135
-
#95 kint a PS3, minek vitázni linuxról és windowsról?
Mi ez ovoda? :))))muhahahaha
Hát, ha magadra érted, akkor tényleg elég óvodás dolog.
Bármiféle konzolt PC-hez hasonlítani? Örülj neki hogy kaptál az óvónénitől egy doboz legót, de attól mi, felnőttek még beszélgethetünk szexről és politikáról... -
#94 Á, ezek szerint te az a roliika vagy, akire a prog.hu-ról emlékszem. Ez a duma az Assemblyről megkoronázta a napom, rég röhögtem ilyen jót. Csak hogy tudd:
Assembly: programozási nyelv, 1 utasítás 1 gépi kódnak felel meg, kultúráltabb fordítók kellemes kis makrókat engednek meg benne, de semmi több.
Assembler: Assembly nyelvű forráskódot gépi kódú object-file-ba fordító program.
Linker: object-file-okat és egyéb erőforrásfile-okat egy adott operációs rendszeren futtatható binárissá összefűző program.
Az operációs rendszerek teljesítménykritikus részeinek magját, illetve a driverek bizonyos részeit ma is Assemblyben szokás kódolni, minden másra viszont magasszintű nyelveket használnak, amelyek némi (alig észrevehető) teljesítménycsökkenés árán a fejlesztést és a kompatibilitást megkönnyítő szolgáltatásokat nyújtanak (kivételkezelés, típusellenőrzés, egységes felület), arról nem is beszélve, hogy a magas szintű nyelveket is általában Assemblybe fordítják először, optimalizálják, és csak ezután készül el a bináris változat. Legfeljebb az ASM-be fordítás és az optimalizálás rejtve marad a programozó elől. Ez a folyamat a legtöbb OS-re igaz, persze vannak érdekes kivételek.) Többek közt ezért is engedi a legtöbb programozási nyelv ASM-betétek használatát, hogy ahol nem vagy megelégedve a fordító (szabályozható) optimalizációjával, ott megírhasd a saját, optimalizált kódodat.
Assemblyben is lehet lassú kódot írni, és C-típusú nyelvekben is lehet nagyon gyorsat. Ezen a szinten nem a programozási nyelven, hanem a programozón múlik a kód teljesítménye.
De valószínűleg ha engem is cseszegetne a főnököm, hogy tartsam a tegnapi határidőt egy olyan kóddal, amit 3 év fejlesztés után a nulláról kellett újraírni, az én kódom sem lenne 100%-osan kioptimalizálva, és gondolom, MS-nél is valami hasonló történhetett. Bár tény, hogy a béták óta ezek szerint jelentősen sikerült javítani a teljesítményen, habár továbbra sem látom hasznát a legtöbb funkciónak, ami bekerült, és továbbra is a Windows XP-re teszem a voksom a Windows Vistával szemben, a mindennapi feladatokra pedig ezek után is Gentoo Linuxot fogok használni, mivel itt mindent én állíthatok be kényem-kedvem szerint, sőt, azt is eldönthetem, hogy milyen optimalizációval forduljanak a feltelepített programok. -
#93 Pontosítok, nem IE7 fut, csak egy IE6 GUI alá behekkelt IE7 motor (magyarul a kezelőfelület nem IE7, csak a motor). A kép egyébként nem a memóriafoglalás villogtatására készült. -
#92 Számoljunk csak:
283MB + 405MB = 685MB
A pagefile-t és a fizikai memóriát is beleértve. Akkor mutatok neked valami én is:
A fenti képen Gentoo Linux alatt egyszerre fut Ie6, Ie7, FF1.5 és Opera9, mögöttük még webszerver (Apache)+ftp-szerver (VSFTPD)+db-szerver(MySQL), zenelejátszó és még egy Firefox, illetve egy másik ablakon a GIMP a screenshothoz. A jobb alsó sarokban, az akksi-ikon felett látod, hogy 291MB fizikai memóriát és 124MB swapet használ mindehhez a rendszer. Az összesen 416MB. És ugye a két Internet Explorer a WINE Windows-emulátoron fut. Mindemellett 3 asztalom van, amik egyenként két képernyőnyi méretűek. Szóval biztos vagy benne, hogy a Windows Vista kevés memóriát eszik?
