110
  • szvini
    ember, a konkluziot hamarabb is kinyöghetted volna :), nem kellett volna önéletrajz hozzá :D, de a a vége azért teccet :) (fos - fos), elfáradt a szemem :D, nincs már ehez hozzá szokva :D:D:D
  • floatr
    Ember, téged bedarált a nagytesvér :D
    És mindez egy favorizált nyelv miatt...
  • rigidus
    "Ezt konnyen megtudhatjuk ha konkretumokat is felsorolsz a valaszaim ervtelensegere."

Ez jó, ez teszik. A te konkrétumok nélküli érveréseidet, kéne nekem megcáfolni konkrétumokkal.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na, akkor kigyujtom a kommenteket a kedvedert, mivel lathatoan nem tudod kovetni azt amiben vitazol.*

Az idezeteidet kivastagitom, az irasaidat dolt betuvel idezem, az !allitasok/ervek! felkialtojel kozott lathatoak amikre mitoszkent hivatkozol.

Alabb a teljes kommentem arra vonatkozolag ahonnet elindultunk ezzel a szallal, erdemes figyelni, hogy mennyire koncentralsz a leglenyegtelenebb reszletekre. (Csakugy mint a regi szep idokben.)

1. szal
    !Ha van egy nagyvallalatod ahol migralni akarsz masik operacios rendszerre (mondjuk legyen 50000 gep), azt nem teheted meg egyszerre, hanem csak lepesrol lepesre. Ugyan letezik munkacsoport szerver mas operacios rendszerek felett is windowshoz, de kozel sem tud olyan szintu integritast biztositani mas windowsos termekekhez mint a MS. Ennek pedig az az oka, hogy a MS modszeresen valtoztatgatja a windows !halozati! API-jat, kifejezetten azzal a cellal, hogy a leheto leghatekonyabban akadalyozza az ugyfelei atallasat mas termekekre, ezzel plussz koltsegeket vetni a nyakukba.!

Hát hogyne, azért fut a Windows NT 3.1-re, Windows 95-re írt alkalmazások igen tetemes része Vistán. (Ugye ez az elso ahol a "mennyi az ido?" kerdesre a "szerda" a valaszod.) Szoktál Win32API-ban programozni, vagy csak hallod a Linuxos haverjaditól.

Nyilvanvaloan jartas kell, hogy legyek a Win32API programozasaban ha a kerdeshez erdemben szolok hozza.

Ez csak annyíból sántít, hogy rajtad kív?l, senki sem tudja, hogy a hozzászólásod érdemi volt-e vagy sem.

(Egyebkent ezt onnet lehet megtudni, hogy ha egy MS vs. EU cikkben munkacsoport syerverekrol es halozati protokollokrol van szo, a vitapartnered pedig errol beszel, akkor o ERDEMBEN nyilatkozik. Az, hogy Te azzal nem ertessz egyet, batran reszletezheted MEGNEVEZVE az egyes mondatokban levo allitasokat es annak cafolatat. Tovabbra is erre varok turelemmel.)

Ezt konnyen megtudhatjuk ha konkretumokat is felsorolsz a valaszaim ervtelensegere.

Ez jó, ez teszik. A te !konkrétumok nélküli érveréseidet!, kéne nekem megcáfolni konkrétumokkal.

Na, bogaraszd at magadat rajta es ha nagyobb felkialtojeleket kersz, szivesen atmeretezem oket es beposztolom megegyszer.

2. szal
    Mivel a MS tudatosan kiszolgaltatottsagban tartja az ugyfeleit, igy irrealis arakat is kerhet a szoftvereiert, ami annyit jelent, hogy torvenyszegessel meg extra profitot is termel.

Na azért nem anyíra drágák az MS termékek.

Mint micsoda? Nezegessel licensz arlistakat a kovetkezo termekekhez: Windows Server 2003, Windows Server 2008, Terminal Service Client, MS SQL Server, MS Visual Studio 2008...

Mint ahogyan azt skan elképzelik. De pl. egy Novell NetWare, OS/2, Solaris, stb. régebben sokkal drágább volt, mint most az MS.

Meg mindig nem ertem, hogy egy piaci monopolium arszabasanak mi koze van a felsorolt peldaidhoz.

Semmi, nem is arra volt a válasz.

Hat no comment, Kedves Uram.*

3. Szal
    Ezen a gondolatmeneten vegighaladva mar sejtheto, hogy az ervelesi rendszert is az indulatok taplaljak a hatterbol - tobbnyire velt ervek alapjan - melyek jobbara mellozik a logikat es/vagy a temaban valo jartassagot. Ha erdekel a pszihologiai hattere is, az utobbirol pedig itt olvashatsz bovebben.

Ne köntör falazzál, mond ki nyíltan, hogy hülyének gondolsz.

De köntörfalazok.

Akkor én is egy kicsit. Ha ilyen érets?lt vagy pszihológiából, akkor te eredetileg tanár vagy pszihológus lehettél és kb. 1999 körül végezhettél.

Picit melletrafaltal.

4. Szal
    [...] Vagy az egyik, vagy a masik. Mert ugye "termeszetesen" kotelezo valamilyen szelsosegbe vonulni

Nem azért, de te általában melyik oldalon szoktál nyílatkozni?

Vannak oldalak?

Igen vannak: Linux oldal, MS oldal, FreeBSD oldal, Mac oldal, stb. függetlenek, illetve ebben a több dimenziós téret kit?lt? kombinációk.

