135
  • Inquisitor
    A kijátszották egy darabig se jó, mert már van patch, ami ezt a kijátszást megszünteti :)
  • Cleawer
    Majd minden cégnek érdeke h legyen forgalomban egy kis warez programjuk,mert az tény h az kiesett bevétel,de nagyrésze később térül meg.Én 30napos próbaverziós Ps CSvel makogok kb 1 éve,s ha arra vet a sors akkor grafikai munkákat is vállalhatok,(mivel már ismerem a kezelőfelületét,elboldogulok,és 1 kis utánképzéssel papírom is lehet róla).Az auto Cad is fentvan,mert azt is ajánlott ismerni(em),de más nagyobb ismeretet feltételező progikon is gondolkodom.(solid edge,catia).Ha munkára kerül a sor ,akkor nem a gimpet fogom ismerni hanem a PS-t,és a cégnek/v magamnak meg kell venni,ugymint a többit.Ha nem értek hozzá ,akkor nem kell megvenni,nem lesz haszon az Adobe-nál. A PS-t már ugy ahogy ismerem,(és a GIMP-pel már szenvedek alapvető műveletek esetén is),hozzászoktam,majdnem rá vagyok utalva,de sok idő és erő kell hozzá h átszokjak...
  • BlackRose
    Akkor mit szólsz hozzá, hogy a Dell, HP, IBM (Lenovo), stb. nem is árul gépet Windows nélkül... és a világon USA, EU a home userek túlnyomó többsége ilyen gépet vesz, úgyhogy nem hinném, hogy a home userek nagy része illegális Windowsal megy. Aztán elég sok Windows fogy a kereskedelemben is. Lehet, hogy a szegényebb országokban, de az USA és EU piacán nem, pedig ez a két piac teszi a komoly többséget, mert itt a háztartásokban a PC már jóval 50% felett van, a szegéynebb országokban meg még 20% is jó eredmény, azt hiszem Magyarországon is kb. 20%, és ebből is elég sok van Dell meg HP. Mindenesetre az, hogy megéri nekik a kalózverziók terjedése... az könnyen lehetséges. Nekem az a benyomásom, hogy az átlag homeuser nem kalózuser, hanem inkább a szuperuserek azok, vagyis a szuperuserok inkább elköltik azt az extra pénzt egy jó grafikus kártyára vagy több memóriára, minthogy vegyenek eredeti szoftvert. De ezeknek a számuk aránylag nem nagy.
  • roliika
    Szerintem sem érdeke a Microsoftnak feltörhetetlen Vistát készíteni, hiszen akkor ők is bajba kerülnének, mert nem lehetne gyártani, sokszorosítani. :D
  • mousee
    Tényleg nemjó a cikk neve, ahogyan már azt mondták előttem is. Kijátszották egy darabig a vista védelmét... szerintem így lenne korrekt. Ahogy kerob is mondta már előttem, az ms-nek rohadtul nem érné meg a törhetetlen windows, ugyanis a home userek nagy része bizony illegális windows-t használ. Az igazi aratás tényleg a cégeknél van, mert a sok emberke otthon a wint szokta még, és csak azt tudja kezelni.
    Amúgy meg egész korrektül néz ki a graf felülete a vistának, kimondottan tetszik, bár szerintem még akkor se kéne ekkora gépigény neki teljes grafikán...

De majd még tuti csiszolnak ezen is, előbb vagy utóbb az általam használt progik/játékok miatt kénytelen leszek én is áttérni vistára, de remélem addig kijön az sp1-2 hozzá, amiben a kezdeti gyermekbetegségeit kijavítják.

