135
  • BiroAndras
    #135
    Ha PCI Express-es az alaplapod, akkor nem kell semmit cserélni.
  • BiroAndras
    #134
    "A másolás viszont nem lopás."

    De az. Nem ugyanolyan, mint amikor fizikailag létező tárgyat lopsz, de akkor is csak lopás. Attól, hogy könnyú lemásolni egy szellemi terméket, létrehozni egyáltalán nem könnyű.

    "Szomorú látni, hogy értelmes emberek is ilyen ostobaságot szajkóznak."

    Szomorú látni, hogy sokan nem képesek megbecsülni mások munkáját.
    Kívánom neked, hogy soha senki ne fizessen a munkádért, és ha reklamálsz, röhögjenek a képedbe.

    "Ha itt nem lettek volna derék crackerek, ma albánia szintjén állna a magyar természettudományos és műszaki felsőoktatás."

    Egészen más az, ha legálisan nem lehet beszerezni valamit.

    "A mai inkvizítorokat szerzői jogvédőknek hívják."

    Ez sajnos így van, de ettől még a warezolás bűn.
  • CyrSyS
    #133
    Nem nagy szám a géped Blackrose. Ugyanilyen kategória az enyém is, csak a vga JOBB benne!
  • Djemba
    #132
    ha jövőre veszek egy ati directix 10 kártyát ahoz kell vmit még cserélni???szentem nem mert az alaplapom az asus 2004 gyártmány
  • mixam
    #131
    Amikor a BBC által magyarországon forgatott Robin Hood filmsorozat eredeti kazettáit ellopta egy statiszta, nos az valóban lopásnak nevezhető. Akkor ugyanis a BBC egyetlen példányát vette el, utána a BBC tovább nem rendelkezhetett a felvételekkel.
    A másolás viszont nem lopás. Szomorú látni, hogy értelmes emberek is ilyen ostobaságot szajkóznak. A modern agymosás igen hatékonnyá vált.
    Bizony komoly pénzeket lehet kapni crackek készítéséért. Természetesen nem a legújabb Need for Speed feltörésével. Ott a kihívás a motiváció. Speciális, drága tipikusan szakprogramok esetében már komoly pénzeket kapni egy jó crackért. Itt árban 10000 dolláros nagyságrendű tudományos, mérnöki programokról van szó. Ezekhez nem lehet csak úgy "letölteni" egy cracket, nem egyszer hardver-kulccsal védettek. Csak kevesen képesek egyáltalán használni.
    Ha itt nem lettek volna derék crackerek, ma albánia szintjén állna a magyar természettudományos és műszaki felsőoktatás.
    Tudom újszülöttnek minden vicc új.

    A középkorban nagyon is komoly bűnnek gondolták az átlagemberek a boszorkányságot. Akkor is csak egy kicsiny intelligens felvilágosult réteg volt, aki tudta nem az a bűnös akire a boszorkányág vádját kiáltják, hanem a vádlók a valódi bűnösök. Ám mégis ezek a kevesek és utódaik voltak, akik később átírták a jövő történelmét.
    A mai inkvizítorokat szerzői jogvédőknek hívják.
  • BiroAndras
    #130
    "És képzeld egyetlen crackért sem kértem eddig pénzt"

    Ezen jót röhögtem! Még hogy crack-ért pénzt...
    És erre még büszke is vagy!
    Mintha egy program feltörése nehezebb lenne, mint a megírása.
  • BiroAndras
    #129
    "Szerinted a levegő, és annak oxigéntartalmának használatáért is lehet pénzt kicsikarni az emberektől?"

    Nos, próbálj meg levegő nélkül élni csak pár percig, és rá fogsz jönni, hogy mennyire nem semmi. Vagy próbálj ki egy tornádót, az is elég meggyőzően demonstrálja, hogy a levegő az nagyonis valami.

    "Nem egy programot írtam már, amit szabadon elérhetővé tettem azoknak akiknek szükségük van rá. Nem kértem értük pénzt és örülök ha minél többen használják."