Ugye itt szinten maradunk a korabbi allitasaimnal, hogy nalad "oldalak"-rol, szelsosegrol szol a vita es amikor probalom ra felhivni a figyelmedet, hogy ez bizony nem mindenkinel van igy, nem ez a termeszetes, Te azert tovabbra is kotod az ebet a karohoz, hogy "marpedig keremszepen ez igy van." "Hat micsoda dolog az, hogy valaki nem "oldalhoz" tartozik, vagy kasztokba? Hat csakis "oldalakrol" lehet szo, arnyalatok ezek kozott nincsenek." Es figyeld meg a tovabbiakban is ugyanez az attitüd mutatkozik meg a reszedrol.

!Álétalában Linux/OpenSource oldal érdekében nyílatkozol és az MS ellen!, legalább is én a fordítottját nem tapasztaltam nállad.* (Lasd majd lentebb!) !Azaz nem vagy független, vagy elfogulatlan.!

Ugye? Mint valami forgatokonyv. A #38-ban amit irtam koveted es igazolod.

Na, kozben beszurnam ide egy lemaradt hozzaszolasodat is amire a valaszom vonatkozik a fentiekre is:

!A bírálatod egy kicsit szélső ségesre sikeredett!, melyet a tapasztalataim nem támasztanak alá, azaz írreálisan hatott. Te rá vagy kényszer?lve, hogy Windowsra fejlesz, ezért utálod. Míg én önként választottam.

Na kerlekszepen, akkor kezdenem rogton ezzel, hogy miert is hasznalok Windows-t, vagy inkabb fogalmaznam ugy, hogy miert is migraltam az eles rendszeremet, kesobb pedig az allando uzemu szervert is Windowsra a korabban 100%-ig Debian alapu platformrol. Egy szep napon ultem magamban es elhataroztam, hogy kene irnom egy szoftvert sajat elhatarozasbol, elsosorban sajat celra es en ezt olyan platformon akarom elkesziteni, amihez a leheto legnagyobb valaszteku nyilt algoritmust tudom felhasznalni ideiglenesen, kesobb pedig kipotlom a sajat ujrairt kodjaimmal amikor mar van mihez epitkeznem. Tortenetesen egy elosztott, magas rendelkezesreallasu multidimenzios adatbazismotorrol es az arra epulo AI alkalmazasok egy reszerol van szo. Gondoltam, ehhez egy olyan fejlesztoi platformra (ill. nyelvre) van szuksegem amelybol mas nyelvben megirt algoritmusokra is tudok zavartalanul hivatkozni. Nyilvanvaloan a ket legigeretesebb valasztasnak a Java es a C# bizonyult. A kerdes mar csak az, hogy vajon melyik...

Egy multidimenzios adatbazismotornal es AI alkalmazasoknal szamtalan valtozo, segedfuggveny, kereszthivatkozas ill. ezeknek az ujra es ujra rekurzivan felhasznalt halojat kell gondosan megepiteni, valamint az adatbazis motor felol kolonbozo esemenyek bekovetkeztekor triggerelni kell, amiket pl a C# delegate-jeivel frappansan meg lehet oldani. Tovabb morfondiroztam, hogy a rengeteg segedfuggvenyt is meg lehet sporolni, ha a C# property-ket hasznalom az attributumok kezelesere, igy lehet transzparens almezoket letrehozni, melyek kifele mezonek latszanak, belul pedig fuggvenyeket kezel. Ez az API-jat kifele esztetikusabba teszi, valamint jobban illeszkedik az en egyeni izlesemhez is - leven van nagyjabol 10 Delphi-s tapasztalatom is.

Termeszetesen odszkodtam tole eleinte, mivel nem nagyon volt kedvem Windows-zal buherni, fokent nem a kiforrott es megbizhatoan mukodo halozatom szetboritasara adni magamat. Volt megegy lehetoseg, mielott ratapadnek valamelyik P2P halozatra Windows image-t szipkazni a Kommunista Univerzumbol: mi van ha Mono-t hasznalok VS helyett? Ok, probaljuk meg. KDevelop felhasznalokent, gondoltam ez lesz a legidealisabb a C#-ra. Dobbenten tapasztaltam, hogy nincsen benne C# support. Sebaj, gyorsan leszedtem a legfrisebb MonoDevelop-ot, majd az... Felraktam es elkezdtem ismerkedni a C# rejtelmeivel. Ugye Delphi, Java, C es C++ utan nem volt annyira nehez dolgom, csupan a C# egyedi dolgaira, API-jara kellet raizlelnem. Nyitottam egy Help-et a MonoDevelop-ban es elkezdtem az egyes apro nyugjeimre keresgelni a valaszokat. Arra lettem figyelmes, hogy a MonoDevelop rendszeresen elszall anelkul, hogy lekezelne a kivetelt, vagy hibauzenetet adna. Kesobb az is nyilvanvalova valt, hogy ezt nem random teszi, hanem akkor amikor a help bongeszojeben veletlenu a TreeView alagait kibonto nyilacska helyett, magara a bejegyzesre kattintok. Oh, a fene egye meg... Sebaj, MonoDevelop cvs/svn (mar nem emlekszem melyiket hasznalta) lerantottam es elkezdtem bogaraszni. Lapozgatvan a forraskodot azt vettem eszre, hogy itt-ott irdatlan rendetlenseg van a kodban, kodismetlesek es trivialis hibak, amiket gyakorlott programozok szinte NEM TUDNAK elkovetni. Jott a vad otletem, hogy beszallok a Mono ill. MD fejlesztesebe is es kozben a sajat szoftveremet is fejlesztem majd. Ahogy elobukkanik itt-ott a Mono-ban valami azt megfoltozom, de kozben vegig a sajat szoftveremre fogok koncentralni.

