153
-
readswift #73 exact audio copy. pl. Hány ilyen progi van. Ne viccelj már... :D
Az én DA-mban meg van jitter killer. Logitech féle hálózati lejátszókban is van (buffer). -
#72 Természetesen nem ilyen egyszerű az eset mert a cd ugyan digitális, de mint lentebb leírták rengeteg buktatóval. Jitter pl, adat cd másolható 100%-osan de egy audio cdnél ugyanez a feladat nehezebb mint gondolnád, és a másolt lemez visszajátszásánál is rengeteg a probléma, mert egykétszázezer forint alatt nincs olyan cd lejátszó emi ezeket a gondokat úgy ahogy ki tudná küszöbölni. -
balozsi #71 "A CD nagyobb dinamika mellett képes rögzíteni a hangot, mint a legjobb vinyl. Igaz viszont, hogy ehhez 24 bites vagy még jobb keverőpultok is kellenek, különben a végeredmény megint csak a szar dinamika lesz. "
A CD-ből alapvetően hiányzik a melegség, a zene lényege. Persze ez erősen műfajfüggő, és a legrosszabbak pl. a régi jazzlemezek igénytelen CD verziói, ezekből pont a lényeg hiányzik. Teljesen igazad van abban, hogy a CD esetében kell a 24 bit és megfelelő hangmérnöki munka. De most azt tapasztalom, hogy régen még a gyenge lemezek is valahogy emberien szóltak, a CD-k nagy része viszont zizeg, rideg, dinamikátlan és fárasztó. DE: van kivétel is, éppen a múlt héten hallottam egy CD-t, azt hittem vinil. Hozzá kell tennem, nagyon drága berendezésen szólt, és egy idős amerikai hangmérnök munkája volt, aki a régi jezzisták lemezeit keverte anno a 60-as években. Szóval lehetne jobb is a CD, de nem jobb. A vinil pedig az összes bajával együtt mégis hallgathatóbb.
-
readswift #70 Nem visz át a szalag se annyit. Széttolja a fázist meg az amplitudó is esik ott.
Semmilyen hangszóró nem szivesen visz át 10khz fölött, rezeg inkább egyhelyben.
-
readswift #69 Hát vannak akik a véres hurkát szeretik , vannak akik meg nem szeretik ha a lejátszólánc belerak X felharmonikus torzitást. Részemről utóbbi. Előbbit akár digitálisan is belerakhatnánk...
Az analóg időfelbontás meg baromság .(pont) -
readswift #68 cd-ről cd-re általában minőségjavulást lehet elérni mert egész egyszűen szar a gyári cd alapanyaga, jobban jársz ha jó alapanyagra irsz, a gyári préselés helyett.
Na de ki hallgat manapság korongot . Vaterán is ott áll a sok hőskori cdp és vagy 30-40 ezer forintot azokra is rá köll ám költeni. -
balozsi #67 Látom otthon vagy a témában. Arról mit gondolsz, hogy a számokon és a technikai specifikációkon túl a fül ellentmondásos dolgokat érzékel? Például azt, hogy a vinil/szalag (analóg) valahogy sokkal dinamikusabban hallatszik mint a digitális formátumok, miközben ez ellentmond a paramétereknek?
Nem lehet hogy a felhangok környékén van a kutya elásva? A zenei hangok lényege ebben van, és a CD 20 kHz felett levág, miközben még egy közepes kazettás deck is - igaz hogy halkabban - de mégis átviszi az e feletti frekiket. És a fül pedig igenis érzékeli ezeket.
Persze ez lehet hogy off, mert itt nem a digitális-analóg témáról van szó. -
G0blin #66 ezt ugye most nem mondod komolyan... cd-ről másolt cd alatt minőségromlás.... Ezzel gyakorlatilag azt mondtad, hogy ha adatot írsz ki vinyóról vagy egy másik cd-ről, az akkor ott már nem ugyanaz lesz mint az eredeti cd-n volt, vagy a hdd-n, pl mer némlyik textfileban az "o" helyén £ lett. Ez olyan mintha optikai kábeleket hasonlítgatnál össze egymással, hogy azon szebb a magas. Csinált már ilyet "kibaszottvájtfülü-hifi" magazin is, ahogy írható cd összehasonlítást is. Nekik valahogy nem esett le híradástechnika órán, hogy mi is az, hogy digitális. Ha ugyan hallgattak ilyet valaha. -
#65 CD-CD másolásnál a minőség két okból romlik. Az egyik az audio CD nem elég hatékony hibajavítása (különben csak kb. 60 perces lenne egy zenei CD), a másik a timebase error (jitter), ami hallható minőségromlást okoz - de érdekes módon úgy, hogy eközben a rögzített zenei információ nem romlik, azaz bármikor veszteség nélkül helyreállítható.