    Akkor gondolom nem ebből élsz meg. Tök mindegy mivel keresed a kenyered, képzeld el, hogy azt lopja valaki, és aztán még dicsekszik is vele.

    Egyébként nem is azzal van bajom, hogy warez-t használsz. Ha nem tudod megfizetni, akkor még belefér. De hogy dicsekszel is azzal, hogy lopsz, sőt elhülyézed azokat, akik nem lopnak, az már sok nekem.
  • mixam
    #128
    "Akkor pls. ne kérkedj vele, hogy mennyi eszed van, mert ahhoz, hogy torrentről letölts valamit és keress hozzá a Google-ön crack.exe-t vagy keygent, kurvára nem kell ész."
    Hát ezzel aztán bebizonyítottad, hogy neked sem eszed sem szaktudásod nincs. Ha torrentről töltessz, ami nálad ugye warez letöltést jelent, akkor ahhoz már nem kell crack, mert mellette lesz, vagy már eleve módosítva van a program. Ez lenne a warez terjesztés lényege. Ha pedig cracket keresel, arra bizony nem a google való. Vannak erre speciális alternatív "keresők"
  • mixam
    #127
    Nem tudom miért kell mindenből linux vs. windows párviadalt csinálni? Ez a linuxosok kollektív tudatos fóbiája lehet. Pedig egyetlen egyszer sem említik a linuxot ebben a cikkben. Bár nem az első eset, hogy itt lyukadunk ki. Van egy tévés személyiség, akinek mindenről a p*na jut az eszébe, ami legalább egészséges dolog. De hogy itt egyeseknek mindenről linux jussan az eszébe, az már kevésbé az.
    Csak hogy helyretegyelek elárulom, hogy nagyon jól tudom miből áll egy program megírása. A feltörésében pedig igen nagy gyakorlatom van. És képzeld egyetlen crackért sem kértem eddig pénzt, pedig volt velük munka, némelyikkel nem is kevés.
    És hogy lásd ismerem a ti überszuper linuxotokat is, elárulom van könyvelő program linuxra, az sql-ledger. A magyar törvényekhez igazított változata letölthető a http://www.investor.hu/ oldaláról.
    #111ben téves ez a megállapítás: "szívesen használnék ingyenes Op-rencert
    m ha futnának a dolgaim, kipróbáltam, egy Win-emulátor sem ingyenes ugye, akkor miről beszélünk?"
    Először is ha windows programokat akar használni vki, akkor azt célszerű windowson tenni. Micsoda aranyszabály, mi?
    Azért használni linuxot, hogy azon minden program wine-on fusson abszurd gondolat. Egyébként nem tudom milyen Win-emulátorokra gondolt az illető amik nem ingyesek. A wabi már rég a múlté. A wine, pedig egyrészt ingyenes, másrészt nem emulátor. A WINE jelentése ugye: "Wine Is Not an Emulator". A Crossover is erre a free winera épül, amiben több, az simán átültethető a free wineban a demo verzióból. A Cedega is wine származék, cvsből lefordítható, az a másolásvédelemmel lesz szegényebb, és még pár aprósággal így. De sok értelme úgy sincs, mert windows játékokkal windowson célszerű járszani, nem linuxon mindenféle nyakatekert megoldással. Újabb hatalmas aranyigazság

