• BlackRose
    "Igazad van, ha szándékosan figyelmen kívül hagyjuk, hogy trösztellenes eljárásról van szó. Azt állítod, hogy ha holnap a benzinkutak 90%-a csak amerikai gyártású autóknak ad üzemanyagot, akkor egyetlen állam vagy bíróság sem tilthatja meg, mivel az üzletpolitika a cégek magánügye."

IGEN. Ugyanis ha szabadon lehet benzinkutat nyitni, semmi gond mert másnapra megjelenne egy csomó benzínkút aki használná a piaci lehetőséget, hiszen valami barom hülye egy óriási piacot kihagy. Tudod a magántulajdon azt jelenti, hogy 100% rendelkezel vele, úgy használod ahogy jónak látod, csak ne okozz másnak kárt. Ha nem adok benzint neked azzal nem okoyok neked kárt, csak megvontam tőlled a lehetőséget amelyet egyébként is én adtam neked, és erre minden jogom megvan. Viszont egy valamire nincs jogom, sem nekem sem az államnak, senkinek, az pedig az, hogy korlátozzam mások magéntulajdonának alkalmazását mert az nekem nem felel meg. Kb. ez amit az állam meg kell akadályozzon, de nem úgy, hogy ő csinalja azt aminek a megakadályozására lett kitalálva. Az állam dolga a konfliktusok rendezése, ha nincs konfliktus akkor nincs mit beleszólnia, és konfliktus csak akkor van ha én a téged korlátozlak (vagy te engem) a tulajdonod felhasználásában úgy ahogy te a legjobbnak látod (azzal a feltétellel, hogy te ne korlátozz valaki mást). Na én itt nem látom, hogy a Microsoft korlátoz, sőt pl. egy csomó olyan dolgot adott az ipar kezében amelyet nagyon szívesen használunk (és itt nem a 90% piacú Windowsra gondolok) hanem pl. az SQL Servere, a Visual Studióra, .NET Frameworkra stb. ha már a fejlesztésekről beszélünk, most szerinted ez korlátozza, hogy egy fejlesztői cég a tulajdonát a saját szíve szerint használja vagy inkább lehetőségeket nyit előtte? Ha egy protokol zárt akkor szerintem az nem jó (én a nyitott tudás híve vagyok), de ezzel senkinek sem ártanak, mert ez nem egy olyan dolog amely korlátol amelyből nem lehet másikat, jobbat csinálni. Ha minden benzín az enyém és neked nem adok benzínt akkor korlátozom a tulajdonod alkalmazását (van autód amit nem tudsz használni), de ha benzín van mindenfelé akkor nincs semmi gond. Protokol az nem természetileg korlátozott valami, tehát nem lehet tulajdonként kezelni, és ezért nem lehet elítélni ha valaki nem akarja megosztani másokkal (még akkor sem ha nekem az nem tetszik), mindég leülhetek és kifejleszthetek valami jobbat. Az pedig, hogy a Windows vagy az Office 90% piacot tud maga mögött nem számít semmit, mert az adatokat cserélni lehet különböző módszerekkel (én még soha sem jártam úgy 20+ éves PC-zés közben, hogy valamilyen adatot nem tudtam átmenteni, konvertálni, importálni stb. vagy hogy két gép között nem tudtam volna kommunikációt létrehozni), amit meg kell oldani az esetleg a formátum fenntartása, de miért lenne köteles valaki ezt helyettünk megcsinálni? Ha megteszi üdvözlöm, de ha nem... legyen az az ő dolga mindadig még nem okozott valakinek kárt.