jól szólnak. Végülis szerintem a bakelit is azért szól jobban mert elég széles tartományt át tud adni amit a cd nem képes. Számokban kifejezve ez nem tudom hogy néz ki, mindenesetre a cd kitalálásánál ugye pont a fület vették alapul, de nem jött be.
  • Mészáros Zsolt
    Na álljunk csak meg egy szóra.

"a CD-t is azért találták ki igy 44.1Khz mert a fül úgysem hallja"
    A 44,1 kHz nem a CD átviteli frekijének maximuma, hanem a mintavételezés frekvenciája a DAC-nál...

"azonban mégis lehet a dologban (hallásban) máskülönben nem szólna lényegesen jobban egy DVDA vagy egy SACD"
    Itt is arról van szó, hogy magasabb a mintavételezés. DVD-Audionál 96 vagy 192 kHz amihez 24 bit társul. Itt sem hallasz többet a füled limitjénél, ami nagyon jó esetben kb 19-20 kHz közt lehet (-9; -12 dB környékén, ha egy studifejes FLAT response 0 dB-re tegyük fel 5-28 000 Hz-ig).
    A magas mintavétel miatt az alharmonikusokat fogod sokkal tisztábban, sokkal többet hallani és ez fogja nagyban megdobni a térérzetedet és a hang"áttetszőségét". Ehhez tartozik az előbb említett 24 bit, ami dinamikában dob óriásit.

Ha már előbbiekben a Jittert is belevesszük a dologba ahhoz, hogy 20kHz-en 16-bit clean legyél, tehát meglegyen a 98.5dB-es rendszerdinamikád, nos ahhoz 5ps pontos időalap kell (ennyit lehet amit a kvarc téved + a jitter).
    16 bitesnek ígért olcsóbb DAC bontása 20kHz-en roszabb mint 12bit. 96kHz-en már 2ps kéne, 192kHz-en meg 1ps... Ezért sok olcsóbb DVD-Audio lejátszására alkalmas lejátszó/hangkártya még rosszabbul is szólhat bizonyos esetekben mert az előbb említett pusztán fizikai okokból "elkenődik" a hang. Van mikor a jó kid Burr Brown DAC-ok is így járnak (pedig az nem a tré szint).

Pl az én hangkártyámban (TC Electronic Desktop konnekt 6) egy úgynevezett DICE™ (digital interface chip with JetPLL™ jitter elimination technology) van beépítve, ami nagymértékben csökkenti az alapból profi DAC és ADC jitterét és a interface jittert is... Itt elég tiszta képet kapok a DVD-Audio lejátszásánál.
  • narumon
    Hát ugye a CD-t is azért találták ki igy 44.1Khz mert a fül úgysem hallja. Valami azonban mégis lehet a dologban (hallásban) máskülönben nem szólna lényegesen jobban egy DVDA vagy egy SACD. Lehet hogy csak indirekt módon halljuk ezeket a hangokat. Ergo mondjuk zene közben hiányzik ha nincs ott.
  • KillerBee
    High-End hifit a kutyáknak! Hajrá!
  • Zephyr Retiring
    én ismerek olyan személyt, aki a 21 khz-et is képes érzékelni
    a 22 khz és az feletti hangokat egynémely kutya is érzékeli a denevérek mellett de ezek naon ritka esetek..mondhatni csodák.
    ..és csodák, márpedig vannak
  • Sanyix
    "hogy a 22000 hz feletti hangokat szinte csak pár szerencsésebb emberke hallja,"
    Hát nézőpont kérdése. Én az elmebetegeket inkább szerencsétlennek hívom :) ugyanis az ember 20 khz fölött akkor hall, ha az apja nem az volt akit hisz, hanem egy denevér :D
  • zoliapu
    Fene tudja én hallom azt a csillingelést gyári CD -ken is.
    Az mp3 lossy tömörítéseknél is hallani a külömséget csak nehezebb megkülömböztetni, függ a tesztelt zene részletességétől/hangszerek mennyiségétől tempójától stb. az mp3 szerűekben nincs annyi élet, kicsit tompában szól szerintem, persze ehhez le kell ülni, megfelelő lelkiállapot kelletik.
  • Zephyr Retiring
    úgy van kolléga ..azaz majdnem úgy van.
    vegyünk alapul egy igazán profi fejhallgatót. mondjuk egy 200.000 forint körülit. szerintem az pont megfelel nekünk. nézzük, mit is tud a frekvenciaátvitel terén ..hoppá, annyira nem is rossz: 5-45000 hz ig van a skála.. no igen, milyen kár, hogy a 22000 hz feletti hangokat szinte csak pár szerencsésebb emberke hallja, de a többség semmiképpen no mindegy, a lényeg, hogy naon profin szól, és jár hozzá egy 108 dB-es 1khz-en mért érzékenység, ami pont elég is lesz ahhoz, hogy a dobhártyánkat végleg taccsra vágjuk. igaz, az ultramély hang tartományban volna még mit javítani sebaj, majd máskor..vagy épp soha napján
    evezzünk át a high-end hangfalak világába. nézzünk itt is egy 200.000 körüli dobozkát. az én brigmtonom éppen megfelel eme nemes célra..
    lássuk a paramétereket: ...hoppá, 83 hz-en kezdünk és eljutunk egészen a több, mint elegendő 26000 hz-es álomhatárig..
    hogy miért is kell egy hangfalnak a 83 hz-es ultramélyhang tartomány ..jah, megvan tudom már: hogy a basszus úgy verje a mellünket, mintha bottal csapkodnák így élve át a zene erejét és varázsát, amit bizony soha a büdös életben nem fog pótolni semmilyen fejhallgató sem s mindezt a kellemes 88 dB-es érzékenységen
    ha továbbra is úgy gondolod, hogy a fejhallgató jobb választás, mint a high-end hangfal, akkor legyen én biza nem foglak győzködni..inkább hallgatom tovább a brigmtonaimon a jó kis italodiscókat a 80-as évekből természetesen vinylről...
  • Sanyix
    "nem természetes szintetizátor szerű csilinegelést ad ki ott,"