Ugyanez a jitter megjelenik az mp3 lejátszásakor is, de itt a memóriakártya, adat-CD vagy winchester maga értelemszerűen nem tartalmaz jittert, csak a lejátszó lánc. A végeredmény persze lehet ugyanaz, de az mp3 torzítása mindenképp hozzáadódik. -
#64 Ebben nem értek egyet veled. A mai CD-k között igen sok szinte hallgathatatlan, ennek leginkább a loudness war az oka (ami a vinyl korszakban még nem volt) ill. az, hogy a CD-technika olcsósága miatti tömegtermelésben nagyobb szerepet kapnak a silány kiadványok.
A CD nagyobb dinamika mellett képes rögzíteni a hangot, mint a legjobb vinyl. Igaz viszont, hogy ehhez 24 bites vagy még jobb keverőpultok is kellenek, különben a végeredmény megint csak a szar dinamika lesz. -
#63 Marhára egyszerű a dolog. Nem kell itt spekulálni. Az mp3-ból hiányzik az információ! Ezt mindenki láthatja, jóval kisebb, ki vannak vágva belőle olyan frekvenciatartományok, amiket annyira nem hallasz. Pont a lényeg veszik el, a felharmonikusok, amik a zenéknek a dögjét adja.
Abban egyet értek, hogy a mai otthoni pc-khez kapható 2.1, 5.1, 7. akárhányas gagyi - mert gagyik, akárki akármit mond - nem fogod nagyon hallani a különbséget. De ha komolyabb cuccod van, ha egy jobb minőségű stereo hangcuccon meghallgatod - mondjuk egy 100ezer ft árkategóriás monitorhangfalon (nem akarok most márkákat majmolni) - akkor bizony észre fogod venni a különbséget. Vagy mondjuk egy jobb fülessel, pl hd-25-el meghallgatod, nem fogja annyira simogatni a füledet a sub elhieted és a vonósok sem fognak úgy szólni, meg a gitár sem fog akkorát zúzni.
A mai trendi zenéket meg olyan mindegy min hallgatod. Széjjelkompresszált, hangképe egy téglához hasonlító, pumpolós, lihegős, lopott sample-el telepakolt (ami előtte életében 6szor volt mp3)zenék.
Szerintem ennyi a sztori. Mindkét oldalt megértem. Jó az mp3, de soha nem lesz olyan mint egy tömörítetlen anyag. A vinyl-ről meg ne is beszéljünk. Teljesen más téma. Naná, hogy dinamikusabb... -
readswift #62 Sokkal okosabb emberek dolgoznak mp3 mpeg encodereken mint akik a cd 44khz-es szabványt megszülték. Ha 320kbps-el ilyen jó, akkor tömöritetlen PCM szinten milyen jó lenne, hehe. Belezsúfolnának ezt azt. -
#61 A dinamika szót két értelemben is szokták használni. Az egyik a hangrögzítési eljárással rögzíthető leghangosabb és leghalkabb zenei részletek arányát. Ezt az analóg technikánál alul az alapzajszint, felül a még elfogadható torzítás korlátozta - vagyis jóval a megadott 0dB-es szint fölé is el lehetett menni, ha megengedhető volt a magasabb torzítás egy igen rövid időszakra. (Vinyl lemeznél még számított az is, hogy ne szakadjon át a barázda ill. a tű követési képessége is.) A digitális technikánál az alsó határt inkább a kvantálási torzítás adja - a digitális technikánál ugyanis a torzítás a jelszint csökkenésével együtt nő, 2-3 biten jóval nagyobb torzítással rögzíthető egy hang, mint 16 biten -, ezen mindenféle zajkezelő eljárásokkal (noise shaping, digitális zaj hozzákeverése) segítenek. A felső határ az analóg technikától eltérően abszolút, 0dB-nél kihasználod a teljes bitmélységet és jön a durva vágás (clipping).