Amúgy meg szerintem MS mostmár tényleg belehúzott fejlesztés terén, mert észrevette, hogy elkezdett nyomulni a konkurencia, még ha csak kis léptekben is... De egy monopol helyzetben lévő cégnek -üzleti szempontból- minden konkurenciát le kell gyűrnie minél hamarabb. Ennyi. Pénz-Pénz-Pénz.
  • Sanyix
    dllcache nekem össz 92 mega... és gondolom ha kitörölném, minden szarnál xp cd-ért sírna.
  • BlackRose
    Ezzel már nem foglalkozom, az asztalon 1 TB van a notebbokban 120 GB... viszont az már idegesít, ha 500 MB foglal alapjából, OK 2 GB asztal és 1 GB notebbok mellet ez sem olyan nagy baj, viszont nem tudom mi az ami ezt indokoltá tenné, főleg ha tudom, hogy ennek nagy része semmit nem fog hozzájárulni a produktivitáshoz. Az ami meg hozzájárul, (nem kétséges, hogy a Vistában van ilyen), az meg nem foglal semmi plusszat az XP-hez képest. Valójában XP + .NET Framework 3.0,
    + egy fejletebb grafikai motor. Windows Server 2003 R2 a telepítést követően 100 MB alatt van... na most mit tud a Vista 5x úgy mint a Server 2003? Az RC-ket nyúztam elég sokat, de én nem találtam semmit ami ezt megvenné. 50% sőt még 100% is OK, de 500% az már túlzás. AMikor a Vistán felemelem a fejlesztői környezetet (Visual Studio, SQL, stb.) már átvágja az 1GB, VMWare ilyen gépen alkalmazhatatlan, és állítólag a virtualizáció a jövő. Persze ha figyelembe vesszük, hogy pl. az iTunes amely csak egy vacak media player 38 MB eszik, akkor a Vista talán még sovány!
  • kerob
    SZERINTEM a Microsoftnak nem érdeke, hogy feltörhetetlen Vista-t hozzon forgalomba, hiszen ők is tudják, hogy a legtöbb felhasználónak tört Windowsa van, legtöbbször azért, mert nem akarnak nagyobb összeget szánni az op rendszer megvásárlására. Az üzlet ott van, hogy a fiatal felhasználók felteszik a tört Windowst, és ehhez szoknak hozzá, így valószínűbb, hogy a későbbi céges környezetre is a Windows lesz jellemző, mivel a felhasználó ehhez fog inkább érteni. És ugye egy céges gépre közel sem olyan veszélytelen tört win-t rakni, mint egy User gépre. Ha a Windows regisztrációs rendszere nem volna kijátszható, akkor az ilyen felhasználók jobban rá volnának kényszerítve az alternatívákra(Pl Linux). márpedig ők alkotják a többséget. SZERINTEM
  • roliika
    Na azért ez 1 kicsit erős volt. Maradjunk annyiban, hogy nem lesz mindenkiből mérnök, és össze puskázással nem lehet diplomát szerezni, oda már valamilyen szintű tudás is kell. Én csak magamból indulok ki, most egyetemen tanulok, amúgy számítástechnikai programozó a szakmám. Tudom, vagyis látom, hogy az egyetemen tanított tárgyak nem "gagyik" és azért kell oda tüdő a megértéséhez. :)
