77
  • shabba
    #77
    Nekem valami olyasmi rémlik hogy 12 éve 95 körül indult el a hazai lakossági internet szolgáltatás. Attól mert maga az internet már korábban létezett, esetleg az egyetemi hálózaton keresztül egyes kiváltságos emberek hozzáférhettek attól lakossági szinten, mint megvásárolható szolgáltatás szerintem még csak 12 éve elérhető. Igazából szerintem onnan érdemes nézni a kezdeteket, hisz onnantól jelenhettek meg a legelső lakossági internet előfizetők. Persze először csak betárcsázós net volt, igen komoly percdíjak mellett 9.6 kbps esetleg 14.4 kbps sebesség mellet.

    A legelső lakossági broadband szolgáltatás is közel akkor indul, a TVNet kábelnetjére emléxem 95-96 körüli időkben, de ezzel akkoriban igen egyedül voltak jó ideig, nem túl sok ember lakott olyan helyen ahol a szolgáltatás elérhető volt. A UPC kábelnetje Miskolcon indult 99-2000 felé emlékem szerint, először igen drágán és korlátosan. A Chello itt Bp-en valamikor 2000 novembere felé jelent meg és kezdett el terjedni szép lassan.

    Tíkom az ADSL-sel szintén 2000 őszén indult, először csak üzleti ügyfeleknek über drágán, és a lakossági szolgáltatás 2006 februárjában indult, tehát közel 6.5 éve. Az első évben csak Bp egyes részein volt elérhető az ADSL szolgáltatás és csak 2002-re indult el a további 8 legnagyobb városban és szépen lassan nőtt a nagyobb városok számossága, és a Bp-i lefedettség növelése is 2003 vége felé fejeződött be. Szóval az első 3 év az lassú terjeszkedés volt mint területi lefedettségben, mint ügyfél növelésben. Az első évben 2001 végén csak 10 ezer ügyfél volt, 2002-re már 30 ezer körül és 2003 végére lépték át a százezres határt, 2004-ben már duplázódott a ügyfélszám 200e-re és 2005-től indult el dinamikusabb 100 ezret meghaladó éves növekedés az ügyfélszámban ami a mai napig is még tart.
  • gregor
    #76
    droid2:Én ugy tudom,hogy az első weboldalt 1992-ben hozták létre,ez ugye az internet egyik szolgáltatása,amely azota is nagy népszerüségnek örvend.Tehát 1992-t tartjuk a web megszületésének.Addig elektronikus levelek elküldédére használták.Nekünk is volt C-64-ünk,de sokak akik ma internetezők már kimaradt a C-64-es korszak,és PC 486-ossal vagy P1-esel kezdték.
  • droid2
    #75
    WIKIPEDIÁRÓL :

    Fejlődés útja:

    ...1972-ben megszületett az első e-mail program. 1974-ben jelent meg először az „Internet” kifejezés, egy a TCP protokollról szóló tanulmányban. 1983-ban, azután, hogy az addig szigorúan ellenőrzött az ARPANET-ből MILNET (Military Network) néven leválasztották a hadászati szegmenst, megszületett a mai fogalmaink szerinti Internet. 1988 pedig az első internetes féregvírus-járvány (worm) éve volt...


    Tehát 1983-2007-ig 24 év alatt 3 millióan használják itthon a netet. Tudom, hogy a nyolcvanas években erre gyakorlatilag nem volt fizikai lehetőség, de akik itthon akkoriban megfertőződtek mondjuk a C64-el vagy ZX Spectrummal, azok adják a mostani net használók bázisát. (Emléxik még valaki a BBS-re ? :)) Ezeket az embereket érdekli a net, a saját jól felfogott érdekükben használják. Mostantól még 2 millió ember kell, hogy elérjük összesen az 5 milliót. Ezeket az embereket nagyon nehéz bekapcsolni, mert egyáltalán nem érdekli őket és nincsenek rákényszerítve.

