MP3 kontra audio CD - minőségben nincs különbség

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem vicces tényleg igy van.Ha én a "süket" füleimmel meg hallom házimozi rendszeren,akkor van benne valami.
narumon
Jó íróval ésszerû sebességgel annyira nem vészes a helyzet. A rippelés nagyon fontos, azt ajánlatos EAC-al és megfelelõ beállításokkal csinálni, ezen a részén nagyon sok múlik. (Vicces de tényleg igy van egy FLAC az akár jobban is szólhat mint egy másolt CD)

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Minden évben megrendezésre kerül a Házimozi és Hi-fi show.Ott halhatsz igényes hangzást.
Az feltûnt valakinek, hogy ha gyári audio CD-t másolsz PC-vel CD-re, akkor is romlik a minõség? Ha ugyanezt asztali CD felvevõvel csinálod az már jobb, de ez meg függ az üres CD minõségétõl is? Azt mondani, hogy a bármilyen tömörített állomány ugyanúgy szól mint az eredeti vagy propaganda, vagy a teszt valahol sántít.

Máris kíváncsibbá tettél! 😄

https://twitter.com/foodlfg

narumon
Hehhe, én tegnap este egy kis Dianna Krall DVD-A-t hallgattam egy JMLab Focal Profile 928-on. Ez van egyelõre itthon 😄

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

narumon
Teljesen egyetértek! Ez egyébként a digitális technika egyik hibája is. Analógnál ilyen soha nem jelentkezett. Ezért van nálam pl csöves erõsítõ, az egy jó cd-vel lágyít annyit a hangon hogy eltünjön belõle ez a "karc" (én csak igy hivom, hogy karcol a lemez 😄). Persze a szar hangmérnökkel akkor sem lehet mit kezdeni, de egyébként ez a nagy különbség az mp3 és az eredeti között, hogy sok esetben az eredeti kellemesen szól hosszútávon az mp3 meg karcol mint állat. (ezt irtam lentebb is már)

narumon
Hát márpedig van. Szerintem az 5-ös sorozat alatt mindegyik hallgathatatlan és élvezhetetlen. Az iphone-hoz jobb fülest vettem mert még ott is hallatszik ez a különbség. Én továbbra is azt mondom, hogy komoly fejhallgató 50e alatt nincs és az is még csak az itt kezdõdik...

Molnibalage
Mi a fene az, hogy a zene dinamikája? Mit takar ez pontosan?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

jó, akkor _valami_ van a mai zenékben, amit én úgy érzékelek, hogy egyszerûen nem kívánom tovább hallgatni, mert szó szerint kellemetlen egy idõ után. nem tudom megfogalmazni mi, de régen normális basszusok voltak, ma valami puffogó négyszögjel, nem tudom, de fárasztja az agyam és hiába szeretem a zenét, egy idõ után kikapcs és marad a csend. a magas hangok is kezdenek betolódni a denevér spektrumba. ilyen végletek vannak minden frekvencián, hirtelen váltásokkal van tele, amit a fülem még normál hangerõn is fájdalomként él meg, ahelyett hogy élvezném a zenét. és erre dobnak még egyet az alapból nagy hangerõvel.

#42 lacyb - szerintem, nem nekem írtad. szerintem.

\"The voices are back... Excellent.\"

"De azért nem ártana majd valami komolyabb hangrendszert is meghallgatnom egyszer, hogy legyen valami viszonyítási alapom"

Vannak az életben olyan dolgok, amiket nem szabad megtudni. Ha mégis, akkor rengeteg pénz megy a lecsóba, és vagy magas boldogtalanságszint lesz.
Tapasztalatból tudom. SOSE hallgass meg egy DVD-A felvételt egy Genelec stúdió monitoron, és utána SOSE hallgasd meg ugyanazt CD, mp3 minõségben.

lacyb
Mert az nem bakelit, hanem vinil <#falbav>
DjDano
Aki 100000et költ egy fejhallgatóra sz vagy újgazdag vagy szimplán idióta... Nekem egy 7 ezer FT-os Sennheiser HD202 van de brutálisan szól, jó mondjuk a magas nem az igazi, de én úgyis tuc tuc zenét hallgatok 😊 Én senkinek nem ajánlom, hogy 20-30 ezernél drágábbat vegyen, mert higgyétek el annyival nincs jobb hangzása a méregdrága fülesnek mint amennyivel többe kerül!

