Az agy titkos élete
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az ilyen asszociatív fogalom hozzárendelések által iszonyatos energiákat takarít meg az agyunk.
Ugyanez érvényes a különféle embertípusok besorolásánál. Mindenki létrehoz ilyen típusokat (politikus, rocker, üzletember, mûvész, hajléktalan...etc) és a korábban megismert ilyen típusú emberekbõl létrejött képedet húzod rá. Tehát ha megjelenik elõtted egy üzletember öltönyben, akkor egybõl több tucat jelzõt tudsz rá mondani, anélkül hogy bármit is kérdeznél tõle.
Akkor érdekes a szitu, ha egy új embertípussal találkozol, vagy egy olyan altípussal, ami eddig ismeretlen, mert akkor meg kell ismerned a másikat, hogy legyen elraktározott képed. Ez pedig nem kevés energia, idõ, amit sokszor nem is szánunk rá, lustaságból. Ez az elõítélet melegágya mellesleg, de ez teljesen természetes, mert így mûködünk alapból.
Nah, megint elkanyarodtam. Sry
A hûtõszekrény azért ilyen szempontból elég összetett.
Az persze nagyon jó és érdekes kérdés, hogy fiziológiailag és fizikailag milyen folyamatok kellenek ahhoz, hogy a gondolatod létrejöjjön. Meg az érzet, ami mindezt megerõsíti. Valószínûleg itt valami összetett dolog jön a képbe. Tehát gondolsz az almára, és közben bedurrantod az agyad limbikus részét, elképzeled az ízét, látod lelki szemeid(!) elõtt a képét, a formáját, színét. Ha tovább mész, érzed az ízét. Eszedbe jut mikor láttál, fogtál, ettél utoljára. Eszedbe jutnak az almával kapcsolatos emlékek, emberek, helyek, helyzetek. És mindez ad egy érzést, amit csak úgy hívsz: alma.
Kb ezt a módszert használja fel a pszichoanalízis, hogy megvizsgálja a nem tudatosított tartalmakat, azokat, amikre esetlegesen, vagy véletlenül nem figyelsz. Az esetleges figyelmetlenség okozta defektusok tudatosítással, tanulással korrigálhatók. Viszont az amirõl érzelmi reakcióid miatt nem akarsz tudomást venni, azok okozzák a gondokat.
Legalább is valami iylesmi a tudományos elmélet ezekrõl😉))
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Gyakorlatilag egy párhuzamos idõkre bontható multiverzumban élünk, melyek téridõ síkjai hatással vannak egymásra.
Kiszámolhatsz egy állapotot, amit tekinthetsz jövõnek, de a tudatnak akkor is megvan az aképessége, hogy kiválassza azt a síkot, amire koncentrálva azt lakhelyéül választja az adott idõponthoz köthetõen. Miközben persze a párhuzamosan létezõ alteregói ezer módon döntenek másképp.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Tehát tegyük fel én most az almára gondolok. Oké. Elõjön belõlem egy elraktározott idealizált kép az almáról. Oké. De miért pont az almára gondoltam, és mért nem a hûtõszekrényre?
Szal az nem világos, hogy milyen folyamatnak, milyen molekulának vagy milyen atomnak kell változnia ahhoz, hogy pont az almára gondoljak?
Komolyan kiváncsi lennék milyen atomok / molekulák mozognak akkor, amikor egy bizonyos tárgy/fogalom/bármi az eszembejut. És milyen folyamat / anyag indítja ezt el?
A szabad akarat kérdését a keleti emberek évszázadok óta komplexen, egy rendszerben értelmezik, amit egy szóval jellemezhetünk: karma.
A karma azért tûnik jobb szónak, mint a sors, mert a sors/szerencse ugye az európai kultúra felfogásában teljesen vak, esetleges, és arra hivatott, hogy az emberi gyengeségeinkkel karöltve gyengítse szabad akaratunkat céljaink elérésében. Ez utóbbi egy elég negatív felfogása az életnek, miközben a karma sokkal inkább a rendre helyezi a hangsúlyt.
