185
  • bandypappa
    Equilibrium c. filmet láttad? Ha feladjuk az érzelmeinket, akkor már nem vagyunk emberek, csak organius gépek,
  • who am I 7
    Jaja nagyon durván.Szerintem a szülők egészegyszerűen lexarják a gyereket + a club tulajdonosok sajnos nem tartják be a face controll-t és pénz fejében bárkit be engednek.Nekik mind1 lenne, ha egy csecsemő pörögne benarkozva a buli közepén, lexarják csak fizessen + fogyasszon....fel lehet nézni parti oldalakra, 16-17évesen úgy öltöznek a kiscsajok mint a kurvák szó szerint, és ha ezt bárki megmeri említeni nekik, akkor elküldik a qva annyukba az embert...persze tehetném, bimm jónagypofon mindnek aztán irány haza.LOL.
  • who am I 7
    miénminémimimimimiénénmiénmi.lol.

Sokkal egyszerűbben le lehetett volna írni :D az önzők átgázolnak mindenen és meszerzik az irányítást :) és ez a világvégezetéig így lesz, amig ki nem ölik az emberi fajból a túlzott önzést.Na ennyi.KEZICSÓKOLOM.Egy "mérsékelten" önzetlen intelligens fajt kellene teremteni YO
  • Yoshimitsu
    Üdv Mindenkinek!

Az a baj, hogy a társadalom fejlődik, egyre rosszabb felé. Egyre szabadelvőbbek a fiatalok, és évről évre fiatalabbak engednek meg maguknak olyat amin még én is meglepődöm, oedig sem öreg nem vagyok, sem maradi. 12-16 éves kor között már a lányok központi kérdése, hogy a diszkóban mi van. Pedig 12 évesen jóformán még az "anyja törli a se....ét."
    Az egész család modell fel fog borulni, mert már most is borulóban van csúnyán.

A kütyük kapcsán: Olvastam, a hozzászólások között, hogy csak az akinek elég pénze lesz rá. Hát szerintem is ez a valószínűbb. A fejlődést pedig a kütyügyártó cégek fogják diktálni. És ők mesterségesen vissza fogják szorítani azt a fejlődési tendenciát amit írtak itt páran. Mert a gyártónak nem érdeke a nagyon gyors fejlődés, a gyors az igen, de a nagyon gyors nem.
    50 év meg gyakorlatilag nem olyan nagy idő, márha azt vesze, hogy kis szerencsével még megélhetem.

De én mondjuk úgy képzelem el egy kis túlzással, mint a Mad Max című filmben. Nem az olaj miatt, hanem az emberi mentalitás miatt.
    Szerintem 10 éven belül várható a "világ összeomlása". Mert már most is nagy a szakadék a gazdagok és a szegények között. És a fejlődéssel nő a szakadék, és egy idő után nem lesz ember aki csicskuljon a gazdagoknak. És vagy háború lesz szegények és gazdagok között, vagy kétfelé szakad a társadalom. A szegények meg jobbhíjján visszamásznak a fára ha lesz még fa. A gazdagok meg éhenhalnak, mert maguknak egy szelet vajaskenyeret nem fognak tudni megcsinálni.
  • aDannyBoy
    a csótány pont elég
    az egyik olyan állat, ami mindenhez képes alkalmazkodni, mindent túlél..stb
    ha lenne egy ilyen AI, akkor rég rossz lenne nekünk :)
  • aDannyBoy
    tudom h egyszer összetévesztettem egy szellemsólymot egy bagollyal :)
    de az emlősök még mennek... a képen valóban delfin van, de mikor hazamegy a kiscsávó, akkor a hekker nagyfatertől kap egy narancs színű cápát, amiről kiderül h egy vírus :) izgalmas sztori :P
  • BlackRose
    vagy valami olyan mint a Demolition Man-ben :) :(
  • BlackRose
    The Menace of the Herd - Erik von Kuehnelt-Leddihn (under the pseudonym of "Francis S. Campell")
    One is a Crowd - Frank Chodorov