    Jelen esetben azért luxuscikk a net (nem nem az ára miatt) mert bőven elvagy nélküle ha nem érdekel nem használod, nem keletkezik belőle semmilyen anyagi hátrányod. Ha ezen nem változtatunk (és nem lesz kikerülhetetlen a használata) fogadásom van rá, hogy legalább még a másik 25 év mire még 3 millió ember bekapcsolódik. Ha viszont kötelező lenne használni mert más offline lehetőséged nem lenne akkor pillanatokon belül akár 5-6-7 év alatt könnyen elérhetnénk a 70-80-90%-os penetrációt is.

    Ez van, egyre nagyobb a meggyőződésem, ha eredményt akarunk elérni mindenképpen kötelező kell, hogy legyen.
  • gregor
    #74
    Azért annyit nem kell várni,hogy elérjük a 2 milliot!Ha jol tudom most 1,7 millio internet felhasználó van.
    1998.Januárjában csak 34 ezer internet felhasználo volt Magyarországon.
    http://www.metpress.hu/tudnap/tudnap98/bn/tsld011.htm
    Igaz akkor még a modemes net (dial-up)volt elterjedve.
  • zola2000
    #73
    Szerencsére itt több tvadó versenyez és nem kell tartani a szinkron hiányától, mert csökkenne a nézettség. Bár van kivétel pl a japán animax. Meg is nőtt utobbat a japánul tanulók száma.
  • droid2
    #72
    Pont ez lenne a lényeg. Erre próbáltam célozni a múlt századi állapotok beidézésével. Adót bevallani is kell tudni írni, ha nem tudsz akkor seítségre van szükséged. Most csak egy szinttel megemelnénk az ügyintézés formáját. Nem csak írni kellene tudni hanem mondjuk egy web oldal formját kéne kitölteni. Ha erre nem képes valaki akkor igénybevesz egy "számítógépes irnokot". Amikor bevezették a mostani rendszerváltozás után az egyéni önadózást és vállalkozósdit ki aggódott azon, hogy mi lesz az írni nem tudókkal ? Megoldják majd valahogy. Most is ezt kellene csinálni, hogy mindenképpen kötelezővé tenni a számítógép használatot, különben kiolvasható az adatokból, hogy ha nem kötelező valami 40-50 évnek is el kell telnie mire 20%-os növekedést fel lehet mutatni. Tehát 2047-re várható, hogy még 2 millió magyar ember használja a netet elérjük az 50%-os penetrációt.

    Ugyanez az analógia például a nyelv tanulás is. Volt itt valaki példálózott a Finnországi fejlettséggel. Volt szerencsém a 80-as években Helsinkiben tölteni fél évet. Na ott mindenki beszél angolul. Tényleg csak az nem aki képtelen megtanulni + 1 nyelvet. És miért is ? Például a tvben a filmeket egyszerűen nem szinkronizálták le. Rögtön jöhet a hőbörgés, mert mi itt ugye-élünk halunk a "világhíres" magyar szinkronért, de ez nem igénytelenségből csinálták, hanem népnevelői célzattal. Még a gyerekeknek szánt Tom&Jerry-t is csak feliratozták, ami persze rákényszerítette a gyerekeket is, hogy ha érteni akarnak egy büdös szót is a műsorból akkor önkéntelenül is felszedjenek magukra valamit az angolból de legalább motiválva legyenek a nyelv tanulásra. Természetesen nem csak a rajzfilmekből tanultak angolul a finnek, de ez is egy lépcső amit nem féltek meglépni.
  • zola2000
    #71
    Az egész bürokráciában csak az online ügyintézés maradna?! Már az is elég nagy felháborodást, okozott, hogy az adót csak online lehet bevallani a vállalkozásoknak, szerintem nem baj az online ügyintézés, de hagyják meg a hagyományosat is ameddig van rá igény, az ilyen dolgokat nem szabadna kötelezővé tenni.
  • atomkrumpli
    #70
    "Ma ha egy ember nem tud írni/olvasni akkor gyakorlatilag semmit nem tud kezdeni az életével"