    Visszatérve mogyi kedves kis kirohanására. Érdekes jelensége napjainknak, hogy az utóbbi években netre szabadult tömegek, egyből világmegváltó prófétáknak, erkölcsi erénymágusoknak képzelik magukat, és ki akarnak osztani mindenkit, beleértve azokat, akik már jóval előttük is imserték és használták az internetet. Valaha itt európa keleti végeiben, a warez volt az egyetlen mód arra, hogy megszerezzük azokat a programokat amikre szükségünk volt. Olyan jó nevű egyetemek, amiknek a közelébe sem jutsz is nyakig voltak a crackin' experienceben. Sőt volt idő amikor még a komolyabb computereket is úgy kellett csempészni az országba. Enélkül a cracker kultúra nélkül kishaver te most legfeljebb egy konzolba pakolhatnál játékokat magadnak, meg a mobilodra tölthetnél le gagyi programokat, mert tapasztalat és szaktudás nélkül afganisztáni szinvonalon állna itt minden, ami számítástechnika. Akinek ma itt valódi szaktudása van, és nemcsak egy zöldfülű kis mitugrálsz, az nem savazza a cracker kultúrát mert nem felejtette el, hogy honnan is jött ő és mindenki, aki számít. Persze te az sg.hu eredeti jelentésével sem vagy tisztában.
    Ha viszont már ekkora linux gurunak képzeled magad, legalább vehetnéd a fáradtságot, hogy elolvasd a mestereid témába vágó írásait. RMS, ESR és társaik sem támogatják finoman szólva a szoftverek világában meghonosított "fizess a nagy semmiért" agymosó kampányt. Miféle linuxos vagy, hogy még a magasztos free-software elvekeiteket sem ismered?
    Amiről RMS ábrándozik, azt a windows crackerek valósítják meg azzal, hogy mindenkinek elérhetővé teszik azokat a programokat amikre szükségük van. A linux értelmes használatához még mindig komoly szaktudás kellene, ami sok idő és pénz, miután újra fizetős lesz a felsőoktatás. Bár mint példád is mutatja van egy réteg, aki ezek hijján is próbálkozik vele, hát sok sikert hozzá... komolyan.
    "Nekem webfejlesztés apropóján szokott szükségem lenni Windowsra, a CSS-designerek által kedvelt IE miatt"
    Hát ezen jót nevettem Sokat tudhatsz a webfejlesztésről. Az egyik kivételesen használható terméke a free-software világnak az pont a firefox. Nem sok hasonló van. Az IE-n már csak a tesztelés megy, meg a konstant anyázás. Az IE7 talán változtatna a helyzeten, ha nem kísértene továbbra is az IE6 még jó ideig.
    "ne tudd meg, milyen mókás dolog IE6-ot és IE7-et feltenni Linux alá úgy, hogy párhuzamosan is fussanak"
    Érdekes fogalmaid vannak a mókáról. Egy valódi hozzáértőnek egyébként ez a feladat, általában kevesebb mint 1 perces brainstorming után meg is van oldva, még két sör után is
    Egy jó tanács, ne döhöngj, inkább vedd be a gyógyszered...
  • mogyi925
    #126
    Tisztelet a kivételnek, de úgy tűnik, hogy már csak kevés értelmes vitapartner maradt. Azért a ló tulsó oldalára se kellene átesni Linux fronton (hehe, pont én beszélek).

    Először is: az SQL se nem adatbáziskezelő, se nem ügyviteli program, se semmi, az SQL egy elméleti dolog, egy adatbázis-lekérdező _nyelv_, amelyet támogat többek közt az MSSQL, a MySQL, PostgreSQL, hogy csak a hétköznapi használatban elterjedt db-kezelőket említsem (van még pár ezeken kívül). Ebből kettő multiplatformos, mégpedig a két utóbbi, csak megjegyzem. Ez volt a pontosítás.

    Frank99: teljesen legálisan teszem, ugyanis a Wine használata teljesen legális és ingyenes, ha nem használsz Microsoft tulajdonában lévő file-okat (exe-k, dll-ek). A Wine alapkörnyezete tartalmaz néhány Windows-dll-t, de nem eredetieket, hanem teljesen újraírt változatokat. A Wine képességeit és a kompatibilis programok mennyiségét növelheted, ha eredeti Windows-dll-eket is rámásolsz, de ekkor rendelkezned kell egy legális Windows-licensszel. Nekem megéri a Windowst teljesen nélkülözni, miközben szükség esetén tudok futtatni Win-es programokat, mert szántam rá a szabadidőmből, hogy egy kényelmes, kézreálló, stabil Linuxom legyen, nagyobb felhasználói élménnyel, mint amit a Win nyújtani tud, jobb és több szolgáltatással (kezdve onnan, hogy még nem bírtam egyszerre annyi programot indítani, hogy lassuljon, pedig hidd el, használom elég masszívan).