Egy adott zenére vonatkoztatva a dinamika a zene legerősebb és leghalkabb részleteinek arányát jelzi. Például megnézed a jelszintet akkor, amikor csak egy hegedű szól, majd amikor a zenekar teljes hangerővel játszik, ill. pl. megnézed, hogy egy crescendo (folyamatosan növekvő hangerő) elején és végén mekkora a jelszint.
A dinamikát dB-ben szokták jelölni, tízszeres jelszintkülönbség 20dB. Azért 20 és nem 10, mert tízszeres hangerőhöz (feszültség) 100-szoros teljesítmény tartozik.
A dinamika és a zene hangossága között is van kapcsolat. A hangosságot a minták négyzetének átlagából vont négyzetgyök határozza meg, ezt jelölik az RMS-sel. A mostani felvételeken épp azért nyomorítják össze a dinamikát, hogy a minták mindegyike a lehető legnagyobb értékű legyen, mert így hangosabban szól a zene, már ha azt még zenének lehet nevezni. Tuctuc zenénél ez még akár elfogadható is lehet, ám igényez zenénél már nem. A folyamatos állandó hangerő ui. kifárasztja a fület és az agyat, mert folyamatosan ingerelve vannak a fül receptorai.
Igényes zenénél ezért igen lényeges a dinamika. Amikor egy halkabb részlet közben hirtelen belecsap a dob vagy felcsattan a zenekari fortissimo vagy megszólal egy kürt, akkor sokkal inkább érezni a hangerőt, mint ha az egész zene belesüllyed a dinamikamentes masszába. -
balozsi #60 Ez így van, tehát lehet kísérletezni, mi a legjobb megoldás. Csak azt akartam ezzel mondani, hogy ha még CD-CD másolásnál is van minőségromlás, hogyne lenne mp3 tömörítésnél?? -
balozsi #59 Az igaz, hogy egy CD is relatíve jól tud szólni, amennyiben komoly hangmérnöki munka áll mögötte, vagyis jól van keverve. De ilyen sajna nagyon kevés van, ezzel szemben a vinil általában hallgatható, egyszerűen azért, mert analóg. Jobb hallgatni egy jugoszláv lemezt, mint egy közepes minőségű CD-t. Az mp3 pedig csak még jobban ront a dolgokon, az egy kész katasztrófa. -
Orgi-CRPD #58 http://www.listening-tests.info/mf-128-1/results.htm -
culas25hc #57
KB 1 éve egyik kedvenc együttesem új albumát letöltöttem mp3-ban, majd átkonvertáltam audióba, hogy a 20 éves Marantz cd lejátszó is kezdjen vele valamit . Szanaszét halgattam, aztán valahogy félretettem. Majd később mikor megláttam egy boltban, megvettem eredetiben is. Azóta újra azt hallgatom állandóan Olyanok a számok, mintha még sosemn hallotam volna őket.
Csak poénból visszaraktam az mp3-ból konvertáltat, majd 1 percel később ment a szemetesbe... Köszönőviszonyban sem volt egymáshoz a két felvétel
Persze ne a számítógépünkön található audiókat kezdjük összehasonlítani az mp3-ainkkal valami tesco gazdaságos minihifin... -
#56 Amit waterman ír a #44-ben (pufogó basszusok), annak semmi köze a digitális technikához. Az okok: szar hangmérnökök (sokkal többen hangmérnökösködnek, mint ahánynak van ehhez rendes képzettsége), normális zenei hallás és ízlés hiánya (akinek megfelel a középszerű hangzás, az nem is törekszik jobbat elérni) és talán az is, hogy nem megfelelően semleges stúdiómonitorokat használnak, ha egyáltalán használnak ilyeneket. A loudness war miatti dinamika-kompresszió szintén nagyon kimoshatja a hangzást.
A hangzás unalmasságához erősen hozzájárulnak az elektronikus hangszerek, főképp pedig a samplerek használata. Ha valódi akusztikus hangszeren játszik valaki (akár úgy is, hogy később elektronikusan kissé módosítják a hangot), akkor egy hang, egy dobütés soha, SOHA nem hangzik kétszer ugyanúgy, mert soha nem azonos erővel és azonos helyen ütöd meg a dobot vagy pendíted meg a húrt. A hangminták alkalmazása viszont pont azt jelenti, hogy egyszer veszel egy mintát és utána mindig ugyanazt ismétled, ami rendkívül fárasztóvá válik - ráadásul úgy, hogy nem is fogod fel, mitől fárasztó, csak érzed.
Az alacsonyabb bitrátájú mp3-ak is okoznak hasonló fárasztó hatást.
