"Na akkor ha már az ASM a téma, én is beszálnák egy kicsit a tűzbe... :)"
Gyere nyugodtan, vagyunk már egy páran. Ha valaki hoz bort, én hozok gitárt, és elleszünk hajnalig. :-)
"Először is az Assembly nyelvet az Assemler "helyetesíti" vagy rakja össze át az object kódra, fordító itt nincs jelen."
Ha nem fordítja, akkor hogy rakja át? Sajnos a translate és compile szavakat, legalábbis informatikai értelemben, nehéz két különböző magyar szóra fordítani, vagy csak kicsi a szókincsem, mindegy, ezen ne vesszünk össze, szerintem.
"Másodszor a drivereket manapság nem igen írják ASM-ben" (...) "ha esetleg valami fontos ciklusokról van szó amely teljesítmény kritikus"
Ezt gondolom, nem nekem írtad. Idézem magamat: "operációs rendszerek _teljesítménykritikus részeinek_ magját, illetve a driverek _bizonyos részeit_ ma is Assemblyben szokás kódolni"
Természetesen nem az egész rendszermagról/driverről beszéltem.
"Harmadszor, C-ben nagyon ritkán lehet "alig észrevehetően" lassabb kódot írni"
Fordítási opcióktól és fordítótól is függ, de általánosságban igazad van, főleg úgy, hogy nem definiáltam pontosan, mit értek "alig észrevehető" alatt.
A nyelvekkel kapcsolatban: ebbe se folyjunk bele, de legalább egyszer kénytelen ASM-ben implementálni egy nyelv funkcióit az, aki fordítót ír, vagy alternatívaként átfordíthatja a nyelvet egy másik magasszintű nyelvbe, így nincs szükség ASM-re (pl. Gnat).
A Gentoo Linux valóban szuper OS annak, aki szeret bütykölni, és ha elég gondot fordítasz rá, lehet belőle érezhetően gyorsabb rendszert építeni, mint az elterjedt bináris disztrók. Legalábbis én a sajátomat gyorsabbnak érzem, mint a korábbi disztrók, amiket próbáltam ugyanezen a gépen.