634
Szélturbina, a régi szélmalmok modernkori változata, a megújuló energiák meghatározó szereplője
 • ToxiMaxi
  #634
  Ez de jó :( . Mint egy hitvallás, mindenki megtalálja benne, ami az ő igazát bizonyítja.

  Mondjuk a németek olyan mélyen vannak ebben benne, hogy nem hiszem, hogy lenne visszaút. Max. akkor, ha egy teljesen más politikai erő kerülne hatalomra.
 • ximix #633
  A Licit :) link

  "A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincsenek statisztikák arra vonatkozóan, hogy a németországi szélkerekek milyen gyakran hibásodnak meg vagy égnek le. "
  (tippre tudják csak nem publikus)

  "Szövetségi Szélenergia Szövetség (BWE) képviselője közölte, hogy szerencsére ilyesmi nagyon ritkán történik. 2005 óta 79 káreseményt regisztráltak"

  "A TÜV úgy vélte, hogy évente akár 50 káreset is bekövetkezhet a szélkerekek esetében. "

  "kritikus civilszervezetek viszont több mint 160-ra becsülték az évente bekövetkező események számát, "
 • molnibalage83
  #632
  Nagyon felfelé kerekítettem, hogy látható legyen mennyire kevés a veszteség. Feltettem, hogy hegyen völgyön át kell menni.
 • ximix #631
  "A bázistelepről 150 km-es körzetben kb. 300 litert pöfög el egy tankautó, ami elvisz 30 ezer liter (30m3) benzin/gázolajat."
  300liter ? egy ismerősöm kamionos az 35liter/100km-eket emlegetett 40t-val, de az nem most volt azóta lehet még faragtak belőle pár litert.
 • ximix #630
  "így ha teszem azt eladja valaki a dízel járgányát, mert vesz egy ilyen elektromost, "
  ez nem a legjobb példa, inkább ha
  vásárlás előtt áll és választania kellene, b.é.m.-ral rendelkező autó és egy nagy aksis elektromos között,
  akkor jelen pillanatban az elektromos a rosszabb választás, ha a globális co2 nézzük.

  Persze jóval összetettebb, mert az autók kötelező szervizei és alkatrész igénye is számít, meg még rengeteg tényező, nem hiába mondja nehéz számokat találni mindenre.
  Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.06.18. 16:02:37
 • ximix #629
  Én úgy értelmeztem, hogy az előadás témája a globális co2 és a személyautózás összefüggése volt.
  Na már most ha innen nézed, akkor egy nagy aksis (100kWh) elektromos autó gyártásánál több co keletkezik, mint egy benzinesnél,
  (140kg CO2/kWh aksinál, a bányászástól amíg beépítik a kocsiba)
  plusz a használat során az adott ország energiatermelésétől függően, akár pariban lehet a b.é.m. autókkal.
  Tehát arra problémára, hogy a co2-t a nagy aksis elektromos autóval orvosoljuk egyenlőre nem megoldás.

  A teljes átállás sem csökkentené a co2-t, mivel az elektromos autók kiszolgáló infrastruktúra kiépítése is co2 termelne, egy kicsit ördögi körbe kerültünk.
  Úgy kell lavírozni az autó iparnak, hogy a co2 kibocsájtás már ne növekedjen globálisan.
  Ezért jó megoldás a kisebb városnál az elektromos vagy kontrollált hibrid egyéni közlekedés, míg a nagyobb városoknál el kell lassan engedni a az egyénit és csak tömeg jöhet szóba.

  Tippre lehet ezért nem számolt a b.é.m.-ok üzemanyagára rakodó co2-vel, mivel a nagy aksis elektromos autó már a gyártásnál hátrányból indul, így ha teszem azt eladja valaki a dízel járgányát, mert vesz egy ilyen elektromost, nemhogy csökkenti a globális co2-t hanem növeli.

  Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.06.18. 15:54:13
 • Xsillione #628
  Alapvetően nem az a kérdés, hogy az elektromos auto, mint közlekedési eszköz szennyezőbb vagy sem, mint a benzines, mert 100% szénerőmű esetében is kevesebb szennyezést termel az elektromos auto. Ám a sötétzöld gondolkodás szerinti elektromos auto nem szennyez hozzáállást kell megfékezni azzal, hogy jelezük, a fosszilis erőművel táplált elektromos auto csak picit jobb mint a benzines, ne gondolja senki, hogy ezzel megoldotta minden CO2 kibocsátási problémáját.

  Ráadásul ahogy lentebb is jelezték, mind a szállítás mind a feldolgozás elenyésző szennyezéssel jár a későbbi elégetéshez képest benzin esetében, míg az erlektromos áram esetében az előállítás, nem pedig a felhasználás a fő szennyező.
 • molnibalage83
  #627
  Erre is csináltam számítást, de csak főbb faktorokat nézzük.