Sanyix
Valahogy úgy volt hogy volt régen egy msi k7t lapom, azon 90% fölött már eléggé be lehetett hallani mindent az integrált kimeneten, 1 volt neki.
Aztán volt abit nf7 2.0 (sima), ott már 70% fölött erõsen behallatszott, amikor gf2mx400-ról radeon9600pro-ra váltottam konkrétan már a frame-ek is hallatszódtak 😄. Aztán most asus m3a valami q shield-el, ezen már 2 kimenet van és mint írtam a hátsó zajtalan max hangerõn is. Az elsõ meg lehet csak a ház gagyi kivezetése miatt zajos, de az nem érdekel, mert azon youtube, voip és ilyen belehallgatás szintû cuccok mennek.
Hátul megy a zene wasapi exclusive outputtal (gyak olyan mint az asio, vagy a kernel streaming), vagy film vagy játék hangja.

Szóval nagyon nem ugyanolyanok az integrált cuccok, na meg egy integrált cuccon belül is kimenettõl függõen változhat.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Az alacsony bitrátájú mp3 kiírva CD-re pontosan úgy fog hangzani, mint az eredeti, ha a hozzá passzoló hangrendszerrel hallgatod.
És még olcsóból ki is jössz! Minek akkor a jó forrás és drága felszerelés... 😊
Sanyix
igen az ilyen szétcseszett releasek mellett szokott lenni a torrentoldalakon a NUKED felirat 😊 különben eac loggal szokták feltölteni, és az nem hazudik, néhány ember elemzi is a cuccot és tolja be a hozzászólásoknál a grafikonokat, amikbõl kiderül minden.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Gerygrey
Szerintem a jó 40 éves csattogó-nyikorgó pesti metrókocsikon tökmindegy, mit hallgat az ember. Otthon netezés, wow vagy más netes játék alatt is folyamatosan szól valami, munka közben szintén, akkor nem arra figyelek hogy hoppá, ott egy hang elveszett a tömörítés során, viszont segít a zene a koncentrálásban és ellazít, ha felbaszom magam valamin.

Ha meg minõség kell akkor elmegyek koncertre. Stúdiókörülmények között reprodukálhatatlan egy élõ gitárszóló, egy akármilyen profi otthoni hangcuccon sem fog úgy szólni egy CD-re rögzített hanganyag, mint élõben. Persze egyes helyeken - pl sziget - nagyon igyekeznek, hogy a zenei minõség utolsó bástyáját is ledöntsék az óbudai panellakók szavazazataiért cserébe a városvezetõk, de ez már itt off 😊
lasszikusok, melankólikusok és jazz teljesen jó. Név, cím ?
Csak poén. 😊
De azért nem ártana majd valami komolyabb hangrendszert is meghallgatnom egyszer, hogy legyen valami viszonyítási alapom. Nomeg, hogy kiderüljön, hogy nekem egyáltalán érdemes-e ilyesmin erõlködni, hogy hallom-e a különbséget.

A 595-ös nem annyira sokkal drágább, de 100.000-nél nem szívesen költenék többet ilyesmire, sõt inkább kevesebbet...

narumon
De te tömörítetted azt az mp3-at? Mert csak az az összehasonlítási alap amit FLAC-ból te magad tömizel át q0 beállítással minden szar filtert kikapcsolva. Sajnos van egy csomó olyan ami audio cdn jól szól, de a netre az elvakult barom már úgy rakja fel mp3ban hogy ráküldött mindenféle dinamikát meg normalizert meg amit csak talált 😞

Az alaplapi cuccok jók, csöndben közepes hangerõn akár az egered mozgását is hallod zajként :-)
Szélsõségesebb esetben HDD is beszól ......... ez egy külsõ kártyával simán kikerülhetõ.
narumon
A legfaszább nem hiszem hogy nekem van, de azért elég jó. Persze kérdés a zenei preferenciád mert ezen a klasszikusok, melankólikusok (enya, nigel kennedy, stb) és jazz szól igazán jól azokhoz lett válogatva.