Ez pontosan illik az mp3 tipikus kódolási hibájára, én csicsergésnek hívom. De nem mp3-ból kiírt cd-nél ilyen nincs, mert nincs is tömörítve.
  • KillerBee
    Én nem mondtam egy szóval sem, hogy te azt mondtad, hogy hiányos a magas a CD-k hangzásában, álljunk meg. :D

"Azért van jó profi lemezjátszók amiknél nem hallód szinte a tű hangzát a barázdákon"

Ehhez azért megfelelő lemez is kell.

"valjuk meg őszintén, mondjuk nem olcsó kategória."

Ugyanez megvan CD-ben és CD-lejátszóban is. A kiemelkedő minőség ált. árban is az.
  • zoliapu
    Én nem mondtam egy szóval sem hogy hiányos a magas a CD lemezek hangzásában, álljunk meg. Azt állítottam, hogy nem természetes szintetizátor szerű csilinegelést ad ki ott, azaz torzít, szerintem...
    Azért van jó profi lemezjátszók amiknél nem hallód szinte a tű hangzát a barázdákon, valjuk meg őszintén, mondjuk nem olcsó kategória.
  • Athlon64
    Lenne egy kérdésem.
    Nem tudom, hogy a régi LP lejátszók is ilyenek voltak, de ami a régi "music center"-em piköpjéből olyan hangosan hallani a cincogást, hogy a ketyere mellet nem élvezetes az LP hallgatás.

Vagy csak azért hallom mert full gagyi az egész ketyere?
  • KillerBee
    "hosszaba meg nem akarok belemenni"

Kérlek szépen, magyarázd el hosszabban, vagy legalább pontosabban, mire gondolsz.

"Persze kalsszikus értelemben nincs tömörítés de valamilyen kódolásban van rajta ami nem tartalmaz minden részletet"

Ha így nézzük, akkor az LP túl sok részletet tartalmaz, azaz olyanokat is, amelyek nincsenek benne a zenében: a lejátszótű messze nem képes hibátlanul követni a barázdát, főképp a magasabb hangoknál, ezért torzítást visz be.

