• kvp
    "Mármint ebbe az erősítőt is beleérted? Mert én kurvasok erősítőt hallottam már, de ennyi pénzért még nem hallottam normálisat, nemhogy a kvázi pcvel együtt ennyibe kerülőt."

Egy nagyfrekvencias mosfet-es erositot, persze hangfalak nelkul. Ez sztereo kivitelben kb. 10 ezer forint anyagkoltseg. (hazilag osszerakva, tehat az ember tervezi es gyartja le az aramkort, munkadij ezert nincs) Pc-nek manapsag jo egy intel embedded alaplap, 64 bites core2solo-val, passziv hutessel 14 ezerert. Ehhez kell meg tap es par aprosag (cd olvaso, ram, ssd, stb.). A megvasarolt halom nyak-bol es chip-bol viszont a lelkes amatornek kell mukodo rendszert keszitenie, majd azt felprogramoznia. (a szoftver meg vagy ingyen leesik az egbol vagy real time linux kerul a gepre)

Az erosito mukodese:
    -tomoritetlen 16 vagy 24 bites spdif-jel be
    -egy par dollaros kis mikrovezerlo dekodolja, buffereli, sajat referencia orajelen kiadja (pontos orajel kristaly kell bele)
    -2 hagyomanyos letras dac chip atalakitja kisfeszultsegu, kisaramu analog jelle
    -2 aktiv fpc-s nagyfrekvencias mosfet-es erosito koveti a kisfeszes analog jelet es allit elo nagyefeszultsegu, nagy aramerossegu jelet (minel nagyobb a kapcsolasi frekvencia, annal pontosabb a kimeno jel, a pc-s tapokban ez altalaban par 100 hz, ide legalabb 3 ghz-es digitalis komparator kell)
    -a mosfet technologia miatt az erosito tranzisztoroknak nincs linearis tartomanyuk, kapcsolouzemben mukodnek, a tobb ghz-es kapcsolasi zajt egy buffer kondenzator szuri (nem mintha barki is meghallhatna, de eloidezhet heterodyne interferenciat egy mikrohullamu radioadoval)
    -az erositot arnyekolni kell, ezert idealis esetben a hangfalban van, ami szinten arnyekolva van (masik elony: a melle tett mobil sem fog belecsipogni)
    -a hangfalba csak a digitalis jel es a simitott dc tap megy be

ps: Ha nagyon nagy teljesitmeny kell, akkor a japanok gyartanak tobb megawattos igbt tranzisztorokat is, persze azok mar eleg dragak.