NASA - Kína nyerheti az űrversenyt
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Olvastam egy érdekes sci-fit amely egy csilalgközi ûrhajó történetét meséli el.
Az n-edik generáció után hirtelen furcsa dolgok történnek, az utazók genetikája teljesen felborul, és lényegében kialakul egy új faj, amelynek már természetes lételeme az ûr, nincs is szüksége ûrruhára, meg ûrhajóra. Mondjuk, eléggé sci-fi, de érdekes volt. :-)
Kara kánként folytatom tanításom.
Kezdetben ugye az örök város körül csupa szántóföldek voltak, meg szõlõsök, legelõk stb.
Ahogy kialakult a birodalom, úgy szorult ki a mezõgazdaság, és Egyiptomból jött a búza, amelyért kézmûves termékekkel, meg persze arannyal fizettek.
Aranyat a meghódított népektõl lehetett elvenni. Amikor aztán a terkeszkedés leállt, és nem volt külsõ arany beáramlás, akkor hirtelen kipukkadt a lufi. (Úgy látszik egy szomszédos fórumban BlackRose-nak sikerült rámragasztania ezt az aranyas mániát ;-)
Meghát, ugye a kereszténység megjelenése, ami önmagában annyira nem rossz, de erkölcsi kásozt, és teljes zûrzavart, eltájolást váltott ki.
A sci-fi regények között is különbséget kell tenni, ám.
Én például élvezem Stanislav Lem sci-fijeit, bár ezek csak gondolatkísérletek, az író próbál választ keresni a kérdéseire, a cselekmény csak körítés. Asimovnál is ez a helyzet, bár ott a cselekmény fogyaszthatóbb.
Most hirtelen próbálok analógiákat keresni a történelembõl.
A Távol-Kelet, majd az Újvilág európai szemszögbõl nézett feltárása elõtt jelentek meg itt nálunk könyvek - persze csak földrajzi leírások, mert Guttenberg nyomdája, ergo a regény még nem indult be - és az ismeretlen világokat hétfejû sárkánnyokkal, egyszarvúakkal, sellõkkel, tündérekkel stb. népesítették be. Mert, ami távoli és ismeretlen annak másnak kell lennie. Persze, a végén bebizonyosodott, hogy Ázsia vagy Amerika tényleg más, de csak az ésszerûség határain belül. És, ami a legfontosabb, az emberek ott is emberek, bár egyes pogány szokásaik, amelyk nálunk is megvoltak, de kinõttük õket - a pápuák emberevésére gondolok - azért elég visszataszítóak tudnak lenni.
Földönkívüli civilizációk esetében is azért nagyjából két forgatókönyv fog megvalósulni:
1. mi fedezzük fel az új világokat (mondjuk 1000 év múlva, ha megérjük)
2. minket fedeznek fel az ET-k, akár holnap is. Én igazából ezt a második lehetõséget favorizálnám, feltéve, hogy nem egy intoleráns, más civilizációkat kiirtó idegenek szállnak meg, mert az tényleg borzasztó lenne. Mint ahogy borzasztó lenne az is, ha mi pusztítanánk mi más, amúgy "humánus" civilizációkat.
Ezek persze csak vágyálmok, a valóság ennél sokkal szürkébb. Aprómunka.
Lehet paranoid vagyok,de nem hiszem hogy nagyon stabil a gazdasági berendezkedésünk.
Egy hajszálon függ,és amíg kina gazdasága erõsödik addíg a nyugaté gyengül.
Lassan semmit nem állítunk elõ helyben minden távolkeletrõl jön.
Aki ilyesmiben ábrándozik, az nézze csak továbbra is az egykaptafa scifiket.
Ki fogjuk exportálni ezt a sok nyomorúságot az ûrbe? Isten ments!