    nemrég elkisértem egyik szülés előtt álló rokonomat a kórházba, az ultrahangos vizsgálatra várakozva odajött hozzám egy asszony odanyujtott egy papírlapot hogy olvassam már el mert ő nem tudja, meglepődtem csőppet hogy ilyen hogy a f*szba lehet 2007-ben, de nem értem rá sokat csodálkozni mert nem sokkal később jött egy hasonló asszony vagy 3 "pujával" meg egy nyomtatott papirlappal amit nemrég kaphatott az orvostól.
  • droid2
    #69
    Véleményem szerint Magyarországon az internethasználók aránya nem is lesz soha kedvezőbb. Kivéve ha törvényileg kötelezővé teszik az oktatást és vizsgát, valamint eltűnik a bürokráciából a papíralapú ügyintézés és csak az online lehetőségek maradnának. Kb. ugyanúgy mint az írással/olvasással történt. Ma ha egy ember nem tud írni/olvasni akkor gyakorlatilag semmit nem tud kezdeni az életével. Nem tud dolgozni, vásárolni, autót vezetni, gyerekeit iskolába járatni, még egy címre sem tud eltalálni vagy egy levelet elolvasni. De számítógép kezelői ismeretek nélkül még mindig elég jól el lehet boldogulni. Egyszerűen a papír lobbit kell meggyengíteni és minden hivatalos ügyintézést online mederebe terelni. Ha ezt meglépnénk 10-15 év alatt, aki agyilag képes rá az használná az informatikai strúktúrákat.

    És még egy dolog, sajnos itthon soha nem voltunk nagy tömegben az ész kivállóságai (kivéve persze a nagy agyakat) egy kis analógia a könyv mint információ forrás a múlt században.

    "A századfordulóig a fővárosban kialakultak azok a nagy részvénytársaságok is, amelyek egyszerre kiadói, nyomdai és terjesztői tevékenységet is folytattak, de amelyek részben elnyelték, részben háttérbe szorították a kisebb könyvkereskedéseket. De az ő számukra is problémát okozott az a kedvezőtlen helyzet, amelyben a magyar társadalom jelentős része volt még mindig, életszínvonal és műveltség szempontjából. 1868-ban még mintegy ötezer magyarországi helységben nem volt népiskola, a tanárok fizetése évi 900-1000 forint volt, s ebből 300-400 forint a lakás fenntartására kellett. Az értelmiség száma a szabadságharc idején még csak tízezer körül lehetett, s ez a szám 1870-re 113 ezerre emelkedett. Az ország népessége ekkor 13 és fél millió volt - 1910-re 18 millió fölé emelkedett. Bár a műveltségi szint a kiegyezés után lassan növekedni kezdett, de az analfabéták aránya még 1910-ben is 42% volt (1869-ben: 65%). A könyvet vásárlók a kiegyezés idején mindössze százezren lehettek. A könyvkiadásnak és a könyvterjesztésnek változatlanul nagy nehézségekkel kellett megküzdenie az olvasók megszerzéséért; a korszerű kiadói és könyvterjesztői szervezet ilyen körülmények között jött létre."
  • Reg5
    #68
    Polemius:

