299
Az idegen csillagok körüli bolygókat nevezzük extraszoláris bolygóknak, vagy röviden exobolygóknak.
  • blackgamer
    fehér törpe felszínén találtak bolygó nyomokat
    ami mondjuk ennél is durvább hogy pulzár körül is találtak bolygót, enyhén meglepő tudván a csillagok életútját

egyébként a Kepler megérkezett Cape Canaveral-re
  • PetruZ
    #42 :)
  • Petko
    5 éve tuti nem volt 300, csak néhány tucat
    itt van a pontos lista: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_stars_with_confirmed_extrasolar_planets
  • mrzool
    Ma napig: 333. Forrás: http://exoplanet.eu/catalog.php
  • COOLancs
    Valaki tudja pontosan mennyi exobolygót fedeztek fel eddig? Ezt a bűvös 300-as számot kb. 5 éve hallom folyamatosan...
  • Ronny
    úgyérzem nem teljes a felsorolás, de igazad van.
  • [NST]Cifu
    Montanos, Ronny, Mirk, Lacee: [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1230912211&no=37]#37[/URL]

Ne kelljen többet szólni miatta.
  • Lacee
    miért, itt Európában mivel töltötték az emberek az elmúlt pár évezredet? hagyok időt átgondolni:)
  • PetruZ
    A Kepler ugyanúgy "csak" fedési bolygókat tud majd keresni, mint a mostani földi távcsövek, bár nagyságrendekkel nagyobb érzékenységgel, vagyis tényleg van remény arra, hogy Föld-szerű bolygókat is találjunk. Viszont a Webb lesz az, ami képes lesz ezeket egyenként le is fényképezni infrában, mérhető paraméterekkel. :)
  • Mirk
    Először talán olyan emberek kellenének afrikába akik nem azzal töltötték az utóbbi 10ezer évet hogy a szomszédjaikat ölték, mert miért ne.
  • Hamed
    A Webb ugy tudom elsosorban infra-tavcso lesz, es a legtavolabbi reszeit akarjak vele megnezni az univerzumnak.
    Iden a Kepler-t lovik fel, azt kifejezetten exobolygo keresesre fejlesztettek. Viszonylag kozeli, Naphoz hasonlo csillagokat fog vizsgalni. Remenyeik szerint ezzel mar kisebb bolygokat is ki lehet majd mutatni, nemcsak a nagy gazoriasokat.
    Marciusban indul, iden remelem mar lesznek eredmenyek:)
  • Ronny
    "na ezek azok aminek akár az egy tized részéből is afrika virágzó jóléti állammá válhatna 10 éven belül mint svédország"

Már ahhoz sem lenne elég a világ összes pénze és jóindulata sem, hogy Afrikából egy Moldova szintű államot csináljanak.
  • mrzool
    Én azért némileg optimista vagyok, de lehet csak a két hetes szabadság miatti feltöltődés tehet róla.:) Szóval egyre több amcsi 'magáncég' (nem a nagy állami beszállító vállalatok) próbálkozik rakétafejlesztéssel, és ha összejön a SpaceX-es fiúk terve, akkor talán egy újabb aranykor köszönt ránk a következő évtized elején. Meglátjuk.
  • tpeterr
    Hát igen, a hidegháború óta mintha kissé megrekedtek volna az ilyen dolgok, vagy legalábbis jóval lassab ütemben folynak a fejlesztések. De ha rosszul látom, akkor bocs, én még nem éltem akkor. :-D
  • Alwares
    Érdekes dolgok ezek, kíváncsi vagyunk míg élek meddig jutunk el a csillagászat terén mert az űrutazás még jó 50 év múlva is a béka segge alatt fog tartózkodni, én nagyokat már nem is merek álmodni :)
  • Petko
    egyébként a planetquest oldalakon amit Petruz linkelt, teli van ezzel az interferométeres távcsőrendszerrel
    a Keck Interferométer elvileg üzemel, de elég csekély eredménye van eddig
  • Petko
    egyszer valamelyik csatornán, talán a discovery sciencen volt egy új generációs távcsőrendszerről szó, amely egy sok különálló tükrös (földi) távcsőállomások optikai, prizmás összekötésével, és optikai interferencia segítségével képes lenne egy adott csillag fényét annyira kioltani (kiszűrni gyakorlatilag a csillagot) hogy ne nyomja el a mellette lévő bolygót
    erről sajnos azóta se hallottam
  • PetruZ
    A Webb távcsőre várnunk kell még egy kicsit (várhatóan 2013-ig), de addig is, ha valaki nem ismerné, itt a NASA PlanetQuest oldala, minden eddig felfedezett exobolygóval, plusz érdekes cikkekkel, a szokásos érthető, magyarázó stílusban. A linkeken át a legrészletesebb adatokig is el lehet jutni.
  • Montanosz
    ha majd kőolajat is találnak akkor lesz pénz űrkutatásra)))
  • Kicsikiraly
    na ugyanígy érzek én kg99 felé :D
  • n3whous3
    Am exobolygókkal kapcsolatban: már sikerült is találniuk egyet, ahol a szokásos módszerekkel kimutattak vizet.