    A #111-es hozzászólásban leírtad azt, amit hallani szerettem volna, csak ha én mondom ki, belekötnek a nagy Win-fanok (nemcsak elvakult Linuxosok vannak a világon).

    Szvsz a Linux legnagyobb hibája, ami miatt nem tudott rendesen elterjedni (legalábbis az ingyenes Linuxoké, mert pl. egy fizetős SuSE valószínűleg nem küzd ilyen gondokkal) az az, hogy egy komoly, tényleg jól használható Linux disztró igényel némi "h4x0r 5killz"-t, ha szabad így fogalmaznom, tehát mély ismeretek kellenek a kényelmes használathoz a gépről általában és a saját gépről is. Nekem webfejlesztés apropóján szokott szükségem lenni Windowsra, a CSS-designerek által kedvelt IE miatt, hát ne tudd meg, milyen mókás dolog IE6-ot és IE7-et feltenni Linux alá úgy, hogy párhuzamosan is fussanak. :-) Persze hozzátartozik a dologhoz, hogy ugyanez a csel Windows alá sokkal, de sokkal mókásabb (ha már ilyen virágnyelven fogalmaztam). Ezért is használják a Linuxot többnyire szerverkörnyezetekben.

    Sajnos most órára kell rohannom, ezért nem bonyolódnék hosszabb filozófiai fejtegetésbe arról, hogy mégis miről szól szerintem a Windows vs. Linux vita, szvsz sok résztvevő maga sem tudja, és ez óriási hiba mindkét oldal részéről.

    Egy apróság még, mert ez viszont rohadtul feldühített:
    "Kevesebb marad nekik, és több nekünk, akiknek eszünk warezolni. "
    Van fogalmad egyáltalán arról, hogy miből áll egy programot megírni? És feltörni? Te megtudnád valamelyiket vagy mindkettőt csinálni? Nem? Akkor pls. ne kérkedj vele, hogy mennyi eszed van, mert ahhoz, hogy torrentről letölts valamit és keress hozzá a Google-ön crack.exe-t vagy keygent, kurvára nem kell ész. Ahhoz, hogy te magadnak kézzel (egy disassemblerrel és egy debuggerrel) kivedd a másolásvédelmet, megírd a keygent vagy megírd az egyik legjobb webes keresőt vagy file-cserélőt, na AHHOZ kell ész, nem ezek használatához, hülyegyerek.
  • mixam
    #125
    Szerinted a levegő, és annak oxigéntartalmának használatáért is lehet pénzt kicsikarni az emberektől? Ha ezen tömegesen felháborodnak az emberek, hogy a "nagy semmi" azaz friss levegő használatáért akarják megsarcolni őket, el lehet hárítani tiltakozásaikat egy cikinus kérdéssel?: "ha a levegő egy nagy semmi, akkor miért használjátok"?
    Nem egy programot írtam már, amit szabadon elérhetővé tettem azoknak akiknek szükségük van rá. Nem kértem értük pénzt és örülök ha minél többen használják.
  • BiroAndras
    #124
    Néha elgondolkodhatnál azon, hogy ha te írnál egy szoftvert, vajon szeretnéd-e, hogy azt mindenki warezolja.
    És ha szerinted valami egy "nagy semmi", akkor miért használod?
  • BiroAndras
    #123
    "Normális helyeken az adatokat, olyan módon tárolják hogy több alkalmazás is hozzá tudjon férni egy szabványos felületen keresztül."

    Kivéve, ha a feljesztő szándékosan meg akarja nehezíteni az átállást egy konkurens szoftverre. Ez sajnos elég általános jelenség.
  • mixam
    #122
    A matekórák alatt biztosan mindig hiányoztál vagy fel is voltál mentve alóla?
  • mixam
    #121
    "szellemi tulajdon ellopása is lopás"
    A szellemi tulajdom ellopása pont olyan "bűn" ma, mint egykor a boszorkányság volt. Sok agymosott hülye be is veszi, egészségükre. Fizessenek csak a nagy semmiért. Kevesebb marad nekik, és több nekünk, akiknek eszünk warezolni.
  • Frank99
    #120
    szóljál a programozóknak, hogy van ilyen is!