    Így már értejtőbb lett. Nem is olyan rég felnéztem a tvnetre(vki belinkelte), és szörnyű, hogy a oldal 90%-a reklám, ráadásul a többit se nevezném vmi eszement értelmesnek...
  • gregor
    #67
    Azért a 56k-s nettel sok szolgáltatást a neten nem tudnál igénybe venni!Pl.ul a yutube-ot,webcast radio,tvnézés.Bár emailre,MSN-ezésre,forumok,és weboldalak böngészésére jo.Én is 56K-val kezdtem!
    Mely szomszédos országok előznek meg minket internet használatban?
    Szerintem,annyira már nem pénz kérdés az internet,mert elég olcsón hozzá lehet jutni.Lehet sokakat azért nem érdekel,mert csak rosszat hallotak,a netről.
  • zola2000
    #66
    Pedig aki akar nagyon könnyen csinálhat ingyen netet, egyszerűen vesz egy wifi routert, és minden nélkül megnyitja az épp arra járók előtt. Egyébként úgy hallottam hogy digitális tvn lehet netet szolgáltatni, lehetne egy ingyenes 32 kbps net, akinek több kell az fizet.
  • shabba
    #65
    "Ha lenne rá pénzem legalább ebben a redvás városban kialakítanám az ,optikai v wifis hálózatot és a net is szaros pénzért szórnám 1000ft-ot mindenki ki tud csengetni!!!"

    Ez olyan tipikus mondat. Persz ha 100Ft-ból mindenhova lehetne optikát húzni akkor rászánnád azt a 100Ft-ot. De ha már komoly beruházást kellene eszközölni, ami nem kevés pénzbe kerül akkor már nem vállalod annak a szerepét aki a költségeket állni. De ettől függetlenül azért 1000 Ft-ért szórnád a netet mindenkinek, mert az úgyse kerül semmibe, főleg ha más állja a költségeket.

    A magyarországi alternatív szolgáltatók is hasonlóan gondolkodnak. Nagy mértékű beruházást nem eszközölnek, mert az sok pénzbe kerülne, nekik meg nincs sok. De ha nem építenek ki saját hálózatot ugyan min is várnád el hogy olcsóbban szolgáltassanak. Csak az megy évek óta hogy hatósági nyomásra hogyan tudják egyre lejjebb szorítani az inkubesek nagyker árait, és ezen élősködve evickélnek az alternatívok, miközben az ő követeléseik a leghangosabbak. Persze ha valahová beruháznak egy kisebb összeget, az ők is nagyon megnézik hogy olyan helyet válasszanak ahol a legkisebb beruházás mellett, leggyorsabb a legnagyobb profit realizálhat. Ezt nevezik cherry pickingnek, amikor az alternatívok kimazsolázzák az üzletileg legjobb területeket és csak ott gerjesztik a versenyt ahol nekik a legjobban megéri, a többire meg rá sem bagóznak, hisz nekik olyan terület nem kell ami lassú megtérülésű vagy ráfizetéses.

    És persze sokan évek óta azt várják mikor lesz már nagyobb verseny. Hát amíg az alternatívok hozzáállása ilyen, addig széleskörűen aligha, de más országokban sem sokkal másabb.

    Tudod lehet építeni optikai hálózatot minden háztartásig. Ha nagyban csinálod akkor már olcsóbbak lehetnek a fajlagos költségek. Ezer euro/háztartás az már reális ha mondjuk mind a 4 millió magyar háztartást bekábelezed optikával. Jah hogy az ezer milliárd forint beruházást követelne meg, ami neked már sok. Fizesse meg más és utána majd te ezer forintért fogod szórni a netet.

    Ha neked van pénzed te is úgy teszed bankba hogy elvárod hogy többet kapj vissza, hogy legalább reálértéken ne veszítsen az értékéből. Ha vállalkozásba fogsz szintén nem vágnál olyan üzletbe ahol csak buksz a üzleten, hisz azért csinálod azért vállalod a vállalkozás rizikóját hogy a banki kamatnál nagyobb hasznot érhess el. Furcsa az amikor valaki más beruházásai esetén ezzel ellentétel elvárásokat gerjeszt, azt várja el hogy más ingyen vagy hasznon nélkül adja a pénz, csak azért mert az neki de jó lenne, miközben ha a saját pénzéről lenne szó, máris ezzel ellentétes álláspontot képviselne. Erre mondják találóan hogy bort iszik és vízet prédikál.
  • k9duli
    #64
    Ez egyébként a rövidített változat, mert resetet akartam elmagyarázni, de azt nem sikerült.
    kollegák meg azzal poénkodtak mondjam azt hogy húzza ki a 220ból vagy csapja le a biztosítékot:D
  • k9duli
    #63
    Ha bekapcsológombot kell magyaráznom, akkor a falat kaparom már:D
    Erre van jó sztorim mondom az ügyfélnek(telefonon) kapcsolja ki a gépét majd be.
    Kérdezi mit?
    mondom nyomja meg a power gombot.
    Aszondja nem találja a monitoron.
    Mondom a gépházon nyomja meg akár menet közbe is(már ideges voltam).
    Mondja itt van home meg insert de nem találja.
    Leesett hogy a billenytyűzetet nézi.(kicsit elváltozzott már a hangom ezek után)
    És kiejtettem a kulcs mondatot végén nyomja meg azt a gombot amivel bekapcsolni szokta a gépet.pff............
    És sikerült!!4
  • BlackRose
    #62
    "...nem lop csak konfiszkál..." - Hofi Géza :)