Szókrátésznak igaza volt, de egy valami kimaradt, ő csak azt kérdezi, hogy kivel mennél a veszélyes vizekre, de csak két választ lát maga előtt. Kimarad az a lehetőség, hogy esetleg a választásod nem "A" vagy "B" hanem az, hogy nem akarsz veszélyes vizekre menni, vagy hogy akarsz de saját magad vezető nélkül. És ez a két lehetőséget nem lehet kihagyni.
  • bandypappa
    Szerintem olyan világ lesz 2057-ben, mint amit a Ghost in the shell c. film lefest. Választható bionikus test, halhatatlan szoftveralapú emberek, mesterséges intelligencia keveredése az emberivel. Hogy eljön-e a jövöben a kánaán? Ahhoz még az emberiségnek van mit tanulnia, de még hátra van 1-2 nagyobb konfliktus, ami mellett az eddigiek eltörpülnek.
  • haxy27
    hehe 2057? azt megis kéne érni nem csak nekümk de jelenleg még az sem biztos hogy lesz élet 40 év mulva. Két hülye megyomja a gombot és kampeca.
  • Inquisitor
    Eszembejut erről a példabeszéd, amikor Szókratész kérdezi az egyszeri görög polgárt, hogy jó e a demokrácia ... aztán megkérdezi, hogy azzal a hajóssal emmen veszélyes vizekre, aki ismeri az utat vagy azzal aki szimpatikus? :)
    (Van egy marha jó olasz életrajzi filmje, tele ilyesmikkel. Nagy arc volt. Meg is mérgezték persze.)
  • BlackRose
    Az inteligencia ma is olyan mint pl. 1000 évvel ezelőtt volt, nem nagyobb, csak ma az eszközeint fejletebbek. A mai átlagember sokkal több információval rendelkezik mint pl. 100 éve, de az nem biztos, hogy ezeket az információkat használni is tudja (a legtöbben nem), ugyanakkor ezeknek az információknak nagy része kitalált, félig igaz vagy egyáltalán nem igaz. 400 évvel ezelőtti könyvekben is találsz olyan dolgokat amelyeket a mai átlagember el sem tud képzelni (pl. Grotius). Tehát az a baj, hogy nem használjuk a könyvekben meglévő tudás nagy részét, sok mindent meg sem tanulunk, még több dolgot rosszul értelmezünk (pl. vannak szavak amelyek akkor nem azt jelentették mint ma és mi a mai jelentés alapján értelmezzük a szöveget és sokszor ez éppen az ellenkezője az igaznak).

Ami a "mi" vs. "én" dolgot illeti, lehetetlen a két dolog között egyenlőséget tenni, először is egyikhez sem tudunk számot fűzni ezért az egyenlőséget sem tehetjük közéjük, sorba rakhatjuk pl. "én" előrébb mint "mi" vagy fordítva, de két dolog között lehetetlen mindkettőt választani egyidőben mert nem tudunk egy időben több dolgot csinálni. Van eset amikor az "én" fontosabb mint a "mi" és fordítva, de nem lehet generalizálni. Ugyanakkor az "én" az pontosan definiált, a "mi" az viszont nem. Mi a "mi"? A családom, az utcám, a városom, az országom, az EU vagy esetleg az egész európa, a világ? Ha a család akkor a "mi" sok esetben az "én" előtt van de ha a világ akkor már az egész nonsense, mert az ember nem tehet valamit maga és a családja elé ha nem képes ezzel a valamivel egyenrangú cserére.

