• BlackRose
    #46
    Szóval az igazság ott van, hogy aki érti a formális nyelveket, jó tudása van az algoritmusok, adat strukturák stb. területén, az kb. 8 óra melóval (szerver környezetben ahol automatizálni lehet) felválthat minimum 10 olyan betanított click ide click oda IT "szakembert". És a kód többször futható, adaptálható és kicsi a hiba lehetőség.

    A mai IT nem más mint kézimunka, félig sajnos a Microsoft non-scriptable technológiája (non-scriptable ha UNIX szinten szemléljük a dolgokat) a hibás, de ami még jobban közrejátszott az azok hiánya akik ezt az infrastruktúrát kitudják használni. Amit lehet automatizálni azt automatizálni kell, ha nem akkor hiány lesz, a hiány viszont oda vezet, hogy még több lesz a kézimunka és még kevesebb az automatizáció mert akikel a hiányt beakarják tömni azok csak kézimunkára képesek.

    Ezt mondom sokéves tapasztalatból, olyan dolgokat csinálnak kézzel - és sok esetben checklist-ek léteznek azért, hogy ne maradjon valami ki - amelyeket egy alapvető programozói tudásal rendelkező kölyök percek allatt automatizálhat, de nincs ki, és évek óta nyomják a kézimunkát, click ide, click oda, nyisd ki ezt nyisd ki azt... mi az, hogy parser, mi az, hogy congig fájl, mi az, hogy pipe... legtöbb nem tudja. Linux esetében egy picit jobb a helyzet, de ott is elég sok olyan van aki nincs tisztában azzal amit csinál, de ott legalább a neten talál scriptet amivel automatizál, még ha nem is tudja pontosan, hogyan működik.

    Szóval ezért van hiány. A másik dolog mert a legtöbb fejlesztő zárt forrású kódal dolgozik és ugyanazt a dolgot ugyanolyan rosszul számtalan cégnél számtalanszor irják le... de az más téma. :)