Ám ez nem a digitális technika hibája, hanem a zenei tömegtermelésé (futószalag). -
#55 Végre valaki, akit velem együtt zavar, hogy nálunk sokan bakelitnek hívják a vinyl lemezt. ha ezek közül valakli megpróbálna meghajlítani egy bakelitből készült lemezt, talán rájönne a különbségre. -
#54 Az mp3 estében közepes vbr és 192 konstans tömörítés esetén néha még füllhalgatóval is hallani érdekes dolgokat. Néha én behallok egy nagyon kis erősségű folyamatos "trillázást". Kicsit olyan, mint egy nagyon halk telefon csörgés. Mintha a tömörítő algoritmus miatt egy állandó freki folyamatosan menne a háttérben. -
Bébá70 #53 Nem vicces tényleg igy van.Ha én a "süket" füleimmel meg hallom házimozi rendszeren,akkor van benne valami. -
#52 Jó íróval ésszerű sebességgel annyira nem vészes a helyzet. A rippelés nagyon fontos, azt ajánlatos EAC-al és megfelelő beállításokkal csinálni, ezen a részén nagyon sok múlik. (Vicces de tényleg igy van egy FLAC az akár jobban is szólhat mint egy másolt CD) -
Bébá70 #51 Minden évben megrendezésre kerül a Házimozi és Hi-fi show.Ott halhatsz igényes hangzást. -
balozsi #50 Az feltűnt valakinek, hogy ha gyári audio CD-t másolsz PC-vel CD-re, akkor is romlik a minőség? Ha ugyanezt asztali CD felvevővel csinálod az már jobb, de ez meg függ az üres CD minőségétől is? Azt mondani, hogy a bármilyen tömörített állomány ugyanúgy szól mint az eredeti vagy propaganda, vagy a teszt valahol sántít. -
FoodLFG #49 Máris kíváncsibbá tettél! :D -
#48 Hehhe, én tegnap este egy kis Dianna Krall DVD-A-t hallgattam egy JMLab Focal Profile 928-on. Ez van egyelőre itthon :D -
#47 Teljesen egyetértek! Ez egyébként a digitális technika egyik hibája is. Analógnál ilyen soha nem jelentkezett. Ezért van nálam pl csöves erősítő, az egy jó cd-vel lágyít annyit a hangon hogy eltünjön belőle ez a "karc" (én csak igy hivom, hogy karcol a lemez :D). Persze a szar hangmérnökkel akkor sem lehet mit kezdeni, de egyébként ez a nagy különbség az mp3 és az eredeti között, hogy sok esetben az eredeti kellemesen szól hosszútávon az mp3 meg karcol mint állat. (ezt irtam lentebb is már) -
#46 Hát márpedig van. Szerintem az 5-ös sorozat alatt mindegyik hallgathatatlan és élvezhetetlen. Az iphone-hoz jobb fülest vettem mert még ott is hallatszik ez a különbség. Én továbbra is azt mondom, hogy komoly fejhallgató 50e alatt nincs és az is még csak az itt kezdődik... -
#45 Mi a fene az, hogy a zene dinamikája? Mit takar ez pontosan? -
waterman #44 jó, akkor _valami_ van a mai zenékben, amit én úgy érzékelek, hogy egyszerűen nem kívánom tovább hallgatni, mert szó szerint kellemetlen egy idő után. nem tudom megfogalmazni mi, de régen normális basszusok voltak, ma valami puffogó négyszögjel, nem tudom, de fárasztja az agyam és hiába szeretem a zenét, egy idő után kikapcs és marad a csend. a magas hangok is kezdenek betolódni a denevér spektrumba. ilyen végletek vannak minden frekvencián, hirtelen váltásokkal van tele, amit a fülem még normál hangerőn is fájdalomként él meg, ahelyett hogy élvezném a zenét. és erre dobnak még egyet az alapból nagy hangerővel.
#42 lacyb - szerintem, nem nekem írtad. szerintem. -
T0nk #43 "De azért nem ártana majd valami komolyabb hangrendszert is meghallgatnom egyszer, hogy legyen valami viszonyítási alapom"
Vannak az életben olyan dolgok, amiket nem szabad megtudni. Ha mégis, akkor rengeteg pénz megy a lecsóba, és vagy magas boldogtalanságszint lesz.
