88
  • remark #88
    Az 2 kulon tema, hogy a Windows egy halom ember szamara megfelelo es ezert azt valasztja, meg az, hogy ki milyen igenyekre es megoldasokra van raszoktatva.
    A cegek raszoktato tevekenysegevel kapcsolatban irtam kritikat. A hagyomanyos reakcio, miszerint ezt (cegek diktaljanak) tulajdonkeppen az emberek akarjak, téves. Az emberek "akartak" a masodik VH-t is, aztan kinek volt jo? Az emberek "akartak" Europa feldarabolasat is, aztan kinek volt jo? Unalmas mar hogy minden az emberekre van kenve, mikozben meg elmegyunk amellett hogy az emberek hogyan is mire vannak ravezetve, raszoktatva. Ahogy egy masik temahoz valaki irta: az embereket nem tajekoztatjak, hanem meggyozik. Mert ez az igeny? Kenyelmes allaspont ez, csak téves.
  • Penge4
    #87
    Nos ezt nem az ujjukból szopták a nagyfejesek sem, hanem a Windows volt az első úgymond júzerbarát oprendszer. A Linux csak 2000 környékén kezdett el a felhasználóbarát használat felé hajlani, így maximum onnantól lehetett volna oktatni.

    Nem vitatom, lennének páran, akik a Linuxot választanák (azok általában később is áttérnek, mert olyan beállítottságúak, hogy nem érzik jól magukat a Windows környezetben), de olyasmi szinten megutálnák a többiek, mint a mondjuk a matekot, vagy a kémiát.
    Az emberek többségét, nem csak az idősebbeket (amire az előző hozzászólásomban is céloztam) nem érdekli semmi, csak hogy mindent minél egyszerűbben el tudjon végezni és ehhez a legkevesebbet kelljen tennie.
    Értve itt, hogy kettőt kattint és a WMP összegyűjti a gépen található médiafájlokat, vagy Media Centerrel központosít mindent és távirányít a gépéről mindent, vagy egéráthúzással fájlokat ír a CD-re/DVD-re, 2-t kattint és indul az MSN, ahol minden csili-vili szmájlival chatelhet a haverjaival, összedugja USB-n az mp3-mal, vagy a mobillal és azonnal tolja át a fájlokat, elindítja a böngészőt, ahol nem kell neki azon gondolkozni, miért csúszott szét egy oldal, mert minden IE-re van optimalizálva, vagy kettőt kattint egy telepítőfájlra, amin egy grafikus telepítő végigkíséri, ahol csak a Tovább gombra kattintgat... ilyesmi.

    Na, de lényeg a lényegben, hogy a fent leírt jelzők sajnos igazak a többségre. De vannak sokan, akik azért értenek is a géphez/Windowshoz behatóbban, tehát nem programozott robotok, mégsem jön be nekik a Linux. Szóval ez legnagyobb részben egyéni beállítottság kérdése.
  • remark #86
    Nem errol irok.
    Annak az okat firtatom, hogy az emberek mikent valnak azza az idomitott majomma amive valnak.

    Ha visszamesz az eredeti hozzaszolasomig, ott azt irom, hogy pl. az oktatas alapvetoen meghatarozza hogy kesobb mit preferal az ember. A kerdesem az volt, hogy mi lenne ha az oktatas partatlan lenne. Azaz abban a korban mikor a legtobb sztereotipia kialakul, az emberek latnanak tobb alternativat is. Vajon akkor hogyan alakulnanak az eroviszonyok?

    Lasd linux/open office vs. windows/ms office tema. Ma mar, ha valaki azt valasztja (!) lehet Open Source alternativabol erettsegizni. (Azt nem tudom hogy oktatjak-e az alternativat, vagy csak egyszeruen lehet azt valasztani...) Ez egy lepes afele hogy ne elore programozott emberek lepjek el a vilagot. Meg 200 milliard hasonlo lepes, es kapunk egy uj vilagot. Haha.