    ...nem az emberekben van a baj, az a baj, hogy megtantották velük, hogy munka nélkül is lehet legálissan megélni... pedig a valóságban munka nélkül csak illegálisan lehet megélni, ezt a legális verziót az állam hozta létre... küszünnyük meg neki szépen :)

    ...különben üdvözlöm a vállalkozói szellemed... ha vannak potenciális ügyfeleid a wi-fi netre... akkor pénzt nem gond találni, sőt ha jobban belenyúlsz a dologba még ajándékba is kaphatsz (különböző szervezetektől) pénzt, hogy egy ilyen rendszert csinálj... persze az első és legfontosabb dolog, megálni a panaszkodással, saját lábra állni és kézbe venni a dolgokat, aztán valami történik majd... :)
  • eto demerzel
    #61
    Az emberek kapzsik mind az!!! ok akkor kov szoveg logikatlan Ha lenne rá pénzem legalább ebben a redvás városban kialakítanám az ,optikai v wifis hálózatot és a net is szaros pénzért szórnám 1000ft-ot mindenki ki tud csengetni!!!. ellentmondasz magadnak. nm kotozkodom. de tudom milyenek az emberek. ha penzuk van es csinalnak valamit akkor nm adjak ingyen. en nm adnam, hisz azert a penzert meloztam. mind1 hogy menyit es hogyan. de en csinaltam es nm mas. lehet hogy bekovetkezik 1 nap de en azt mar nm erem meg, es ehez maga a mentalis kell eloszor valtozon. ekeppen lehetne igyen adni a kozszalitast is, mivel az ember nm utazik a varosban a-bol b-be mert epp pasziozik, hanm mert eppen munkaba megy, ergo attetelesen az orszagnak melozik.
  • oasis UK
    #60
    pedig 1 nap ez is befog következni..
    amugy meg hagyjuk már ezt a sok szám adatot h a másik országban milyen árak vannak,szolgáltatások stb faszságok!!!
    Te itt élsz!!!
    Az emberek kapzsik mind az!!!
    Ha lenne rá pénzem legalább ebben a redvás városban kialakítanám az ,optikai v wifis hálózatot és a net is szaros pénzért szórnám 1000ft-ot mindenki ki tud csengetni!!!
    Nem hiszem el h legalább erre nincs pénze az országnak..
    Szájba baszott 1 világban élünk..
    Mindenki meglopja a másikat..
  • assdf
    #59
    És tényleg hihetetlenül idegesitő hogy tényleg miután 20x elmagyarázod nekik hogy hogy kapcsolod be meg ki a gépet, 20jére és ott tartunk hogy akkor melyik is a gépen a bekapcsológomb...
  • assdf
    #58
    Egyetértek
  • shabba
    #57
    Nincs olyan ország a Földön ahol 100%-os lenne a net lefedettség, épp ezért alkotmányos nethez jutási jogot sem lehet sehol megígéni, ráadásul ilyet egy alkotmányba amúgy sem pakolnak bele. Az ingyen net megint hülyeség, ez megint olyan utópia amit egyesek fórumokon állandóan hajtogatnak, mert képtelenek felfogni olyan hogy ingyen net létezik. Mindennek megvan az ára, aminek költsége is van, valakinek mindig meg kell fizetnia a számlát.