  A hálózat szállítási vesztesége a világban 8-15%. Erre jön még rá a töltési veszteség és kinyerési is, ez megy végül ki a motorra és a hajtásláncra.

  Ehhez képest a bázistelepekre a szállítási költség távvezetéken kb. 50-70 Ft/tonna. Gázolaj sűrűsége 820 kg/m3, benzin 760 kg/m3. Átlagosan tehát a bázistelepig 0,075 Ft/liter, de ez csak az áram költség, nincs benne a távvezeték ára, karbantartása, de a villanyautónál sem számolják bele ezt. A bázistelepről 150 km-es körzetben kb. 300 litert pöfög el egy tankautó, ami elvisz 30 ezer liter (30m3) benzin/gázolajat.

  Tehát döbbenetes, de olcsóbb szállítani ezt, mint az áramot. Jobb a hatásfoka.

  Röviden, a szállítási vesztesége kicsi a benzin/gázolajnak is, bőven a 8%-os grid veszteség alatt van.
 • ToxiMaxi
  #626
  Volt egy érdekes kérdés azzal kapcsolatban, hogy ha az elektromos autók emissziójánál beleszámolják az elektromos áram termeléséhez szükséges emissziót, akkor a benzinesnél miért nem. Erre nem igazán érkezett válasz.
 • ximix #625
  Nem emlékszem melyik TC videóban volt, de konkrétan említették, hogy az új euro 6d temp szabványt betartó autó bizonyos városok levegőjét nemhogy szennyezi, hanem "tisztább" gáz jön ki a kipufogóján mint amit beszív.
  De örülök, hogy egy ismert és hiteles ember végre kimondta az igazságot erről a "zöld rémálomról".
 • Xsillione #624
  És persze ilyenkor kell falra mászni, az elmúlt tíz év ezen támogatásából az egész német elektromos termelést lehetne nukleáris alapra helyezni, és a co2/kwh tizedére esett volna, miközben a fogyasztói áramár is csökkent volna, szemben a zöld program keretében való kétszerezéssel. De nem, az gonozs meg fújorosz (és senki nem tudja miért nem lehet a franciáktól venni ilyenkor a németeknek, ha már nekik nem akarjuk hagyni a saját atomipart)
  Vagy ha ennyire nem akarnak atomot, töredékéből lehetne modern széntüzelésű erőműveket használni amik harmadával jobb hatásfokot tudnak akár.
 • molnibalage83
  #623
  Mert a politikust meg lehet kenni, hogy hagyjon jóvá olyan politikát, aminek eredmény évi 25+ mrd EUR "zöld" áram dotáció....
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.06.17. 14:20:27
 • molnibalage83
  #621
 • molnibalage83
  #620
  Minél jobbak? Nincs összehasonlítási alap.
 • Oddball29
  #619
  Jut eszembe, pár hete futottam bele a hírbe, hogy India 30 GW offshore szélerőmű-kapacitást akar kiépíteni gyakorlatilag a semmiből a következő 10 évben, alapvetően dán technológiával. Adottságaik biztos jobbak.
 • molnibalage83
  #618
  A fő faktorokat kell megnézni, ha azok rendben vannak, akkor lehet tovább menni. Az, hogy 0.12-0.15-ös load factoros erőművekkel kihoz 0.55 feletti termelési arányt már eleve a "ezt mégis hogyan"? Igen, akkuba tárolással mehetne, de...

  ... a 400+400 TWh akku kapacitásnak kb. annyi realitása van, mint pizsamában a Holdon sétálni.

  A német nap + szél beépített meghaladta a csúcskapacitást és ezzel nem tudtak még 23%-ot sem elérni anno.

  Na ez a reality check...

  Innentől fogva hova nézzem a többi rész, ha ez a kettő eleve röhejes? Meg miféle 100% megújuló, ahol vazzeg GÁZerőművekkel balanszolnak?
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.13. 22:37:23
 • Oddball29
  #617
  Gyors vagy. Nekem ez hivatkozásokkal együtt legalább egy hétvége átrágni, illetve ellenőrizni a szerzők pedigréjét
 • molnibalage83
  #615
  Átfutottam. Sokkolódtam. Tőmondatokban, amiket láttam.

  Kijelenti, hogy:

  Modelling is performed in hourly resolution for 5-year time intervals, from 2015 to 2050, and considers current capacities and ages of power plants, as well as projected increases in future electricity demands

  Csak nem látom, hogy ez hogyan teljesül, mert ha nekiállok megnézni a tárolási kapacitásokat, akkor nem jön ki az, hogy hol lesz áram, amikor hetekig nem süt a Nap rendesen és az egész alapja a diagramok szerint a napenergia. Eleve a cím is mulatságos. Gázerőművekkel
  és gáztározókkal számol. Ez hol 100% megújuló.

