• rigidus
    "Ezt konnyen megtudhatjuk ha konkretumokat is felsorolsz a valaszaim ervtelensegere."

Ez jó, ez teszik. A te konkrétumok nélküli érveréseidet, kéne nekem megcáfolni konkrétumokkal.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na, akkor kigyujtom a kommenteket a kedvedert, mivel lathatoan nem tudod kovetni azt amiben vitazol.*

Az idezeteidet kivastagitom, az irasaidat dolt betuvel idezem, az !allitasok/ervek! felkialtojel kozott lathatoak amikre mitoszkent hivatkozol.

Alabb a teljes kommentem arra vonatkozolag ahonnet elindultunk ezzel a szallal, erdemes figyelni, hogy mennyire koncentralsz a leglenyegtelenebb reszletekre. (Csakugy mint a regi szep idokben.)

1. szal
    !Ha van egy nagyvallalatod ahol migralni akarsz masik operacios rendszerre (mondjuk legyen 50000 gep), azt nem teheted meg egyszerre, hanem csak lepesrol lepesre. Ugyan letezik munkacsoport szerver mas operacios rendszerek felett is windowshoz, de kozel sem tud olyan szintu integritast biztositani mas windowsos termekekhez mint a MS. Ennek pedig az az oka, hogy a MS modszeresen valtoztatgatja a windows !halozati! API-jat, kifejezetten azzal a cellal, hogy a leheto leghatekonyabban akadalyozza az ugyfelei atallasat mas termekekre, ezzel plussz koltsegeket vetni a nyakukba.!

Hát hogyne, azért fut a Windows NT 3.1-re, Windows 95-re írt alkalmazások igen tetemes része Vistán. (Ugye ez az elso ahol a "mennyi az ido?" kerdesre a "szerda" a valaszod.) Szoktál Win32API-ban programozni, vagy csak hallod a Linuxos haverjaditól.

Nyilvanvaloan jartas kell, hogy legyek a Win32API programozasaban ha a kerdeshez erdemben szolok hozza.

Ez csak annyíból sántít, hogy rajtad kív?l, senki sem tudja, hogy a hozzászólásod érdemi volt-e vagy sem.

(Egyebkent ezt onnet lehet megtudni, hogy ha egy MS vs. EU cikkben munkacsoport syerverekrol es halozati protokollokrol van szo, a vitapartnered pedig errol beszel, akkor o ERDEMBEN nyilatkozik. Az, hogy Te azzal nem ertessz egyet, batran reszletezheted MEGNEVEZVE az egyes mondatokban levo allitasokat es annak cafolatat. Tovabbra is erre varok turelemmel.)

Ezt konnyen megtudhatjuk ha konkretumokat is felsorolsz a valaszaim ervtelensegere.

Ez jó, ez teszik. A te !konkrétumok nélküli érveréseidet!, kéne nekem megcáfolni konkrétumokkal.

Na, bogaraszd at magadat rajta es ha nagyobb felkialtojeleket kersz, szivesen atmeretezem oket es beposztolom megegyszer.

2. szal
    Mivel a MS tudatosan kiszolgaltatottsagban tartja az ugyfeleit, igy irrealis arakat is kerhet a szoftvereiert, ami annyit jelent, hogy torvenyszegessel meg extra profitot is termel.

Na azért nem anyíra drágák az MS termékek.

Mint micsoda? Nezegessel licensz arlistakat a kovetkezo termekekhez: Windows Server 2003, Windows Server 2008, Terminal Service Client, MS SQL Server, MS Visual Studio 2008...

Mint ahogyan azt skan elképzelik. De pl. egy Novell NetWare, OS/2, Solaris, stb. régebben sokkal drágább volt, mint most az MS.

Meg mindig nem ertem, hogy egy piaci monopolium arszabasanak mi koze van a felsorolt peldaidhoz.

Semmi, nem is arra volt a válasz.

Hat no comment, Kedves Uram.*

3. Szal
    Ezen a gondolatmeneten vegighaladva mar sejtheto, hogy az ervelesi rendszert is az indulatok taplaljak a hatterbol - tobbnyire velt ervek alapjan - melyek jobbara mellozik a logikat es/vagy a temaban valo jartassagot. Ha erdekel a pszihologiai hattere is, az utobbirol pedig itt olvashatsz bovebben.

Ne köntör falazzál, mond ki nyíltan, hogy hülyének gondolsz.

De köntörfalazok.