Tehát lehetetlenség amit irsz. Az ember egymagában nem képes megmaradni a természetben ezért jött létre a közösség, de a közösség nem azért létezik, hogy a közösség maradjon meg, hanem azért hogy az egyén megtudjon maradni. Egy szabad világban ez nem kérdéses, az egyén a közösség érdekeit is szem előtt tartja, a mai "csak az lehet nyerő aki elsőnek ér oda" féle taposd ki mindenki belét a pénzért fajta világban sajnos két extrém filozófia fejlődött ki az egyik, hogy a "mi" csak "én" miattam létezik (ami még véletlenül sem igaz) a másik pedig, hogy "én" nem vagyok fontos csak a "mi" az amire összpontosítani kell, mert a "mi" az ami lehetővé teszi az "én"-t (ez is abszurd és teljesen téves). Az igazság ott van, hogy az "én" a fontos mert az nélkül nincs "mi", de a "mi" az nem más mint egy sor különboző "én" akiknek mind megvannak a saját tulajdonságai, és én nem a "mi"-ért kell dolgoznom vagy az ellen, hanem az "én"-ért de úgy, hogy ne okkozzak kárt, ne akadályozzam meg a többi "én"-t, és ha igy teszem akkor az "én" is rendben lesz és a "mi" is rendben lesz, és nem is merül fel az elsőbség nonsense kérdése.

Ami az erkölcsöt illeti, a probléma tényleg erkölcsi, de most az a kérdés, hogy mi is valojában az erkölcs és az erkölcsi? A választ erre persze már régen megadták csak el kell olvasni.
  • Davidus
    ez nagyon fasza thx!:)
  • exatly
    szerintem most fog megváltozni nagyon a világ ugyanis a net lévén minden infohoz hozzá lehet jutni, másrészt az egyszerűbb munkák automatizálva lesznek, szóval egyszerű munkásemberekre nem túlzottan lesz szükség.
    azon kellene dolgozni, hogy minél hamarabb kijussunk az űrbe és több erőforráshoz jussunk, mert így a repülő rendőrautókba sem lesz elég üzemanyag.
  • haxoror
    Pont a rendszerből következik hogy a karizmatikus lesz a vezető és nem a rátermett, néha mindkettő megvan a választás győztesében viszont semmi garancia sincs arra hogy hogy mindig így legyen.

Ideális emberekkel persze működhetne a rendszer mint ahogy ideális emberekkel pl a kommunizmus is működhetne viszont nincsenek ideális emberek, egy utópisztikus rendszert ami azt feltételezné hogy minden ember önszántából(!) küzd a közös jóért, na ezt utópisztikus emberek nélkül nem lehet megvalősítani.
  • BlackRose
    Persze, hogy nem az egyetlen ember, sokan előrelátták (több iró pl.), de ő volt az egyetlen közgazdász aki ezt megtette, a többiek (még esetleg Hayek kivételével) mind az ellenkezőjét prédikálták és Keynes és Marx, Galbraith, Polanyi stb. majdnem 100%-ban téves gazdaságát fogadták el hivatalos gazdaságpolitikának, mert ez biztosította az állam még nagyobb hatalmat.
  • Darth Sith
    "ateista-demokratikus rendszer nem lesz befutó."
    működhetne, ha nem a jelenlegi fajta vezetők lennének hatalmon. A rendszer alapvetően jó, csak ha ilyen a vezetés...
  • metaljesus
    ha valakit érdekel, itt az egyik rész. a többi szerintem hasonlóképpen meglesz (ha már valaki linkelte akkor sorry. ja, és angol)