Hamarosan rajottem, hogy ez nem jarhato ut, mert egyszeruen keptelen vagyok elnezni, hogy olyan szoftverrel dolgozom amit szivem szerint ujrairnek annyira attekinthetetlen es itt-ott hanyag. Ez igaz mindket projektre. (Viszont itt ragadnam meg az alkalmat, hogy fuggetlenul a kod jelenlegi/akkori allapotatol Miguel de Icaza-t es a munkassagat nagyra tartom, mert nelkule es a C# forditoja nelkul a .NET talan soha nem jutott volna el mas HW/OS platformokra. Respect Neki.)

Szoval, egyre jobban kacerkodtam a gondolattal, hogy VMware es ala Windows, igy nehany nappal kesobb mar fent fityegett az XP mint guest OS. Kisvartatva megerkezett hozzam az eredeti legalis VS2005 is kedvenc P2P es TDK disztributorom hozzajarulasaval. Feltelepitettem, amivel egyutt mar foglalta a vdisk 80%-at.

Elkezdtem vegre barkacsolni a sajat szoftveremet es orommel tapasztaltam olyan lehetosegeket a VS-ben amikkel korabban nem talalkoztam mas megoldasoknal. Az is feltunt, hogy van benne egy Java import lehetoseg is, ami az eredetileg Java-ban irt projektet kepes atkonvertalni C#-ra. Persze megannyi bosszanto dolog is elojott amit korabban megoldottak mar masutt. De nem is ez volt a lenyeg, hanem az, hogy vegre dolgozhatok mar a C#-ban elkepzelt projektemen es egy integralt kornyezetben kodolhatok C#-ot. Ami meg nagy elony volt, hogy a form designerje is kesobb nagy segitsegnek bizonyult, mert tudtam irni egy virtualis gepet a DBM-hez, netan benchmarkolni vagy szerkeszteni az adatbazisokat.

Aztan egyre jobban igeny mutatkozott SCM-re is, de az volt a kikotesem, hogy normalisan integralt legyen a C#-hoz a kliense. Akkoriban CVS-hez meg nem volt ilyen, ill. TFS mar elerheto volt beta valtozatban, gondoltam johet a beta. Hat, akarhogyan kuzdottem vele a VS-hez adott fejlesztoi SQL szerverre sehogyan se akart felkuszni. Se normalis celravezeto hibauzenet, se egy hasznalhato bejegyzes a syslog-ban. Koszalgattam a google-lel, forumokban vajkalodtam, de semmi.

Ezidotajt gondolkodtam a net socketen is es elorelatoan (most kapaszkodjal meg) beregisztraltam az MS OpenSource website-jara a Codeplex-re es egyuttal beszaltam egy socket library fejlesztesebe is. Aztan gondoltam rakerdezek codeplex-es projekt tarsaimtol is, hatha valaki megfejti a rejtelyt. Kaptam a tippet, hogy nem erdemes kinlodni vele XP es a fejlesztoi SQL Server mellett, mivel alapvetoen W2k3 es az SQL Server nagyvallalati valtozatan lett eddig elsosorban tesztelve.

Sebaj, ezidotajt egyebkent is volt egyetlen oriasi bajom a Debian szerveremmel, tortenetesen a QoS amit anno egy het szarakodas utan sem tudtam normalisan beallitani, valamint letoltest nem lehet vele szabalyozni, csak akkor ha az ehhez szukseges kernel patch felkerul. Mivel minden mas messze kifogastalanul mukodott vele nem nagyon volt kedvem leszedni, de megis meg kellett lepnem. Lekerult, W2K3 fel. Lenyegeben ezen a teren ugyanoda kerultem vele, mivel a QoS-t azota sem tudtam beuzemelni. (Megvallom oszinten, hogy volt ennel egy halom magasabb prioritast elvezo feladatom is, igy nem nagyon astam bele magamat a melyebe. Majd egyszer.)

Vegul a TFS irdatlan I/O zabalasabol oda lyukadtam ki, hogy a natboxom kevesnek bizonyult, igy W2K3 van most nativan az asztali gepen is es a Linux a VMware-ben. Kozben kiadtak a TFS "stabil" valtozatat, azt is megvasaroltam a favorizalt P2P disztributoromtol es rajottem arra is, hogy tokmindegy, hogy beta vagy sem, a TFS gyakorlatilag alkalmatlan kis projektekhez es megesz barmilyen hardvert igy az en igenyeimnek nem felel meg. (1 user, 1 project) Nagyvallalati fejlesztesre biztos, hogy jo, mert elsosorban erre talaltak ki, de erre a feladatra nem. Majd ha lesz idom foglalkozni vele atteszem CVS-re, most mar van hozza VS kliens.

Osszegezve: elkezdtem szemlelni az elmult idoszakot es rajottem, hogy a ket ominozus platform kozul teljesen mindegy melyiket valasztom, mert az egyik penzert szar a masik meg ingyen szar. Kifejezetten erre a feladatra a Windows jobbnak bizonyult, igy ez maradt. A Windows halozati protokolljaival ott akadt ossze a bajuszom, hogy neha a frissitese utan a Linuxon a Sambaval irdatlanul belassult, olykor nem is latta. Aztan jott egy Samba frissites es maris helyre alltak a dolgok. Ha nem frissitettem Windowst nem tapasztaltam ilyet, de ha igen volt olyan, hogy a fenti eset jelenkezett. Ezek ugyanazok a dolgok mint anno az NT korszakban, lepten nyomon valtoztatgattak SP-rol SP-re, ill. kesobb a 2000 idejeben is. Ugyanez nem frissitett Windows kliensekkel is elofordult, jelentos nevfeloldasi es halozati tallozasi teljesitmeny problemak jelentkeztek frissitett/nem_frissitett hostok kozt.