Akkor én is egy kicsit. Ha ilyen érets?lt vagy pszihológiából, akkor te eredetileg tanár vagy pszihológus lehettél és kb. 1999 körül végezhettél.

Picit melletrafaltal.

4. Szal
    [...] Vagy az egyik, vagy a masik. Mert ugye "termeszetesen" kotelezo valamilyen szelsosegbe vonulni

Nem azért, de te általában melyik oldalon szoktál nyílatkozni?

Vannak oldalak?

Igen vannak: Linux oldal, MS oldal, FreeBSD oldal, Mac oldal, stb. függetlenek, illetve ebben a több dimenziós téret kit?lt? kombinációk.

Ugye itt szinten maradunk a korabbi allitasaimnal, hogy nalad "oldalak"-rol, szelsosegrol szol a vita es amikor probalom ra felhivni a figyelmedet, hogy ez bizony nem mindenkinel van igy, nem ez a termeszetes, Te azert tovabbra is kotod az ebet a karohoz, hogy "marpedig keremszepen ez igy van." "Hat micsoda dolog az, hogy valaki nem "oldalhoz" tartozik, vagy kasztokba? Hat csakis "oldalakrol" lehet szo, arnyalatok ezek kozott nincsenek." Es figyeld meg a tovabbiakban is ugyanez az attitüd mutatkozik meg a reszedrol.

!Álétalában Linux/OpenSource oldal érdekében nyílatkozol és az MS ellen!, legalább is én a fordítottját nem tapasztaltam nállad.* (Lasd majd lentebb!) !Azaz nem vagy független, vagy elfogulatlan.!

Ugye? Mint valami forgatokonyv. A #38-ban amit irtam koveted es igazolod.

Na, kozben beszurnam ide egy lemaradt hozzaszolasodat is amire a valaszom vonatkozik a fentiekre is:

!A bírálatod egy kicsit szélső ségesre sikeredett!, melyet a tapasztalataim nem támasztanak alá, azaz írreálisan hatott. Te rá vagy kényszer?lve, hogy Windowsra fejlesz, ezért utálod. Míg én önként választottam.

Na kerlekszepen, akkor kezdenem rogton ezzel, hogy miert is hasznalok Windows-t, vagy inkabb fogalmaznam ugy, hogy miert is migraltam az eles rendszeremet, kesobb pedig az allando uzemu szervert is Windowsra a korabban 100%-ig Debian alapu platformrol. Egy szep napon ultem magamban es elhataroztam, hogy kene irnom egy szoftvert sajat elhatarozasbol, elsosorban sajat celra es en ezt olyan platformon akarom elkesziteni, amihez a leheto legnagyobb valaszteku nyilt algoritmust tudom felhasznalni ideiglenesen, kesobb pedig kipotlom a sajat ujrairt kodjaimmal amikor mar van mihez epitkeznem. Tortenetesen egy elosztott, magas rendelkezesreallasu multidimenzios adatbazismotorrol es az arra epulo AI alkalmazasok egy reszerol van szo. Gondoltam, ehhez egy olyan fejlesztoi platformra (ill. nyelvre) van szuksegem amelybol mas nyelvben megirt algoritmusokra is tudok zavartalanul hivatkozni. Nyilvanvaloan a ket legigeretesebb valasztasnak a Java es a C# bizonyult. A kerdes mar csak az, hogy vajon melyik...

Egy multidimenzios adatbazismotornal es AI alkalmazasoknal szamtalan valtozo, segedfuggveny, kereszthivatkozas ill. ezeknek az ujra es ujra rekurzivan felhasznalt halojat kell gondosan megepiteni, valamint az adatbazis motor felol kolonbozo esemenyek bekovetkeztekor triggerelni kell, amiket pl a C# delegate-jeivel frappansan meg lehet oldani. Tovabb morfondiroztam, hogy a rengeteg segedfuggvenyt is meg lehet sporolni, ha a C# property-ket hasznalom az attributumok kezelesere, igy lehet transzparens almezoket letrehozni, melyek kifele mezonek latszanak, belul pedig fuggvenyeket kezel. Ez az API-jat kifele esztetikusabba teszi, valamint jobban illeszkedik az en egyeni izlesemhez is - leven van nagyjabol 10 Delphi-s tapasztalatom is.