City
  • Darth Sith
    ehez én annyit tennék hozzá, hogy az embereknek fejben kéne változni. Megkéne tanulni segíteni egymáson, nem átgázolni a másikon minden áron, hogy nekem jobb legyen, vagy ha nem jobb és nem is lehet, akkor a másikat gáncsolni és keresztbe tenni neki ott ahol tudunk. Ezen kéne változni, és ha ez meglenne, utána létre jöhetne egy úgynevezett kölcsönös bizalom. Mert amíg ez nincs meg, addig a fejlődés is lassú, hiszen minden kormány ha kifejleszt valamit, titokban tartja, az információt eltitkolja a többi ország elől, pedig közösen sokkal gyorsabban lehetne fejlődni és sokkal magasabb szinte lehetne eljutni, töredék erőből gyorsabban, hiszen megoszlana a munka, a költségek. De nem lesz így, mert folyamatosan mindig van egy ember, aki mégtöbb és mégtöbb hatalmat akar, akár háború, bármi áron. Így csak lassúl a fejlődés. A jövőben meg mégjobban lefog lassúlni az állami nyomás és a bürokrácia hatására..
  • Inquisitor
    "Igen igazad van, ehhez azonban egyvalamit füznék. Az emberi társadalom is fejlödik."
    Tudja a fene, ha nem tekintjük a valóban sötét sötét középkort, akkor azt láthatjuk, hogy a nagy vívmányok nagyrészét már a Római Birodalomban használták. Jogi és politikai vivmányokat, jogokat és kötelességeket, higiénia (vízvezetékrendszer, közfürdők, nyilvános WC), stb.
    Visszatekintve a történelemt néha olyan "egyet előre kettőt hátra" érzésem van :(
  • Inquisitor
    Nem az egyeetlen. Rudolf Steiner is előre megmondta mi lesz az első világháború békekötéseinek a végeredménye, a második világháborút, a nácizmus és a kommunizmus veszélyét, csak más nézőpontból. Vagy ott van Huxley bácsitól a Szép új világ, ami akkor felháborító vagy vicces volt, de a mostani "fogyasztói" társadalom már rémisztően hasonlít. :(
    Csak ugye az emberiséget valami érthetetlen okból legtöbbször nem értelmes emberek irányítják ...
  • haxoror
    Az intelligencia már most is megvan és már most is sokan használják arra hogy nekik(!) jó életük legyen, az erkölcsi résszel vannak a gondok, amíg az emberiség többsége nem áll át egy olyan mentalitásra hogy a "mi" is ugyanolyan fontos legyen mint az "én" addig hiába fejlődik a technológia, csak a módszerek fognak változni de az összkép nem, az intelligencia csak egy eszköz amivel az ember eléri a céljait, a célokat viszont az erkölcs és a világhoz való viszony határozza meg.

Vagy egy új(régi) társadalmi rendszer lesz a nyerő vagy elterjed egy új(régi) vallásos-erkölcsös világnézet stb mindenesetre az ateista-demokratikus rendszer nem lesz befutó.
  • haxoror
    Azt elfogadom hogy mindezen technológiák (eséllyel) meglesznek 50 év múlva, abban viszont kételkedem hogy a világban az alkalmazásuk is ilyen szinten elterjedt lesz, talán pár tényleg fejlett országban és ott se mindenkinek.

Ja és kimaradt a prognózisból a túlnépesedés problémája és az abból mára már elkerülhetetlennek tűnő globális éhínség, járványok és háborúk, ha mindez "csak" a fejlődő világot fogja súlytani akkor "oké" de ha elér a hatása a fejlett országokba is akkor hullani fog az atom ezerrel!