    De mondom, bovebben ott van #77-ben.
  • Penge4
    #85
    Pedig van benne némi igaza. Például sok ismerősöm egy IE-t és egy Firefoxot nem tud megkülönböztetni, csak az ikonjáról, amit eléteszel azt használja, lusta még kettőt kattintani is.
  • remark #84
    >>>
    És mellesleg az MS is messze az átlag felett teljesít.

    The truth is that most software organizations are running with a score of 2 or 3, and they need serious help, because companies like Microsoft run at 12 full-time.
    <<<

    Ez egy 7 evvel ezelotti cikk. Velemenyem szerint egyaltalan nem mervado, mert 1) teljesen "outdated" valamit 2) az igen/nem valaszadasbol fakadoan semmitmondo.

    1) Az en cegem is legalabb 10 pontosra teljesit. Ezek a technologiak amiket itt a cikk felsorol, voltak idok mikor ujdonsagnak szamitottak, de azert manapsag mar elterjedtek. Sot, ha szabad ilyet mondanom, mar tulleptunk nehany elemen, es ennel jobb van. (Te vegigolvastad a cikket? Es ha igen, mi a velemenyed errol a megjegyzesemrol?)
    A cegem csak azert nem teljesit 12 pontosra mert a "12: hallway usability testing" egyszeruten bizonyos esetekben ertelmetlen, megvalosithatatlan, masreszt tulhaladott, mert szerintem ennek a szerepet betoltik a review-k es a teszterek. Azaz aki a 12-es lepest ilyen ad-hoc modon valositja meg ahogy a cikk irja, jo ceg nem lehet. A 11-es "Do new candidates write code during their interview?" felvetes pedig szinten tulhaladott, de legalabbis nem minden fejlesztoceg eseteben alkalmazhato. A probaido es kezdeti tanfolyamok alatt sok minden kiderul, es az pedig amit a ti cegetekkel kapcsolatban irtal, az egyenesen elkepzelhetetlen, hogy ugy dolgozzon valaki hogy nem ert ahhoz amire felvettek. (Pl. a review letezese miatt sem.)

    2) Masreszt a semmitmondosagarol annnyit, hogy ha a 12 igen/nem kerdes alapjan akarod megitelni a kiadott program josagat, akkor nagyon meg fogsz lepodni. Az, hogy ezek a technikak alkalmazva vannak-e egy cegnel, meg nem sokat jelentenek. Pl. a legalapvetobb, a source code management. Ez csak egy tool, a lenyeg ott van, hogy hogyan hasznaljak. Lehet azt ugy hasznalni, hogy segiti a fejlesztok munkajat, es lehet ugy is hasznalni, hogy nem. Az osszes tobbi kerdessel ugyanez a problema.
  • remark #83
    "De. Az információk elképzelhetetlen mennyiségben hevernek egy kattintásnyira az embertől, de a többség mégsem veszi a fáradtságot, hogy összekaparjon egy keveset."

    Te ezt ugy allitod be mintha az emberek az onszantukbol es dalolva mondananak le a lehetosegeikrol. Pedig nem igy van.
    Ez a tema messzire vinne, olyan ingovanyos talajra ahova most nem mereszkedek.
  • Penge4
    #82
    "Tehát jobb, ha nem javítják a bugokat? Bug minden szoftverben van, különösen ha a biztonságról van szó."

    Szinte éreztem, hogy valaki kiforgatja a szavaimat. Az a jobb, ha jó programozók dolgoznak rajta hosszabb ideig és akkor nem lesz benne annyi bug, vagy olyan amit esetleg komolyabban ki lehetne használni.
  • BiroAndras
    #81
    "Az persze mas kerdes, hogy mi van akkor, ha a valasztas meghozatalakor megfelelo informacio all rendelkezesre. Vajon az ember akkor is a szar mellett dont? Nem."

    De. Az információk elképzelhetetlen mennyiségben hevernek egy kattintásnyira az embertől, de a többség mégsem veszi a fáradtságot, hogy összekaparjon egy keveset.
  • BiroAndras
    #80
    "Úgyhogy megoldható, ha akarják, de akkor nem lehetne eladni azt a sok hardvert, ami éjjel-nappal pörög lefelé a futószalagról."