Alaplapi hangkártyáról meg semmit ne hallgass mert az egy fos úgy ahogy van.
Sennheiserbõl meg legalább HD595 utána megbeszéljük mennyi pénzed marad és mondok jó kis "hangkártyát" hozzá.

A Cambridge Audio termékei jó ár/érték/minõség arányban vannak. Nézz körül a www.netdepo.hu oldalon pl, vagy máshól. Hifi Barlang a Szondi utcában - ha Pesti vagy. Annex a Hegedûs Gyulában...stb.
Már csak azt várom, hogy mikor jön valaki azzal, (ha kiírja az MP3-at Audio CD-nek, akkor olyan lesz mint az eredeti volt amit berippelt...) :-)
Sanyix
messzenem nekem kb az összes tucctucc zenébõl flac lenne a jó, és jó is azt leszámítva, hogy már maga az audio cd szar az említett loudness war miatt.
(pl a hybrid, hernán cattaneo cuccok és mondjuk a paul oakenfold- great wall igencsak jobban szól veszteségmentesben, bár a legelsõnél befigyel gyárilag a clipping sajna)

Narumon! Nálad a pont!!
Najó, kinek van itt a legfaszább hangrendszere ? Megyek hozzá zenét hallgatni! 😄

Meg arra is kérnék tippeket, hogy milyen cuccokat érdemes venni jobb minõséghez megfizethetõ áron. pl gondoltam egy Sennheiser HD 555 fejhallgatóra, de ahhoz még kéne valami az analóg jel elõállításához, az alaplapiról csak nem hallgathatom (vagy igen ? 😄).

narumon
Jah még egy adalék. Egy jó 320-as mp3 között és FLAC között sokszor nem azonnal veszi észre az ember a minõségi különbséget csak azt veszi észre hogy az mp3 albumot már harmadik szám után "unja", bántja kicsit a fülét. Az audio cd meg nem. Persze sajnos tendencia hogy a mi cd lemezek nagy része egy igénytelen szar (minõségileg), és sajnos én magam is hallottam mostanában megjelent audio cdt ami kritikán aluli minõségben szólt. Ez van sajnos, magasról leszarják a világon azt a párszázezer embert akinek számít a minõség.

De, feltûnt! mivel zenével foglalkozom. Vannak nagy különbségek - amint írtam is, "ha igényes".
És igen, igazad van...... fõleg amikor hallod a BKV járatain, hogy a kis droid olyan hangerõvel tolja, hogy kifelé hallatszik - keményen torzít a cucc) Az valóban semmilyen "quality" szintet nem üt meg.
Sanyix
ja és ezt általában olyanok nyomatják akik mindenhéten hullarészegre isszák magukat a deszkaóban, majd a sikátorban megpipáztatják az összeszedett ribit vagy lenyomnak rajta egy perces numerát 😄 olyan ironikus amikor a bugyuta szerelmes dojng dojng dojng-ot hallgatják utána 😊

narumon
Szerintem csak arra utalt, hogy a tucc tucc zenék 90%-a teljesen tökéletesen szól mp3ban is. Ezeket nagyrészt én is igy tárolom, mert még az én cuccomon se nagyon van különbség, de ez a zene milyensége meg az audio cd szarsága miatt van. Egész másnak kell megfelelnie egy tucc tucc cdnek mint egy Nigel Kennedynek. Én mindkettõt nagyon szeretem, de amig van mondjuk 5-6e mp3 albumom addig pár száz flac lemezem van.