Ja, hogy warezoltam? VMware-ert is fizetek mert elegedett vagyok vele. Meg a Microsoft-tol sem sajnalnam, ha olyan tudnam, hogy olyan szoftvert kapok erte ami elobbrevalonak tartja a felhasznalot, az igenyeit mint a birodalmi jatekokat, amit akar a felhasznaloi ellen folytatott haborui aran is folytat.

Fogok-e valtani vissza Linuxra? Nem. Egyelore nem. Azert mert mindketto egyforman szar. Azert pedig nem fogok ujabb egy-ket hetig tragyat lapatolni, hogy egyik szarbol a masikba lephessek. Amig ez tamogatott, addig marad, mert a fajljaimat el tudom ezen is pakolgatni, a net atjon rajta es az egyebb aprobb dolgok ezen is ugyanugy megvannak. Ha majd jon erre is WGA, kap egy mkfs.xfs-t. Ennyi.

Mindenkinek van kedvence.

Nekem mar nincs. Viszont ha megis lenne es hasonlitgatnank is, van egy fontos azonossag amit nem szabad szem elol teveszteni:

kedvenc != szelsoseg
  • floatr
    Az azért eléggé szemet szúró, hogy az OpenGL egy független konzorcium kezében van, az API rengeteg platformon megjelent, és támogatják is a további fejlesztéseket.

Ezzel szemben a mikorszoft megoldása eléggé "proprietary", és védett.
  • A1274815
    "Linuxos rdesktop"

Tudtommal ez a progi reverse engineeringer készűlt. Minden féle dokumentum nélkül. A RDP dokumentuma csak nem rég lett elérhető.
  • A1274815
    "A játékiparnak azzal .aszott oda, ahogy a directx-et kezelte. Némi meggyőzéssel pár nagyobb fejlesztő elhagyta az opengl-t, s mivel a directx zárt, ez a kör is becsuk. Pedig Carmack az élő példa rá, hogy elég "brutális" eszköz az opengl is."

Én személy szerint az OpenGL kedvelem. Igazából az OpenGL sem annyíra nyílt, mint a neve mondja. Az interface jóldokumentált (az extensionok már nem annyíra, azok között nem ritka a Windows-énál 20x rosszabbúl dokumentált, már ha egyáltalán dokumentált, lásd GL_NV_conditional_render). Az OpenGL-lel az a baj, hogy minden gyártó (HW/SW/OS) átvariárja a saját izlése szerint. Az alap OpenGL API-val kb. DX5 és DX6 közötti szintet lehet elérni.

A DirectX is kb. anyíra nyílt mint az OpenGL. Az interface dokumentált, meg lehetne írni a DX9 is akár Linux-ra új driverekkel együtt, de Wrapert ami érdekesen működik néha azért készítettek.
  • floatr
    A dokumentáltsággal kapcsolatban meg azabaaaaj, hogy mivel ekkora erővel képviselteti magát a piacon, az információ zárolásával eleve kizárja a konkurenciát.

Korábban a mikorszoft "védte" többek közt a fájlrendszerét, az általuk használt hálózati protokollokat (miközben lopta a kerberost), amivel gyakorlatilag konzerválta azt az állapotot, hogy más eszközökkel nem v csak részben/nehezen lehetett kapcsolódni. Ugyanez vonatkozik az Exchange-es cuccra, az Office által használt formátumok zártságára és platformfüggőségére, és egyáltalán bármire ami a nevükhöz fűződik.

A játékiparnak azzal .aszott oda, ahogy a directx-et kezelte. Némi meggyőzéssel pár nagyobb fejlesztő elhagyta az opengl-t, s mivel a directx zárt, ez a kör is becsuk. Pedig Carmack az élő példa rá, hogy elég "brutális" eszköz az opengl is.

Ugyanez volt a java vs. .net-el, bár erre már idejekorán reagáltak a mono projekt keretében.

Arra tudod a választ h bár ingyenes irodai szoftverekhez is hozzá lehet jutni, ami akár officexp-szerű is (lotus symphony), a felhasználók mégis ódzkodnak tőle?
  • assdf
    Egyébként még az ms dokumentáció megléte sem siker a fejlesztése gyakorlati tapasztalat.
    Sokszor olyan van a doksiban egy adott protokollról, hogy igen jön az adat aztán itt jön 1-2 bájt ami bármi lehet nem érdekes. Aztán erre alapozva te kinullázod, aztán jól nem megy semmi. Aztán ki derül hogy az az 1-2 bájt nagyon is érdekes, csak épp még a hivatalos ms doksiban sincs róla semmi.
    Vagy mondok egy konkrét példa. Linuxos rdesktop.
    Tökéletesen müxik win2000,winxp,win2003-ra.
    Kijött a win vista és nem megy rá... az xp kliense megy...
    aztán kijavitották, kijött a win 2008 arra megint nem megy... az xp-é megy...
    hát nem fura? És egy csomó ilyen program van ami sziv a microsoft mert még a dokumentációban sincs leirva hogy 1-1 bájt vagy bit mit jelent, ennek meg az a gyakorlati oka hogy a microsoft ezzel szopatja a külső fejlesztőket. Gyanitom hogy amikor kihoznak egy-egy új rdp szervert, akkor a tesztelők fél évig csak arra tesztelik hogy a régebbi microsoftos kliensekkel még éppen menjen de a külsősökével meg már éppen ne, mert 1-2 ilyen dokumentálatlan bitet megváltoztatnak a protokollban...

És ez csak egy nagyszerü találmánya a microsoft amiről úgy tudok nyilatkozni hogy közvetlen tapasztalatom volt vele.
  • arrakistor
    A Microsoftot nem lehet elítélni azért, mert meggazdagodott a sok okos embernek készpénzért eladott cuccáért. Az kizárólag az ő bajuk, hogy pénz fizettek ezért a ***.