Amúgy, igen, tördelhetjük a kezünket, mert a meccs nincs lejátszva (a létünk a tét). Álmodhatunk mi mindenféle ûrbéli kapcsolatfelvételrõl, de egyelõre még a létünkért küzdünk, és én nagyon szorítok nekünk, hogy sikerüljön továbbfejlõdni, és ne valamilyen másik fajnak kelljen e téren továbblépnie.
miért ezen kívül tudsz bármilyen mást megoldást, ha a véletlenül történik a bolygóval valami apró kis baleset és mondjuk nappal +300 fok lesz éjszaka meg -200?
Mindenkinek szíve joga hinni abban, hogy 100-200 év múlva az emberek nagy része úrhajókon fog szaladgálni, hiper-ûrugrani, meg úrbázisokon fog terraformáló munkát végezni a galaxis legkülönbözõbb pontjain és természetesen a vele közel hasonló fejlettségi szinten lévõ idegen civilizációkkal fog kereskedni/háborúzni.
igaz az összes sci-fi ezt súlykolja belénk gyerekkorunk óta. ez feltétlenül azt jelenti, hogy más - élhetõ - jövõnk nem lehet?
nem kell flame, én ezt csak gondolat ébresztõnek írtam ide, engem ne gyõzzetek meg róla 😊
Elösször lőjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!
Sztem nem biztos hogy negativ hatásai lenne a kisebb gravitációnak. Lehet az a következõ lépcsõfok hogy a evolució fokán tovább léjünk. 😊)
csak olyan helyre érdemes, ahol földhöz hasonló a gravitáció
Ne csak mondd, tedd is meg! A stylistom szerint nem vagyok elég trendy... BF2 TOPIK #99999 hsz. másik boldog tulajdonosa.
Vigyázz mert még terrorista is lehetsz ha így folytatod<#violent>#violent>
A szegény szeplõtelenül fogant Izrael-anyácskát mindenünnen vérbenforgó szemû rohadék terroristák veszik körül és te sajnálod azt a pár milliárdocskát? Ejnye<#ejnye1>#ejnye1> Szerintem kis hazánknak, k.országnak is követni kéne a fejlett amerikát ebben a kérdésben.
Amúgy a bio-dal egyetértek, csak Démosztenész korában még nem volt TV.<#vigyor>#vigyor>
iSS!
peace
Szóval csak pénzkérdés az egész.
Azt nem értem miért "betonprimitív" komment ha megkérdõjelezek valamit?
Ne csak mondd, tedd is meg! A stylistom szerint nem vagyok elég trendy... BF2 TOPIK #99999 hsz. másik boldog tulajdonosa.
Onnan gondolom, hogy az egyik pillanatban még semmilyen kinai ûrprogramról nem volt hír, utánna meg már arról hogy kinai ûrhajósok kiléptek az ûrbe. Túl gyorsan történt, ahhoz hogy ez önállóan menjen.)
MI? Ez komoly?
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Tanuld meg gyakran jól jöhet még...........fõleg ahogy látlak
A mennyből az összes érdekes ember hiányzik
Majd kap mindenki egy 200 kilós ûrruhát, és a sulya már jobb lesz.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Aztán olyan jól sikerült nekik a továbbiakban a lobbizás és az amcsi hatalmi szervekbe való befurakodás, hogy az amcsi érdekeket is sikerült eltéríteni.
Ezért van az, hogy manapság Izrael kap 30 milliárd dollár segélyt a biztonsága növelésére, és a NASA kap 16 milliárdot a kutatásaira.
Csak épp a nasa jelenleg vegetál, annyira meg van nyirbálva a költségvetése hogy kb. cipõsdoboz méretü robotoknál nagyobbat nem tud felküldeni az ürbe
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Az ürsikló meg azért robbant fel mert egy 20 éves koncepció, az ilyen már autóból is öreg...
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
A probléma az összeg, mai árfolyamon az apolló missziók elképzelhetetlenül drágák lennének, soha nem tudnák meggyõzni az IQ90-es amerikaiakat (tisztelet a kivételnek), hogy ma is létfontosságú a dolog, nem csak akkor volt az, amikor fostak a komcsiktól.
Ezért inkább a szondákra hagyatkoznak.