Sanyix
neked még nem tûnt fel, de a "tuctuc" zenék között kurva nagy különbségek vannak minõségben igényességben is. De tény hogy a bkv-n max hangerõn a legalját hallani, a (bugyuta 5 éves szintû szöveges szánsájn ó béjbe hód meg a szerelem, 3 sávos 2 patternes magyar szart)

Igen, ezzel egyet értek - viszont az emberek (az egészségesek) 95% ugyanazt hallják, csak max másra figyelnek. Bármilyen hihetetlennek tûnik, de 0,5 Hz különbségeket is hall egy ember, ha van viszonyítási alap...... ha valaki nem hiszi, annak tudom studióban bizonyítani. Da a puszta Matek is megmondja:-)

Nem kell feltétlen drága cucc, egy-egy régebbi összevadászott cucc is tud nagyon nagyon jó lenni (CD - Erölködõ)
Nem tudom mitõl volt ez Sony reklám, ennyi erõvel Marantz is lehetett volna...
Mégis mirõl beszélnek ezek? Egy kommersz lejátszóban valóban lehetséges az, hogy a jó minõségû audio CD és a jó minõséggel tömörített hang között nem lehet különbséget észrevenni. De kérem milyen hazugság ez? Ha dolgozok és rádiót vagy az általam kiválasztott mp3-at hallgatok valószínûleg nem a High-End minõséget fogom elõnyben részesíteni, hanem a szórakozást, a feszültségoldást. A zene katalizátor. De ha leülök zenét hallgatni, mert zenész fülem van, akkor olyan technika elé ülök le, hogy élvezhetõ legyen a ZENE. Ha pedig olyan a technika akkor az kihallatszik, hogy bakelit, CD vagy mp3. <#worship>
Pont hogy dinamika csökkentéssel érnek el nagyobb hangerõt.
Az a helyzet, hogy hiába hifi rajongó valaki, nem biztos, hogy van pénze is arra, hogy nagyon minõségi, és emiatt nagyon drága berendezést vásároljon. Hiába van valakinek nagyon jó berendezése, ha nem jó a füle. A pénzzel nem jár együtt az, hogy valakinek egybõl jobb lesz a füle (hallása).
Egyedül a veszteségmentes tömörítések adják vissza ugyanazt, mint a CD. A veszteségesek bizony kihallhatók. Ezt már rég mondom, csináltunk számtalan A-B vaktesztet, én mindig meg tudtam mondani, hogy mikor mi szól. Egyes zenéknél persze nagyon nehéz megmondani, különösen azoknál, amikben kizárólag elektronikus hangszerek vannak.
És igen igazad van, egy középszintû rendszeren is gyönyörûen kijönnek a különbséget. Hála istennek neked is jó füled van vigyázz rá!!!
A sok droid a BKV-n max hangerõn hallgatja a jó kis ilyen kínai Fingsung MP3 lejátszókat - és hazavágják a fülüket, nemcsoda hogy nem hallanak. (TucTucTuc TUTU TucTucTuc, vagy JutkánDeszkánJutkánDeszkán) és a többi.
Ilyen "zenében" nem is lesz ráadásúl különbség....... de ez más kérdés, de ha igényes akkor itt is kijön.
narumon
Én simán hallom a különbséget CBR Lame 320 és Audio CD között, igaz nem is egy 200$-os játék DAC-al hallgatom, egy 40e forintos fejhallgatóval. Valakinek szólni kellett volna a tesztelõknek hogy ennyiért nem adnak normális fejhallgatót.
Arról nem is beszélve hogy a tesztelt zenéket aprólékosan kiválasztották olyanra, hogy azokat én is mp3-320-ban teszem el mert tényleg nem hallok közöttük különbséget (Massive Attack, Radiohead, Led Zeppelin!!!). Jóreggelt kívánok.

Sanyix
köszönjük a szoni reklámot...

Sanyix
nem hát... inkább a hülye fasz user lustasága nõ, aki nem képes a volume feliratú gombot feltekerni, vagy nagyobb teljesítményû erõsítõt szerezni, hanem inkább elvárja a hangos zene felvételt.

