• Epikurosz
    "Valami gyomorfalat védő gyógyszer kellene, de mellékhatásoktól mentesen. A savmegkötők nem jók mert az emésztés egyik része csak savas közegben működik. Egy gyógyszerészt kérdeztem, de látszott rajta hogy igen szokatlan kérdés számára."

Aha!! Hát akkor helyben vagyunk!
    De mielőtt válaszolnék neked, egy kis kitérő a hasmenésről, gyomorrontásról (igazából bélrontásról). Ebben az esetben vajh mi a csodaszer? (Először is ugye a hőkezelés, a kézmosás) A jó öreg aktív széntabletta. Ha nagy a gond, akkor tegyél bele egy liter vízbe egy víztisztító ezüst ion+klór tablettát (bármely turistaboltban kapható, amúgy nem olcsó), és a bacik és amőbák, férgek 99%-a el fog pusztulni.
    Ha vírusos bélfertőzésről van szó, akkor is jó ez a kotyvalék (de ilyenkor cseppents bele eukaliptusz és teafa illóolajokat is), mert a szövődményeket megelőzi. Súlyos esetekben persze tanácsos elballagni az sztk-ba, kórházba.

Visszatérve a gyuladáscsökkentők bél- és gyomorpusztító hatására.
    Nekem el volt törve a lábam, és a lábadozás egy évig tartott. Először próbáltam keménykedni, hogy én bírom a fájdalmat, de amikor heteken át nem tudtam rendesen aludni, akkor muszáj volt gyulladáscsökkentőt kérni. Sokat végigróbáltam, sok mindent elolvastam.
    Csak egy példa: [URL=http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/III/1/046.htm]"A vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a meloxicam (Movalis) ugyanolyan hatékony, mint a diclofenac, illetve a piroxicam, azonban lényegesen kevesebb gastrointestinalis mellékhatást okoz."[/URL]
    Később már elég volt az aszpirin-alapú kenőcs: Salon Pass, vagy enyhébb és olcsóbb a Ben Gay. Régen ugye aszpirin helyett a fehér fűzfa kérgét használták, ebből is vonták ki az első gyógyszertári aszpirint!
    Az nem kétséges, hogy súlyos esetekben kellenek a gyógyszerek, de aki eljut odáig, az vagy megérdemli őket (hanyagság), vagy ha baleset történt, mint nálam is, akkor ez van, ennyi haszna legyen már annak a sok gyógyszergyárnak, a kutatásokba beleölt milliárdoknak.

Ami a gyógyteákat illeti, akkor le is szögezhetjük, hogy ezek általában enyhe és közepes betegségekben ajánlottak, nem feledve, hogy a gyógynövények között is vannak nagyon ütősek, amelyek krízishelyzetben is gyorsan tudnak hatni.

Aki olvasta a Halimbai füveskönyvet, az tudja, hogy a halimbai római katolikus plébános, Dr. Szalai Miklós minden bajra minimum 5 tea keverékét ajánlotta.
    Például, ízületi fájdalmak, reuma, köszvény esetében ajánlotta a betyárkórót, bojtorjánt, borókát, cickafarkot, csalánt, fenyő tűleveleit, füzet, iglicét, legyezőfüvet, szappanfűt, és nagyon kevés vadárvácskát + lestyánt, petrezselymet, spárgát, zellert.
    Nos, az érdekes ebben az, hogy a boróka, a csalán, és a szappanfű gyomorfekély esetén is ajánlott, tehát épp a fűzben és másokban lévő acetilszalicilsav gyomor- és bélfalat rágó hatását mérsékli vagy ellensúlyozza. (Én persze kamillát is beletennék).
    Az ajánlott gyógynövényeket tehát mindig úgy kell összeválogatni, hogy a fő gyóghyatású növények mellé be kell iktatni olyanokat is, amelyek
    azok rossz mellékhatásait ellensúlyozzák. Amúgy egy teakeverék állhat 2-3 max. 6 tefűből, bár nekem volt már olyan gyógynövénykivonatom (tintúrám) is, amelyben - hasonlóan a svédcsepphez - kb. 25 gyógynövény volt. (Ez anmúgy tényleg ütős, én elixirnek hívom :-)