Most már viccesen hangzik, de a CD-korszak elején sokak azért (is) hallották magashiányosnak a CD hangját, mert hiányzott belőle az alapzaj.
  • KillerBee
    Először reméltem, hogy nem erre gondolsz, de sajnos mégis. Ezek az erősítők papíron jók, meghallgatva kevésbé - legalábbis a tesztek szerint, mert személyesen nem volt még hozzájuk szerencsém. De gondolj bele abba, hogy itt lényegében a D/A konverzió után egy újabb A/D konverziót hajtasz végre, és ehhez képzeld el, milyen ezeknek a FET-eknek a kimeneti jelalakja 3GHz-en. Márpedig a jelalak ilyenkor is számít, mert hiába négyszögjel, az ilyen frekvencián baromira messze lesz az ideálistól, akkor pedig a hangszórón máris nem egészen az jelenik meg, aminek kellene. Vagyis végrehajtasz egy ilyen-olyan D/A konverziót, majd utána egy igencsak tökéletlen A/D konverziót.
  • balozsi
    "Mármint ebbe az erősítőt is beleérted? Mert én kurvasok erősítőt hallottam már, de ennyi pénzért még nem hallottam normálisat, nemhogy a kvázi pcvel együtt ennyibe kerülőt."

Egyetértek. Régi zenéssztori, még a 80-as évek legelején vagyonért behozott tenegerentúltól egy magyar gitáros egy Ampeg erősítőt. Imádta, csodás hangja volt, szétszedte, pucolgatta. Szemet szúrt neki, hogy belül a kábelek rendetlenül mennek össze vissza, egy rövid, másik hosszú. Fogta, rendet csinált benne, elrendezgette, ami hosszú volt levágta, visszaforrasztotta. A cuccnak meg elment a hangja, nem szólt úgy már soha többet. Döbbenet, végül nem volt mit tenni, eladta.

Az erősítőépítésben sok dolog van az itt leírtakon kívül is ami számít.
  • zoliapu
    Hogy téveszteném már össze? Persze kalsszikus értelemben nincs tömörítés de valamilyen kódolásban van rajta ami nem tartalmaz minden részletet, számomra ua, és ilyen a hangja ha nem is tökéletes a magyarázatom (hosszaba meg nem akarok belemenni)
    Hogy ne lenne már kevés az alacsony nézd meg pl a LP nek mennyi és a CD -nél mennyi aztán rágyüsz, hogy számít -é.
  • Sanyix
    "A másik a magas tartományban a CD köztudottan csilingelő valamiféle szintetizátor hangokat ad, a tömörítés miatt"

erősen összetéveszted az mp3-mal :) cd-n nincs semmiféle tömörítés, sőt pazarlás van. Alacsony frekvencia is van. Ami 44,1 khz 16bitbe befér, az megvan, PONT. A szar mastert meg nem kell a cd-re kenni.
  • narumon
    Na ezaz voltak ezek a T-amp erősítők, és ahogy jöttek úgy tüntek el utána. Volt nálam is egy, de egy lapon sem lehet említeni a mostani erősítőmmel. Persze az ára is valami tizenikszezer volt, szóval mondjuk számítógépre meg egy olcsó monitor hangfalra rádugni lehet, hogy jó lehet csak ne várjunk tőle highend hangzást. (Mondjuk egy Sonic Impact T-AMP 2-t kipróbálnék, ha valakinek van ilyen jelentkezzen)

ebayen kilóra? :D Annyira azért nem szoktam belemerülni, de most éppen DAC-okat nézek mert vettem egy ilyen mindenjátszó játékost és gondolom az analog kimenete jó szar lesz (bár még nem jött meg). Az a baj, hogy most szar a forint.
  • readswift
    sokan csinálják ezt (TDA154x mánia, fúj) , csak ez igy pl. annyit ér amennyibe kerül . Szerintem a Logitech 44ezerért pl jobb vétel, annak az a hátránya hogy max 48kiló megy át.

"Na mesélj mit látsz ebayen? (vettem már ott pár jó dolgot érdemes sűrűn böngészni)"

Nekem értesitő van beállitva és kb kilóra szoktam megvenni dolgokat,nyersanyagárban .
  • narumon
    Én nem értek az építős részéhez de ha ilyen "egyszerű" lenne akkor miért nem csinálja ezt senki? Még tisztes haszonnal is sokat el lehetne belőle adni.
  • readswift
    "2 hagyomanyos letras dac chip atalakitja kisfeszultsegu, kisaramu analog jelle"

ajjaj "can of worms"
  • readswift
    class-d erősitőknél arra is van ott a kimeneti szűrő hogy az "alacsony" kapcs. frekit simitsa ugye.
  • kvp
    "Mármint ebbe az erősítőt is beleérted? Mert én kurvasok erősítőt hallottam már, de ennyi pénzért még nem hallottam normálisat, nemhogy a kvázi pcvel együtt ennyibe kerülőt."