    Nem kell ide összeesküvés elméleteket gyártani. A béna cégek, akik béna programozókat és vezetőket alkalmaznak külön felkérés nélkül is tudnak erőforrászabáló terméket előállítani.

    "Jobban szeretem, ha egy szoftver normálisan meg van írva és akkor jön ki frissítés, ha valamit fejlesztenek rajta, nem pedig hetente bugjavító update hegyek."

    Tehát jobb, ha nem javítják a bugokat? Bug minden szoftverben van, különösen ha a biztonságról van szó.

    "Amúgy neked mi a jobb, ha már lassan plutónium meghajtás kell a gépekhez, vagy ha kicsit később jutsz hozzá, egy normálisan, stabilan használható szoftverhez"

    Nekem az utóbbi lenne a jobb, de sajnos nem én döntök.

    "egyszer megveszed és az teljes értékű, nem éves licenszt veszel, mint vírusirtóknál"

    Az adatbázisokat folyamatosan frissíteni kell, különben szart sem ér. A frissítés pedig pénzbe kerül a cégnek, tehát nem adhat ingyenes örök támogatást a termékéhez.
  • BiroAndras
    #79
    "Régen tudtak programozni."

    Ma is tudnak.

    "A sok hülye toolkit rendszer elhiteti az emberrel, hogy ő is tud programozni."

    Ez egy sajnálatos mellékhatás. A tool-ok és magas szintű nyelvek célja a munka megkönnyítése és felgyorsítása. Ezek nélkül a mai igényeknek lehetetlen lenne megfelelni. Ma már bőségesen van számítási teljesítményünk és memóriánk, ami a legtöbb feladathoz bőven sok. Persze könnyen el lehet fogyasztani mindkettőt, ha nem figyel oda az ember.

    "Egyre több a gány semmire se jó erőforrászabáló program."

    Ez sajnos így van. De azért bőségesen vannak jó szoftverek, és jó programozók is.

    "Inkább legyen drágább a program és jobban fizetett/képzettebb a programozó."

    Sajnos a legtöbb vásárló nem így gondolja. Meg a legtöbb esetben nem ért hozzá, és nem is tudja, hogy lehetne jobban is csinálni.

    "Sok selejtet ki kellene szórni ebből a szakmából is."

    Az biztos, csak épp nem olyan könnyű. Valami számomra felfoghatatlan ok miatt bárhol a világon simán kap állást az ember, ha azt mondja, hogy tud programozni, bizonyítania szinte sehol sem kell. Nálunk is az egyik srácról 1 év után derült ki, hogy nem is tud programozni. És akkor is csak úgy derült ki, hogy elment a cégtől, és a többiek akkor először elkezdték átnézni a munkáját. És ami még szebb, másnap már kapott is állást a konkurenciánál másfélszeres fizetéssel (igaz, onnan egy hónap után kirugták).

    De azért lehet ezt jól is csinálni : http://www.fastcompany.com/online/06/writestuff.html

    És mellesleg az MS is messze az átlag felett teljesít.

    The truth is that most software organizations are running with a score of 2 or 3, and they need serious help, because companies like Microsoft run at 12 full-time.

    Idézet innen : Joel Test
  • remark #78
    Egyetertek.

