157
-
cateran #37 Planescape:Torment -
emp #36 Hát igazából egy dolog motoszkál a fejemben. Nagyon sok vitát és szájhúzást spórolhatott volna meg a Bethesda, ha más címet adott volna neki, mint ahogy már ez megtörtént a Fallout:tactics esetében. Pedig simán lehetett volna az a Fallout 3. Szerintem itt is valami ilyen megoldást kellett volna választani, ami jelzi, hogy a Fallout univerzumban vagyunk, de egy kicsit máshogy... -
Sance231 #35 Tudom, hogy mi fán terem az RPG. Játszottam a Morrowinddel, bár túlzottan mély nyomot nem hagyott (pedig tényleg nem volt rossz, és végig is vittem), én a Fallout 1-2re és a Planescape: Torment-re esküszöm. Ennek ellenére egy kicsit feleslegesnek érzem a rinyát a Fallout 3-al kapcsolatban, egy hagyományos lövöldéhez hasonlítani pedig azért lásd be, hogy nevetséges. Az első személyű nézet ellenére ez még mindig egy RPG, ami a piac kompromisszumaihoz mérten példásra sikerült. A fegyverek használata tényleg jóval könnyebb és kevésbé skillfüggő, de azért tessék megnézni, hogy mire képes a karakter 5-ös Agilityvel és 5-ös Perceptionnel (elárulom: nem sokra).
"Kevesebbet a csili-vilire,többet az rpg-re..."
Igen, ezzel én is egyetértek, de látni kell azt is, hogy milyen piacra készült a játék. Ez nem egy igazi Fallout-folytatás, inkább egy modern igényekre átértelmezett Fallout. A Bethesda szerencséje az, hogy ez a verzió is tökéletesen működőképes, sőt, nagy valószínűséggel az év játékát gyártották le a fiúk (ami a GTA 4 létezése nékül még biztosabb lenne:)).
-
mcganyol #34 "A-A. Az ellen is vissza tud lőni közben, a Vats az amolyan időlassitásos bemérős módszer, de az ellen nem blokkol le. "
és állítólag már kétszer kijátszottad... hát jó :D
végülis igazad van, vissza tud lőni, csak éppen Te nem sebződsz, akkor ha így jobban tetszik. könnyen kipróbálhatod, menj nagyon közel tegyél le egy aknát, amit aktivál az ellenfél, lépj be a v.a.t.s.-ba kezdj rá lövöldözni. ha a lassított idő alatt robban fel pont alattad az akna akkor sem lesz semmi bajod. most próbáld ki ugyanezt v.a.t.s. nélkül :)
csak hogy én is szóljak az fps-rpg vitázhoz, ez a két műfaj ügyes keveréke. ez a játék egy olyan rpg, ahol a csatákat (amiből sokkal több van, mint egy normál rpg-ben!) fps ként kell (vagy inkább lehet) lejátszanod.
szóval ez egy jó játék és szeretjük, de inkább hívhatnák obliout-nak :-) -
Sance231 #33 "Ne hogy má ő mondja meg hogy ki rabolhatok ki, vagy mit törhetek fel."
Tudtommal mindenkit ki lehet rabolni, mindent fel lehet törni. Ez a játék valóban jóval egyszerűbb, mint a korábbi részek, de van azért tartalom bőven. A Pipboy meg szvsz zseniális. -
GG #32 EGY DOLGOT SZERETNÉK MONDANI: EZT NAGYON(itt egy-két csúnya szó lenne)LE EGYSZERŰSÍTETTÉK.
A többi részhez képest ez egy óvoda. Ne hogy má ő mondja meg hogy ki rabolhatok ki, vagy mit törhetek fel. HOL AZ A RÉGI NAGY SZABADSÁG ami a többi részt jellemezte? Hát járkálhatsz össze-vissza, gondolták ők. Pofám lapos mert szép a grafika mi kéne több, nagy hype jó történet :) de hol az ami a falloutot fallout tette? Pipboyról ne is beszéljünk. egy vicc? hát igen egy ritka szörnyű. Remélem lesz valaki aki modolja olyanra aminek kellene, hogy legyen. -
HunGripen #31 Szerintem nagyon nagy játék. Az előző részekkel is játszottam.