Termeszetesen odszkodtam tole eleinte, mivel nem nagyon volt kedvem Windows-zal buherni, fokent nem a kiforrott es megbizhatoan mukodo halozatom szetboritasara adni magamat. Volt megegy lehetoseg, mielott ratapadnek valamelyik P2P halozatra Windows image-t szipkazni a Kommunista Univerzumbol: mi van ha Mono-t hasznalok VS helyett? Ok, probaljuk meg. KDevelop felhasznalokent, gondoltam ez lesz a legidealisabb a C#-ra. Dobbenten tapasztaltam, hogy nincsen benne C# support. Sebaj, gyorsan leszedtem a legfrisebb MonoDevelop-ot, majd az... Felraktam es elkezdtem ismerkedni a C# rejtelmeivel. Ugye Delphi, Java, C es C++ utan nem volt annyira nehez dolgom, csupan a C# egyedi dolgaira, API-jara kellet raizlelnem. Nyitottam egy Help-et a MonoDevelop-ban es elkezdtem az egyes apro nyugjeimre keresgelni a valaszokat. Arra lettem figyelmes, hogy a MonoDevelop rendszeresen elszall anelkul, hogy lekezelne a kivetelt, vagy hibauzenetet adna. Kesobb az is nyilvanvalova valt, hogy ezt nem random teszi, hanem akkor amikor a help bongeszojeben veletlenu a TreeView alagait kibonto nyilacska helyett, magara a bejegyzesre kattintok. Oh, a fene egye meg... Sebaj, MonoDevelop cvs/svn (mar nem emlekszem melyiket hasznalta) lerantottam es elkezdtem bogaraszni. Lapozgatvan a forraskodot azt vettem eszre, hogy itt-ott irdatlan rendetlenseg van a kodban, kodismetlesek es trivialis hibak, amiket gyakorlott programozok szinte NEM TUDNAK elkovetni. Jott a vad otletem, hogy beszallok a Mono ill. MD fejlesztesebe is es kozben a sajat szoftveremet is fejlesztem majd. Ahogy elobukkanik itt-ott a Mono-ban valami azt megfoltozom, de kozben vegig a sajat szoftveremre fogok koncentralni.

Hamarosan rajottem, hogy ez nem jarhato ut, mert egyszeruen keptelen vagyok elnezni, hogy olyan szoftverrel dolgozom amit szivem szerint ujrairnek annyira attekinthetetlen es itt-ott hanyag. Ez igaz mindket projektre. (Viszont itt ragadnam meg az alkalmat, hogy fuggetlenul a kod jelenlegi/akkori allapotatol Miguel de Icaza-t es a munkassagat nagyra tartom, mert nelkule es a C# forditoja nelkul a .NET talan soha nem jutott volna el mas HW/OS platformokra. Respect Neki.)

Szoval, egyre jobban kacerkodtam a gondolattal, hogy VMware es ala Windows, igy nehany nappal kesobb mar fent fityegett az XP mint guest OS. Kisvartatva megerkezett hozzam az eredeti legalis VS2005 is kedvenc P2P es TDK disztributorom hozzajarulasaval. Feltelepitettem, amivel egyutt mar foglalta a vdisk 80%-at.

Elkezdtem vegre barkacsolni a sajat szoftveremet es orommel tapasztaltam olyan lehetosegeket a VS-ben amikkel korabban nem talalkoztam mas megoldasoknal. Az is feltunt, hogy van benne egy Java import lehetoseg is, ami az eredetileg Java-ban irt projektet kepes atkonvertalni C#-ra. Persze megannyi bosszanto dolog is elojott amit korabban megoldottak mar masutt. De nem is ez volt a lenyeg, hanem az, hogy vegre dolgozhatok mar a C#-ban elkepzelt projektemen es egy integralt kornyezetben kodolhatok C#-ot. Ami meg nagy elony volt, hogy a form designerje is kesobb nagy segitsegnek bizonyult, mert tudtam irni egy virtualis gepet a DBM-hez, netan benchmarkolni vagy szerkeszteni az adatbazisokat.

Aztan egyre jobban igeny mutatkozott SCM-re is, de az volt a kikotesem, hogy normalisan integralt legyen a C#-hoz a kliense. Akkoriban CVS-hez meg nem volt ilyen, ill. TFS mar elerheto volt beta valtozatban, gondoltam johet a beta. Hat, akarhogyan kuzdottem vele a VS-hez adott fejlesztoi SQL szerverre sehogyan se akart felkuszni. Se normalis celravezeto hibauzenet, se egy hasznalhato bejegyzes a syslog-ban. Koszalgattam a google-lel, forumokban vajkalodtam, de semmi.