    Az 1 Mbps-es alapcsomag a finneknél 20-30 euro közötti, ez inkább még drágább is a hazai 1 Mbps-es csomag áraknál vagy közel azonos. Jellemző csomagok még a 2,8,24 Mbps(45,50,60 euro) mivel ott is jellemzően ADSL technológiát használnak. Természetesen ez ott is up to(akár) x Mbps, mivel az ADSL technológia távolság korlátossága nem áll meg a magyar határon, ez univerzális mivel a fizika törvényszerűségeiből ered. A finneknél a vezetékes broadband kapcsolatok 90%-a ADSL technológián alapszik, ami jóval magasabb mint a hazai, itthon nagyobb a kábelnetes részarány úgy 60-40%. Az ilyen magas 90%-os vagy feletti ADSL részarány más országokra is jellemző pl. német, francia.

    Amiben a finnek jók az net elterjedségében, ott valóban az élenjárók között vannak. Dánok az élenjárók, náluk 32%-os a broadband előfizetések arány a népességhez viszonyítva. A finneknél ez 27%-os, a japánoknál 20%, németeknél 17%, nálunk 12%, a szlovákoknál 5%. OECD 2006Q4-es adatok 1-2 héten belül lesznek 2007Q2-es adatok, de érdemi változások nem valószínű hogy lesznek, csak az arányok fognak nőni trendszerűen ahogy eddig is.

    Az nyílvánvaló hogy ott ahol jobbak a fizetések, és az alapszükségleken túl telik még más szolgáltatásokra is, ott a szélessávú penetráció is magasabb lesz. Azon országokban ahol szűkösek a fizetések és az alapszükségleteken túl nincs sok megtakarítás ott jobban megnézik az emberek mire költik a pénzt így a szélessáv is kevésbé fog képbe kerülni, ez pedig alacsonyabb penetrációval jár. Ez a macrogazdasági körülményekből ered, addig nem igazán fog jelentősen változni, amíg a honi fizetések sem nőnek jelentősen.

