74
-
Epikurosz #34 Végülis, mi itt leírjuk a véleményük, aztán ki-ki választ ízlése és esze szerint. :-)
-
Inquisitor #33 Egyébként meg Ázsiában nem az volt szokás, mint itt Európában, hogy mindenféle teákat főztek, meg tinktúrákat (keserű likört, hehehe) a gyógynövényekből, hanem KAJÁBA tették, ill. fontos volt mit eszik az ember, mikor beteg. Mai napig kapni olyan édességeket, amik gyakorlatilag gyógynövények vagy a híres "gyógysütik".
Ezt csak azért írom, mert ismerek olyat, aki belehülyült ebbe a sok idióta joghurt-ezós meg gyógynövényes kiadványba és hekto szám iszik olyan gyógynövényteákat, aminek a hatását se ismeri ...
(Mondjuk én meg néztem nagyott, mikor kaptam homeopátiás "köptetőt" aminek a dobozán ott ált az Atropa Belladonna, mert latinul nem nagyon tudok, de ezt még én is tudom miből van.) -
Inquisitor #32 "A gyógyszer sokszor UGYANAZT a hatóanyagot tartalmazza, csak koncentráltabban és TISZTÁBBAN! Nincs benne sok egyéb dolog."
Aham. Néztél már meg sima fejfájás csillapítót? Tele van ételadalékkal, az Alive-ben még Áfonya színű ételfesték is van! -
marcio mela #31 Ez nem kegyelemdöfés hanem valami más.A hipnozisra nem mindenki fogékony.Megnézném mit szólnál ha a fogorvosnál fúrni vagy húzni kéne és akkor megpróbálnak hipnotizálni és nem működik.
Ha a fájdalom oka a helytelen életmód akkor miért is nem az életmódon változtatanak. -
kukacos #30 Pontosan. Valami olyan problémáról vitatkoztok, ami nem is létezik.
A legtöbben úgy látszik, nem tudják, hogy a modern gyógyszerészet egyenes folytatása a gyógyfüves gyógyászatnak, és bizony nagyon sok modern gyógyszer alapanyagát növényekből nyerik. Ha elmész egy patikamúzeumba, olyan tégelyeket fogsz látni, amin kamilla, ánizs meg hasonló feliratok vannak. Ezt a tudást senki sem dobta ki, csak azokat a hatóanyagokat állítják elő szintetikusan, ahol ez valamilyen okból egyszerűbb vagy olcsóbb. Magyarországon is vannak szép mákültetvények, amiből heroint állítanak elő; persze körbekerítve és biztonsági őrrel. Ugyanez igaz egy csomó más növényre is, gyakran még nemesítéssel javítják is a fajtát, hogy növelje meg a hatóanyag-tartalmát. Minden patikában ott egy hatalmas kokainos üveg, amiből szemkenőcs lesz - és mi értelme volna szintetikusan előállítani az alkaloidot, amikor sokezer éve egyszerűen és olcsón kinyerjük a növényekből? -
AranyKéz #29 És hány kilót kéne abból a növényből naponta megzabálni ? 20 ? Vagy inkább 30 ?
-
AranyKéz #28 Amikor nekem valaki azzal jön hogy bezzeg régen nem volt ennyi beteg, bezzeg régebben egészségesebbek voltak, bezzeg a gógynövények, [...], akkor megmutatom neki ezt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Life_expectancy_world_map.PNG -
dondore #27 "Amikor valakit NAGYON komoly balaset és és ÉLETMENTŐ győgyszerek kellenek ott a gyógyfű KURVÁRA nem segít."
Van olyan szivritmusszabalyozo aminek a hatoanyagat novenybol nyerik ki. 1 tabi kb 0,001 mg-ot tartalmaz ebbol a novenybol - nem emlexem a nevere.
-
#26 Ez az egész gyógynövény hisztéria számomra érthetetlen. Azért vegyétek már észre, hogy az emberiség egészségi színvonala és éltetének hossza NEM a gyógynövényszedéstől lett jobb...
A gyógyszer sokszor UGYANAZT a hatóanyagot tartalmazza, csak koncentráltabban és TISZTÁBBAN! Nincs benne sok egyéb dolog.
Mellesleg azt azért megkérdezném a nagyokosoktól, hogy szerintetek hány ember hal/halt meg amíg rájöttek, hogy XY fából/fűből/istentudja miből készült főzetek/krémek és egyéb vackok mit okoznak? Nem szülteünk ezzel a tudással. Nem tagadom, hogy hasznos dolog a gyógyfű, de épeszű kereteken belül. Amikor valakit NAGYON komoly balaset és és ÉLETMENTŐ győgyszerek kellenek ott a gyógyfű KURVÁRA nem segít.