    Persze a noname fősulis mérnök, hát lehet, hogy más tészta...én csak hallomásból a GDF-et ismerem és tapasztalatból a PTE-t.
    Sokan szídják a GDF-et...hát így a tananyagokat összehasonlítva a PTE-vel talán kicsit felületes, vagy hézagosabb az anyag, de nem rossz. És,hogy ki mennyi tanul /asszimilál/ az nem iskolafüggő. A prog.hu fórumjait gondolom sokan ismeritek, és eleve úgy állnak hozzá a GDF-es emberekhez, hogy atyaég, neeeeee...pedig nme kukák ők sem, max pár ...talán fölösleges dolgot nem tanulnak.
  • pedrohsi
    Xp összesen 650 mega ha a DLLCache-t kiüríted - még ez is sok, nemhogy a 7 giga...
  • BlackRose
    Félig egyetértek, ugyanis nem egy kategória az biztos, viszont általában minden szoftverből van Trial verzió, és pl. Academic Edition, vagy Learning Edition. Sőt még azt is elnézik a cégek, ha valaki kalózverzión tanul a szobájában, de ez nem jelenti azt, hogy ellenérték nélkül használni lehet valakinek a munkájának gyümölcsét, főleg nem ha az adott szoftvert pénzkeresésre használod. Mindenesetre 120 napos XP Trial, 180 napos Visual Studio Trial, 30 napos 3ds MAX, Maya Learning Edition, stb. tanulni lehet, ez nem kétséges.
    Na de, hogy bezárjuk a kört, a cégek annyit kérnek amennyit lehet, és ez normális, mindenki megpróbálja a káposztát a legjobban értékesíteni, de az a duma, hogy a kalózkodás milliárdos veszteség, az nem igaz, az túlzás, viszont, hogy veszteség van az biztos. De nem a Microsoftnak vagy az Adobe-nek van vesztesége, mert ők nagysorozatban profitabilisek ez ehhez nem fér kétség, viszont sok apró kis szoftvercég nem tud fennmaradni, vagy egyáltalán létre sem jön. Miért vennéd te meg pl. a 20 dolláros szövegszerkesztőt, amely mindent tud ami neked kell, de pl. fényévekkel van elmaradva a Word-tól, ha a kalóz verzió Word-ot használhatod, miközben 99% lehetőségeit soha nem fogod használni? A monopolizáció (Microsoft, Adobe, Autodesk stb.) éppen azért jött létre, mert teljeskörű hozzáférése volt a piacnak a maximális termékkategóriához minimális áron. Ezért van az, hogy ha szoftverről van szó mindenkinek Ferrarija van, függetlenül attól, hogy megfizetheti e vagy sem. Ha ez igy lenne az autóknál is, akkor a Ferrari messze nem az lenne mint ami ma, mert a Ferrari-ban is a megtalálható mindennapi dolgoknak 99%-át mások a kisebbek és az olcsobbak, a konkurencia fejlesztette ki. A szoftveriparban ez hiányzik. Ha a Ferrari 5 évig nem jönne új modellel, nem lenne sehol, ha a Microsoft vagy az Adobe nem jön... hát mindenki vár, mert más választék nincs. A marginális profit meg azért nagy mert nincs verseny, az árak szintén azért magassak.