Frank99: nem értem. A Linux rossz, mert az ABEV programot nem arra fejlesztik, vagy mi? Egyébként nem szoktam se chatelni, se játszani. Viszont WinXP-ig bezárólag símán el tudok futtatni Windows-only programokat, ha épp azokra van szükségem, és mint a fenti kép mutatja, jóval barátságosabb memóriahasználat mellett. (Egyébként a .NET programok többségét is lazán lehet már futtatni Linux alatt is, és ahogy elnézem, MS arra játszik, hogy ne csak a többségét lehessen.) -
#91 íme a bizonyíték, hogy nem feltétlenül kell 500 mega a Vista-nak, sőt még 300 se! ;)
-
Liquido #90 Oké mixam, akkor lemásolom a bankszámládat. Az eredeti a tiéd marad, csak majd én is tudom használni. Erről ennyit. :D -
Liquido #89 Nem persze, csak használod az egészet, kiegészítve a sajátoddal. Ne legyél már ennyire okos. Attól h nem fizikailag lopsz el valamit, attól még lopás. És mellesleg amikor ellopom a autódat, majd kicserélem az üléshuzatot, és akkor már nem lesz a tiéd :D -
A1274815 #88 Várható volt -
fade2black #87 amelyik cégnek meg nemtetszik más emberek munkájáért pénzt illik dni és ha nem fizeti meg az büntetendő az használjon linuxot. Megteheti, kocsval nincs ilyen. -
fade2black #86 lehet a példa rossz de ettől még a szellemi tulajdon ellopása is lopás.
kisdiákok tízóraipnézét...? Ne csináld már a feszültésget BSA illegális sw forgalmazóit és cégeket büntet kisdiákoktól nemveszi el a kajára valót.
-
#85 "Szerinted egy feltörő tizenéves "autóversenyző"-nek készülő srác lophat egy Ferrarit?"
Ez egy ócska régi lejárt szavatosságú lemez. A Ferrari lopásnak annyi közve van az illegélis szoftvermásoláshoz, mint Gizikének a gőzekéhez.
Amit lemásolsz, azzal új terméket hozol létre, az ereeti továbbra is a tulaj rendelkezésére áll változatlan formában. Ha egy super-androiddal képes lennél autókat másolni, és lemásolnád magadnak a szomszédod Ferrariját, az biztosan nem haragudna érte, sőt valószínűleg megkérne. hogy csinálj neki is egy "biztonsági másolatot" a szeretett Ferrarijáról :
Aki pénzt kér a szoftvereiért azzal persze nincsen baj. De aki követeli a lóvét a digitális adatkupacaiért, privát bsa/gestapo pribékeket tart fenn a lakosság terrorizálására, képes kisdiákok tízóraipénzét kikövetelni magának, na az a cég a valódi bűnszervezet.
-
bnfront #84 A Vista egyértelműen az átlag usernek készült és ne felejtsük hogy egy oprendszert nem fél évre írnak mint egy játékot azért ilyen nagy a tárigénye, memigénye stb. A mikor meglett az XP én se raktam fel legalább egy évig mert gyík volt a gépem, ez most is így lesz. Egyébként linux párti vagyok, ezért tartok egy winfos XP-t programozás céljából, egy linuxot minden másra(és persze programozni), a legbiztosabb pedig ha nem akarod lerombolni a géped ha tartasz egy PS-t vagy XBOX-ot is jáccani. -
BlackRose #83 Nem magára az assembly vagy C forrás kódra gondoltam, hanem a gépi kódra, ugyanis assembly esetében általában rövidebb a gépi kód mint amit a C compiler generál. Különben a modern macroassemblerekben pl. MASM 8.0 már szép ciklusokat lehet írni. Kevés helyen érdemes ma assemblert alkalmazni. És mit csinálna az a nyers assembly a DVD-n? -
#82 Ha crackelem a programot, akkor nem lopom ám el. :D Ott marad a sok-sok cd-n, eladhatják stb, és én is használhatom. Ez a különbség a ferrari lopás és a crackelés között. És nem mellesleg ha az exe fájlt cserélem, akkor az már nem is ugyanaz a program... :) -
#81 sokszor mondtam már:köszönjük bill bácsi de már meny nyugdíjba mert még elfáradsz -
roliika #80 "assemblerben írt kód jóval rövidebb mint a C-ben írt kód" Ez meg hogy érted? Én magára a forráskódra gondoltam. Mielött még a complimer és az összefűző lefuttatná. Assembly az nagyon durva, már így hosszra, na meg 1 while ciklust kövessen azon végig valaki...vagy 1 vektor szorzást, hogy csak egyszerű dolgokat említsek. Lehet, hogy a dvd-n valami "nyers" assembly is helyet kapott azért ilyen marha nagy. Hogy miért? Passz. -
BlackRose #79 Ezzel csak az a gond, hogy az assemblerben írt kód jóval rövidebb mint a C-ben írt kód, meg ugye érzékelhetően bugosabb is... főleg ha nagy kódtömegről van szó.