  Aztán az sem világos, hogy miféle akku kapacitásokat haluzik be és miből. Mert hogyan hozza azt ki, hogy a bepítési aránya a napenergiának közelít a termeléshez? Mitől lesz nagyhirtelen a load factor 0,55 tája ezeknek?

  Basszus az egész alapján vagy én nem értem vagy nem értem, hogy kinek a fejét és hogyan akarják átverni. Még, ha eltárolják akkuban a napenergiát, akkor is hogyan lesz az, hogy Európára nézve egy kb. 0,14-es load factorú erőműnél a teljes energia mixben az aránya kb. azonos a beépítettel...?

  A 9. oldalon levő diagramok olyanok, hogy már azon fogja az ember a fejét, hogy ezt így mégis hogyan? 400-800 TWh akksi kapacitás? Oszt miből...? Hogyan?
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.13. 13:16:22
 • Oddball29
  #614
  Minden szabad, semmit nem muszáj.
 • molnibalage83
  #613
  Results of the optimisation suggest that the levelised cost of electricity could fall from the current 69V/MWh to 56V/MWh

  Ezek után van értelme tovább olvasni? Már emlékeim szerint vagy itt vagy másik energetikás topikban ki lett fejtve, hogy a LCOE az mire jó és mire nem....
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.13. 11:52:14
 • Oddball29
  #612
  Akinek ideje van.
 • molnibalage83
  #611
  Erre válasz.

  Az, hogy egy agyontámogatott valami aránya mire nő, az nem érv a semmire főleg úgy, hogy az áram ára mennyire nő és úgy, hogy a kötelező átvétel miatt, ha leteszed, akkor nőni foga termelés aránya, mert kötelező átvenni. Ezzel szemben, ha építesz egy gázerőművet és olcsóbb nem járatni, mert úgy nagyobb veszteséget termel, akkor az nem működik. Lásd Gönyű.

  A változó teljesítmény miatt már a szél+nap éves aránya is csak akkor mehet 30% fölé, ha durván importfüggésben élsz a balanszolással, mert így is előfordul az, hogy ezek termelése meg tudja haladni a csúcsigényt és a rendszerszabályozó kényszerexportált. Ezt látni a németeknél.

  És ezzel is a német áram mocskosul szennyező a magyarhoz képes is, nemhogy a svédhez vagy franciához képest. Meg jó drága. És paraziták.

  Megkérhetnélek, hogy az propagandával mást fárassz? Vagy, ha a HTKA-s Fade vagy, akkor túl sok kérdésem nincs...
 • ximix #610
  Szélerőmű előnye más szemszögből
 • molnibalage83
  #609
  Csudálatos német eredmények...
 • Kepek
  #608
  "
  Egyre költségesebb a hazai szélerőművek üzemeltetése
  A turbinák szinte csak Nyugat-Magyarországra, a Kisalföldre telepíthetők, élettartamuk viszonylag rövid, és hatásfokuk alacsonyabb más megújuló energiaforrásokénál

  Az évek múlásával egyre többet kell költeni a hazai szélerőművek karbantartására. A magyarországi szélturbinák átlagos életkora tíz év, kötelező átvételi támogatást az egyes erőművek körülbelül tizenöt évig kapnak, míg egy turbina élettartama tizenöt-húsz év. Gazdaságos működtetésüket tovább rontja, hogy a szabályozás és a hazai természeti adottságok korlátozzák a szélkerekek méretét, teljesítményét.
  "
 • molnibalage83
  #607
  A német eredmények. Bukta az egész, de azért továbbra is fullba tolják a kreténségket...
 • Desiderata #606
  Talán majd Google Makani felfuttatja a dolgot

  Utoljára szerkesztette: Desiderata, 2015.10.10. 20:26:42
 • Steel
  #605
  Mindig újabb ötletek érkeznek, de egyik sem foglalkozik a probléma gyökerével. Nincs olyan akku, ami érdemben el tudna tárolni olyan mennyiségű energiát, ami már gazdaságossá tehetné a berendezést. Ez a főprobléma már évek óta.