Egy nagyfrekvencias mosfet-es erositot, persze hangfalak nelkul. Ez sztereo kivitelben kb. 10 ezer forint anyagkoltseg. (hazilag osszerakva, tehat az ember tervezi es gyartja le az aramkort, munkadij ezert nincs) Pc-nek manapsag jo egy intel embedded alaplap, 64 bites core2solo-val, passziv hutessel 14 ezerert. Ehhez kell meg tap es par aprosag (cd olvaso, ram, ssd, stb.). A megvasarolt halom nyak-bol es chip-bol viszont a lelkes amatornek kell mukodo rendszert keszitenie, majd azt felprogramoznia. (a szoftver meg vagy ingyen leesik az egbol vagy real time linux kerul a gepre)

Az erosito mukodese:
    -tomoritetlen 16 vagy 24 bites spdif-jel be
    -egy par dollaros kis mikrovezerlo dekodolja, buffereli, sajat referencia orajelen kiadja (pontos orajel kristaly kell bele)
    -2 hagyomanyos letras dac chip atalakitja kisfeszultsegu, kisaramu analog jelle
    -2 aktiv fpc-s nagyfrekvencias mosfet-es erosito koveti a kisfeszes analog jelet es allit elo nagyefeszultsegu, nagy aramerossegu jelet (minel nagyobb a kapcsolasi frekvencia, annal pontosabb a kimeno jel, a pc-s tapokban ez altalaban par 100 hz, ide legalabb 3 ghz-es digitalis komparator kell)
    -a mosfet technologia miatt az erosito tranzisztoroknak nincs linearis tartomanyuk, kapcsolouzemben mukodnek, a tobb ghz-es kapcsolasi zajt egy buffer kondenzator szuri (nem mintha barki is meghallhatna, de eloidezhet heterodyne interferenciat egy mikrohullamu radioadoval)
    -az erositot arnyekolni kell, ezert idealis esetben a hangfalban van, ami szinten arnyekolva van (masik elony: a melle tett mobil sem fog belecsipogni)
    -a hangfalba csak a digitalis jel es a simitott dc tap megy be

ps: Ha nagyon nagy teljesitmeny kell, akkor a japanok gyartanak tobb megawattos igbt tranzisztorokat is, persze azok mar eleg dragak.
  • readswift
    3ghz-es powerdac :D (400-800 ksps reális ,power kimenetnél, a hangerőállitás kritériumát elfelejtetted kivesézni)

alaplapi hangkártya két dologra jó:
    -ha tudod hogy totál jittereldobós a láncod többi része akkor szódával elmegy, feltéve hogy az a lánc tényleg vérbeli jittergyilkos ( kernel streaming driverek, asrc D/A)
    -mikrofonos mérésekre, sok átlagolással

• balozsi
    "A vicces, hogy akarmilyen olcso tobb mint 4-szeres cd olvaso, akarmilyen 24 bites tomoritetlen spdif-es alaplapi hangkartya es egy nagyon pontos mosfet-es erosito tokeletes minoseget tud adni, raadasul amig az erosito tiszta szurt dc tapot kap, addig semmilyen kulso zavarforras vagy jitter nem tud bekeverni. Egy ilyen high-end hifi rendszer ara a cel pc-vel egyutt akar 40-50 ezer forint is lehet. (hazilag megepitve, boltban ugyanez tobb szazezer)"

Szakszerű amit írsz, de ez nekem is meredek. Egy filléres mosfetes erősítő egyenértékű lenne egy 30 kilós komoly cuccal? Aligha.
  • narumon
    "Egy ilyen high-end hifi rendszer ara a cel pc-vel egyutt akar 40-50 ezer forint is lehet. (hazilag megepitve, boltban ugyanez tobb szazezer)"