    "aki meg +vette, annak nem kell bolygatni".
    ez így van.
  • turul16
    #119
    "(SQL???)", mi mást használnál adatbázissal való kommunikációhoz? Ha eddig is aszt használtál volna, könnyebb lenne migrálni. (SQL nem az egyetlen út, de talán a legelterjetebb)
    Normális helyeken az adatokat, olyan módon tárolják hogy több alkalmazás is hozzá tudjon férni egy szabványos felületen keresztül.
    Ha megvetted és elégedett vagy, vele akkor fölöslegesen bolygatod.

    (Nem csak két alkalmazás van, a hozzászolásokban említenek többet is.)
  • Frank99
    #118
    "Windowsos progik futtatása linuxon abszolult legális."

    persze, ha a winemu és társai (ami a Linux alatt is időnként fizetős) legális.

    pár 10-20 dolcsis program, és ott vagyunk = XP.
  • Frank99
    #117
    láttam már.

    1998 óta használok egy bér-programot, benne 80 ügyfél teljes adatbázisával, alkalmazottaival, semmilyen program eddig nem biztosított kompatibilitást. Azt ugye nem kívánhatja senki, hogy egy program 8 éves teljes adatait újra bepötyögjem?

    Az egyéb programok esetén meg ha már megszoktad, miért is térnél át?

    25e pénzért vettem 3-4 éve a jogtiszta xp-t. és mindenem fut rajta.


    Nem a LINUX rossz, én ezt sosem mondtam.
    Hanem a Windows elterjedtebb, és az ÁTLAG fejlesztők erre fejlesztenek.

    Van 1-2 Linuxos ügyviteli program (SQL???), windowsos meg 100 db... szóval nincs NORMÁLIS alternatíva, egy ÁTLAG user-nek marad a windows.

    és a vitát befejezettnek tekintem.
  • turul16
    #116
    Lehagytad a pert, a url elöl, barom!
  • turul16
    #115
    Üzleti szoftverek (pár topic):
    [url=http://hup.hu/node/31465]1[url] [url=http://hup.hu/node/10514]2[url]

    wine LGPL licensel szerelt.
    winex (cedaga) (Gammer), CrossOver (Office) , wine-ok kereskedelmiek.

    Windowsos progik futattása linuxon abszolult legális. Ha közben nem használsz olyan fájlt, amihez legálisan csak a Windows megvásárlásával juthatnál hozzá akkor Windows-t sem kell hozzá megvenni. (sok - sok .dll letölthető a netröl ingyen legálisan, ami win része)
  • Frank99
    #114
    azért ne felejtsük el, hogy egy ellopott, nem teljesen végleges cuccot szórtál fel a gépre, ja, és a driverek még sztem 50%-an sem készültek el....
  • Frank99
    #113
    ha ezt mind legálisan teszed (ld. a windowsos programok futtatását Linux alatt) akkor kérlek keress meg magánban, mert tudok pl. sok olyan embert, aki arra vágyik, hogy uo. király lehessen, mint te.

    És ezt ha mind tudod az összes olyan windowsos programmal (pl. könyvelőprogramok) legálisan, akkor sztem te Mo-on király lehetsz.

    Ja, ne felejtsük el, hogy az átlag felhasználó nem látott Redhat, suse és egyéb disztribnuciót sem.

    sőt, fingja sincs, mijaz a linux.

    és most nem magamról beszéltem.
  • Akkush
    #112
    Azt hiszem én valamiféle új rekordot állíthattam fel.