Tapasztalatból tudom. SOSE hallgass meg egy DVD-A felvételt egy Genelec stúdió monitoron, és utána SOSE hallgasd meg ugyanazt CD, mp3 minőségben. -
#42 Mert az nem bakelit, hanem vinil -
#41 Aki 100000et költ egy fejhallgatóra sz vagy újgazdag vagy szimplán idióta... Nekem egy 7 ezer FT-os Sennheiser HD202 van de brutálisan szól, jó mondjuk a magas nem az igazi, de én úgyis tuc tuc zenét hallgatok :) Én senkinek nem ajánlom, hogy 20-30 ezernél drágábbat vegyen, mert higgyétek el annyival nincs jobb hangzása a méregdrága fülesnek mint amennyivel többe kerül! -
#40 Valahogy úgy volt hogy volt régen egy msi k7t lapom, azon 90% fölött már eléggé be lehetett hallani mindent az integrált kimeneten, 1 volt neki.
Aztán volt abit nf7 2.0 (sima), ott már 70% fölött erősen behallatszott, amikor gf2mx400-ról radeon9600pro-ra váltottam konkrétan már a frame-ek is hallatszódtak :D. Aztán most asus m3a valami q shield-el, ezen már 2 kimenet van és mint írtam a hátsó zajtalan max hangerőn is. Az első meg lehet csak a ház gagyi kivezetése miatt zajos, de az nem érdekel, mert azon youtube, voip és ilyen belehallgatás szintű cuccok mennek.
Hátul megy a zene wasapi exclusive outputtal (gyak olyan mint az asio, vagy a kernel streaming), vagy film vagy játék hangja.
Szóval nagyon nem ugyanolyanok az integrált cuccok, na meg egy integrált cuccon belül is kimenettől függően változhat. -
methodman #39 Az alacsony bitrátájú mp3 kiírva CD-re pontosan úgy fog hangzani, mint az eredeti, ha a hozzá passzoló hangrendszerrel hallgatod.
És még olcsóból ki is jössz! Minek akkor a jó forrás és drága felszerelés... :) -
#38 igen az ilyen szétcseszett releasek mellett szokott lenni a torrentoldalakon a NUKED felirat :) különben eac loggal szokták feltölteni, és az nem hazudik, néhány ember elemzi is a cuccot és tolja be a hozzászólásoknál a grafikonokat, amikből kiderül minden. -
#37 Szerintem a jó 40 éves csattogó-nyikorgó pesti metrókocsikon tökmindegy, mit hallgat az ember. Otthon netezés, wow vagy más netes játék alatt is folyamatosan szól valami, munka közben szintén, akkor nem arra figyelek hogy hoppá, ott egy hang elveszett a tömörítés során, viszont segít a zene a koncentrálásban és ellazít, ha felbaszom magam valamin.
Ha meg minőség kell akkor elmegyek koncertre. Stúdiókörülmények között reprodukálhatatlan egy élő gitárszóló, egy akármilyen profi otthoni hangcuccon sem fog úgy szólni egy CD-re rögzített hanganyag, mint élőben. Persze egyes helyeken - pl sziget - nagyon igyekeznek, hogy a zenei minőség utolsó bástyáját is ledöntsék az óbudai panellakók szavazazataiért cserébe a városvezetők, de ez már itt off :) -
FoodLFG #36 lasszikusok, melankólikusok és jazz teljesen jó. Név, cím ?
Csak poén. :)
De azért nem ártana majd valami komolyabb hangrendszert is meghallgatnom egyszer, hogy legyen valami viszonyítási alapom. Nomeg, hogy kiderüljön, hogy nekem egyáltalán érdemes-e ilyesmin erőlködni, hogy hallom-e a különbséget.
A 595-ös nem annyira sokkal drágább, de 100.000-nél nem szívesen költenék többet ilyesmire, sőt inkább kevesebbet... -
#35 De te tömörítetted azt az mp3-at? Mert csak az az összehasonlítási alap amit FLAC-ból te magad tömizel át q0 beállítással minden szar filtert kikapcsolva. Sajnos van egy csomó olyan ami audio cdn jól szól, de a netre az elvakult barom már úgy rakja fel mp3ban hogy ráküldött mindenféle dinamikát meg normalizert meg amit csak talált :( -
coolbboy83 #34 Az alaplapi cuccok jók, csöndben közepes hangerőn akár az egered mozgását is hallod zajként :-)
Szélsőségesebb esetben HDD is beszól ......... ez egy külső kártyával simán kikerülhető.