    Viszont a cegeket vedok azt fogjak mondani hogy a cegek csak kiszolgaljak az emberek igenyeit. Azaz ha nem az lenne az emberek igenye hogy szar, felkesz, hetente frissitesre szorulo szoftvereket vagy epp "plutoniummeghajtasu gepeket" hasznaljanak, akkor ennek nem lenne piaca, es ezek a cegek nem elnenek meg.
    Roviden erre azt tudom mondani, hogy akik a cegeket ily modon vedik, azok ugyanugy az atvertek koze tartoznak mint azok akik orommel hasznaljak a szart, mikozben ha tudnanak a jobbrol akkor mast hasznalnanak, ha tudnak hogy at vannak verve akkor mar holnap bedobalnak az ilyen cegek kirakatait.
    De az ember rengeteg vedekezo mechanizmusa kozul az egyik az, hogy nem hajlando szembenezni meg a felismert kudarcaival sem. Éli tovabb elhibazott eletet, kiall az elhibazott dontesei mellett meg akkor is, ha mar sajat maga is latja hogy tevedett. De ezt beismerni nagyon nehez, mert az a "szar" elet (szar szoftver stb.) ami epp van, az legalabb mar van, es hibaival egyutt is élhető (élet) vagy hasznalhato (szoftver). (Az allandosag az egyfajta szukseglet...)
    Az persze mas kerdes, hogy mi van akkor, ha a valasztas meghozatalakor megfelelo informacio all rendelkezesre. Vajon az ember akkor is a szar mellett dont? Nem. Ezert kell meg a valasztas meghozatala elott agymosni az embereket (iskolaban pl.) mert az ido mulasaval egyre nehezebben fogjak raszanni magukat a valtasra.
    Ezert "imadom" (dogoljenek meg) a gyerekeket reklamokkal megcelzo cegeket, az oktatast felvasarolokat stb.

    Persze nezhetjuk ugy is, hogy ha a vilagon a hatalom 99%-at ezek a cegek tartjak a kezukben, akkor az egyén túléléséhez szukseges az hogy az ember egy legyen a sok kozul, hiszen a vilag maga nem mas mint egy nagy uzlet, amibol ha kimaradsz, akkor tarsadalmon kivul elo kirekesztette valsz. Egyedul meg senki se megy sokra. Szoval felfoghato ez a fiatalkori agymosas oktataskent is (pont igy allitjak be a cegek is az egeszet). De nekem ez a verzio nem tetszik. Ez szintiszta diktatura. Cukorkapapirba csomagolt meregtabletta.
  • Penge4
    #77
    Egynek mondjuk jó példa az Opera. Alap tudásban a legfejlettebb böngésző mégis a legkevesebb erőforrást zabálja az ismertebbek közül. Mozilla termékek (Firefox, Mozilla, Netscape, Flock, SeaMonkey...stb) IE és IE módosulatok (Maxthon, Avant...stb) mint jóval erőforrásigényesebbek.
    Úgyhogy megoldható, ha akarják, de akkor nem lehetne eladni azt a sok hardvert, ami éjjel-nappal pörög lefelé a futószalagról.
    Meg a gyorsaságnak is két oldala van. Jobban szeretem, ha egy szoftver normálisan meg van írva és akkor jön ki frissítés, ha valamit fejlesztenek rajta, nem pedig hetente bugjavító update hegyek.

    Amúgy neked mi a jobb, ha már lassan plutónium meghajtás kell a gépekhez, vagy ha kicsit később jutsz hozzá, egy normálisan, stabilan használható szoftverhez, ami valóban drágább, de egyszer megveszed és az teljes értékű, nem éves licenszt veszel, mint vírusirtóknál, vagy csak az adott verziót és a hozzá tartozó frissítéseket, mert egyszer elkészítik normálisan és utána már nem kell olyan sűrűn foltozgatni.
    Meg ugyanúgy lennének akkor is freeware szoftverek, annyi különbséggel, hogy ha versenybe akarnak szállni, akkor nekik is feljebb kell helyezniük a mércét.
  • nedudu
    #76
    Régen tudtak programozni. A sok hülye toolkit rendszer elhiteti az emberrel, hogy ő is tud programozni. Egyre több a gány semmire se jó erőforrászabáló program. Inkább legyen drágább a program és jobban fizetett/képzettebb a programozó. Sok selejtet ki kellene szórni ebből a szakmából is.
  • BiroAndras
    #75
    Az optimalizálás költséges. Lehet, hogy olcsóbb HW-en futnának a szoftverek, de drágábbak lennének, és lassabban készülnének el (ami miatt megint csak drágábbak lennének). Plusz képzettebb programozók kellenének (még plusz költség). Szóval még a felhsználó is jobban jár. Persze azért van különbség a nem agyon optimalizált, és a szarul megírt szoftver közt.
  • Penge4
    #74
    Megint nem látod a lényeget. Szerintem bárki, aki a programozásban kicsit is otthon van, az aláírja, hogy ha kell is a nagy teljesítmény, de jóval kevesebben is simán elfutna sokminden, ha úgy lenne megírva. De ez senkinek sem érdeke.
  • BiroAndras
    #73
    "de javaslom nézz meg mondjuk egy Amigát, mi minden ment rajta akkoriban pár megaherzes procival és pár kbyte tárterületen."