Ehh, mindenesetre jó látni hogy az összeomlás után a túlélőknek már egy jobb világra lesz esélye, kár hogy én ezt már nem fogom megérni :(
  • bandypappa
    na nemsoká leszek, csak felteszem ujbol a windózt.
  • bandypappa
    Igen igazad van, ehhez azonban egyvalamit füznék. Az emberi társadalom is fejlödik. Az emberi értelem is fejlödik, az embereknek egy bizonyos intelligenciaszint elérésekor, már nem lesz szükség államra, fel tudják maguk is ismerni érdekeiket, amit ma nagyon kevesen tudnak. Ezt az idöpontot a polgári forradalmak után 400 évvel josolták meg. A másik oldalró nézve a dolgot te is ugyanezt tennéd. Ha valami stratégiailag fontos technológia van a kormány kezében azt minnél nagyobb titokban tartanám én is, nehogy az ellenségeim ezt használnák fel ellenem. Itt most nem arról van szó, hogy feltaláltam a zoknipárosítót, hanem haditechnikáról, ürtechnikáról és nemutolsósorban Nanotechnológiárol van szó. Ha valaki rendelkezne egy kvantumszámitogéppel, az olyan mintha mindenki másnak csak 486-osa lenne. Ez már stratégiai elöny. A történelmet pedig a gyöztesek irják, bármiáron.
  • Davidus
    megnéztem újra... nem azt mondja hogy a quantum számítógép egy csótányra lesz elég hanem hogy most tartunk ott:)(vagy amikor a műsor készült)
  • bandypappa
    Én nem mondtam hogy örökérvényü a moore törvény. Sokan már rég a bukását jósolták, de tény hogy fizikai korlátokba fog ütközni, nem lehet a végtelenségig csökkenteni a csíkszélességet többekközt. A kvantumszámítógépröl meg annyit hogy sokkal combosabb számitási teljesitméyn terén, ezért idö kérdése mikor hagyják le az embert, és akkor már nekünk nem lesz sok hátra. Egy MI hatékonyabban fog gondolkodni, ami pedig potneciális veszélyforrás számára azt meg fogja semmisiteni. Azon vitázhatunk, hogy mikor lesz okosabb a gép, de az biztos hogy intelligensebb lesz.
  • BlackRose
    A kérdés nem az, hogy jobban élünk e ma mint 4 éve, előszöt is a dolog összehasonlíthatatlan, alapjában rá lehet mondani, hogy ma jobban élünk mit tegnap és nem hiszem, hogy tévednénk. De mondom nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy ma élünk e olyan jó, amennyire a meglévő erőforrásaink megengednék. A kérdés az, hogy mennyi erőforrást pazarolunk el és ami még fontosabb mennyi erőforrás van megakadályozva. És erre a kérdésre a válasz, hogy ma nagyobb a pazarolás és nagyobb az erőforrások megfékezése mint tegnap volt. És ha ez tovább igy megy (pedig igy fog menni) akkor oda jutunk, hogy megáll a fejlődés. Az élet egyes területein ezt már elértük, vagyis egyes dolgokban nincs fejlődés, más területeken (mint pl. a technika egyes részein) ahol az állami ellenörzés és bürokrácia még nem érte el magas szintet, ott a fejlődés nagy. Persze idővel ezeket a területeket is megbénítja az állami intervenció és bürokrácia. Kérdés, hogy lesz e a közeljövőben még egy számítógép, internet vagy mobiltelefon féle terület amelyben az állam még mindég relatív kis szerepet tölt be (sajnos nem sokáig) és ami a fejlődést tovább tudja vinni.

Az emberi természet nem fog változni az igaz, de az emberi megítélés az igen, annak semmi köze az ember természetéhez, az csupán az ex ante és az ex post közötti különbségre hat ki.
  • Davidus
    link
  • Davidus
    ja Moore törvény meg besül kb 10 év múlva mert fizikailag képtelenség lesz tovább fejleszteni a processzorokat. itt jön a képbe a quantum számítógép
  • Davidus
    2020ban MI? az első quantum számítógépek teljesítménye(amit kb 2020-ra jósolt pont kaku) arra lesz elég hogy egy csótány szintű mesterséges inteligenciát hozzon létre:D(ezt is ő mondta)
  • jasszka
    azt kifelejtetted, hogy az esti hiradóban egy bizonyos gy. f. miniszterelnök kifejti, hogy az orvosok voltak a hibásak, valamint már csak kis ideig kell meghúzni a nadrágszíjat, aztán amerikát is leelőzzük
  • bandypappa
    Egyvalamiben azért realista maradt. Az emberi természet nem fog változni. Már elöre látom a 2057-es választásokat: Rosszabul élünk, mint 4 éve.
  • bandypappa
    Én amondó vagyok hogy a nagy Kina- usa párviadal után lehetne jósolni. Isemrem ezt a tudóst, nagyon élvezetes hallgatni öt, egy igazi zseninek tartom, föleg a húrelmélet miatt. Ez az uj cucc meg szénszálas anyag, amiböl 6-szögalaku csöveket formálnak, tényleg odabasz. Én azért mégis abszurdnak tartom az 50 évre elöre jósolást. Ha minden igaz 2020 körül létrehozzák az 1. MI-t és akkor már az ember csak másodhegedüs lesz. Nem kell semmit sem feltalálnia, az MI fejleszti saját magát, és ez lesz számunkra a technológiai szingularitás. Tegyük fel a Moore törvény alapján, ami csak a félvezetökre igaz, hogy minden 2. éveben a számitási teljesitmény megduplázodik. A gép egyre okosabb lessz, aztán már csak 1 év kell, fél év, 3 hónap, stb., ez a szingulaitás. Örületes mértékben fog felgyorsulni a fejlödés. Okos emberek aszonták hogy a 20. századi tempóval mérve 20.000. évnyi fejlödést fogunk tapasztalni a 21. században. Persze ez csak akkor lenne igaz, ha létrehoznák az MI-t. Amugy szerintem is nagy világégés lesz itt a tényezök ujraelosztásáért, mert egyre többen leszünk, és ilyenkor a farkastörvények vannak érvényben. 1 dolgot azért hiányolok a müsorbol, az pedig a szimulált valóság. Ez 100%-ban olyan mint a valóság, csak a tudat számára, mint az Avalon c. filmben. Ezek csak találgatások, nem lehet 50 évre elöre jósolni. Ezen jót röhögtem: 2057-re az utosó csepp olaj is elfogy. A Shell olajvállalat 2020 környékére prognosztizálta, amit ki tudnak kicsit tolni a homokolajjal.
  • BlackRose
    "Government control leads to economic nationalism and thus results in conflict."

