• shabba
    #65
    "Ha lenne rá pénzem legalább ebben a redvás városban kialakítanám az ,optikai v wifis hálózatot és a net is szaros pénzért szórnám 1000ft-ot mindenki ki tud csengetni!!!"

    Ez olyan tipikus mondat. Persz ha 100Ft-ból mindenhova lehetne optikát húzni akkor rászánnád azt a 100Ft-ot. De ha már komoly beruházást kellene eszközölni, ami nem kevés pénzbe kerül akkor már nem vállalod annak a szerepét aki a költségeket állni. De ettől függetlenül azért 1000 Ft-ért szórnád a netet mindenkinek, mert az úgyse kerül semmibe, főleg ha más állja a költségeket.

    A magyarországi alternatív szolgáltatók is hasonlóan gondolkodnak. Nagy mértékű beruházást nem eszközölnek, mert az sok pénzbe kerülne, nekik meg nincs sok. De ha nem építenek ki saját hálózatot ugyan min is várnád el hogy olcsóbban szolgáltassanak. Csak az megy évek óta hogy hatósági nyomásra hogyan tudják egyre lejjebb szorítani az inkubesek nagyker árait, és ezen élősködve evickélnek az alternatívok, miközben az ő követeléseik a leghangosabbak. Persze ha valahová beruháznak egy kisebb összeget, az ők is nagyon megnézik hogy olyan helyet válasszanak ahol a legkisebb beruházás mellett, leggyorsabb a legnagyobb profit realizálhat. Ezt nevezik cherry pickingnek, amikor az alternatívok kimazsolázzák az üzletileg legjobb területeket és csak ott gerjesztik a versenyt ahol nekik a legjobban megéri, a többire meg rá sem bagóznak, hisz nekik olyan terület nem kell ami lassú megtérülésű vagy ráfizetéses.

    És persze sokan évek óta azt várják mikor lesz már nagyobb verseny. Hát amíg az alternatívok hozzáállása ilyen, addig széleskörűen aligha, de más országokban sem sokkal másabb.

    Tudod lehet építeni optikai hálózatot minden háztartásig. Ha nagyban csinálod akkor már olcsóbbak lehetnek a fajlagos költségek. Ezer euro/háztartás az már reális ha mondjuk mind a 4 millió magyar háztartást bekábelezed optikával. Jah hogy az ezer milliárd forint beruházást követelne meg, ami neked már sok. Fizesse meg más és utána majd te ezer forintért fogod szórni a netet.

    Ha neked van pénzed te is úgy teszed bankba hogy elvárod hogy többet kapj vissza, hogy legalább reálértéken ne veszítsen az értékéből. Ha vállalkozásba fogsz szintén nem vágnál olyan üzletbe ahol csak buksz a üzleten, hisz azért csinálod azért vállalod a vállalkozás rizikóját hogy a banki kamatnál nagyobb hasznot érhess el. Furcsa az amikor valaki más beruházásai esetén ezzel ellentétel elvárásokat gerjeszt, azt várja el hogy más ingyen vagy hasznon nélkül adja a pénz, csak azért mert az neki de jó lenne, miközben ha a saját pénzéről lenne szó, máris ezzel ellentétes álláspontot képviselne. Erre mondják találóan hogy bort iszik és vízet prédikál.