    Javaslom nézd meg újra, és hasonlítsd össze a mai gépek és OS-ek tudásával. És ne csak a felszínt nézd, hanem az egész rendszert. Például gondolj bele abba, hogy mennyi memória és teljesítmény kell egy 1600x1200-as felbontásnál 32 biten a GUI-nak. Csak a háttérkép több mint 7 mega.
  • Penge4
    #72
    Nem azt mondtam, hogy örökre, de javaslom nézz meg mondjuk egy Amigát, mi minden ment rajta akkoriban pár megaherzes procival és pár kbyte tárterületen.
    Most ezt már mindenki leszarja, a profitmaximalizálás a lényeg, a procik lassan több száz GHz-esek lesznek több ezer maggal, ram szintén DDR3, 4, 5, 6, 7...234, a videókártyák megint, a winyók meg tera, peta, exa. A felhasználó fizet, kap érte 1-2 évig működő hardvereket, (addigra már úgysem fog futni rajta semmi, meg már 5 generációval előrébb járnak) ők meg az űrtechnológia fejlődésével galaxisokat is vesznek, ha majd már nem tudják itt elkölteni a felhalmozott pénzüket.
    És még meg sem említettem a Földön található véges mennyiségű nyersanyagokat és energiahordozókat. Hová vezet ez?
  • BiroAndras
    #71
    "640kbyte mindenkinek elég kell, hogy legyen..."

    Az esetleg nem lehet, hogy ezt nem az idők végezetéig értette, hanem az épp aktuális helyzetre? 640K akkor qrva soknak számított.
  • Sanyix
    #70
    "A Cell prociba is azért vette be a Sony, mert az IBM mérnökei csinálták meg elsőnek azokat amiket ő használni akart benne."
    Méghogy bevette a sony? Inkább fordítva. Sőt inkább azt mondanám hogy hagyott a sonynak egy pici beleszólást... és megaállapodtak, hogy a selejt (1 működő PPE-s cell) mehet a ps3-ba, mivel a többi megy a szerverekbe, amelyekbe tervezve lett, az IBM által...
  • sathinel
    #69
    Az IBM a szabadalmai miatt eddig egyetlen cég sem pampogott. Pl együttműködik a SONY-val, Intellel, AMD-vel, stb. Ez azért fura hogy ezek a cégek még fel is kérik hogy segítsen nekik létrehozni. Talán lehet normálisan csinálni? Az MS-re mégis sokan fújnak. Az IBM-re is de nem a szabadalmak miatt. Inkább szellemi tőkét halmoz, és azt használja fel hogy más cégek mindenféleképp őket válasszák segítségként. A Cell prociba is azért vette be a Sony, mert az IBM mérnökei csinálták meg elsőnek azokat amiket ő használni akart benne. Kíváncsi lennék az MS-t mennyien keresik ha létreakarnak hozni valamit, hogy segítsenek nálluk hogy ment ez)))))
  • Penge4
    #68
    "Az MS gyakran igen jól előre látta a jövőt"

    640kbyte mindenkinek elég kell, hogy legyen...