Ha pedig másik oldalról nézzük, akkor a Microsoft legalább letett valamit az asztalra, de ezek??? Kik ezek a semmitevő trösztellenes múmiafejűek??? És miért nem mennek inkább az édesanyjuknak a... ahonnan jöttek???
  • floatr
    Azt még azért tegyük hozzá, hogy egy ilyen monopolium témának rengeteg aspektusa van, ami egyenként jelent fogódzót egy bíróságnak.

Amellett a legtöbb maffiózót sem maffiatevékenységért meszeltek el, hanem adócsalásért...
  • Rena11
    Azért a Bill gates homlokán biztos legördült 1 izzadságcsepp amikor meghallota a büntetés összegét
  • arrakistor
    Ne sértegesd a Führert !

EU képviseleti zsírfejű szervek, okostojások és semmitevő fenyítő, büntetők

Microsoft
  • Riddick
    Az EU bekeményit. Saját országában,biztos sokminden felett szemet hunynak,de itt csak megkapja a magáét az MS. Bár ,én csipem a céget,mert állt. mindig innovatív minőségi termékekkel áll elő. De,az tény,hogy elnyomja a piac többi szereplöit.
  • Narxis
    Na vééégre. Egy ilyen nem tőmondatos hozzászólásra vártam tőled.

Nos akkor nézzük. Itt a probléma az, hogy bár az MS megnyitotta a dokumentumait más fejlesztőknek(ezért baszogatja az EU már régóta) úgy lehetetlenítette el őket, hogy sok pénzt kért el cserébe.Vagy szándékosan vagy csak a profitért.

A bűntetés mértékénél mindenki elfelejti, hogy egy mamutcégről beszélünk nem pedig egy kisvállalkozóról, ha mondjuk csak 5 milliós bírságot szabna ki az EU akkor azt röhögve fizetné ki az MS.

• sathinel
    persze hitlert is az idióta szövetségesek nem értették meg pedig ő jót akart mindíg is. A szövetségesek csak rájöttek hogy rabolhatják ki a nácikat. Le kell őket rohanni, és lessz pénz.

Ember számodra kb ennyit jelenthet a második világháború ha ennyire nem tudod felfogni. Vagy csak egy MS bérenc vagy. A tisztességtelen viselkedést ennyire helyénvalónak tartod? Nem csoda hogy itthon is így tudnak működni a politikusok ha az emberek egy része ennyire elfogadja ezt a tényt mint te is ebben a példában.
  • DjDano
    "Ezúttal a fő vád az volt, hogy a Microsoft tavaly októberig indokolatlanul magas árat kért a munkacsoport-szerverek interface-dokumentációjához való hozzáférésért."

Ezért tényleg mintegy 200 milliárd forintnyi bírságot érdemel a MS... nevetséges
    Az EU rájött, hogy van honnan kiegészíteni a költségvetését és 1-2 évente lehúznak pár száz milliót a MS-ról
  • NessieGraf
    Úgy nagyjából mit ártott a Microsoft. Eleve a számítástechnika fejlődésének volt iszonyatos kerékkötője a látszólagos megoldásokkal. Amikor a felhasználók azt gondolták: igen, vége az egy műveletes DOS megoldásoknak. De még a mai napig sincs. Olyan oprendszerek haltak meg a Microsoft működési módja miatt, hogy sír a lelkem is miattuk. Kaptunk helyette megbízhatatlan befagyó ablakokat.

De egy újszülöttnek minden vicc új. A veszteséget csak az látja, aki más megoldásokat is láthatott. És ne kérjetek meg, hogy fejtsem ki bővebben. Nem marad hely sg-n.
  • cateran
    "Az EU-biztos szerint a Microsoft elfojtja az innovációt, kárt okoz a számítógéphasználók millióinak."
    Az innovációról nem tudok nyilatkozni, de nekem aztán semmi kárt nem okozott a MS! Sem közvetve, sem közvetlenül....akinek nem tetszik a Windows, váltson linuxra, mac os x-re vagy amire akar..senki sem fogja lelőni vagy megkövezni:)
  • ozric
    "A zárolást/illetve a zárolás feoldását a CreateFile/CreateFileEx (NtCreateFile, NtOpenFile) függvények hivásakor ker kérni. Az ütemezőhöz más függvényekkel kell hozzá férni (SetPriorityClass, SetThreadPriority, SetThreadPriorityBoost). Ettől már csak az van lejebb, ha a kmode/user mode váltást az ntdll.dll nélkül végzi el."

A zárolás alatt konkrétan a szálkezelést értettem (mutex, rwlock, rcu), de a lényeg az, hogy az általad említett függvényekkel nem lehet hatékony kiegyensúlyozott (load balanced) szerver alkalmazást írni, mivel az alap (MSDN) funkciókkal nem lehet kiolvasni pl. a várakozási sorok adatait.
  • Sanyix
    Ez a nő úgy néz ki, mint Hitler múmiája :DD
  • A1274815
    "Amerikai birosag ugy itelt par eve, hogy teljesen mindegy hogy hogyan kerult a farmer birtokara a Monsanto altal levedett technologiat tartalmazo par szem mag, akar a szel fujta oda, akar fold melletti uton elhalado teherautokrol esett le, akar egy madar szorta el, a vegeredmeny ugyanaz: a farmer engedely nelkul "hasznalta" a foldjen a magokat, es igy megsertette a Monsanto szabadalmait. ..."