Aki szerint, meg ez csak egy sima FPS, az k*rvára el van tájolva. Sima FPS szerintem olyan, mint pl. a Quake 4, Republic Commando, Crysis stb. -
es5eNCe #30 Nem értem az embereknek miért az a legnagyobb bajuk hogy egy játékot melyik 3 betűvel jellemzik (FPS v RPG). Szerintem tök mindegy, ha tetszik játssz vele és élvezd ha meg nem tetszett akkor hagyd a fenébe és megspórolsz magadnak egy csomó vesződést. Csak a mihez tartás végett - még nem próbáltam ki (laptopon nehezen menne:D) -
Gascan #29 Én kb. egy két órát játszottam a játékkal de sajnos nem kötött le.. egyszerűen unatkoztam játék közbe.
Azt észrevettem, hogy nagyon szépen megmunkált és jól kitalált programról van szó de az FPS részét jobban is meg lehetett volna csinálni. -
#28 wedge31: "Minimális szerepe van a pontoknak amit érdekes modon a cikkíró is észre vett az egész lövöldözés elöre levan zsirozva VATS-ban ,ha realba nyomod akkor meg egy jó energia fegyó azt mindenki fekszik tökmindegy hova raktad a pontokat." - pedig igen és törödj bele. -
Pares #27 Szánalom... -
Pares #26 Nincs jelentősége a skill pointoknak? Hah! Próbálj megölni egy szuper mutánst 20 skill pointal a samll gunsnál, és 50 pontal. No comment, ég és föld. Befolyásolja a pontosságot és a hatékonyságot is, persze függ a fegyó állapotától is. Nemtudom, miről beszéltek, de a skill pointok nagyon is befolyásoljáj az egész játékot.
mcganyol: Nem vettem észre eddig, pedig már másodszor futottam neki, hogy minél magasabb szinten vagyok, annál többen jönnének rám. Nemtudom, hogy te csak a szintekere fejlődésre és bábuszedésre koncentráltál-e, mert én nem, és kb. amikor kijátszottam, igaz először nem nagyon jártam körbe semmit, főleg a fővoanlon mentem, akkor is csak a 15. szintig jutottam, és 2 bábut találtam. Külömben miért is lenne marhaság ez a 2 fegyóból egyet összeszerelünk? Az meg természetes, hogy a boltos is elmegy aludni estére...
cateran: képzeld, "véletlenül" nem jáccottam az obliviont.
wedge31: "Minimális szerepe van a pontoknak amit érdekes modon a cikkíró is észre vett az egész lövöldözés elöre levan zsirozva VATS-ban ,ha realba nyomod akkor meg egy jó energia fegyó azt mindenki fekszik tökmindegy hova raktad a pontokat."
RedRiot: "VATS: ha van elég action-point, háromszor is rálőhetek egy körben az ellenfélre, akinek a lövések közt nincs ideje ellenlépésre!"
A-A. Az ellen is vissza tud lőni közben, a Vats az amolyan időlassitásos bemérős módszer, de az ellen nem blokkol le. -
Callisto #25 Ok, meggyőztél. Felületesen értelmeztem. A skillpontoknál pedig én úgy vettem észre számítanak, bűr tény hogy látszólag nem arányosan Értem ez alatt hogy energia fegyóknál többet nyom a latban, mint pl. small gunsnal. De ez is logikus lehet, hiszen fejlettebb az energiafegyó. Na mind1.
És igen régen élőben RPG-ztem D&D-t :) -
#24 " Szerintem egy harcrendszer csak kizárolak körökre osztva lehet rpg-és és nem nem ezzel a megyek azt lövöldözök stilusal " - értelmezem neked ? én a harcrendszeröl beszéltem nem magáról az egész játékról.
Minimális szerepe van a pontoknak amit érdekes modon a cikkíró is észre vett az egész lövöldözés elöre levan zsirozva VATS-ban ,ha realba nyomod akkor meg egy jó energia fegyó azt mindenki fekszik tökmindegy hova raktad a pontokat.