A technológia adott, az amcsik már végigjárták.
De az összeg amibe kerülne csak az hogy, embert küldjenek fel "pár napra" nem éri meg.
Szerintem ez ésszerû döntés fõleg hogy, arra nincs technika, hogy hosszab idõt töltsenek a holdon emberek.(Pl egy holdbázison)
A legfontosabb szerintem, egy költéghatékony megoldás (lehet hajtómû vagy ûrlift)
amivel a tecnológiát és az embereket fel lehet juttatni az ûrbe.
Tedd rá a kezed a forró tűzhelyre egy percre és egy órának tűnik. Legyél együtt egy csinos lánnyal egy óráig és egy percnek tűnik majd. Na ez a relativitás. Albert Einstein
Höhöhö, ki nem az mostanában? Amúgy meg, hogy a Columbia után nem húzták le a rolót a ISS-en nem kis mértékben az "instabil" oroszokon múlt ugye. És azért az utóbbi 30 évben miníg ott van fenn folyamatosan egy orosz hapsi az ûrben egy állomáson és figyel bennünket! Ha rencerváltás/peresztrojka van, ha pucs, ha olvadnak a jégsapkák, ha háborúznak, ha békét kötnek, mindíg.
Szerintem a köv elnökválasztás után még szarabb lesz a helyzet a NASA-ra nézve. Egyrészt lesz egy gyurcsányos elbaxtukbeismerés, reformokkal, jelentõs költségvetési megszorításokkal fûszerezve, és ennek keretében mindent kibaxnak megint az ablakon, amit a Bush kormányzat kezdett el, ahogy Bush is tette annakidején az elõzõ kormányzat alatt kezdett projektekkel. Meg rájönnek arra, hogy Kína azzal hogy 3 évenként embert juttat az ûrbe, kb az amcsi magán-ûrvállakozókkal azonos szinten van. Egy féllábú, félszemû, félkarú, félagyú félveséjû NASA is röhögve felveszi velük a versenyt. Persze csak egyelõre.
Na megyek azt nézem az Alfhódbázist, 2007-ben ez még mindíg olyan Sci-Fi hogy ihaj, sajna;(
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Tehát az amik választhatnak a korlátozott tervek,de garantált rendelkezésre állás,vagy a nagy léptékü tervek de bizonytalan rendelkezésre állás és ált. jövõ között.
40 éve az "emberek nyomulnak ki az ûrbe és gyarmatosítanak" volt a jelszó a ,ma "kimegyünk és lessük az élet nyomait" ami távolrol sem tekinthetõ lelkesítõnek, és amikor haljuk hogy "két ûrhajós meghalt miközben megprobálták megtalálni a marsi élet nyomát" vagy meghalt "miközben uttöröként készitette elõ az útat a telepesek számára" nos, az elsõ esetben valószinüleg leállítattod az egész baromságot,a második esetben meg elorzsolod a könycseppet a hõsok emlékére és újult erõvel hajtod az ûrprogramot.
A gyártóbázisokat leszerelték,a tervdoksikat muzeumba vagy megsemmisítésre küldték,a kilövöállomásokat elbontották és vagy modosították a sikló számára.
Jelen pillanatban közel a nullárol kell indulniuk,az elmult 35 év fejlesztéseit lehuzni a wv-n és visszatérni a Von Braun féle eredeti koncepcióhoz,csak éppen mostanra már azok a mérnökök akik ezen dolgoztak nyugdíjasok,és nem adták át a tudásukat.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
iSS!
nem is olyan régen egy ilyen kijelentés járta körbe a világot...
"We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too."
Ez egy teljessen más szellem volt, egy gyõztes keményen dolgozó ember szelleme, és ma mi van? Nem tudom, de kétlem, hogy az aki a futam elõtt már vesztesnek érzi magát gyõzhet. Remélem idõben észheztérnek és felfogják, hogy nem Kínával van a baj, hanem velük.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
(azért ne vagyetek túl komolyan(de a magasságom az tényleg ennyi))