ozric#48
Sajnálom hogy indulatokkal egészíted ki az érvelésed, de így sem elég, hogy meggyőző legyél. Szerinted az MS SQL server egy áldás a IT iparnak, és semmibe veszed, hogy lényegében csak egy ISO/IEC 9075 szabvány implementációja (ritka, hogy nem házi "szabványt" készít). Magad is elismered, hogy a MS Office nagy részt birtokol az irodai szoftverek piacán, de azt nem érinted, hogy az OOXML előtti dokumentum specifikációkat hány európai cég tudta eddig megfizetni (tudomásom szerint nincs ilyen cég). Bár itt nem is az összeg a lényeges, hanem az, hogy nem is akárki veheti meg (azaz pofára adja az MS). Leegyszerűsítem az általad felvázoltakat az MS SQL szervert alapul véve. Ha jól értem, az a gyakorlat, hogy a piac 90%-t uraló Windows-on futó adatbáis-kezelő (DB piac kb. 40%-a) közvetlenül el tudja "házi szabványokon" keresztül érni a kernel ütemezőt, a lemezvezérlőt fájlrendszert, meg a zárolásokhoz szükséges belső funkciókat az természetes, a többi szoftvernek meg ott az MSDN. Azzal is működik minden, és nem számít, hogy van-e előnye a Microsoft által fejlesztett szoftvernek. Ebbe az állapotba senki sem szólhat bele, akinek meg nem tetszik, használjon nyílt szabványt. (Ha valamit nem jól értettem, majd úgy is kijavitasz.)
"Az állam dolga a konfliktusok rendezése, ha nincs konfliktus akkor nincs mit beleszólnia"
Nem értem mire gondolsz, nincs olyan terület, ahol ne lenne konkurens szoftvert fejlesztő cég, és jogszabályok is vannak, aminek a megsértéséhez sem kell "szenvedő fél" (az állam is indíthat eljárást, mivel a bírói hatalom nem tartozik az irányítása alá).