Ugyanezzel a filozófiával nyomtathatnánk pénzt is, mert ugye nem vettünk el senkitől semmit... a káposzta megmaradt, a kecske jólakott...
  • tom235
    "amelyek némi haladékot biztosítanak a kalózoknak "

mi szüksége van egy kalóznak a vistára? az kezeli az ágyúkat?
  • Szeszmester
    Örömbódottá.
  • AgentKis
    Az XP csak 1,8 giga körül van, ha a szervízpakkok és egyéb peccsek által lecserélt dolgokat kitörlöd belőle. Ha a juzer temp könyvtárát üríted, a rendszervisszaállítót, és az ideiglenes bögésző fájlokat normális (m)értékre állítod akkor ennyi kb. mondjuk ehhez jön még pagefile.sys meg hiberfil.sys már aki használ ilyesmiket...
  • sasNAXO
    Rengeteg progi van benne és ha jól emléxem (asszem az RC1nél még így volt) ha használni akarsz 1 plusz beépített Vista progit, akkor azt csak engedélyezi. Tehát nem kér DVD-t, h. másoljon.
    Az áráról annyit, h. ha az XP OEM árán adnák akkor kb. megérné. Egyébként még megy majd lefelé is szal lehet várni... (de lehet, h. csak a magyarországi árával van baj:S )
    XP alatt 450MB az Outlook, ie7(2tab), wmp11, és a utorrent; ja és a Vista alapjáraton evett 470MB-t (és csak a sidebar ment). Szal még nekem marad az XP.
  • DjDano
    ja és a cikk címe erősen bulvárszagú, ugyanis szó sincs feltörésről, mindössze egy kis trükkről, ami valakinek eszébe jutott
  • DjDano
    2 dologtól ilyen nagy a Vista, egyrészt 1 gigányi drivert pakol fel , a DriverStorage könyvtárba, valamint van egy winsxs nevü könyvtár amibe 3.5 giga cucc van érdekes hogy ez az XP-ben is volt de csak pár mega tartalommal
  • Sionnach
    Szerintem az autó és repülő lopás meg a szomszéd kecskéjének eltüntetése nem azonos morális kategória egy szellemi termék -másolásával-... Elvégre a számítástechnika az adatokkal arról szól, hogy a káposzta is, meg a kecske is megmarad (és még a farkas is jóllakik közben :) )
    E nélkül hol tartanánk ma? Lehet lenne egy réteg a milliomosok közül, akik jól értenének a gépekhez és ennyi.
  • endiboy
    így nem is hangzik rosszul, csak ne egybe kellene kifizetni, lehessen pl részletre venni :P
  • Sanyix
    Hát az nekem is... most az xp-m 1,5 gigát foglal.
  • Morden23
    Nálam 2x512MB 667-es GeIL van a gépben, ehhez képest Firefox ablak 2 tabbal, egy VLC player cylonokkal, egy uTorrent 1.6-al és a Nod32 2.7 RC1-el összesen zabál 410-415 megát. Arról nem is beszélve, hogy egyszerűen kezesbárány, és konkrétan gyorsabb, mint az XP.
    Már várom az eredeti példányomat, addig is ismerkedem vele :)
  • strogg
    Ez a 7,5 GB ez megfeküdte a gyomrom.
    Mit tartalmaz?
  • MaSzKa
    grat
  • BlackRose
    Ez egz érdekes és bonyolult téma. Ugyanis igazad van, hogy a munkahely az dolgozni való, és az is, hogy a gépeken mindent az adminok kell rendezzenek, viszont fennál egy nyitott kérdés. A munkát többféleképpen el lehet végezni, a túlzott formalitás itt is éppúgy mint minden más helyen, a visszafejlődést és a stagnálást segíti elő. Szóval szerintem ha indokolt valaminek az alkalmazása, és ha az adott foglalkoztatott eredményesebb - ez által az egész cég is eredményesebb, akkor az adminnak telepíteni kell az eszközt. Tehát a központosítás nem jó, viszont vigyázni kell, hogy csak indokolt eszközöket használjunk és, hogy legyen tudomása a döntéshozóknak, hogy mi is van rendelkezésükre és miért. Na ezért kell az igazgatónak is tudni, hogy mi van a gépen és miért, mert döntéshozó.
  • immovable
    Lehet azért! :)
  • immovable
    Azért tettem idézőjelbe! :)
  • JTBM
    Egy IT igazgatónak nem feladata, hogy Office-t telepitsen egy PC-re. Raadasul en meg sem engednem, hogy a ceg PC-ire mindenfele software-t telepitsenek az alkalmazottak, ha valamire szukseg van, akkor azt felteszik a PC-re az adminok, ha nincs, akkor meg nem. Jatszani otthon kell, nem munkaidoben...
  • DjDano
    "Minden egyéb szoftver telepítése nélkül a Vista 500 MB memóriát foglal le betöltődéskor"

szerintem ez memóriafüggő, mert nálam kb 350-400 megát foglal el a rendszer, igaz csak 512 MB ram-om van :)
  • JTBM
    Szerintem OS-t mindenkeppen legalisat erdemes hasznalni. Egy OEM verzio azert nem megfizethetetlen.

Photoshop-ot v. MS Visual Studio-t tanulasi celzattal szerintem bocsanatos bun nem teljesen legalisan is hasznalni. Amint kilep a mar profi fejleszto a piacra, ugyis meg kell vennie a legalis verziot, mert illegalis software-rel keszitett termekert nem fognak fizetni. Es itt most mellekes, hogy a nehai tanulo veszi-e meg az eszkozt sulyos szazezrekert v. egy ceg, ahol dolgozni fog. Ha nem tanulta volna meg pont azt hasznalni, akkor senki sem venne meg...
  • Yv@n
    Nálunk is van a cégnél informatikai igazgató, akivel perceken át tartó magyarázattal sikerült csak megértenem, hog yegy gépen lehet egyszerre telepítve ms office és openoffice is, nem teszi használhatatlanná a kettő egymást :)