Én mellesleg nem használok SEMMILYEN gyógyfüvet és más vackot, még zöldséget is csak levesben és pizzán látok, gyümölcsből is csak almát és narancsot eszek, de azt is év 1-2kg-ot hébe hóba mégis, jó ha 3-4 évenként van egy nagyon enyhe lefolyású betegségem enyhe lázzal amire nem veszek semmit, hanem kisportolom magamból. Hát erről ennyit.. -
Epikurosz #25 Kegyelemdöfés marcio meláknak:
[URL=http://www.radio.hu/read/209355/]"a Nemzetközi Fájdalomterápiás Egyesület ezelőtt három évvel a szokásos fájdalomcsillapítási módszerek egyik kötelező eljárásává tette a hipnoterápiás fájdalomcsillapítást. Ez főként abban az esetben nagyon jelentős, hogyha sokáig tartó állandóan fellépő úgynevezett krónikus fájdalmakról van szó, mint ami az utóbbi időben a sajnálatosan elterjedt ülő életmód, főként a számítógépek előtt ülő életmód következtében a derékfájdalmak és a hátfájdalmak miatt egyre gyakoribb. És erre sokan különböző gyógyszereket ajánlanak. Nem jó megoldás. Mert a gyógyszer az valamiképpen előbb-utóbb függőséghez vezet. Aztán különböző ilyen támogató ilyen-olyan kozmodiszk és egyebeket ajánlanak. Sokkal jobb, hogyha az ember saját maga megtalálja azt a támaszt, hogy önmaga tudja ezt valamiképpen szabályozni és a hipnotikus fájdalomcsillapításnak az eljárásait ezt az emberek maguk megtudják tanulni és önhipnózissal tudják végezni."[/URL]
Recipe ferrum! -
Epikurosz #24 Ja, értem.
marcio mela:
Minden elsírom magam, annyira sajnálom a gyógyszergyártókat.
(Példa: a Pfizer csillagászati pénzeket zsebelt be, miután potencianövelőjét piacra dobta. ) -
marcio mela #23 A gyógyszergyártást anyagiasságát szidni szánalmas.Érdemes ebbe beleolvasni mennyibe kerül a gyógyszerfejlesztés.Nem kis pénzeket lehet elbukni.Tessék elgondolkodni milyen volt amikor a nehézipar összeomlott nálunk.Hát ilyen amikor nem nézik a nyereségességet.
Mielőtt valaki belebolondul a gyógynövényekbe az is belegondolhat,a gyógyszer tartalma és annak mennyisége ismert és állandó.A másik esetben nem. -
dondore #22 Arra probaltam utalni, hogy egy kornyezeti hatasok altal befolyasolt eletet elsz. Ha pl. ciant ontenek vmelyik folyoba - es te mellette laksz - akkor hiaba a fejlett gyogynovenyismereted. -
Epikurosz #21 Ez nekem magas. Nincs 2-es blokkom. Csak rajztömböm volt, az is jó rég. -
marcio mela #20 Azt azért tegyük hozzá,hogy tudományos híreket nem mindegy hol holvasol.Mondjuk olvasgasd ezt. -
dondore #19 Kedves Epikurosz es ha a 2-es blokk lefolyik akkor honnan szagolod a levendulad?
:)
-
dondore #18 Voltam 2 eve egy Novartis eloadason. A ceg mar nemtudom pontosan megmondani, hogy mennyi penzt fektet r&d-be, de usd 100milliokra emlekszem. Olyan a fejlesztokozpontjuk, mint az ISS. A HQ Svajcban van, de a hataron. Mar vettek teruletet Nemeto-tol es Franciao-tol is!
Megkerdeztem a krapekot, hogy mikent allnak HIV kutatasban. A valasz: nincs HIV kutatas naluk. Es egyszeru az ok: nincs benne penz. Mert hol is fertozottek a legtobben? Del Amerika, Afrika - nem fizetokepes kereslet.
Hat ez van - profitorientaltak vagyunk vazze. :=( -
Inquisitor #17 "Gyűlölöm az ilyen áltudományos munkákat. Elhatároznak valamit, és addig baszakodnak míg találnak 1 (!) esetet ami beleillik az elképzeléseikbe.
A többi esetről amikor nem használtak a gyógynövények, vagy éppen valami mérgező bogyót sikerült összeszedni, mélyen hallgatnak természetesen."