Szép! Bár azt mindig is tudtuk hogy az USA-ban álatlában hülyék.
  • A1274815
    "Ha jól értem, az a gyakorlat, hogy a piac 90%-t uraló Windows-on futó adatbáis-kezelő (DB piac kb. 40%-a) közvetlenül el tudja "házi szabványokon" keresztül érni a kernel ütemezőt, a lemezvezérlőt fájlrendszert, meg a zárolásokhoz szükséges belső funkciókat az természetes, a többi szoftvernek meg ott az MSDN."

A zárolást/illetve a zárolás feoldását a CreateFile/CreateFileEx (NtCreateFile, NtOpenFile) függvények hivásakor ker kérni. Az ütemezőhöz más függvényekkel kell hozzá férni (SetPriorityClass, SetThreadPriority, SetThreadPriorityBoost). Ettől már csak az van lejebb, ha a kmode/user mode váltást az ntdll.dll nélkül végzi el.
  • ozric
    Sajnálom hogy indulatokkal egészíted ki az érvelésed, de így sem elég, hogy meggyőző legyél. Szerinted az MS SQL server egy áldás a IT iparnak, és semmibe veszed, hogy lényegében csak egy ISO/IEC 9075 szabvány implementációja (ritka, hogy nem házi "szabványt" készít). Magad is elismered, hogy a MS Office nagy részt birtokol az irodai szoftverek piacán, de azt nem érinted, hogy az OOXML előtti dokumentum specifikációkat hány európai cég tudta eddig megfizetni (tudomásom szerint nincs ilyen cég). Bár itt nem is az összeg a lényeges, hanem az, hogy nem is akárki veheti meg (azaz pofára adja az MS). Leegyszerűsítem az általad felvázoltakat az MS SQL szervert alapul véve. Ha jól értem, az a gyakorlat, hogy a piac 90%-t uraló Windows-on futó adatbáis-kezelő (DB piac kb. 40%-a) közvetlenül el tudja "házi szabványokon" keresztül érni a kernel ütemezőt, a lemezvezérlőt fájlrendszert, meg a zárolásokhoz szükséges belső funkciókat az természetes, a többi szoftvernek meg ott az MSDN. Azzal is működik minden, és nem számít, hogy van-e előnye a Microsoft által fejlesztett szoftvernek. Ebbe az állapotba senki sem szólhat bele, akinek meg nem tetszik, használjon nyílt szabványt. (Ha valamit nem jól értettem, majd úgy is kijavitasz.)

"Az állam dolga a konfliktusok rendezése, ha nincs konfliktus akkor nincs mit beleszólnia"
    Nem értem mire gondolsz, nincs olyan terület, ahol ne lenne konkurens szoftvert fejlesztő cég, és jogszabályok is vannak, aminek a megsértéséhez sem kell "szenvedő fél" (az állam is indíthat eljárást, mivel a bírói hatalom nem tartozik az irányítása alá).
  • remark #47
    Tudom hogy off, de szetrobban a fejem ha nem irhatom le.

Amerikai birosag ugy itelt par eve, hogy teljesen mindegy hogy hogyan kerult a farmer birtokara a Monsanto altal levedett technologiat tartalmazo par szem mag, akar a szel fujta oda, akar fold melletti uton elhalado teherautokrol esett le, akar egy madar szorta el, a vegeredmeny ugyanaz: a farmer engedely nelkul "hasznalta" a foldjen a magokat, es igy megsertette a Monsanto szabadalmait.
    A farmer az osszes sajat maga altal termesztett magot megsemmisitette.
    Tobbszaz farmert felemlitettek meg, es kenyszeritettek az elmult evekben hogy sajat termeszeru vagy mas gazdatol vasarolt mag helyett a nagy cegektol vegyek a magot.

Ha egy ceg birtokolja a szoftverszabadalmakat, akkor maximum azt hatarozza meg hogy milyen szoftver fut a szamitogepemen. Legrosszabb esetben mi tortenhet? Nem hasznalok szamitogepet, vagy valtok valamilyen open megoldasra... (szerencsere van ilyen, ma meg)
    Ha egy ceg birtokolja a penzteremteshez fuzudo jogokat, akkor maximum azt hatarozza meg hogy mikor kinek mennyi penz van a birtokaban. Maximum azt hatarozza meg hogy egyes orszagok viragozzanak-e vagy elbukjanak. Maximum azt hatarozza meg, hogy mikor jojjon el a kovetkezo gazdasagi valsag, es az pontosan kit is taszitson nyomorba es kit emeljen fel.
    De mikor egy ceg birtokolja az elelmiszertermeleshez fuzodo jogokat, akkor azt hatarozza meg, hogy kinek van joga a tulelesehez szukseges elelmiszert megtermelni. Azt hatarozza meg, hogy ki haljon ehen, es ki lakjon jol.

Tovabbi jo vitat arrol, hogy mi is a baj az MS-hez hasonlo cegekkel, es mi is a baj a korporatizmussal.
  • A1274815
    "Ezt konnyen megtudhatjuk ha konkretumokat is felsorolsz a valaszaim ervtelensegere."

Ez jó, ez teszik. A te konkrétumok nélküli érveréseidet, kéne nekem megcáfolni konkrétumokkal.

"Meg mindig nem ertem, hogy egy piaci monopolium arszabasanak mi koze van a felsorolt peldaidhoz."

Semmi, nem is arra volt a válasz.

"De köntörfalazok."

Akkor én is egy kicsit. Ha ilyen éretsűlt vagy pszihológiából, akkor te eredetileg tanár vagy pszihológus lehettél és kb. 1999 körül végezhettél.

"Vannak oldalak?"