Ezidotajt gondolkodtam a net socketen is es elorelatoan (most kapaszkodjal meg) beregisztraltam az MS OpenSource website-jara a Codeplex-re es egyuttal beszaltam egy socket library fejlesztesebe is. Aztan gondoltam rakerdezek codeplex-es projekt tarsaimtol is, hatha valaki megfejti a rejtelyt. Kaptam a tippet, hogy nem erdemes kinlodni vele XP es a fejlesztoi SQL Server mellett, mivel alapvetoen W2k3 es az SQL Server nagyvallalati valtozatan lett eddig elsosorban tesztelve.

Sebaj, ezidotajt egyebkent is volt egyetlen oriasi bajom a Debian szerveremmel, tortenetesen a QoS amit anno egy het szarakodas utan sem tudtam normalisan beallitani, valamint letoltest nem lehet vele szabalyozni, csak akkor ha az ehhez szukseges kernel patch felkerul. Mivel minden mas messze kifogastalanul mukodott vele nem nagyon volt kedvem leszedni, de megis meg kellett lepnem. Lekerult, W2K3 fel. Lenyegeben ezen a teren ugyanoda kerultem vele, mivel a QoS-t azota sem tudtam beuzemelni. (Megvallom oszinten, hogy volt ennel egy halom magasabb prioritast elvezo feladatom is, igy nem nagyon astam bele magamat a melyebe. Majd egyszer.)

Vegul a TFS irdatlan I/O zabalasabol oda lyukadtam ki, hogy a natboxom kevesnek bizonyult, igy W2K3 van most nativan az asztali gepen is es a Linux a VMware-ben. Kozben kiadtak a TFS "stabil" valtozatat, azt is megvasaroltam a favorizalt P2P disztributoromtol es rajottem arra is, hogy tokmindegy, hogy beta vagy sem, a TFS gyakorlatilag alkalmatlan kis projektekhez es megesz barmilyen hardvert igy az en igenyeimnek nem felel meg. (1 user, 1 project) Nagyvallalati fejlesztesre biztos, hogy jo, mert elsosorban erre talaltak ki, de erre a feladatra nem. Majd ha lesz idom foglalkozni vele atteszem CVS-re, most mar van hozza VS kliens.

Osszegezve: elkezdtem szemlelni az elmult idoszakot es rajottem, hogy a ket ominozus platform kozul teljesen mindegy melyiket valasztom, mert az egyik penzert szar a masik meg ingyen szar. Kifejezetten erre a feladatra a Windows jobbnak bizonyult, igy ez maradt. A Windows halozati protokolljaival ott akadt ossze a bajuszom, hogy neha a frissitese utan a Linuxon a Sambaval irdatlanul belassult, olykor nem is latta. Aztan jott egy Samba frissites es maris helyre alltak a dolgok. Ha nem frissitettem Windowst nem tapasztaltam ilyet, de ha igen volt olyan, hogy a fenti eset jelenkezett. Ezek ugyanazok a dolgok mint anno az NT korszakban, lepten nyomon valtoztatgattak SP-rol SP-re, ill. kesobb a 2000 idejeben is. Ugyanez nem frissitett Windows kliensekkel is elofordult, jelentos nevfeloldasi es halozati tallozasi teljesitmeny problemak jelentkeztek frissitett/nem_frissitett hostok kozt.

Ja, hogy warezoltam? VMware-ert is fizetek mert elegedett vagyok vele. Meg a Microsoft-tol sem sajnalnam, ha olyan tudnam, hogy olyan szoftvert kapok erte ami elobbrevalonak tartja a felhasznalot, az igenyeit mint a birodalmi jatekokat, amit akar a felhasznaloi ellen folytatott haborui aran is folytat.

Fogok-e valtani vissza Linuxra? Nem. Egyelore nem. Azert mert mindketto egyforman szar. Azert pedig nem fogok ujabb egy-ket hetig tragyat lapatolni, hogy egyik szarbol a masikba lephessek. Amig ez tamogatott, addig marad, mert a fajljaimat el tudom ezen is pakolgatni, a net atjon rajta es az egyebb aprobb dolgok ezen is ugyanugy megvannak. Ha majd jon erre is WGA, kap egy mkfs.xfs-t. Ennyi.

Mindenkinek van kedvence.

Nekem mar nincs. Viszont ha megis lenne es hasonlitgatnank is, van egy fontos azonossag amit nem szabad szem elol teveszteni:

kedvenc != szelsoseg