Nahát, pont mint egy "igazi" gyógyszer "tesztelésénél" :)
Elöbb kiszórják a tesztalanyok közül azon többséget, akik nem regáltak jobban a "gyógyszerre", mint a placebóra, aztán ha több kör múlva sikerül 2-5%-al hatékonyabnak kimutatni a vackukat mint a placebo, mehetis az engedélyeztetés. Lásd összes gagyi boldogságpirula, antistresz tabletta, skizófréniára, szorongásra felírt gyógyszerek, stb.
Az meg végképp nem gyanus, hogy ha kitalálnak ilyesmi gyógyszert, akkor utána 20x több "ilyen" beteg lesz, mint elötte. (Valakikre csak rá kell sózni ...) -
Inquisitor #16 Imádom az olyan híreket, amikor a "kutatók" megállapítják, hogy például a tyúkhúsleves tényleg segít gyógyulni több betegség esetén, vagy amikor "kiderítik", hogy a meditáció megváltoztatja az agy különböző területeinek aktivitását, ráadásul visszahat a testre. Nem számít, ogy évezredek óta ismert jelenségek. Értem én, hogy "be kell bizonyítani", de azért a tudományos szkepticizmusnak is lehetne valami értelmes határa, mert így meg az jön le a tudosokról, hogy miben "hisznek", nem az mit tudnak ... -
rolika #15 késő ősztől kora tavaszig majdnem minden nap megiszom egy csésze kamillateát.
képtelen vagyok lebetegedni, még egy normális náthát sem tudok összeszedni.
egy zacskó kamillavirág egy-másfél hónapig elég, és nincs 300 forint.
szerintem a gyógyszergyártók nagyon nem szeretik az ilyesmit. -
#14 Ekkora baromságot már régen halottam. Majd később azt is leírom, hogy miért. -
dez #13 Lesz ott még több is, ne félj, még csak most kezdtek bele. Rengeteg gyógynövény van, aminek gyógyhatását a néphagyomány őrzi, stb., de igazán, tudományos alapon még senki sem bizonyította be. Miért nem? Mert sokba kerül, és csak akkor van benne üzlet, ha olcsón, kémiai úton is elő tudják állítani, és le is tudják védeni az így kapott vegyületet. Csakhogy sok olyan szerves anyag, vagy anyag-komplex van a gyógynövényekben, amit nem lehet olyan egyszerűen előállítani. Azokkal egyszerűen nem foglalkoznak. Pedig sok esetben hatásosak, és akár olyat tudnak, amit a kemikáliák nem. (És ilyenkor egy orvos hivatalosan azt kell, hogy mondja, hogy nincs gyógymód.) -
Cat #12 1. Manapság már a hatóanyagok kifejlesztése sok millió dollárba kerül, hisz a molekulától legalább tiz év tellik el a forgalomba hozásig (rengeteg teszt, állatkisérletek, tanulmányok, majd emberkisérletek, hatósági engedélyezések). Erre kis cégeknek nincs pénzük -> magas a piacra lépési küszöb.
2. ha nagyon ütős gyogyszert ad ki egy kis cég, azt villámgyorsan felvásárolják. -
AranyKéz #11 És miért ne lenne érdeke egy kisebb (vagy épp részesedést vesztő) cégnek bedobni ilyen gyógyszert ?
+ a hírnév se lenne semmi -
#10 "A kilencvenes években egy orvos mondta el a médiában, hogy 200-300 féle gyógyszer-készítménnyel orvosolni lehetne az emberiség szinte minden baját azzal a 2000-3000 bogyóval szemben ami ma kapható."
ez teljesen triviális, hogy nem érdekük, és nincs is szándékukban mindenre kiterjedő gyógymódot kiadni. Azt nem állítom hogy nincs kidolgozva vész esetére, mert ha nagy gáz van, abból még mindig lehet pénzt csinálni, de amíg nem létfontosságú, addig nincs az az Isten amiért kiadnák. Egyszerü üzlet. Szarnak rá hogy hány millió ember hal meg miattuk, pénz-pénz-pénz... -
Epikurosz #9 kltős = költő -
Epikurosz #8 A homeopátia szerintem kamu, de a gyógynövények okésak.
Én évek óta majdnem kizárólag gyógynövényekkel kezelem, ha valami nyavalyám van. Egy dolgot nem tudtam kontrollálni a gyógyfüvekkel, a pajzsmirigy alulműködést, pedig szerintem valahol a természetben ennek is megvan a füve.
Amúgy, egyes orvosok eléggé kiábrándultan néznek a hozzám hasonló páciensekre, mert nem esik le tőlünk baksis.