A Fallout3 nem rpg hanem crpg ami oriási különbség ha probáltad már bármelyik asztali rpg-ét társaságban játszani tudnád hogy nem lehet összehasonlitani a kettöt. -
Callisto #23 FPS = First Person Shooter. Igazad van. De abban nem hogy a játék is FPS, csak a nézet az, én tesztelgettem és bizony igencsak van szerepe az elosztott pontokank, skilleknek abban ,hogy hány lövésed megy mellé stb.
Másrészt az RPG nem(!)= körökre osztott móddal, hanem ha nem tudnád az a Role Playing Game, vagyis szerepjáték és a Fallout 3 bizony az.
Vannak hibái, de nagyon jó hangulata van, jó a renszer és személy szerint engem arra ösztönöz, hogy felderítsek minden kis apróságot és egy szerepet eljátszak. Nem pedig arra, hogy levadásszam a bónuszt adó bábukat és könyveket, aztán majd játszom tovább. Ha találok egyet megragadom, de nem akarok Isten karakter lenni. Mi értelme annak???Ez SZEREPJÁTÉK, nem arról szól hogy a plusszok után futkorásszál a walkthroughokat böngészve hogy mit merre és hogyan... -
mcganyol #22 óriási játék, sajnos sok hibával.
ettöl függetlenül élvezhető, hangulatos és egyszerűen jó.
számomra a legidegesítőbb hibák benne:
- az npc-k napszaktól és kedvüktől függően mászkálnak. ettől a világ marha valóságosnak hat, de én meg a fejem verem közben a falba hogy sehol sincs meg az a kib@ boltos, pedig már 3x bejártam a várost
- 20. szintet a játék 1/3 és fele között értem el. onnantól nincs fejlődés (max a könyvek, meg a bábuk) -> unalom faktor. se xp-ért, se pénzért se lőszerért, már nem éri meg magát strapálni magát az embernek az ellenfelekkel, vagy keresgélni a polcokon, asztalokban. pedig ez az elején (közepén) óriási élmény, nagyon lehet örülni két tár lőszernek és egy stimpacknak.
- fegyver amortizáció jó ötlet, de ez az ugyanolyanokból csinálunk egy jobbat ez egy orbitális marhaság. és egy idő után idegesítő is.
- a megítélés (karma) miért globális, miért nem városonként (helyszínenként) változó, mint az elődökben? annak úgy egy picit több teteje volt.
- ez nem biztos, hogy így van, de én nem találtam autót, de még egy kétfejű tehenet sem tudtam venni és 3as erővel nem olyan jó vicc a zsákmányt "cipelni" a boltosokig
- a statok a beszélgetéseket leszámítva szinte teljesen mindegy, hogy mennyin állnak.
- ha kiirtok egy egész várost, mindenkit szép akkurátusan fejbelövök, ok semmi baj, azért még "nagyon jó" maradt a jellemem (karmám) és mindenki szeret. de ha ezután elveszem a polcról a lőszert, akkor csúnya gonosz karakter vagyok és esik a karmám... éljen a szerepjáték :)
- ez engem már az oblivionban is zavart, hogy az ellenefeleket miért kell az én szintemhez igazítani? ezzel annyit értek el, hogy meghalni gyakorlatilag lehetetlen bárhová is megy az ember akár a legelején, de a 20. szint után meg bárhová megy az ember, akár egy puttó csatornába is, ott is 3 deathclaw ugrik rá... tök reális.
szóval ezek apróságok, de elviszik a figyelmet a lényegről. -
#21 "a Minigun is messze van az überfegyó kategóriától. Félóra, mire felpörög, és nem sebez sokkal jobban, mint egy gépkarabély."
Ahogy a valóságban sem, hiszen karabély lőszert használ (7.62x51), legalábbis a valáságos. A minigunnak, és az összes gattling gépfegyvernek a tűzgyorsaság az előnye, hogy akár 8x anyit is lő percenként mint egy egycsövű.
