• RedRiot
    Sosem voltam nagy rpg-fan, az első két Fallouton kívül nem erőltettem a témát. Lehet hogy olyan arcoknak, akik 15 éve nyomják tizenkétoldalú dobókockával és az utcán is 32-es szintű fekete elf mágusnak képzelik magukat, azoknak lehet hogy csalódás.

Én imádtam az első két részt, de az FPS nézetes megjelenítés óriásit dobott a játékon. Egy izometrikus, felülnézetes valamibe egyszerűen nem tudja magát annyira beleélni az ember.

Pl. van egy épület, amiről az NPC-k azt beszélik hogy "áááá, oda be ne menj, mert ott van bent a Kóka János huszonharmadik reinkarnációja, és megesz vacsorára tejfölös nokeldival". Izometrikus nézetben klikk, karakter bemegy, legfeljebb ha tényleg megesznek, akkor Quickload. Ellenben FPS nézetben már ott a para-faktor. Bentről mindenféle gyanús hangok hallatszanak ki, sötét van, fosok hogy mikor ugrik elő a hátam mögött vmi megzombult "jóakaróm".

Aztán ott a felfedezés élménye: az F3-ban óriási élmény csak úgy céltalanul barangolni a pusztaságban. Kiszúr az ember vmi települést a távolban, találgathat, hogy kik laknak ott. Távcsöves puskával odakukkant, hogy raiderek, vagy telepesek élnek ott. Az NPC-k is elég sokfélék, a városok is, a házak is: nincs az a nagy büdös generic-feeling - Megaton beszarás, ahogy kinéz, minden nincs két egyforma bádogviskó, a vízvezetékek a házak alatt is "rendesen" ki vannak dolgozva -> részletekbe menő megoldások, változatosság.

Soha nem volt még olyan játék, amiben ekkora élmény felfedezni a világot. A zenék, a hangeffektek is elmélyítik a hangulatot. Az hogy nem "egyszerű" posztapokaliptikus világa a helyszín, hanem egy ötvenes évekbeli rémálom valóra válása, az egy nagyon eredeti csavar, és ebben az új megjelenítési módban mégjobban átjön ez a tényező.

Kisebb zavaró dolgok vannak a játékban: pl. csalódás, hogy a szupermutánsok mennyire gyengék. Nem mondom hogy 2-es szintű karival és vízipisztollyal is leszedhetőek, de 10-12. szint körül már csoportosan sem túl veszélyesek. Az is érdekes, hogy a Minigun is messze van az überfegyó kategóriától. Félóra, mire felpörög, és nem sebez sokkal jobban, mint egy gépkarabély.

A VATS-szel nincs különösebb bajom, de a VATS/FPS nézet nincs tökéletes egyensúlyban. Pl. a sima vadászpuskával FPS nézetben minden lövés után újra kell tölteni a csövet (nem igazi reload, vagyis tárcsere, hanem olyan klikk-klakk-boooom rendszer). Amíg szerencsétlenkedek, az enemy vidám belém lő egy sorozatot. VATS: ha van elég action-point, háromszor is rálőhetek egy körben az ellenfélre, akinek a lövések közt nincs ideje ellenlépésre! Vagyis a VATS-ban a vadászpuska sokkal erősebb fegyó, mint FPS-ben. Ez nem feltétlenül baj, csak kicsit fura.

Ettől függetlenül nálam az év játéka eddig: kíváncsi vagyok a GTAIV lelöki-e a trónról.