Sanyix
Így van. A mai lemezeket megnézve oszcilloszkóppal olyan síkságok vannak egyes megboldogult színusz hullámok tetején(a 16 bit max értékén persze) mint az alföld. De az a legnagyobb gáz, hogy sok lemezen már vájt fül nélkül is hallható. Például Sunlounger - Another Day on Terrace album. Flac-nál úgy eltorzul az egyik számban az akusztikus gitár hangja, hogy az egyenesen undorító (megnézve oszcilloszkóppal meg ugye ott az alföld a hullámok tetején, ami ugye a túlhangosítás biztos jele. De nem ez az egyetlen amit még kis hangerõn hallgatva is simán hallani.

Nem hallottak ezek komolyat, sem SACD sem DVD-A felvételt. Ráadásúl elég hulladék D/A konverterek vannak a hangkártyákon, meg az MP3 lejátszókban..... Majd ha Burr Brown, SuperDAC vagy Wolfson az amin hallgatják akkor mindjárt kihallanak mindent.

Vicces, hogy egy 20 éves Sony vagy Marantz CD játszó leszól CD-vel egy mai mindenjátszó csoda playert!!!! EZ TÉNY, HA NEM HALLJA - AKKOR SÜKET!!!
KillerBee
Hallottál már Lame 320 CBR kódolású mp3-mat? (A VBR 256-on, de még inkább 320-on felejtõs, mivel a mûködéséhez szüksége van egy adott mértékû hibára, ami szerint változtatja a bitrátát.) Nagyon meglepõdnék, ha vakteszten kihallanád a különbséget.

Milyen zenén hallod ki a különbséget?

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

Darth Sith
naneeee. Ezek még nem hallgattak ezek szerint bose rendszereket pl dvd audiokkal vagy bakelittel...

A 320 VBR mp3 max utcára használható. Otthon, teljesen csendes közegben, egy jó fülessel/hangrendszerrel kihallani a különbséget. Nem is kell hozzá milliós nagyságrendü felszerelés, már egy középkategóriás sennheiser HD595-650-el olyan különbségeket lehet észrevenni, hogy ég és föld.

Nem a lényeg, hanem a fontos!

KillerBee
Ha jól értem, neki a "túl nagy" dinamika a baja, nem pedig az, hogy az egyes számok eltérõ csúcsértékkel vannak rögzítve. A ReplayGain a csúcsértékek egy szintre hozására alkalmas, dinamikakompresszióra nem, de ezt te is tudod.

waterman: Érdekes, amit írsz, én épp az összenyomorított dinamikát és a maxra növelt kivezérlést nem bírom az utóbbi kb. 10-15 év felvételeiben.

"egyszerûen, hogy nagyobb legyen a dinamikája, felhangosítják a zenét és úgy rögzítik"

Ezzel nem nõ a dinamika.

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

sajnos létezik 1 olyan dolog, hogy loudness war

http://althir.org

Mardel
Mp3akhoz az mp3gain progi van ami replaygain eljárást alkalmazza, de néhány lejátszóban is meglehet ezt csinálni pl. foobar2000.

"Timeo Danaos et dona ferentes."

B0nFire
Azért, mert digitális hangról beszélünk MP3, AAC és audió CD esetében, viszont a "bakelit" az analóg, úgyhogy nem ér összehasonlítani. Ez olyan, mintha azt a kérdést tennék fel, hogy a pörkölt finomabb, vagy a franciakrémes? Ez nem fair: mindkettõ finom, és mindkettõnek létjogosultsága van, de összehasonlítani nem szabad.

Ha az analóg hangrögzítésrõl beszélünk, akkor össze lehet hasonlítani a viaszhengerre készült felvételt (fonográf), a mágnesszalagos felvételt, és a vinylfelvételt. Ebben az esetben a vinyl az etalon, habár a nagysebességû (több, mint 9 cm/s) mágnesszalagos felvételek már-már megközelítették a lemezminõséget. De ez csak rádiókban tévékben volt elterjedt, fogyasztóknál nem.

A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.

Mardel
ReplayGain. De ez csak egy +infot ad a fájl metadataba, amit egy replaygain képes lejátszó értelmezni tud és az értéf függvényében csökkenti annak hangerejét.

"Timeo Danaos et dona ferentes."

miért pont az audio-CD az etalon, és miért nem a bakelit?