És a valóságos az olyan, elvileg ha kibisztosítod, fel is pörög, így nem kell várni rá akció közben, persze a legtöbb játékban úgy szokott, hogy a tűzgombra felpörög, ha elengeded meg leáll. -
Petko #20 nekem a fallout univerzum a szivem csücske, és a világ legjobb játékának tartom a maga nemében az első 2 részt
bár elismerem hogy ez a 3. rész természetesen közelébe nem ér az eredetieknek, de a mai játékok színvonalához képest nem lett annyira borzalmas mint amire számítottam, azért a bethesda kitett magáért hogy ne legyen akkora nagy égés
a látványvilága, a hangulata egyáltalán nem rossz, csak sajnos megint ezek, és a multiplattform bullshit miatt a játékmenet csorbult...
a szerepjáték része egyáltalán nem olyan homogén jól kidolgozott monumentális történetet/univerzumot fest le mint az eredetieknek, csomó quest mission teljesen összekveredett és játszhatatlan lett hogy a sorrendet az egyéni játékmenetemmel felcseréltem, előbb jutottam valahova el amit a fejlesztők "nem terveztek előre"
valószínüleg már nem is fognak olyan kidolgozott játékot csinálni mint az eredeti fallout 1-2, ahol több ezer variáció hatványozodott még több elágazással és a fejlesztők tényleg gondoltak minden eshetőségre, minden kombinációra amit a játékos kipróbálhat és ezért tényleg szerepjáték volt, nem pedig egy ketrec ahova beleerőltetik a játékost hogy csak ezt meg azt csinálhatja igazán -
neoG #19 eeeegen.szó szerint ez lenne, de akkor az NSF meg autószimulátor.szóval LFS=NFS
szerintem inkább a békesség kedvéért ezt nevezzük FPRPG-nek:)
Amúgy meg: van külső nézet is:) -
RedRiot #18 Sosem voltam nagy rpg-fan, az első két Fallouton kívül nem erőltettem a témát. Lehet hogy olyan arcoknak, akik 15 éve nyomják tizenkétoldalú dobókockával és az utcán is 32-es szintű fekete elf mágusnak képzelik magukat, azoknak lehet hogy csalódás.
Én imádtam az első két részt, de az FPS nézetes megjelenítés óriásit dobott a játékon. Egy izometrikus, felülnézetes valamibe egyszerűen nem tudja magát annyira beleélni az ember.
Pl. van egy épület, amiről az NPC-k azt beszélik hogy "áááá, oda be ne menj, mert ott van bent a Kóka János huszonharmadik reinkarnációja, és megesz vacsorára tejfölös nokeldival". Izometrikus nézetben klikk, karakter bemegy, legfeljebb ha tényleg megesznek, akkor Quickload. Ellenben FPS nézetben már ott a para-faktor. Bentről mindenféle gyanús hangok hallatszanak ki, sötét van, fosok hogy mikor ugrik elő a hátam mögött vmi megzombult "jóakaróm".
Aztán ott a felfedezés élménye: az F3-ban óriási élmény csak úgy céltalanul barangolni a pusztaságban. Kiszúr az ember vmi települést a távolban, találgathat, hogy kik laknak ott. Távcsöves puskával odakukkant, hogy raiderek, vagy telepesek élnek ott. Az NPC-k is elég sokfélék, a városok is, a házak is: nincs az a nagy büdös generic-feeling - Megaton beszarás, ahogy kinéz, minden nincs két egyforma bádogviskó, a vízvezetékek a házak alatt is "rendesen" ki vannak dolgozva -> részletekbe menő megoldások, változatosság.
Soha nem volt még olyan játék, amiben ekkora élmény felfedezni a világot. A zenék, a hangeffektek is elmélyítik a hangulatot. Az hogy nem "egyszerű" posztapokaliptikus világa a helyszín, hanem egy ötvenes évekbeli rémálom valóra válása, az egy nagyon eredeti csavar, és ebben az új megjelenítési módban mégjobban átjön ez a tényező.
Kisebb zavaró dolgok vannak a játékban: pl. csalódás, hogy a szupermutánsok mennyire gyengék. Nem mondom hogy 2-es szintű karival és vízipisztollyal is leszedhetőek, de 10-12. szint körül már csoportosan sem túl veszélyesek. Az is érdekes, hogy a Minigun is messze van az überfegyó kategóriától. Félóra, mire felpörög, és nem sebez sokkal jobban, mint egy gépkarabély.