A korábban emített Matrix c. filmnek van egy nagyszerû mondanivalója, amikor a Tevezõ elött szembesül Neo azzal, hogy élete a szabad akarat illúziója ellenére is egy megírt pályán haladt. Ráadásul, hogy az ezzel való szembesülés sem segít abba, hogy a sors alol feloldozást nyerjen.
De még is, ez egyszer igen!
Szóval nem biztos, hogy a szabad akarat mindíg érvényesül, lehet hogy életünk 99%-át úgy töltjük mint arobotok, és ezekben a tevékenységeinkben az agyunk képességei tökéletesen kiszolgálnak.û
De mindíg van 1-2 kérdés, amire lehet hogy csak nemmel vagy igennel tudunk válaszolni és csak akkor abban a pillanatban, de ilyen formán az életünk értelmét jelentik.
de jó ez, érdekes ezeket olvasgatni
http://emulehelp.uw.hu
De ami igazi meglepetest okozott az a hozzaszolasok, igazan erdekes elkepzelesek lattak napvilagot, ami nagyon jo.
Koszi balumann a linket a szuperhurrol es zsocsinak a konyvajanlot - tuti elolvasom.
*/ mindent mindennel összetudna vetni , mi hogyan , miért hat a másikra.
nahjó, befejeztem az OFF-olást...! <#zavart1>#zavart1>
Mindez egybevág a sorstudattal. Kvázi önmagunk sorsát már megírtuk (alkesz leszel-e vagy sem, és minden következményt, ami ezzel jár), de a "6-tól a halálig" idõszak alatt, azt csinálsz és úgy és ahogy akarod. Véletlenek sorozata, mely egy irányba terelget azért...
Másik analógia a vonatos típus. Ezt talán egy IMP-ben olvastam régebben, ha jól emléxem. Ott is a sors volt a témája a cikknek. A lényeg, hogy mikor megszületsz jegyet váltasz a saját vonatodra, melynek van egy uticélja. Mindenkinek meghatározott a cél, és az érkezési idõ. DE (és itt jön a lényeg). Az, hogy milyen emberek szállnak fel a vonatodra (barát, haver, ismerõs, kolléga, enemy) a te saját döntésed eredménye. Ahogy az is, hogy az egyes emberekkel a különbözõ kabinokban mennyi idõt töltesz el, illetve, hogy ki mikor száll le (halál, elköltözik, stb.) és fel újból (20 év múlva megint találkozol). Valamint az is mindenkinek saját döntése, hogy milyen tájakon halad a vonat és hogy hányszor áll meg. De a feszes menetidõt mindenkinek tartania kell.
Ebbõl a szempontból, tehát megint csak van meghatározott és saját döntés által befolyásolható részek.
Érdemes kettéválasztani tehát a spiritusz, gondolati világot - ami sokkal tovább mutat, mint a fizikai valóság. Úgy vet fel problémákat, válaszol rájuk, keresi az optimális utat, és végül létre is hozza. Tehát, amire gondolsz az valósággá válik. Idõvel. Újraszervezõdõ univerzum. Vajon miért van az, hogy sci-fi írók kiagyalnak valamit papíron, és 50 év múlva már valóság?
A másik a fizikai valóság, mely tele van korlátokkal. De vajon mennyire nagyok ezek a korlátok, van e felfogóképességi határa? Teszem azt ugye minden ember képes valamennyire monitorozni az agyát és a gondolatait. Ha sokat mûveled magad, akkor sokkal jobban, mint egy egyszerûbb ember. De minden agynak van egy tudatos határa. Amikor már annyira komplex kérdéseket/lehetõségeket feszegetsz, hogy képtelen vagy megoldani a saját egyenleted. Olyankor elmondod az elképzelésed egy barátodnak, aki szintén agyalgat rajta, és így tovább. Viszont annyira nem hatékony az egész, hogy komplett tudós kollektívák évekig, évtizedekig elmélkednek egy-egy kérdésen, mire használható eredményt kapunk. Ha valakit érdekel a válasz az egészre, akkor olvasson Asimow-ot. Tõle is az Alapítvány és a Föld c. mûvet. Abban tökéletesen leírja, hogy mi is az optimális út. Mert ugye mindenki érzi, hogy többrõl van itt szó, mint test meg kémia, vagy programozott adatforgalom.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Vagy letölti a frissítéseket. Tömörít, archivál, vírust írt. Ki tudja...