    De a mostani baklövéseit is lehetne sorolni. Live Search vs. Google, Zune vs. iPod, Soapbox vs. YouTube és egyéb halálra itélt ötletek. Inkább arra gyúrnának, amiben még ők vannak az élen, mielőtt még azt is elveszítik.
  • turul16
    #67
    Az MS gyakran igen jól előre látta a jövőt, nem tudom ez Balmerrel mennyire lesz így. Az üzenet a Linuxal foglalkozó cégenek szól. Az MS "nagylelküen" felajánlotta, hogy a szártya alá veszi őket. (feltételezhetően védelmi pénzért)

    Hogy is van az idézet : "Ha valamit nem tudsz megállítani, akkor állj az élére"
  • remark #66
    "99.9% a szoftware szabadalmaknak triviális marhaság, amivel kiscégek belépését korlátozzák a nagy cégek, vagy egy kis cég tör borsot egy nagy cég orra alá, teszi azt 0 fejlesztéssel, egy szabadalom elfogadtatásával."

    Az altalam belinkelt cikkbol par gondolat, ugyanaz amit te irsz, kicsit arnyalva: Shuttleworth szerint nem a "hulye szabadalmak" hanem azok a cegek a legveszelyesebbek akik nincsenek jelen a szoftveriparban, viszont szabadalma(ka)t birtokolnak. Mert habar szabadalombol jopar (gondolom a tobbseg) a nagy IT cegek (IBM, MS stb.) kezeben van, ok megse nagyon jelentenek veszelyt. Lasd. az MS is most szepen visszavesz, hiaba toporzekol a hatterben az idiota Ballmer. (Mikor Ballmer szoba jon mindig beugrik ahogy fut es ugral fel-ala a szinpadon, uvoltozve, vorosodo fejen dagadnak az erek...)
    Viszont ha egy ilyen (IT-tol fuggetlen) ceg indit tamadast, akkor ez igazan el tudja lehetetleniteni a piacot, mert az ilyen ceget nagyon semmivel se tudod megfogni.
    (Pl. egy ilyen szabadalomgyujtogeto ceg: Intellectual Ventures)
    Ilyen szempontbol jogos, hogy az MS es az Open Source kozosseg ellensege ugyanaz, ergo meg akar ossze is lehetne dolgozni... (Bar ehhez talan az MS meg nem eléggé érett...)

    Ezek ellenere Shuttleworth nem az ilyen cegekben latja a problema okat, hanem magaban a szabadalmi rendszerben. Azt mondja hogy nem a kis vagy a nagy vagy a szabadalomgyujtogeto cegek a rosszak, hanem a rendszer, es igy rossz valaszlepes az, hogy ezeket a cegeket tamadjuk, inkabb a rendszeren kellene valtoztatni.
    A kerdes az, hogy az MS/USA(/IBM? stb.) mikor vesz vissza a tempobol es miutan varhatoan felismeri hogy a szoftverszabadalom mai rendszere tobb kart okoz mint amennyi hasznot hoz, mikor tesz lepeseket hogy valtoztasson? (Kandaban allitolag az IBM a szoftverszabadalmak ugyenek legfobb lobbistaja.)

    Shuttleworth szerint europai szinten nagyszeru munka folyik a szoftverszabadalmak rendszerevel kapcsolatban: Foundation for a Free Information Infrastructure
    Itt meg nem neztem korul szoval nem tudom kommentalni.

    Viszont ha ez mind igy van (es szerintem nagyjabol korrekt Shuttleworth allaspontja), akkor miert ugral(t?) az MS? Talan Ballmer nem fer a borebe es folytat keresztes hadjaratot a linux es mas celpontok ellen?
    Vagy lehet hogy csak "a nagy valtozasok" elotti helyezkedesrol van szo? Valamiert most nem nezem ki az MS-bol azt hogy tisztan latna hogy mit fog hozni a jovo...
  • KERI 15
    #65
    Helló!
    Ha valaki szerti az onlyne stratégiai játékokat az regiszrtáljon itt:
    http://www.travian.hu/?uc=hu1_16506
    Nekem tetszik! Sztem érdemes!
  • turul16
    #64
    Egy mp3 landmine -ba már beleszaladtak. Itt is volt róla cikk.