Mármint ebbe az erősítőt is beleérted? Mert én kurvasok erősítőt hallottam már, de ennyi pénzért még nem hallottam normálisat, nemhogy a kvázi pcvel együtt ennyibe kerülőt.
  • narumon
    Azé messze van ez az 50-es évek erősítőitől. :)
    Na mesélj mit látsz ebayen? (vettem már ott pár jó dolgot érdemes sűrűn böngészni)
  • kvp
    Olvasom a hozzaszolasokat, eleg sok koztuk a tevhit. Par megjegyzesem azert lenne:
    -a cd-k minosege 16 bit, 44100 hz, amin sokat tud segiteni egy megfelelo interpolacios rutin, tovabba a kieso felharmonikusokat potlo algoritmus
    -az audio cd-k masolasakor ha megfelelo technikval masolunk, akkor bitrol bitre egyforma cd-t fogunk kapni, ami megfelelo buffer-eles es iro mellett akar jitter mentes is lehet
    -az audio cd-k lejatszasakor csak arra kell odafigyelni, hogy a lejatszo digitalisan olvassa a jelet (pc-k kozzul eloszor az os/2 v3-as volt erre kepes, 1994-ben), tobbszoros bufferelt mintavetelezessel es lehetoleg digitalis formaban kuldje ki az erosito fele (pl. tomoritetlen spdif stream-kent, kabelnek az rca dugos rez is jo)
    -az erositoknel a legjobb ha digitalisan kapjak a jelet, majd a sajat belso orajeluk szerinti buffereles utan adjak ki, fix utemmel (igy eltunik mindenfele jitter)
    -a cd-rol szarmazo anyagot fel lehet skalazni 16-rol 20, 24 vagy akar 32 bitre, 44100 hz-rol pl. 88200 hz-re (barmi jo, csak egesz szamu tobbszoros legyen, lehetoleg 2 hatvanya szerint) ez sokat javit a digitalis lepcsok kisimitasanal (lasd full scene antialiasing, csak hangban)

Mas: A csoves erositok lehetnek jok, de hangminosegben egy digialis bemenetu tobb ghz-es kapcsolasi frekvenciaju mosfet erosito sokkal jobban koveti le a bemeno hang mintajat, mint egy lassu analog rendszer. 44100 hz-hez 16 bites melyseg es digitalis 1 bites ramdac eseten 2.89 Ghz-es (~3 Ghz) kapcsolasi frekvencia kell. Az olcsobb megoldas a ramdac-ot ic-be integralt letras dac-al megvalositani es ekkor csak a vegfok megy a nagy frekvencian. (mikrohullamu rendszerekben ez a kapcsolasi frekvencia megszokott, pl. egy kis koromnyi blutooth dongle is 2.4Ghz-es)

A vicces, hogy akarmilyen olcso tobb mint 4-szeres cd olvaso, akarmilyen 24 bites tomoritetlen spdif-es alaplapi hangkartya es egy nagyon pontos mosfet-es erosito tokeletes minoseget tud adni, raadasul amig az erosito tiszta szurt dc tapot kap, addig semmilyen kulso zavarforras vagy jitter nem tud bekeverni. Egy ilyen high-end hifi rendszer ara a cel pc-vel egyutt akar 40-50 ezer forint is lehet. (hazilag megepitve, boltban ugyanez tobb szazezer)

ps: A mai zenei anyagok rossz dinamikaja a dinamikai tomoritestol van, amit mar sokan leirtak. Egy jo zenei anyag, amit egy jol beallitott adc-vel vettek fel es semmilyen keveresen vagy utofeldologzason nem esett at nagyon jol tud szolni cd-rol is, de persze a legjobb az eredeti frekvencian minel nagyobb bitmelyseggel felvett, legfeljebb csak vesztesegmentes tomoritesen atesett zene. Ha mindenkeppen modositani kell a felvett zenehez kepest a cd eloallitasakor, akkor erdemes jol megvalasztani az algoritmust, pl. a frekvenciat csak 2 hatvanyaval osztani, a dinamikanal csak shift + mask operatort hasznalni a szabad downscale helyett es csak egy teljesen cd-re vonatkozo maximum alapu szethuzast, azt is csak a maximalis dinamikatol fuggo adaptiv bitmelyseg levagassal, skalazas nelkul. A gaz, hogy a legtobb hangmernok nem tud annyira progamozni, hogy ezeket a fogalmakat megertse es a studio keveropultjahoz (pc-jehez) megadja az adott albumhoz valo garantaltan torzulasmentes parametereket. (lasd mosott textura, tueles textura kulonbseg a jatekokban, ahol ugyanezek az algoritmusok kellenek csak a grafikahoz)
  • readswift
    Látjátok milyen érdekes? Ő 21szd-i hangfalat használ 50es évekbeli erősitővel, én pedig 1976-os hangfalat 70-es félvezetős erősitővel. Ez a szép ebben a hobbiban , és még az anyagi vonzata is azonos ütemben csökken a hozzáértéssel.
    Nagy poénokat nem akarok lelőni mert én is stirolom az ebayt azé
  • narumon
    Most mondja valaki hogy nem gyönyörű?:

Yaqin MS-300B csöves
  • narumon
    Ööö ezt most nem vágom. Azért a mai "modern" csöves erősítőkkel nincsenek ilyen szívások. A csövet kell néha cserélni (ez jópár évet jelent, csőtől függően) és ennyi. Modern csatik vannak rajta, és esztétikailag meg gyönyörűek. A meleg hangzás és az iszonyatos nagy tér amivel zenél az meg össze sem hasonlítható csak a legjobb erősítőkével.
    Én most egy Yaqin MS-300B erősítőt hajtok JMLab Focal 928 hangfalakkal.
  • readswift
    hát ha már témánál vagyunk , én úgy tudom hogy a csöveshang 95%-a trafóhang.
    ESL-eknek olyan erősitő kell amire ha rákötsz 2uF film kondit a'la natúr , nem oszcillál be és leheli ki a lelkét valami. PL. Marshall Leach Low TIM .
    ESL57nek konkrétan bemeneti trafója van, szerintem az jobban szinez mint bármi ami előtte lehet. Esetleg AC bias jót tenne neki.
  • balozsi
    Na lemaradtam.

"Amit írsz, az valóban létező jelenség, szerintem vastagon benne van a pszichoakusztika is.""Pl. a vinyl alapzaja is okozhatja a nagyobb dinamikaérzetet: amikor halljuk a tűzajt, akkor tudjuk, hogy halk a zene és az agyunk talán ezt is figyelembe veszi. Amikor aztán eltűnik a zaj, akkor meg azt tudjuk, hogy hangos."

Számomra a pszihoakkusztika létezése éppen azt bizonyítja, hogy a digitális hanngal kapcsolatos jó paraméterek, a károsnak ítélt zaj és egyebek kiküszöbölése valójában rosszat tett a hangnak. A technika kipucolásával kidobták a fürdővízzel együtt a gyereket is, mivel az emberi fül nem műszer, és teljesen más kritériumok alapján érzékeli a hangot. Ahogy írod, a hangmérnökök tudják ezt, és az analóg hangrögzítés erre nagyon alkalmas volt, és megvoltak-vannak a trükkjei. A digitális közel sem ilyen. Ez már köztudott, ezért léteznek mindenféle analóg hangot szimuláló pluginok a stúdiótechnikában pl. Pro Toolshoz. Persze ez halottnak a csók és a csúcshangminőséget a mai napig analóg stúdiókban produkálják. Olyan módszer is van, hogy kész digitális anyagot felvesznek szalagra, majd vissza digit-re hogy jobban szóljon a végső verzió.

Különben nem csak a stúdió vagy audiofil világban, hanem diszkókban is köztudott, hogy a vinil jobban, dögösebben szól.
  • KillerBee
    Hát, akinek van kedve szarakodni a csövek folytonos jusztírozásával (öregedés) és méregdrágán kimenőtrafót venni, annak minden jót kívánok. Ugyanezt egy jó FET-es erősítő is tudja, kimenőtrafó sem kell hozzá. Persze akinek elektrosztatikus hangszórói vannak, annak jól jöhet a csöves erősítő, de ahhoz meg a csöves erősítők kimeneti feszültsége rendszerint túl kicsi.
  • zoliapu
    Ebben elképzelhető, hogy van valami. Valamint a szakik, meg a fanatikusok azt mondják azért jobb a csöves erősítő CD (és hasonlóhoz) mert lágyítja a hangzását és ezáltal kicsit olyan "természetesebbé" teszi a hangzását valamint annak jó aki megszokta a csöves hangzást. (amúgy van ilyen hangprocesszor is ami megcsinálja ezt a hangzást, de drága cucc és ritka)
  • readswift
    csőbe meg mégcsak nem is réz van , én nyertem