    Persze a fizetőképes kereslet nagyságán túl, ami alapban behatárolja egy piac nagyságát, ott van még érdektelenség is. Ezen némileg lehet csiszolni oktatással, felvilágosítással de naív dolog azt hinni hogy egyszer majd 100%-os lesz. El kell fogadni hogy nem mindenkit érdekel az internet, miért kellene akkor ráerőltetni az emberekre. Persze a broadband szolgáltatók szeretnék(mert anyagilag ez az érdekük) hogy a net is olyan lenne mint a tv, vagy az áram vagy víz szolgáltatás ami ott van minden háztartásban, de azért ez nem fog egy-két évtized alatt így lenni. Azért áram, víz, tv sem egy-két évtized alatt jutott el minden háztartásba(sőt ma sincs minden háztartásban), hanem jóval több idő kellett hozzá. A netnek is lesz majd egy evolúciós fejlődési üteme, ami így is jóval gyorsabb mint az előző technológiák esetén volt. Persze a részvényesek pénzéhsége nagyobb ennél és még inkább sürgetnék a nagyobb elterjedtséget. Naív aki nem látja, ez is ugyanúgy a pénzről szól, mint az összes többi termék és szolgáltatás esetén. A szolgáltatókat csak azért érdekli a penetráció növelés mert abból plusz bevételük van, ha az nekik megvan számukra érdektelen egyáltalán használja e valami hasznosra szolgáltatást az előfizető.
  • k9duli
    #56
    Énis probáltam idősebbeket megtanítani volt köztük ügyvéd, doktor....
    Iszonyat nem fogékonyak erre.Legtöbbjük olyan hogy mindenre rávágják ááá nem értem, ez nekem magas hiába probálod elmagyarázni másodjára, már megtagadják az infót, tök ellent állnak.
    Iszonyat bosszantó elmagyarázni nekik, abba belegondolva hogy az 5éves gyereknek elsem kell magyarázni szinte...Őőő már tudja.
    Anyukám apukám egy külön show otthon.Hiába mondod el 1000x, egyhét múlva megkérdezi ujra.Ez lehetetlen.
    Elkell fogadni hogy ez ai idősebb generáció nem képes befogadni ezt.Minden mást borzasztóan megértenek de ezt nem.
  • ericghar
    #55
    itt is van pénz - csak nem erre. nem akarom flame-et inditani, de ahol én lakom, ott velünk egy szinten lakik egy pszeudo-hajléktalan pár, az önkormányzati bérleményében. nem kell rezsit fizetniök és bérleti díjat sem, mert szociálisan rászorulók, e mellé jár grátisz a rokkantsági plusz a kölykeik után a lóvé. több pénzük van piára (munka nélkül), mint amennyi nekem marad a lakáshitelem és a rezsik kifizetése után. mondanom sem kell, hogy 2 munkahelyem van (hétköznap+hétvége).
    a szociális kiadásokat kellene leszorítani, akinek meg ez nem tetszik, az úgyis elmehet Indiába (ott kisebb a rezsi), vagy Iránba (ott olcsóbb a heroin).
  • BlackRose
    #54
    Különben ez egy marha statisztika aminek nincs semmi értelme. Pl. az én szüleim, sem neteznek, de közvetett hasznát veszik rajtam keresztül, amikor valami kell nekik akkor szolnak, hogy "fiam..." ha nem szolnak akkor is tudom, hogy mi kell... szóval az, hogy valaki nem lóg a neten az nem jelenti, hogy nem is használja közvetett módon... fogadni merek, hogy nagyon sok családban az öregebb generáció ilyen közvetett módon "alkalmazza" az Internetet... persze ha valaki 15-40 év között van és nem használja a netet az már más tészta, de gondolom a "kimaradt" 6 millióból nincs nagyon sok ilyen.
  • BlackRose
    #53
    Nem mondtam, hogy szélessávu, tudod "ha nincs ló a szamár is jó" én annak idején még 9600-as modemmel kezdtem netezni és működött. 56K-val is lehet böngészni, emailezni stb. Szóval az, hogy nincs szélessávu net az nem kifogás...
  • gregor
    #52
    Blackrose:Azért minden faluban van net,az tulzás,egy másik forumon olvastam,hogy 700 településen nincs még szélessávu internet.1,7 millio netező van hazánkban.
    Viszont sok kis falu,ahol mondjuk 3-an előfizetnének a netre az egész falubol,az nem vonzo a internet szolgáltató cégekszámára!49ezren még 56K-s modemmel neteznek.
  • BlackRose
    #51
    LoL azért mobil telefon már mindenkinek van sőt soknak nem is egy (pedig ugye az is pénzbe kerül), és elképesztő összegeket költenek az üres dumára és értelmetlen sms-ezésre. Akinek van annyi esze, hogy felfogta, hogy az Internet hasznos dolog annak már van hozzáférése ha másképpen nem Internet kávéházakból, akinek meg ezt nem tette meg, annak nem is kell, vagyis minek kellene erre költeni az adófizetők pénzét? Ami a hozzáférést illet... na ne legyünk naívak, hozzáférés van már minden falucskában.
  • gregor
    #50
    erichgar:Azért Finnország,nálunk kicsit gazdagabb ország!A TV nálunk ingyen van,valóban a 3 országos földi sugárzásu tv csatornát tudod ingyen fogni,egy szoba anntenával.De ha többre vágysz azért már fizetni kell.
  • gregor
    #49
    Polemius:Magyar tartalom van bőven.
    Vidéken is terjed a net,csak nem olyan gyorsan.Pár hónapja hallotam,hogy egy kis Tolna megyei faluban,van internet.Akit érdekel,a net az bekötetti,mindegy hogy hol lakik
  • smv
    #48
    Érdekes, ismerősöm p1 -essel is vidáman képes netezni. Miért kellene 200.000 ft-os gép hozzá? Az enyém ezelőtt 5 évvel volt 70.000... Ez csak szarrágás.
  • zola2000
    #47
    Jó lehet hogy kicsit rosszul fogalmaztam, arról van szó, hogy vannak olyan szülők akik azért nem akarják hogy gyerekük számítástechnikát tanuljon, mert függőséget okozhat, ami igaz is, ezt jó lenne ha mindenki maga dönthetné el hogy szüksége van e rá.
  • ericghar
    #46
    van az egészre egy sokkal egyszerűbb módszer. egy tőlünk északabbra levő országban (nevezzük Finnországnak), folyamatosan finomítgatják, modernizálják az alkotmányt. néhány éve belekerült, hogy az információhoz való jutás állampolgári alapjog. tá-táám - arrafele azóta ingyen van a net. behúzva minden lakásba. a sebessége (a nálunk hiper-szupernek kikiálott) 1024/256. a TV-ér sokat kell fizetni, de a net ingyen van. nálunk ez miért fordítva működik?
  • eto demerzel
    #45
    nos emberek. 1. mindenkinek igaza van a maga mondjan. a filatolok tenyleg nm tudnak mast csak zsukazni. volt anno 1 net klub ahol admin voltam es a sracok ahelyet hogy suliba jartak volna leultek reggel es nyomtak a CS-t egeszen zarasig. 2. anyam peldaja aki idos, ugy tanulta meg hasznalni a gepet hogy leirta hogy mit kell csinalni es ha veletlenul valami varatlan kozbejott kihuzta a konektorbol. a fiatok csak jatszanak, nm minkenki kell legyen szamitogep guru, hogy van kozotuk aki kodot tor az meg normalis hisz azt latja a tv-bol, pont ahogyan az eroszakot, meg a pornot, szamukra ezek az ertekek. a 40+ generacio meg majd megtanulja ha ra lesz szorulva. de nincs es ezert nm is fontos nekik.
  • gregor
    #44
    Ebben a cikkben a lakosság 60%-rol van szó,akinek a net nem kell.
    http://www.hullamvadasz.hu/index.php3?hir=8548&fotip=6
  • gregor
    #43