    Az egész software szabadalom egy marhaság, a fejlődés utjában van.
    99.9% a szoftware szabadalmaknak triviális marhaság, amivel kiscégek belépését korlátozzák a nagy cégek, vagy egy kis cég tör borsot egy nagy cég orra alá, teszi azt 0 fejlesztéssel, egy szabadalom elfogadtatásával.

    Magyarországon minden szelemi termékre legyen az novella vagy programkód vagy zene, szerző jog vonatkozik, a szerző engedélye nélkül szinte semmit nem tehetsz vele, (max magán célra másolatot készíthetsz, egy legálisan megszerzett példányról).

    Óriási külömbség van szabadalom és szerzői jog között, Ha valaki levédi a pentametert, vagy rántás készítés módját, vagy teszem azt a sinus tételt elég hülyén néznénk ki :)

    pl. GPL esetén vagy más license esetén szerző, bizonyos jogokkal felruhházhatja a művét illetően, a vásárlót/letöltőt művel kapcsolatban.

    Elég hülyén néz ki, hogyha te (vagy a céged) fejlesztesz valamit saját tudásodra támaszkodva, azt kiadod, akkor jön valmi ügyvéd, hogy nem használhatod a saját tudásodat, mert valamelyik barom bejegyeztetett valami nonsens marhaságot.

    Az még hülyébben néz ki, ha ezt az OpenSource közöséggel probálja meg valaki eljátszani, ahol alapvetően egymásank, és saját célra fejlesztenek a közösség tagjai.

    Remélem ilyen szoftver szabadalom dolog, soha nem lesz ebben az országban, és Európában sem, ami még jobb lenne, ha USA is észhez térne.
  • remark #63
    Angol, de erdekes:
    Shuttleworth: Microsoft, Patents and Ubuntu

    A cikk Mark Shuttleworth (Ubuntu) az MS fenyegetozesere adott valaszarol ir kommentet. Az eredeti Shuttleworth valasz:
    Microsoft is not the real threat

    Shuttleworth mond par okos dolgot, pl:
    "And I’m pretty certain that, within a few years, Microsoft themselves will be strong advocates against software patents. Why? Because Microsoft is irrevocably committed to shipping new software every year, and software patents represent landmines in their roadmap which they are going to step on, like it or not, with increasing regularity. They can’t sit on the sidelines of the software game - they actually have to ship new products. And every time they do that, they risk stepping on a patent landmine."

    Erdekes, nem?
  • turul16
    #62
    Szerzői jog tényleg nem baromság.
    De a software szabadalom az.
  • Archenemy
    #61
    <i>Képzeld létezik olyan csoda, hogy open fejlesztés, itt senki nem hal éhen, mert ellopják a kódját/termékét, és senki nem lusta fejleszteni ha nem kap rá pénzt.</i>

    Képzeld, tudom, sőt pl. wesnothba grafikát csináltam, wikit írtam, garázsjátékokba dolgoztam és freeware játékot írtam, tehát kicsit vegyél vissza a tempóból. K.rvára nem arról írtam, hogy fölösleges az open source, hanem arról, hogy a szerzői jog nem baromság úgy önmagában, és nagyon nem értek egyet azzal, hogy meg kéne szüntetni.
  • Athlon64
    #60
    Ha a kreatív tolarens prognotizmus, nem vezet jóra csak a defektizmu és az innováció is padifikál és a gondolat menet is originál, az nem vezet jóra és nem vezet át, egy szabad szellemi szpartakiát!
  • Mardel
    #59
    de nekem ki van már a fél vesém ettől az angol-nyelv majmolástól. Olyan unalmas már ezt a primitív kifejezőkészségű nyelvet hypeolni, isteníteni, szörnyű.