    Történt ugyanis, hogy a hétvégén rászántam magam Vista tesztre... Semmi gond nem volt vele 20 perc alatt fel is ment. Fájlok felülírva és így tovább... Kb. 2-3 óra múlva viszont már a kezdetkor megjelnő új dolgokról szóló ablakocskát már nem lehetett megnyitni. Alig fél órával később már a vezérlőpultot sem lehetett elérni a start menüből (intézőből viszont el lehetett). Ez alatt azt kellene érteni, hogy rákattint, ablak megjelenik fehér tartalommal és kb. 5 mp után eltűnik magától... De hát így mégsem élet az élet, egy gyors rendszervisszaállítást csináltam, ami vissza is hozta a vezérlőpultot meg ezt a másik ablakocskát. Viszont ekkor egy csomó fájlocskám eltűnt, amit eddig rámásoltam a gépre. Ezért bedühödtem rendszervisszaállítás visszavonva, majd a visszatérő fájlokat kimentettem egy másik vinyóra. Mivel a vezérlőpult továbbra sem volt elérhető úgy döntöttem, akkor Vista reinstall... Szokásos bootolás utáni telepítést akartam, de vmiért nem jöttem rá, hol van az a szokásos változat, miszerint hogy partíció kezelésével kezdjük a telepítést. Helyette csak ez a vista indítósdi meg memória ellenőrzést találtam.

    Élelmes gyerek lévén elő az xp cd, majd annak segítségével újjáalkottam az eddigi partíciót és formáztam, majd kilépve az xp telepítőjéből ismét elkezdtem telepíteni a Vistát. A poén csak most következik... A telepítés elején a kiírt dvd-ről felmásolja a cuccot, majd eljutok a telepítésben odáig, hogy kiválasztom a billentyűzet típusát és utána már csak azt tapasztalom, hogy a gépem halálra dolgozza magát vmin... Kb. 45 perc után meguntam a dolgot (eredetileg 20 perc környékén sikerült felraknom) és felraktim vissza a jó kis nlite-os xp-met...

    Egyébként rendkívül jónak találtam a Vistát, könnyen kezelhető. Gépigényét tekintve nem fogyaszt sokat, 100 MB ram-mal többet evett meg mint az xp-m... A tv kártyámon kívül mindent felismert, szóval én használnám a vistat ha hagyná... Szóval sz'tem ez új rekord, nem sok embernek sikerülhetett ilyen rövid idő alatt teljesen használhatatlanná tenni a Vistát :D
  • Frank99
    #111
    hát, nem a Linux rossz, hanem a fejlesztők nem fejlesztenek erre sem az ABEV-nél, sem pedig az ÁTLAG munkára használható programoknál sem, nálam pl. könyvelés...
    ne forgasd ki a szavaimat.

    SAJNOS nálunk (sztem nemcsak nálunk) aki munkára (is) használja a gépét, a programok miatt ELSŐSORBAN Windost kell futtatnia. (jó, van Mac, PS3 ugye :-)))

    szívesen használnék ingyenes Op-rencert
    m ha futnának a dolgaim, kipróbáltam, egy Win-emulátor sem ingyenes ugye, akkor miről beszélünk?

    Sajnos az ÁTLAG felhasználóknak készülő programok NAGY részét Win alá fejlesztik, ezért sok értelme nincs 2 oprencert használni.....

    pedig jó lenne egyet, dehát :-(
  • rhonkhan
    #110
    HURRÁ! LINUX FOR EVER...
  • turul16
    #109
    Gentoo igazi előnye, a testre szabhatóság. Na meg a "filling", hogy gyakorlatilag te éleszthetsz fel, egy semmit nem tudó valamit "stage1" gcc van oszt kész. :-D

    Mellesleg igen jól megtervezett distro, igen értelmes eszközökkel, /etc/ felépítéssel, init scriptekkel, emerge, crossdev ... stb.

    cc1 asm kodora fordit, -S el meg is nézheted. Utánna azt kapja meg a binutils/as ami az assembly kodbol csinál objekt kodot...
    Aztán az ld -vel lehet linkelni.
    gcc -v vel forditasz meglátod.
  • mogyi925
    #108
    "Na akkor ha már az ASM a téma, én is beszálnák egy kicsit a tűzbe... :)"
    Gyere nyugodtan, vagyunk már egy páran. Ha valaki hoz bort, én hozok gitárt, és elleszünk hajnalig. :-)