Igen vannak: Linux oldal, MS oldal, FreeBSD oldal, Mac oldal, stb. függetlenek, illetve ebben a több dimenziós téret kitőltő kombinációk. Álétalában Linux/OpenSource oldal érdekében nyílatkozol és az MS ellen, legalább is én a fordítottját nem tapasztaltam nállad. Azaz nem vagy független, vagy elfogulatlan. De nem baj aki azt állítja magáról hogy nem elfogult semmilyen mértékben az úgy is hazudik. Mindenkinek van kedvence. Te rá vagy kényszerűlve, hogy Windowsra fejlesz, ezért utálod. Míg én önként választottam.
  • rigidus
    > Nem azért, de te általában melyik oldalon szoktál nyílatkozni?

Vannak oldalak?
  • rigidus
    > Ez csak annyíból sántít, hogy rajtad kívűl, senki sem tudja, hogy a hozzászólásod érdemi volt-e vagy sem.

Ezt konnyen megtudhatjuk ha konkretumokat is felsorolsz a valaszaim ervtelensegere.

> Mint ahogyan azt skan elképzelik. De pl. egy Novell NetWare, OS/2, Solaris, stb. régebben sokkal drágább volt, mint most az MS.

Meg mindig nem ertem, hogy egy piaci monopolium arszabasanak mi koze van a felsorolt peldaidhoz.

> Ne köntör falazzál, mond ki nyíltan, hogy hűlyének gondolsz.

De köntörfalazok.
  • assdf
    Szerintem meg teljesen egyértelmü hogy miért káros a microsoft üzletpolitikája.
    Aki ezt nem látja be az vagy hülye (fanatista) vagy anyagi érdeke füzödik hozzá.
    És akkor azt hiszem le is rendeztük ezt a vitát.
  • BlackRose
    "Igazad van, ha szándékosan figyelmen kívül hagyjuk, hogy trösztellenes eljárásról van szó. Azt állítod, hogy ha holnap a benzinkutak 90%-a csak amerikai gyártású autóknak ad üzemanyagot, akkor egyetlen állam vagy bíróság sem tilthatja meg, mivel az üzletpolitika a cégek magánügye."

IGEN. Ugyanis ha szabadon lehet benzinkutat nyitni, semmi gond mert másnapra megjelenne egy csomó benzínkút aki használná a piaci lehetőséget, hiszen valami barom hülye egy óriási piacot kihagy. Tudod a magántulajdon azt jelenti, hogy 100% rendelkezel vele, úgy használod ahogy jónak látod, csak ne okozz másnak kárt. Ha nem adok benzint neked azzal nem okoyok neked kárt, csak megvontam tőlled a lehetőséget amelyet egyébként is én adtam neked, és erre minden jogom megvan. Viszont egy valamire nincs jogom, sem nekem sem az államnak, senkinek, az pedig az, hogy korlátozzam mások magéntulajdonának alkalmazását mert az nekem nem felel meg. Kb. ez amit az állam meg kell akadályozzon, de nem úgy, hogy ő csinalja azt aminek a megakadályozására lett kitalálva. Az állam dolga a konfliktusok rendezése, ha nincs konfliktus akkor nincs mit beleszólnia, és konfliktus csak akkor van ha én a téged korlátozlak (vagy te engem) a tulajdonod felhasználásában úgy ahogy te a legjobbnak látod (azzal a feltétellel, hogy te ne korlátozz valaki mást). Na én itt nem látom, hogy a Microsoft korlátoz, sőt pl. egy csomó olyan dolgot adott az ipar kezében amelyet nagyon szívesen használunk (és itt nem a 90% piacú Windowsra gondolok) hanem pl. az SQL Servere, a Visual Studióra, .NET Frameworkra stb. ha már a fejlesztésekről beszélünk, most szerinted ez korlátozza, hogy egy fejlesztői cég a tulajdonát a saját szíve szerint használja vagy inkább lehetőségeket nyit előtte? Ha egy protokol zárt akkor szerintem az nem jó (én a nyitott tudás híve vagyok), de ezzel senkinek sem ártanak, mert ez nem egy olyan dolog amely korlátol amelyből nem lehet másikat, jobbat csinálni. Ha minden benzín az enyém és neked nem adok benzínt akkor korlátozom a tulajdonod alkalmazását (van autód amit nem tudsz használni), de ha benzín van mindenfelé akkor nincs semmi gond. Protokol az nem természetileg korlátozott valami, tehát nem lehet tulajdonként kezelni, és ezért nem lehet elítélni ha valaki nem akarja megosztani másokkal (még akkor sem ha nekem az nem tetszik), mindég leülhetek és kifejleszthetek valami jobbat. Az pedig, hogy a Windows vagy az Office 90% piacot tud maga mögött nem számít semmit, mert az adatokat cserélni lehet különböző módszerekkel (én még soha sem jártam úgy 20+ éves PC-zés közben, hogy valamilyen adatot nem tudtam átmenteni, konvertálni, importálni stb. vagy hogy két gép között nem tudtam volna kommunikációt létrehozni), amit meg kell oldani az esetleg a formátum fenntartása, de miért lenne köteles valaki ezt helyettünk megcsinálni? Ha megteszi üdvözlöm, de ha nem... legyen az az ő dolga mindadig még nem okozott valakinek kárt.
  • Narxis
    Már vááártam. Idióta Dano...
  • A1274815
    "Nyilvanvaloan jartas kell, hogy legyek a Win32API programozasaban ha a kerdeshez erdemben szolok hozza."

Ez csak annyíból sántít, hogy rajtad kívűl, senki sem tudja, hogy a hozzászólásod érdemi volt-e vagy sem.

"A masodikra pedig csak annyit, hogy ha szamodra egy adott temaban valo biralatbol automatikusan az kovetkezik, hogy a vitapartnered szuksegszeruen valamely szelsosegbe kell hogy tartozzon, azzal valojaban azt irod ala, hogy a vilagot Te Magad szelsosegegekben kepzeled el."

