• shabba
    #57
    Nincs olyan ország a Földön ahol 100%-os lenne a net lefedettség, épp ezért alkotmányos nethez jutási jogot sem lehet sehol megígéni, ráadásul ilyet egy alkotmányba amúgy sem pakolnak bele. Az ingyen net megint hülyeség, ez megint olyan utópia amit egyesek fórumokon állandóan hajtogatnak, mert képtelenek felfogni olyan hogy ingyen net létezik. Mindennek megvan az ára, aminek költsége is van, valakinek mindig meg kell fizetnia a számlát.

    Az 1 Mbps-es alapcsomag a finneknél 20-30 euro közötti, ez inkább még drágább is a hazai 1 Mbps-es csomag áraknál vagy közel azonos. Jellemző csomagok még a 2,8,24 Mbps(45,50,60 euro) mivel ott is jellemzően ADSL technológiát használnak. Természetesen ez ott is up to(akár) x Mbps, mivel az ADSL technológia távolság korlátossága nem áll meg a magyar határon, ez univerzális mivel a fizika törvényszerűségeiből ered. A finneknél a vezetékes broadband kapcsolatok 90%-a ADSL technológián alapszik, ami jóval magasabb mint a hazai, itthon nagyobb a kábelnetes részarány úgy 60-40%. Az ilyen magas 90%-os vagy feletti ADSL részarány más országokra is jellemző pl. német, francia.

    Amiben a finnek jók az net elterjedségében, ott valóban az élenjárók között vannak. Dánok az élenjárók, náluk 32%-os a broadband előfizetések arány a népességhez viszonyítva. A finneknél ez 27%-os, a japánoknál 20%, németeknél 17%, nálunk 12%, a szlovákoknál 5%. OECD 2006Q4-es adatok 1-2 héten belül lesznek 2007Q2-es adatok, de érdemi változások nem valószínű hogy lesznek, csak az arányok fognak nőni trendszerűen ahogy eddig is.

    Az nyílvánvaló hogy ott ahol jobbak a fizetések, és az alapszükségleken túl telik még más szolgáltatásokra is, ott a szélessávú penetráció is magasabb lesz. Azon országokban ahol szűkösek a fizetések és az alapszükségleteken túl nincs sok megtakarítás ott jobban megnézik az emberek mire költik a pénzt így a szélessáv is kevésbé fog képbe kerülni, ez pedig alacsonyabb penetrációval jár. Ez a macrogazdasági körülményekből ered, addig nem igazán fog jelentősen változni, amíg a honi fizetések sem nőnek jelentősen.

    Persze a fizetőképes kereslet nagyságán túl, ami alapban behatárolja egy piac nagyságát, ott van még érdektelenség is. Ezen némileg lehet csiszolni oktatással, felvilágosítással de naív dolog azt hinni hogy egyszer majd 100%-os lesz. El kell fogadni hogy nem mindenkit érdekel az internet, miért kellene akkor ráerőltetni az emberekre. Persze a broadband szolgáltatók szeretnék(mert anyagilag ez az érdekük) hogy a net is olyan lenne mint a tv, vagy az áram vagy víz szolgáltatás ami ott van minden háztartásban, de azért ez nem fog egy-két évtized alatt így lenni. Azért áram, víz, tv sem egy-két évtized alatt jutott el minden háztartásba(sőt ma sincs minden háztartásban), hanem jóval több idő kellett hozzá. A netnek is lesz majd egy evolúciós fejlődési üteme, ami így is jóval gyorsabb mint az előző technológiák esetén volt. Persze a részvényesek pénzéhsége nagyobb ennél és még inkább sürgetnék a nagyobb elterjedtséget. Naív aki nem látja, ez is ugyanúgy a pénzről szól, mint az összes többi termék és szolgáltatás esetén. A szolgáltatókat csak azért érdekli a penetráció növelés mert abból plusz bevételük van, ha az nekik megvan számukra érdektelen egyáltalán használja e valami hasznosra szolgáltatást az előfizető.