Ludwig von Mises, Omnipotent Government (1944)

Látod a hasonló kijelentések (amelyek 100% igazak) miatt minden idők legnagyobb közgazdásszát kizárták. Az egyetlen aki 1927-ben előrelátta a Great Depression-t és a világ gazdasági összeomlását, az egyetlent aki előrelátta a kommunizmus lehetetlenségét (1922-ben mondta mi lesz a SZU vége), az egyetlen aki előrelátta a Breton Woods összeomlását és az egyetlen aki előrelátta a Breton Woods utáni pénzügyi rendszer összeomlását amely hamarosan be fog következni.

De mindegy, az igazság soha nem felel meg a hatalomnak mert mindég ellene szól.
  • remark #30
    Ja egyebkent a "millimeterre bedrotozva" az meg fog valosulni. De az is biztos hogy nem azert, hogy nekem jo legyen, hanem azert, hogy ne okozzak annyi galibat mint most. (Ugy altalaban az emberek ne okozzanak annyi galibat mint most. -> aki most terroristakra asszocial, az agymosott :-) )
  • remark #29
    Ahogy mondod. Joga annak lesz barmire is aki meg tudja fizetni.
  • who am I 7
    2057??????????? NAGYON OPTIMISTÁK VAGYTOK
  • remark #27
    "De ha pl ne adj isten kitörne megint valami komolyabb háború akkor a technikai fejlődés igencsak meglépne."
    Lehet hogy megindulna a fejlodes, csak epp egyoldaluan. Semmi olyasmi nem fejlodne nagyot amire neked bekeidoben van szukseged. (Pl. bekere ;-), rendre, jogokra.) A haboru a kisembernek csak rossz.
  • Army1990
    Szerintem is könnyen lehetséges, hogy ez a sok dolog megvalósul, de ha addig véletlenül nem lép az emberiség egy magasabb fokra(na ja persze miért is tenné:)) akkor ugyanúgy megkell majd ezt fizetni. Lehet, hogy minden embernek lesznek ilyen kütyüi de ezt a cégek vagy az állam fogja levonni a fizetésből.

Én is kiváncsi vagyok milyen lesz a hadviselés 2057-ben. Nanoruhás katonák akiknek a ruhája a golyó becsapódását érzékelve megkeményednek és felfogják a becsapódás energiáját. Harckocsikra felszerelt lézerfegyverek amik ha tüzelnek majd csak akkor veszed észre ha a melleted álló harcskocsi felrobban.