Igen, én is így gondolom, lehet, hogy "a rendszeren kívülrõl" nézve nem véletlen valami, de nekünk, akik benne vagyunk, véletlen. Én azt szeretem hinni, amit Neo :p
Valaki írta, hogy az elõre elrendeltetettség erkölcsileg felmentené a bûnözõket. Nekem mindegy, szerintem nem azért kell börtönbe zárni õket, mert bosszút akarok állni rajtuk, hanem hogy ne keveredjenek a normális emberekkel.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
És azok a hülye megoldások lehetnének-e jobban megoldva, nem akadályoznának-e valamit.
-Do you believe in fate, Neo?
-No.
-Why not?
-Because I don't like the idea that I'm not in control of my life.
csak felfogás kérdése a dolog. felfoghatod ígyis és úgyis a dolgot, de ez a tényen nem változtat. mondhatod, hogy már úgyis el van döntve minden, akkor minek strapálod magad, és fejbelõheted magad. vagy felfoghatod úgy is, hogy nagyjából te irányítod az életedet, ami nagyjából igaz is, és válhatsz nagy emberré is. te csak azt tudhatod, hogy a vége elõre el van döntve, azt nem, hogy pontosan mi a vége, és nem is tudhatod meg.
a te példádnál: elveheted a választás lehetõségét az autóversenyzõtõl. (illetve a választás mint olyan nem is létezik ilyenkor, vagy inkább tekinthetsz rá úgy, mint egy újabb közel végtelen sok körülménytõl függõ dologra) a lényeg csak annyi, hogy az autóversenyzõ ne jöhessen rá, hogy mi fog történni. és mivel szinte végtelen (persze nem végtelen, csak nagyon-nagyon sok) dologtól függ hogy mi fog történni, nem is fog rájönni soha, és talán arra sem, hogy nem is volt valós választása.
Soyo 4saw2 | AMD 486DX5-133 | 64MB EDO | Tseng ET6100 2.25MB | Crystal ESS 1696 | 14" Samsung CRT
Ez tetszik az SG-ben az energiával Ben Zin az aggyal Sokoloff foglalkozik...<#nevetes1>#nevetes1>
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok
különbense vírusirtás, hanem defrag. valami olyasmirõl lehet szó, hogy az emlékekhez valamilyen jellemzõk alapján ilyenkor hozzácsatoljuk az új infókat, nagyobb képeket hozva létre. mint amikor rendet rak az ember, mindent kis fiókókba pakol el. minél több hasonló dolog van az egyes fiókokban, annál könnyebb fiókhoz rendelni az új bigyókat, amivel találkozunk.
odáig nem mennék, hogy egy bigyó több fiókban is benne van-e, de valszeg igen és végülis ez a lényeg. ha az új bigyó elpakolásakor egyszerre kihúzol 10 fiókot, amibe potenciálisan tartozhat, akkor sokkal reálisabban és gazdagabban tudod értékelni az egyes fiókokba tartozás relevanciáját.
"aludjunk rá egyet"
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Ajánlom neked a matrixot hogy nézd meg, pontosan errõl szól, de ezúttal ne a csihi puhi jelenetek miatt nézd meg hanem a mögötte húzódó filozófia miatt.