A VATS-szel nincs különösebb bajom, de a VATS/FPS nézet nincs tökéletes egyensúlyban. Pl. a sima vadászpuskával FPS nézetben minden lövés után újra kell tölteni a csövet (nem igazi reload, vagyis tárcsere, hanem olyan klikk-klakk-boooom rendszer). Amíg szerencsétlenkedek, az enemy vidám belém lő egy sorozatot. VATS: ha van elég action-point, háromszor is rálőhetek egy körben az ellenfélre, akinek a lövések közt nincs ideje ellenlépésre! Vagyis a VATS-ban a vadászpuska sokkal erősebb fegyó, mint FPS-ben. Ez nem feltétlenül baj, csak kicsit fura.
Ettől függetlenül nálam az év játéka eddig: kíváncsi vagyok a GTAIV lelöki-e a trónról. -
#17 FPS = First Person Shooter ez pedig ilyen tehát ez egy fps rpg elemekel kb mint a Stalker.
Ha VATS-ot használsz minimális szerepe van az elosztott pontoknak de reltimeban se sok.
Szerintem egy harcrendszer csak kizárolak körökre osztva lehet rpg-és és nem nem ezzel a megyek azt lövöldözök stilusal. -
temes69 #16 teljesen igazad van. -
emp #15 Egyszerűen imádom! Borzasztóan sokat játszottam a Fallout kettővel, és a tacticsal is. Magamban temettem a játékot megjelenés előtt, de amikor kijutottam a Vaultból és körbenéztem (max grafikán) elállt a lélegzetem. Egyszerűen benne vagyunk abban a világban, amit az 1-2-vel megisert az ember. Ismerős minden kis részlet. A házak belseje, a Wasteland, a városok, a barlangok, jók a küldetések és igazán érdekesek a friss dolgok is. (az Arcanum jellegű házibütykölés zseniális, amihez a kóborlások során minden szir-szart össze kell gyűjtögetni. Nagyon állat, hogy végre van saját házam is a játékban!) Nagyon nagy gratula Bethesda! -
Callisto #14 Páran nagyon nem normálisak, attól hogy a nézet FPS még nem FPS. A skilleken és addatokon múlik hogy mennyit sebzel, mennyire vagy pontos stb. És bizony ez nagyon is RPG, a legjobb fajtából. Itt a választásaid kegyetlenül befolyásolják a későbbi lehetőségeidet és a világot. Az Oblivionnál pl. sokkal jobb szerintem, pedig azt is nagyon kedvelem. -
gombabácsi #13 Wedge31, én ugyan nem írtam azt hogy nem lesznek állatok. Sőt, sokkal rosszabb lesz. Inkább éhezésről, betegségekről fog szólni, az emberek persze hogy irtják egymást... De nem Mad Max meg Fallout+kurvák+gyilkosok lesz... sokkal rosszabb.
Szóval a cikkíró csak ne akarja a valóságot szóba hozni... -
neoG #12 FPSMiért nem mindjárt Quake klón... -
Kraptor #11 Azért nem olyan rossz a játék csak úgy kell játszani, hogy nem hasonlítod ez elődökhöz. Egy kicsit kevesebb RPG lett benne mint szerettem volna de azért elég elfogadható és elég jó lett:) -
cateran #10 Smuge: aztán mintha kurvára kellene itt gondolkodni....
Sance231: Van 1 olyan gyanúm hogy te még nem láttál rpg-t...Morrowind mondd valamit? (ha már 3d-s rpgkről beszélünk...) Ez a játék inkább hajaz a thiefre (ami mondjuk baromi jó kis játék,csak éppen nem rpg)
"Egyértelmű, hogy nem olyan komplex a játék, mint a klasszikusok, mivel az megoldhatatlan is lenne ilyen kivitel mellett," WTF? Kevesebbet a csili-vilire,többet az rpg-re...
Pares: Húú tisztára mint az Oblivionban...mekkora meglepetés,hogy itt is tudják az npc-k...