  • Cleawer
    #58
    OFF
    (picit kötözködöm: Az informatika alapnyelve az angol,de a gépészeté a német,nagyon sok olyan szó van ami németül ,s talán magyarul is megtalálható,de az angoloknak arra nincs kifejezésük,szabványok,eljárások)
    On
  • turul16
    #57
    You can no longer sue me - I have updated my OS to remove all 253 microsoft patented features such as the blue screen of death, the simple buffer overflow feature, the root kit vunerability service, the DCOM hole including the "blaster feature", the zero day vulnerabilty service and of course the innovative zombie feature . Thank you - My linux workstations are now "Microsoft Patent Free"
    innen
  • sathinel
    #56
    Az angol rohadt egyszerű nyelv, és a műszaki világ alap nyelve. Ezek után mindenféle informatikai dolognál az angolt meg kell tanulni. Az hogy itthon az emberek kb 70% nem beszél más nyelvet az inkább elszomorító. Ha táncal, divattal foglalkozol akkor a francia nyelven tudsz érvényesülni. Ez van nagyobb a világ mint magyarország.

    A video amit belinkeltek látszik milyen elszált kockafejű programozók ezek az opensource programozók(ez nem sértés, csak az átlagember azt látja hogy néz egy monitort, és kb ugyanannyira van a világban mint az a monitor:D). Csak az életük szól a témáról de valsz pont ők nem értenek hozzá... Kíváncsi lennék Bill Gates hány sort programozott a Vistából.
  • turul16
    #55
    Dupla klikk kiváltása egy klikkel szabadalom
  • Sanyix
    #54
    Hát ezt látva teljesen hihető lenne az is.
  • turul16
    #53
    Böngésző parancsikon címmel az asztalon . (Ez komoly)
    Azokat viccnek szántam, de nem áll messze a valóságtól.
  • Sanyix
    #52
    "Dupla click implementálása." LOL
    "i/o utasírtás kiadása." Mivan? M$-ék előtt nem adtak ki i/o utasításokat? :DDDD
    "Világos szürke betűk a konzolba." hát ezen nemtudom hogy sírjak e vagy nevessek... ez maga a borzalom, horror!
  • Sanyix
    #51
    Ha jól tudom az OO részben legalábbis Java alapú, ami nem igazán gyors általában, viszont mindenen fut, legalábbis erről árulkodik az a rakás jar fájl az OO-ban.
    De pár példa a szabad szoftverekre(nyílt és zárt egyaránt)
    -Firefox (állandóan hájpolják milyen jó, bár én nem tartom nagy számnak)
    -foobar 2k (óriási tudás, durva dsp-k, kitűnő hangminőség, emellett kis processzor és memóriaigény)
    -orbiter (brutális részletességű űrfizika modellezése, nem is rossz grafikával, nagyon kis gépigénnyel)
    -µTorrent (nagyon kis erőforrásigényű, nagy tudású torrentkliens, de írhatnám az alap bittorrent-et, az még nyílt forráskódú is)

    És ez csak pár free cucc, amelyeket általában meg sem közelít egy fizetős cucc sem, az egyedüli konkurenciájuk is free szoftver.
  • turul16
    #50
    Az első másfél percét ajánlom ennek a régi filmnek: itt
    Egy könyvbe.
  • Athlon64
    #49
    "Oh, hogy a szívem meg ne szakadjon a szabad szoftverek felhasználóinak és a szimpatizánsoknak a mimóza lelkén, hogy ők ennyire szívükön viselik a szabadalmakat és a szerzői jogokat. Jelezzen már az a szabad szoftver felhasználó, (aki ezt olvassa) aki még életében nem töltött le egyetlen crackes alkalmazást, nem tett fel a gépére kalóz Wint, vagy nem használt olyan gépet, amin az volt, illetve csak fizetős és legális forrásból töltött le zenét/filmet, valamint nem vásárolt kétes eredetű kínai ruházati termékeket.

    Van itt ilyen? Na ugye..."

    Mi van?
    Miért is baj az, hogy aki illegális szoftvereket használt az előtt, hogy Linuxra váltott most sír mert esetleg ez a legális út is veszélybe került?
    Ne hogy azt hidd, hogy oly mindegy az, hogy legális vagy nem legális.
    Amúgy meg a felhasználói progikat ameddig nem anyagi haszonszerzésre nem használja az ember addig szerintem tényleg ingyenes lehet. Persze ha meg fizet akkor azért kaphatna valami extra szolgáltatást is...