    "Először is az Assembly nyelvet az Assemler "helyetesíti" vagy rakja össze át az object kódra, fordító itt nincs jelen."
    Ha nem fordítja, akkor hogy rakja át? Sajnos a translate és compile szavakat, legalábbis informatikai értelemben, nehéz két különböző magyar szóra fordítani, vagy csak kicsi a szókincsem, mindegy, ezen ne vesszünk össze, szerintem.

    "Másodszor a drivereket manapság nem igen írják ASM-ben" (...) "ha esetleg valami fontos ciklusokról van szó amely teljesítmény kritikus"

    Ezt gondolom, nem nekem írtad. Idézem magamat: "operációs rendszerek _teljesítménykritikus részeinek_ magját, illetve a driverek _bizonyos részeit_ ma is Assemblyben szokás kódolni"
    Természetesen nem az egész rendszermagról/driverről beszéltem.

    "Harmadszor, C-ben nagyon ritkán lehet "alig észrevehetően" lassabb kódot írni"
    Fordítási opcióktól és fordítótól is függ, de általánosságban igazad van, főleg úgy, hogy nem definiáltam pontosan, mit értek "alig észrevehető" alatt.

    A nyelvekkel kapcsolatban: ebbe se folyjunk bele, de legalább egyszer kénytelen ASM-ben implementálni egy nyelv funkcióit az, aki fordítót ír, vagy alternatívaként átfordíthatja a nyelvet egy másik magasszintű nyelvbe, így nincs szükség ASM-re (pl. Gnat).

    A Gentoo Linux valóban szuper OS annak, aki szeret bütykölni, és ha elég gondot fordítasz rá, lehet belőle érezhetően gyorsabb rendszert építeni, mint az elterjedt bináris disztrók. Legalábbis én a sajátomat gyorsabbnak érzem, mint a korábbi disztrók, amiket próbáltam ugyanezen a gépen.
  • BlackRose
    #107
    Na akkor ha már az ASM a téma, én is beszálnák egy kicsit a tűzbe... :)

    Először is az Assembly nyelvet az Assemler "helyetesíti" vagy rakja össze át az object kódra, fordító itt nincs jelen. Na de OK, félreírás lehetséges :)

    Másodszor a drivereket manapság nem igen írják ASM-ben, azok is már túl bonyolultak lettek, hogy ASM-ben lehessen őket írni, ha esetleg valami fontos ciklusokról van szó amely teljesítmény kritikus akkor ezeket a részeket ASM-ben írják de itt megálnak, ami az ASM-et illeti. Pl. Windows DDK egésszen komoly driver fejlesztési környezet.

    Harmadszor, C-ben nagyon ritkán lehet "alig észrevehetően" lassabb kódot írni, ugyanis az ASM jelentőssen gyorsabb (kivéve pofon-egyszerű kód esetében), viszont a bug rate jóval nagyobb és persze a fejlesztési idő meg fejlesztési ckilusok kezelésének költségeiről ne is beszéljünk. A magas szintű nyelveket általában saját magukban írják (pl. C is C-ben van, C++ is C++, sőt LISP-et is LISP-ben szoktak írni, és a LISP a legmagasabb szintű nyelv - persze az első változatokat általában valami más nyelvben írják - általában C/C++), vagy C/C++-ban (pl. Python, Perl) - Azt hiszem beszarnánk mire ASM-ben implementálnánk a magas szintű nyelvek képességeit.

    Negyedszer... ez nem annyira ASM szpecifikus - a Gentoo Linux szuper OS, magam is "vacakolok" vele, de az, hogy érezhetően gyorsabb mint a bináris disztrók az nem áll, ugyanis az egy picit túlzás - a userek szeretik ha valami nagyot mondhatnának. Szerintem nem éri meg "3" napig fordítani a rendszert, hogy 1-2% teljesítménynövekedést kapjunk mert jól optimizációval fordtunk.