-
Pares #9 Azt kell hogy mondjam hogy az F3 valami kibaszottul jól sikerült. Persze vannak akik elvből lehúzzák, de nagyon egybe van ez a játék. Az is nagyon jól megvan csinálva, hogy pl.: R.v.t Cityben a bárban rendesen leülnek az NPC-k és beszélgetnek egymással, kaját vesznek, stb. MEg ha a hullánál jobb felszerelés van, akkor automatikusan odamennek kicserélik. Szal remek lett a game. Számomra egyértelműen nagyon jól sikerólt, gratula Bethesda!
Jah, és az egyetlen gond az egész játékban télleg csak az animációk. De szerintem egy - két hónapon belül kijön vagy patch vagy mod, ami ezt helyrehozza.
-
#8 Pedig ez a valószinübb az embernek nagyon kevés kell hogy állatá váljon sokal könnyebb mint civilizáltan viselkedni ,különösen akkor ha a tulélésröl van szó. -
gombabácsi #7 "Egyrészt, ha eljönne egy, a játékban felvázolthoz hasonló nukleáris Armageddon, és visszaesnénk a civilizáció egy korai, primitív korszakába, biztos vagyok benne, hogy a nők nagy része kénytelen lenne a világ legősibb szakmájához fordulni a túlélés érdekében (hasonlóan a férfiak jelentős hányada útonálló orvgyilkossá képezné magát), és nem az egyenjogúság kérdése lenne a legfőbb problémája."
Hát persze. Te se gondoltál még bele hogy mi lenne egy 3. világháború után. Gondolom primitív filmekből meg ilyen játékokból azt hiszed hogy az a valóság. LOL -
#6 Kaptunk egy sima fpst, kár. :( -
Gabest #5 mikor kijutottam a bunkerből belassult 1 fps-re, most pihentetem :P -
Sance231 #4 Van egy olyan gyanúm, hogy te még nem játszottál vele, akkor nem mondanál olyan hülyeségeket, hogy FPS a játék. Te döntöd el, hogy hogyan játszod, minimális gyilkolással, beszéddel, lopakodással is nagyon sokat el lehet érni, akárcsak a korábbi részekben. Egyértelmű, hogy nem olyan komplex a játék, mint a klasszikusok, mivel az megoldhatatlan is lenne ilyen kivitel mellett, azonban az apróbb hiányosságokat leszámítva a Bethesda nem rontotta el, és zseniális program született. Mondom ezt úgy, hogy a megjelenés előtt inkább temettem a Fallout nevet az előzetesek hatására. -
#3 Tudjátok mit jelent az a szó hogy fps? Ha ti a Fallout 3-t csak egy közönséges fps-ként élitek meg ,gratulálok . Felturbózott felülnézetes grafika, itt? MINEK?
Kicsit próbáljátok már beleélni magatokat a játékba , sajnos már mindenki a külsőt nézi (hogy mozog, mér így mozog , mér így néz ki stb.)és itt veszik el a varázsa az egésznek teljesen feleslegesen . A megoldás egyszerű ez nem a ti játékotok. Ha fps kell ahol gondolkodni se muszáj , van belőle egy tucat. Lehet vállogatni... De ilyenből sajnos kevés van.
-
Stonee #2 a cikkiró is szerepjátékként harangozta be, pedig nem az. a karaktergenerálást, meg a pip-boy részt leszámítva ez egy sima FPS... ha megcsinálnák ugyanezt a játékot a jól megszokott, de felturbózott felülnézetes grafikával akkor nem sírnék, de így... -
cateran #1 Hát szerintem a közelében sem jár az elődöknek..sima fps,vats speckóval megtámogatva...a főszállal együtt sincs több mint 35-40 küldi (beleszámítva a gyerekkori "questeket" illetve a vault elhagyását)
Probálgatom,de nekem idáig csalódás..nagyobb részt mászka,amíg nem tudod mi,merre..onnantól meg ami eddig 20 perc volt,lesüllyed 4-re (pedig az eleje nagyon hangulatos..de aztán az 1. faluba érve annyi marhasággal találkoztam,hogy a 10 ujjam kevés lenne összeszámolni:(