Várom már, mikor felküldik a legújabb (Hubble helyettesítő) távcsövet, sokkal nagyobb felbontás, érzékenység, stb.
  • [NST]Cifu
    Kérek szépen mindenkit, hogy az offtopic témával (afrika és többiek) fáradjatok egy másik topicba. Köszönöm.
  • mrzool
    Ontopik:

Egy óriási probléma, hogy a Bush kormányzat nem támogatta a Terrestrial Planet Finder küldetést, és számos más exobolygókról illetve földönkívüli élet után való kutatásról szóló projektet töröltek még 2006-ban:

Delayed indefinitely - the Terrestrial Planet Finder (TPF), a mission to detect and study Earth-like planets

• Delayed by about three years - the Space Interferometry Mission (SIM), designed to map stars with unprecedented accuracy and search for planets slightly larger than Earth will now launch no earlier than 2015

• Cancelled - four to six 1.8-metre "outrigger" telescopes designed to bolster the twin 10-metre Keck telescopes in Hawaii. The outriggers would have searched for planets and imaged newborn stars

• Delayed indefinitely - the Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), a 2.5-metre infrared telescope built into a Boeing 747 plane, will be put under "review" because it is behind schedule. It has been given no funding for the foreseeable future

• Delayed indefinitely - NASA's cosmology programme, "Beyond Einstein", is under review. Two of its missions - LISA (Laser Interferometer Space Antenna), to search for ripples in space-time called gravitational waves, and Constellation-X, to study black holes - will be delayed indefinitely

• Cancelled/Delayed indefinitely - Mars research has been cut by $243.3 million to $700.2 million. This reflects the cancellation or indefinite postponement of missions such as the Mars Sample Return Mission and the Mars Telecommunications Orbiter

• Cut - solar system research, largely in astrobiology, has been cut by $96.5 million to $273.6 million

Forrás: http://www.newscientist.com/article/dn8689

Nos ez ESA-nak is vannak tervei (Darwin), de ismerve az európai 'összefogást' és az űrprogram anyagi helyzetét, ez még kilátástalanabb. Bár a francia COROT szonda több a semminél, vannak is vele észlelések.:)
  • Molnibalage
    Kicsit naív idealista vagy. Az űrkutatásban levő pénz kevés lenne ehhez megoldáshoz és nem ez okozza a problémát. Az emberi történelem során sosem volt egyenlőség. Ez most mitől lenne? Varázsütésre?
  • tigeroo
    a témához hozzászólva, így legalább találni fognak talán olyan bolygót, ami hasonló a földhöz. legalábbis van rá valami esély...
    lehet találnak majd valamilyen földönkívüli civilizációt is, ami eddig jól elbújt valamelyik csillag szoknyája mögött:D

csak azok a fránya távolságok ugye:P
  • Petko
    azért nem kéne a tudományt szembeállítani az emberieséggel és a szolidaritással
    szerintem a feleslegesen elkúrt emberi összvagyon 99%-a nem a tudományra, és az emberi megismerésre megy el, hanem sok elállatiasodott barbár emberek luxuyachtjaira, autóira, villáira, ékszereire, de ugyanúgy a sok proligeci által feleslegesen elhasznált energiára, benzinre, csomagolóanyagra, prospektusokra, kajára aminek a nagy részét kidobják... vagy például az új dubai szálloda előtti tengerpart homokjának a csővezetékes hűtésére - na ezek azok aminek akár az egy tized részéből is afrika virágzó jóléti állammá válhatna 10 éven belül mint svédország
  • Victor1103
    Idáig a topic nagyon az exobolygók témájában mozog:D
    Egyébként én remélem hogy még megélem azt hogy élet alakuljon ki a Marson és talán én is átruccanhassak egy hétvégére bár ez még a jövő zenéje...
  • tigeroo
    elolvastam az alábbit. nagyon jó kis írás.

az aláírás,mint mondtam tisztelem, hogy jó úton indultál el, de ennek az életszemléletnek ami nálad van még érnie kell. amúgy énis hasonló "folyamaton" mentem keresztül, csak én már átléptem ezt a "lánglelkű" részen
    nézz be a balczó andrás topicomba, oda linkeltem egy írást, én szeretném ha elolvasnád:D

nade ne offoljuk szét ezt a topicot XD majd máshol összefutunk még
  • kocsisgabor9999
    Mi ez az aláírás????:D
  • kocsisgabor9999
    Egy ismerősöm írása. Olvasd el! ;)
  • kocsisgabor9999
    Köszönöm szépen, én is kívánom, hogy boldog légy.
  • tigeroo
    rendben, amúgy tisztelem az életfelfogásod, de ez nem működik. ha így cselekednél ahogy vélekedsz akkor nagyon hamar éhenhalnál.

azt kívánom hogy minél több álmodat valósítsd meg az életben ezekkel az elvekkel, amiket hordozol!
    de az embereken nemkell segíteni, gyarlók vagyunk mind
    ne törődj senkivel, csak azzal aki megérdemli
  • kocsisgabor9999
    Én csak írok kedves tigerú. Nem muszáj reagálni rá. :)
  • tigeroo
    vááá geci nemigaz.

már a ritka rendes topicba is beröfögtél

hallod apja
    nagyon idegesítő az állandó offolásod meg a csorba szarkazmusod. menj az indexre a hülyeségeiddel, vagy alapíts tomcattel vmi álomvilágpártot

nem veszed észre hogy csak magadat járatod ezzel? miért akarsz te másokat megváltoztatni? miért erőlteted ránk a hülyeségeid? mitől lennél több a különféle hatalmaktól akkor? hagyjuk már.
  • kocsisgabor9999
    ez is igaz
  • Maximus4
    Már bocsánat de ha tudom,hogy szarul élek akkor nem b@szok naponta 600-szor,hogy legyen egy valag gyerekem aki utána szintén ugyanúgy éhezik mint én.
  • kocsisgabor9999
    ok
  • blackgamer
    erről kár vitázni, nyiss neki topikot ha gondolod, de ne ide offolj
    az ember kiváncsi lény, ez tart minket életben, ez visz előre, ettől vagyunk több az állatnál
  • kocsisgabor9999
    És közben van egy réteg aki gondtalanul dőzsöl mások kárán...
  • mrzool
    Demagóg vagy.