    Viszont az, hogy míg a Gentoo-t belövöd, jól megtanulhatod a Linux működésének alapjait, az már megéri a többlet munkát.
  • Sanyix
    #106
    Ja és amiután már nincs szükség rá utána visszatölti, ilyenkor szokott percekig a vinyóval babrálni...
  • roliika
    #105
    Ott lakna. :D Nem tom...helyet foglalna. :D

    Mogyi jólvan, legalább jól indult a napod. :D Amúgy köszi a kioktatást, de ezeket énis tudom. :P
  • Mr Gumby
    #104
    Alakul, alakul...
    De inkább megvárom a 2. sp-t ebből is.
  • BiroAndras
    #103
    A lefoglalt memória jelentős része XP-n és Vistán is file cache, vagyis a file kezelés gyorsítására szolgál. Ez természetesen felszabadítható, ha szükség van rá.
  • BlackRose
    #102
    Nekem az XP az első napokban felkerült, a Win2000-el is így voltam, most is a hardware nem jelent gondot, ugyanis már megspróroltam a bővítésre valót (hosszabb távra szoktam tervezni mindég a kiadásokat). Viszont a Vista valahogy nem győzött meg, bár az RC2 nem, persze az RTM még változtathat a helyzeten.
  • BlackRose
    #101
    Nem hiszem, hogy a Vista esetében a kód nem optimizált, ugyanis sok sok olyan eszközt alkalmaznak amely segítségével relatív rövid idő alatt ki lehet fogni az ilyen "hibákat". Maga a Vista, bár ahogy olvasni lehet (az RTM bár az RC2 sem volt rossz), szépen dolgozik, gyors, finoman fut. Tehát alapjában optimizált a kód. Az a sok "ConsumerExciterStuff" ami szerintem magy footprintel jár. Meg OK egy része a .NET Framework, az új grafikus motor, a driver modelban bekövetkezett változások, és még egynéhány Vista újdonság.
  • juzosch
    #100
    De vajon tényleg elfogyott a memória? Tehát ha a 12 mega helyre rányitott egy 13 megás programot, akkor belassult a gép?
  • sylas
    #99
    eddig xp-n 1Gb elég volt gamekhez is de vista-n az alap a 2Gbram kéne az tuti vagy több ha még fullos game is menne
  • liberty2
    #98
    Én azt mondom, hogy kb még egy év kell a Vista-nak, hogy kiforrjon. Emlékezzetek csak vissza, mi volt akkor mikor megjelent az XP. Én amlékszem, mindenki fikázta és elhordta mindennek, csak nem jónak. Ma meg már gyak. mindenki azt használja ( Én mondjuk még mindig egy jól beállított Win2K-t többre becsülök. :) )
    Az 500 megás foglalásról meg csak annyit, hogy egy ismimnek 1 giga DDR ramja van, és a feladatkezelő amikor feláll a gép 12 szabadot jelez, szóval nem tudom, de az 1 gigát megzabálta, megette, felmorzsolta, mondjátok ahogy akarjátok, de ezen az oprendszeretn túl sokminden van még módosítandó.
  • KIP
    #97
    nos mielott elszabadulnanak az indulatok elarulok valamit :)
    A hecker/cracker arcot az kulonbozteti meg a szajhos f@szlamatol hogy o nem menozik a tudasaval ilyen forumokon mint az hanem csak teszi a dolgat amit szeret is csinalni...bocsi az ekezetekert de eppen egy indiai win2k-s geprol irok s itt a magyar kodlap meg hirbol sincs feltelepitve :)
  • Gerygrey
    #96
    A mikor meglett az XP én se raktam fel legalább egy évig mert gyík volt a gépem

    Emlékszem, amikor az XP megjelent, micsoda felháborodást keltett és mennyien fikázták a különféle fórumokon, hogy "ki a bánat fog másfél ghz-es procikat meg többszáz mega ramot venni csak hogy normálisan menjen az XP" :D