Hiába, az valahogy jobban hangzik, hogy 'igazgató', mintha azt mondanák, hogy nem ért semmihez.
  • BlackRose
    Gondolod "úgynevezett rendszermérnököt"... na de ez már más téma. :)
  • BlackRose
    Nézz CyrSys... Te Anti-BlackRose vagy én meg NEM VAGYOK Anti-CyrSys. Ha Anti-CyrSys lennék akkor ki lenne a BlackRose??? Vagyis én azt csinálom amit jónak látok és amitől jól érzem magam. Ha ez neked nem tetszik, kérem az a te elkülöníthetetlen jogod, de az nem jelenti, hogy bíráskodhatsz fölöttem. Az biztos, hogy nem értek veled egyet, de ha kell életemed adom, hogy megvédjem azt a jogot, hogy véleményed szabadon elmond.

Mit csináltam eddig az életemben? Hát nem eleget az biztos, viszont ha én magam többé-kevésbé megvagyok elégedve, akkor nem tudom miért ne lennél te is, mármint az én tudásom és munkám gyümölcseivel.

Nekem nincs szükségem, hogy téged vagy akárki mást megverjelek, én csak akarom az életemet úgy élni, ahogyan jónak látom, és teljessen OK ha te is úgy éled a te életed, ez egyáltalán nem zavar.

Különben PEDAGÓGIAI szempontból nem találod ellentmondásnak, hogy valaki mindent ismer, csak önmagát nem. Különben rohadtul messze vagyok attól, hogy mindent ismerjek és attól is, hogy magamat ismerjem. Hogy az ember magát megismerje, elég sok időre és még több különböző körülményre van szükség. Úgyhogy ne álmodozz, hogy valaha is megismerd magad. A mindent meg még úgy sem. Nekem erről semmi ábrándozásom nincs. Én csak próbálom magamnak elmagyarázni az élet episztomológikus problámáit, persze sokszor úgy, hogy más is beleszólhasson. Remélem konsztruktívan is beszélni tudsz, nem csak úgy, hogy valaki ad hominem igazat mond, vagy nem.

Üdvözlet.
  • immovable
    Ehhez a profizmushoz hozzászólva - (én nem vagyok az, de annyit talán értek hozzá, hogy megitéljen (remélem)) - sok tizenéves láttam aki kenterbe verne egy-két "rendszermérnököt"!
  • BlackRose
    Számoljunk egy kicsit... XP 5 évvel ezelőtt készült, de a realitás kedvéért mondjuk felezzük ezt el és számoljuk, hogy csak 2.5 évig használod = 30 hónap = kevesebb mint 1000 ft havonta... na most ez a pénz megéri e vagy nem. Ennek a többszörössét fizeted havonta a benzinkútnál, vagy az SMS-ekre többet dobsz ki... szóval nem annyira fekete a dolog.
  • CyrSyS
    Nézd meg a hozzászólásai többségét.
  • CyrSyS
    Ha ennyire nagyon művelt vagy mutass már nekem olyat ami tudásod gyümölcse. mert jár a szád hogy ezt tudsz, azt tudsz ezt csinálod ennyit olvastál de ezek csak szavak. Az ilyen embert igen nem szeretem. Pedagógiai szempontból azt mondom hogy te lehet mindent ismersz, csak magadat nem! Azt nagyon nem! Te amilyen cikkekhez hozzászólsz ott okosnak teszed magad. Remélem lesz böjtje.
  • Yv@n
    Rajta lehet nevetni?

Nem azon aki ezért az egy hozzászólásért regisztrált 3 perce, mert egy másik nevén megsértették, és gyerekes lelke nem bírta elviselni ezt a gyötrelmet?
  • Yv@n
    Azért kicsit más a kettő :) Egyrészt ez időlimites, így tényleg fél megoldás, másrészt nem tényleges törés. Illetve érdemileg többnyire haszontalan, lévén későbbiekhez nem megoldás, és így winupdate-et meg úgy többnyire minden értelmes supportot buksz.
  • CyrSyS
    Jaj már te feltörő voltál! Ja persze. Te mi nem voltál még ember.... No meg ez a megnyilvánulásod megint okoskodó. Blackrose rajtad csak nevetni lehet!
  • snakekiller
    Gimp