Hogy elvonantkoztassak egy kicsit a mátrixról, tegyük fel hogy építek egy világot... példáúl egy autóversenyzõset, az az út amin haladsz fogja jelenteni a sorsodat viszont ha túl lassú vagy a többiek leelõznek, ergó elbuksz. Namármost, ha elõször úgy csinálom meg ezt a játékot, hogy a te utad "sinen" haladjon, magyarán, elveszem tõled a döntés lehetõségét hogy nyerj vagy veszíts, mind a két megoldás esetében megtagadnád hogy a jövõben játszd ezt a játékot. Hogy egy kicsit magyarra fordítsam a dolgot, a szabad döntés a bukás lehetõsége, vagy persze a nyerésé, a lényeg hogy az utad te választod meg, lehetsz gyorsabb vagy lassabb a többieknél akik szintén ezen az úton haladnak, a lényeg hogy minden dologért amit csinálsz neked kell vállalnod a felelõsséget, és így ennek tekintentében kicsit másképp hangzik már a kérdés :
képesek vagyunk e a körményekhez képest helyes döntést hozni.
Ui: Persze ilyesmikrõl könyvet lehetne írni, és én is csak azért fogalmazok a legegyszerûbben mert ha nem is fogadod el így talán megérted. Ez a te döntésed. Nagyon kevés olyan okoskódóval találkoztam akit meg lehetett volna bármirõl is gyõzni.
Windows 7
Tehát a történések olyan összetett ok okozati összefüggésben vannak, hogy gyakorlatilag megegyezõnek tekinthetõ, azzal mintha létezne véletlen és ebbõl következhet a szabadakarat...
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Az eset komplexitásától függ.Vannak egyszerû dolgok, amikhez nem kell mindent tudni.De a legkomplexebb dolgot, nem tudnád megmondani.
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
Öntudatunk van, nem pedig az ösztöneinket befolyásoljúk.Nem egy a kettõ!!Nagyon nem egy...
Csak az a kérdés, hogy teheted-e másképp a lábad.
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?
http://en.wikipedia.org/wiki/Hidden_variable_theory
Másrészt a kvantummechanika nem mindenható, ha megalkotják az egyesített elméletet annak kell eldöntenie ezt a kérdést.
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?
Sztem ha elõre tudnánk, mi fog történni, akkor azonnal meg is változna (ha kiszámolnám/lemodellezném, hogy holnap elüt egy autó, nem mennék oda). Tehát lehet, hogy a mi rendszerünkön kívülrõl nézve nem véletlen semmi, ami a mi rendszerünkön belül történik, de mi ezen a rendszeren belül vagyunk, ezért számunkra igenis van véletlen.
"Egy egyszerû levezetése és cáfolása az elméletnek: A kutya elfut egy fûszál mellet, a fûszál megremeg megrezgeti a szomszédját az az õ szomszédját és így tovább végül az egész rét rezeg ami persze már elég erõs, hogy megrezgesse a faleveleket ami újabb faleveleket rezget meg a végén szélvihar lesz belõle. "
Te mi a francról beszélsz? :p Az az elmélet csak annyiról szól, hogy a kezdeti feltételek nagyon kis mértékû változása is teljesen különbözõ eredményeket tud hozni hosszútávon. Nem pedig arról, hogy az állatok mozgása vihart okoz :p
" Például az idõ sem létezik az emberek mégis azt hiték több millió évig, hogy az idõ létezik holott õk maguk találták ki. "
Meg a jelek szerint te is ("több millió évig") :p Ha vicc volt, akkor bocs.
Tényleg olyan mintha létezne de nem tartom szükségesnek, hogy higgyünk is benne elõbb-utóbb üldözési mánia lesz a vége. Egy egyszerû levezetése és cáfolása az elméletnek: A kutya elfut egy fûszál mellet, a fûszál megremeg megrezgeti a szomszédját az az õ szomszédját és így tovább végül az egész rét rezeg ami persze már elég erõs, hogy megrezgesse a faleveleket ami újabb faleveleket rezget meg a végén szélvihar lesz belõle.