A bírálatod egy kicsit szélső ségesre sikeredett, melyet a tapasztalataim nem támasztanak alá, azaz írreálisan hatott.
    (Mewgjegyzem NT4.0 óta programozok Win32-ben, és volt dolgom már az Executive API-val is és nem igen találtam olyan változásokat eme röpke 10+ év alatt, mely tényleg komoly problémákat okozott volna, az álladóan kifejezésről nem is beszélve).

"Mint micsoda?"

Mint ahogyan azt skan elképzelik. De pl. egy Novell NetWare, OS/2, Solaris, stb. régebben sokkal drágább volt, mint most az MS.
    "Vagy az egyik, vagy a masik. Mert ugye "termeszetesen" kotelezo valamilyen szelsosegbe vonulni"

Nem azért, de te általában melyik oldalon szoktál nyílatkozni?

"Ezen a gondolatmeneten vegighaladva mar sejtheto, hogy az ervelesi rendszert is az indulatok taplaljak a hatterbol - tobbnyire velt ervek alapjan - melyek jobbara mellozik a logikat es/vagy a temaban valo jartassagot. Ha erdekel a pszihologiai hattere is, az utobbirol pedig itt olvashatsz bovebben. "

Ne köntör falazzál, mond ki nyíltan, hogy hűlyének gondolsz.
  • DjDano
    Idióta EU...
  • rigidus
    > Régen amikor 20000 Unix változat volt, akkor se lehett csak úgy migrálni az egyikről a másik, pedig az "nyílt" volt.

Hol van ennek osszehasonlitasi alapja egy piaci monopolimot gyakorlo vallalathoz?

> És nem hiszem, hogy most az egyik linux-ról a másikra olyan könnyű átmigrálni.

Ha neked valami "nem olyan konnyu", abbol nem az kovetkezik, hogy "nem olyan konnyu", hanem az, hogy Neked nem olyan konnyu...

> Na azért nem anyíra drágák az MS termékek.

Mint micsoda? Nezegessel licensz arlistakat a kovetkezo termekekhez: Windows Server 2003, Windows Server 2008, Terminal Service Client, MS SQL Server, MS Visual Studio 2008...

> Hát hogyne, azért fut a Windows NT 3.1-re, Windows 95-re írt alkalmazások igen tetemes része Vistán. Szoktál Win32API-ban programozni, vagy csak hallod a Linuxos haverjaditól.

Nyilvanvaloan jartas kell, hogy legyek a Win32API programozasaban ha a kerdeshez erdemben szolok hozza. Egyebkent a "kerdesed" elso felere reagalva 80%-ban windowson fejlesztek. A masodikra pedig csak annyit, hogy ha szamodra egy adott temaban valo biralatbol automatikusan az kovetkezik, hogy a vitapartnered szuksegszeruen valamely szelsosegbe kell hogy tartozzon, azzal valojaban azt irod ala, hogy a vilagot Te Magad szelsosegegekben kepzeled el. Ha tovabb megyunk, azt is megertjuk, hogy tulajdonkeppen betekinthettunk a sajat logikad szerint osszerakott mikrovilagba, mely velhetoen igy is mukodik: "fekete feher minden". Vagy az egyik, vagy a masik. Mert ugye "termeszetesen" kotelezo valamilyen szelsosegbe vonulni... Itt is olvashatsz rola.

Ezen a gondolatmeneten vegighaladva mar sejtheto, hogy az ervelesi rendszert is az indulatok taplaljak a hatterbol - tobbnyire velt ervek alapjan - melyek jobbara mellozik a logikat es/vagy a temaban valo jartassagot. Ha erdekel a pszihologiai hattere is, az utobbirol pedig itt olvashatsz bovebben.
  • A1274815
    Ami még jól dokumentált az a Win32, OpenGL (bár az OpenGL extek nem mindig, azok nem is az MS-hez tartoznak általában), Winsock 2.0, Rpc, mostanában az Executive API függvények is kezdenek megjelenni az MSDN-en, bár azokhoz a driver írók eddig is hozzá jutottak, RPC4, MFC, stb. Bíztos vannak olyanok amelyek neve sem ismeretes, de azokat nem biztos, hogy az MS is használja, vagy tényleg szükségessek.

Itt lehet szemezgetni: http://msdn.microsoft.com/library/
  • A1274815
    Egy Office, Visual Studio, SQL Server is bonyolultabb, mint egy játék. Mondjuk egy sharepoint server bonyolultságát, nem tudom megítélni.
  • ozric
    "Ha össze hasonlítasz egy Windows komplexitását egy játékéval, rájösz, hogy a játék nagyság rendekkel alacsonyabb bonyolultságot mutat."

Így igaz, de azért, mert a Windows tartalmaz vagy 100 különböző framework-öt, de míg a DirectX és a .Net jól dokumentált, addig nagyon sok minden nem. A Windows már nem csak oprendszer, hanem "lib-gyűjtemény" is.
  • floatr
    Szándékosan nem az oprencerre céloztam ezzel.
  • floatr
    Ha elég zárt a 3., akkor így van. Ezzel zárul a kör
  • A1274815
    Ha össze hasonlítasz egy Windows komplexitását egy játékéval, rájösz, hogy a játék nagyság rendekkel alacsonyabb bonyolultságot mutat. Mondom ezt úgy hogy jelenleg a munkám ellen beszélek.
  • A1274815
    " Az intézmények/cégek közti kommunikáción van a hangsúly."

Pontosan, ha belül ők eltérő platformokat használnak és egy 3. platformmal kell kommunikálni, abból nem túlsok jó dolog lesz.

Szeretném látni az EUOS-t. Sőt még használni is.