Különben én már kb. 25 éve vagyok gyógynövénybuzi, de amíg rájöttem itt is a dolgok nyitjára, sok időnek kellett eltelnie. Amúgy nem az a művészet itt sem, hogy nyakra-főre iszod a teát vagy dobod be a tiktúrát, mert akkor megintcsak rab vagy, a gyógynövényekre specializálódott gyártókizsákmányolók rabja. Sőt, a saját magad által, ingyen gyűjtött gyomokat sem kell önteni magadba számolatlanul Olyan ez is, mint a művészet: nem az a nagy alkotó, aki, ha mondjuk kltős, akkor csacsog mint egy papagáj. Az a kunszt, ha kevés szóval, ütősen ki tudod fejezni a lényeget. Tehát, akkor vagy itt is igazi művész, ha már nem is kell használnod gyógynövényt, hanem esetleg csak egy levendulavirág illatát kell élvezned, a magad gyönyörűségére.
De, idáig az út nagggyon hosssszú, és györgönygyös. :-) -
kricsi #7 furcsa dolog aza homeopátia...de most kezd hódítani ismét -
Piel #6 Azért tényleg érdemes lenne a régi emberek tudását felidézni, sok hasznos dolgot tudhatnánk meg belőle. Lehetséges az is, hogy a mérgezőnek hitt növények gyógyhatással bírnak. Úgy tudom a homeopátia is ezen alapszik. -
Piel #5 Van ismerősőm aki rákos férjét hordja ki Romániába egy füvesasszonyhoz teafőzetért. A füveket, növényeket környezetében szedi, majd kifőzi. Az orvosok már lemondtak az emberről, a füvesasszony meg évek óta kezeli. Ha nem is gyógyult ki, de mégsem halt meg, mint ahogy a "nagytudású" orvosok jósolták. Szerintem elgondolkodtató.
Csatlakozom Feriboy véleményéhez! A gyógyszergyártóknak nem nyereséges olyan gyógyszer előállítása amely valóban meggyógyítja az embereket. A kilencvenes években egy orvos mondta el a médiában, hogy 200-300 féle gyógyszer-készítménnyel orvosolni lehetne az emberiség szinte minden baját azzal a 2000-3000 bogyóval szemben ami ma kapható. Ugyanakkor a szívgyógyszert ami 20-30 Ft-ba került nem szabadott felírni az orvosoknak, mert egy másik készítményt kellett favorizálni ami többszörösébe került az embereknek és a társadalombiztosításnak. A régi bogyó meg ott ment tönkre a nagyraktárban! -
Epikurosz #4 " többi esetről amikor nem használtak a gyógynövények, vagy éppen valami mérgező bogyót sikerült összeszedni, mélyen hallgatnak természetesen."
A gyógynövények a legtöbb esetben használtak/-nak ugyanis több tízezer éves, talán az állatvilágba is visszanyúló tapasztalat eredményeit tükrözik.
Persze, balesetek voltak, ha valaki nem tartotta be a füvesember/asszony utasításait, vagy rosszul ismerte fel a növényt stb. Ezek a balesetek aztán szépen részévé váltak a néphagyománynak, és tovább finomították a gyóygszertárat. Ehhez képest a modern gyógyászat szereit nem is tesztelték le rendesen. Mi az a pár évtized több ezer évhez képest? -
Feriboy #3 Pénzéhes gyógyszergyáraknak pont az az érdekük, hogy ne találjanak hatásos hatóanyagokat. Képzeld mi lenne velük, ha egy betegséget 10 szem tabival meg lehet gyógyítani a mostani sokáig tartó kezelésekkel szemben. A gyógyszergyáraknak az éri meg jobban, ha egy aids-es szedi 10 évig a drága gyógyszereket nem az, hogy hamar meggyógyítsák... (ez csak egy példa volt, magánvélemény) -
AranyKéz #2 "a Mayo szakemberei munkájukkal elsősorban az antik forrásokban rejlő növényi alapú hatóanyagok felkutathatóságára szerették volna felhívni a figyelmet"
Gyűlölöm az ilyen áltudományos munkákat. Elhatároznak valamit, és addig baszakodnak míg találnak 1 (!) esetet ami beleillik az elképzeléseikbe.
A többi esetről amikor nem használtak a gyógynövények, vagy éppen valami mérgező bogyót sikerült összeszedni, mélyen hallgatnak természetesen.
(És elég nehezen hiszem el hogy a pénzéhes gyógyszeripari vállalatok eddig nem bukkantak rá a hatóanyagra)
-
Nagydorog #1 A régebben élő emberek tapasztaltabbak voltak mint mostaniak.