  Ha pedig kábelt kötne rá, akkor több száz méteren olyan veszteség esik rajta, hogy megint baromság lesz az egész. Plusz a hozzátartozó teljesítményelektronika túl drága (és nehéz) lenne. A "többe kerül a leves mint a hús" esete.
  Amíg nincs akku, addig az egész ipar "egyhelyben toporgás" marad.
 • molnibalage83
  #604
  Ezt ugye viccnek szándtad. A nap nagy részében akkor a zaj, hogy a gépet gyakorlatilag nem is hallani a főváros legtöbb részén. Szigetszentmiklóson laktam 30 évig és ék-i szél esetén minden gép arra jött be. Gyakorlatilag teljesen hozzá lehetett szokni, az utcán vagy az utca mellett elhaladó autók sokkal hangosabbak. Most a Fehérvári úton lakom. A villamos esete 0 háttérzaj mellett olyan hangos, hogy egyszerűen mosolygok, amkor a repcsik zajterhelése miatt sír valaki. A reptér meg ott van 60 éve...
 • ZilogR
  #603
  Persze ezt is le kell kötni a talajra, ha jobban meggondoljuk - de lehet egy kellően nagy követ is választani ;)
 • PrasCo
  #602
  Nem rossz ötlet, különösen a legelején talán, de hosszútávon én ott is inkább az atomra támaszkodnék, vagy talán a Napra, bár kérdéses, a por mennyire ütne be neki. Nem sok kedvem lenne egy extraterresztriális kolónia delejét rábízni pár légvédelmi ballonra.
 • ZilogR
  #601
  Mondjuk egy olyan helyen, ahol van szél, van ember és energiaigény, de bajos a beton és betonvasakat eljuttatni - pl.: Marsra. A gáz mehet folyékony állapotban, a lufi egy hátizsáknyira becsomagolva és kész.
 • PrasCo
  #600
  Az oké, hogy a szélsebességtől köbösen függ a kivett teljesítmény, de a lapátkerék-átmérőtől is négyzetesen, ilyen gigalufiba pedig aligha lehet nyolcvan méter hosszú üveg-, és szénszál laminált lapátokat beletuszkolni. :) Én ennek legfeljebb olyan helyen látom racionalitását, ahol az állandó, betonba horgonyzott létesítmény megépítése nem rentábilis vagy problémásan kivitelezhető, energia viszont kell - ilyen hely meg eléggé kevés van. Mondjuk egy antarktiszi ideiglenes kutatóállomást (a lenti képről ugrott be) el tudok képzelni ilyennel, de azt meg teleburítják benzinnel és meg van oldva a fűtés is.
  Szkeptikus vagyok.
  Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2015.09.12. 11:59:12
 • Desiderata #599
  Hidrogén olcsóbb ha nem robban fel. :/
  Csak a földön nem tudod több száz méterre telepíteni. Fent pedig egyre jobb és állandóbb szelek vannak.
  Repülést hogy zavarja-e, erre csak azt tudom mondani hogy repülés is zavarja az emberek mindennapjait, azzal hogy Budapest felett 10 percenként alacsonyan elhúz egy utasszállító, nem kicsi zajszennyezést okozva. Szóval repülés azért ne kapjon már mindenben prioritást, alkalmazkodhatna a helyzethez, nehogy ez legyen az akadálya egy szélfarm telepítésének.
 • molnibalage83
  #598
  A He iszonyatosan drága és korlátos a hozzáférése ezen felül a kábeles lengedezés miatt a teljesítménysűrűsége telepítési szempontból ennek sem sokkal jobb sanszoan, mintha a földra tennéd le, cserébe jóval komplikáltabb, zavarja a radarokat és a repülést...
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.30. 18:50:55
 • Desiderata #597
  És ez a héliumos nem fog elterjedni egyszer? • molnibalage83
  #596
  57 k USD/kW beépített teljesítményre. Ez úgy kb. tízszerese a világ legdrágább atomerőműjének és teljesítmény ténylezője legfeljebb 0.5... Ennél még a szénerőmű is környezetbarátabb...

 • szenyor Lopez
  #595
  "A 400 millió dollár költségű beruházást..."
 • molnibalage83
  #594
  Az árát nem írták oda. Mert kiderülne, hogy olyan fajlagos teljesítménye van, hogy körberöhögi bármi...
 • Desiderata #593
  A világ eddigi legnagyobb, mobil tengeri platformra helyezett szélturbinája kezd hamarosan működni Japánban, pontosabban a 2011. március 11-ei, hatalmas földrengést követő cunamiban megrongálódott fukushimai nukleáris erőmű közelében.

  A konstrukció méretei tiszteletet parancsolóak: magassága 190 méter, súlya 1360 tonna, a három széllapát pedig 82 méter hosszú. Az egész szerkezet egy, Fukushimától mintegy 20 kilométerre a nyílt tengeren elhelyezett, 4500 tonnás platformon áll majd, becslések szerint akár 300 kilométer/órás szélviharnak is képes ellenállni, s csúcsidőszakban körülbelül 7 Megawatt körül lesz a teljesítménye.