    Valakit a net érdekel,valakit a sport.Az internet sokaknak munka eszkőz vagy szorakozás.
    Ha valakinek nem munkaeszkőz vagy szorakozás!Az mért netezzen.Az internet ára
    elég olcsó hazánkban,tehát ez nem ,ok!Viszont egy netre képes gép ára 200 ezer körül van.Ez bizony már sokakat befolyásolo tényező.
  • smv
    #42
    És csináljunk egy statisztikát, hogy az internetről tudjuk-e gyorsabban beszerezni azélet más területeihez szükséges infót, vagy más területek rabjai tudják egyszerűbben megtanulni az internetet használni.
  • Zoleeca
    #41
    Persze nem mindgyikre igaz ez, de ezzel a képpel nem tudtam mit kezdeni:
    A rászorulók a házuk előtt...
  • Zoleeca
    #40

    Itt már free a net a "rászorulóknak"...érdemes megnézni hogy kiket tartanak annak...kicsit kiugrott a szemem és elgondolkoztam, hogy akkor én vajon miért fizetek a netért?
  • hypno
    #39
    Most akkor csináljanak egy felmérést arról is, hogy a kockulók hány százaléka analfabéta az élet sokak által használt más területein.
  • Zoliz
    #38
    Miért kéne ráerőltetni Józsi bácsira az egérnyomogatást?
    Csak idő kérdése és mindannyian inhűvelygyulladás miatt már csak lábbal tologatjuk az egeret. :) Ők az egézségesek nem Mi, a Mátrix rabjai...