Az általános fizika alaptörvénye is alátámasztja hogyha nem megyünk egyvon. egymozg. vagy nem vagyunk nyugalomban akkor bizony mi kölcsönhatunk. De azóta jó pár dolog kiderült és amíg nem ismerjük a minket körülvevõ világ 100%-os eredetét és modelljét addig nem tudjuk biztosan. Például az idõ sem létezik az emberek mégis azt hiték több millió évig, hogy az idõ létezik holott õk maguk találták ki.
techgarazs.com ingyendomain.tk BME
Elgondolkodsz ezeken a dolgokon, és tényleg arra jutsz, hogy az egyén, a saját döntéseid meg minden csak illúzió, egy folyamat, ami akár meg is lehetne írva? Õszintén szólva én nem így látom, nem így érzem. Állatoknál ezt még talán lehetne mondani, hiszen õk tényleg ösztöneik alapján cselekszenek mindent.
Az emberek tudatosan képesek az ösztöneiket befolyásolni, meditációval meg jógával képesek lehetünk akár a halál félelmünket is legyõzni (vagy akár a gondolkodásmódunk megváltozásával), és szintén az agykontrollra tudok utalni ami olyanokra taníthat meg ami szinte hihetetlen.
Az tényleg igaz viszont, hogy véletlen nincsen, úgy értettem hogy véletlenszerûen, tehát nem tudatosan, vagy bármilyen "irányítás", "erõ" nélkül.
sztem hibásan teszed fel a kérdésedet, ugyanis nem tudunk a körülményektõl függetlenül cselekedni. az, hogy gondolkodsz, egy biokémiai folyamat az agyadban, amit az addigi ismereteid és a körülmények alapján csinálsz. ott van a döntés illúziója mindig, mintha bármit választhatnál, valójában viszont nincs választásod. az, hogy mit választasz, csak a körülményektõl függ, és a körülményekbe te is beletartozol. ok és okozat követik egymást, ez irányítja világot. téged is egy ok hozott létre, ezért része vagy ennek az egész folyamatnak, az egész világ a része. veheted úgy is, hogy minden el van döntve elõre.
és felmerül az a kérdés is, hogy tulajdonképpen mit nevezel véletlennek? szinte végtelen dolog hat egy idõben egymásra, ezért kiszámíthatatlan nagyon sok dolog kimenetele. ettõl függetlenül ha pontosan tisztában lennél minden létezõ körülménnyel, biztosan meg tudnád mondani, hogy mi fog történni, így valójában nincs is véletlen.
ha eldobsz egy dobókockát, az, hogy mi fog történni, te nevezheted véletlennek, ettõl függetlenül a dobás pillanatában eldõl, hogy mit dobsz, sõt, sokkal elõbb eldõlt már.
Amúgy jó kis cikk!
Bajtársak kitartás! - Jogos Önvédelem, youtube
Tegnap elõtt néztem meg egy videót a szuperhúrelméletrõl, meg a kvantumokról (itt). Ebbõl sok mindent megértettem, pl azt is, hogy nagyjából hol tart a tudomány. (amúgy bírom az ilyen dokumentumfilmeket, amikor szinte úgy végigmondják, mintha ez szinte biztos elmélet lenne, aztán van egy kis bökkennõ... hogy 5 fajta elmélet is van + dimenziók kellenének 😄).
A lélek dolog szerintem csak filozófia marad, hogy mitõl vagyok ÉN, miért tudom irányítani magamat, az agyamat is, ezt nemhiszem hogy fogják tudni valaha is megállapítani tudományosan.
Akarod mondani, ösztönösen cselekszik.
"A sok kis sejt együttélése nem elegendõ ehhez"
A lélek egy más kérdés, senki nem tud róla pontosat, a lényeg, hogy nem csak materiális világ létezik.Persze, vannak okostójások akik megmagyarázzák.De, akkor pl. menjen el egy ártatlan ember darabokra esett hullája mellett, rögtön érezni fogja belül, h itt nem csak részecskék közötti "kölcsönhatás" van.Egy másik sík.