Feltételezem, hogy a "better security"-nek van valami ára, pl. sok assert van a kódban, esetleg még valami internál contract programming-ot is alkalmaztak, persze ez mind csak vak feltételezés. A grafikai motor is biztos többet eszik mint az XP-ben, .NET Framework alapértelmezetten, stb. de azért mégis túl nagy, ez kétségtelen. Habár emlékszem a Beta1 800 MB körül zabált, úgyhogy jócskán lefaragták. -
Spirit #78 Valaki, aki ténylegesen próbálta már, tudna tapasztalattal szolgálni?
Én alapjában véve gamer vagyok, de elég sokminden mást is csinálok a gépen, szóval jó lenne a vista, dx10 miatt egyszer úgyis át kell állni(gondolom ebbe már benne van egyébként?). Na most..nekem 1Gb ramom van egyelőre. Kérdésem az lenne,hogy 1gb-al a játékok hogyan futnak az xp-hez képest?Többet swap-ol?Kevesebbet? Grafikai teljesítményben hogyan viszonyul az XP-hez? Próbálkozni nincs kedvem, mert van egy jól belőtt xp-s rendszerem, és a család rólam filmezik, és csinál mindent, ezért nem szeretnék több napig ezzel szenvedni. Hálózatkezelése milyen?(cod2-es szervert futtatok) -
Gabbbar #77 Én azt olvastam erről az 500mb ram-ról, hogyha valami igen memóriaigényes dolgot futtatunk, akkor felszabadítja egy részét. Szóval, ha így nézzük, akkor miért ne használhatna 500 mb-ot, amikor nem csinálunk semmi különleges dolgot? -
roliika #76 Van 1 tippem. :) Nem tudom ki mennyire ért a programozáshoz, de lehet 50MB ból is 1,5GB-ot csinálni, már úgy adatilag, ráadásul ugyan azt fogja végrehajtani.
Hogyan? Assemblerre kell fordítani, így közel áll a "gépi kódhoz" amit a proci könnyebben ért ezálltal gyorsabb is. Szerintem a Vistában is van ilyen trükk, hogy gyorsabban mőködjön pár számítás,átkódolták, nagyobb lett de gyorsabb. Szerintem csak ez indokolhatja a nagy méretet. -
#75 csak jáccó, itt az Óvoda vagy mi????
akkó' ne szójjá be'....'
dolgozzá' PS3-on....
majd szójjá, ha tucc, veszünk mi is, muhahaha.... -
#74 2006-ban is meg lehet normálisan írni egy programot. Egy játéknál amiben videok/textúrák/hangok vannak, érthető a nagy helyigény, de egy operációs rendszernél, ahol nagyrészt csak kód van ami nem foglal sokat, teljesen érthetetlen. -
#73 "mireföl? ennynire elfelejtettek kodolni MSnél?" Miért tudtak is valaha kódolni? :) -
#72 Mi köze ennek a ps3-hoz? Semmi. Ennyi. -
irkab1rka #71 kint a PS3, minek vitázni linuxról és windowsról?
Mi ez ovoda? :))))muhahahaha -
fade2black #70 hm. azhogy megeszik 10giga helyet a hddn ok. Dehogy alapból 500mega memót eszik.... mireföl? ennynire elfelejtettek kodolni MSnél?
gondolkodtam rajta, hogymajd megveszem de így... asszem felrakom majd az 1-2hónapon belűl várható minden szartól megszabadított kipucolt verziót. Na ha aztadná MS pénzért azt megvenném..... -
#69 jó neked.
akkor álljál neki mondjuk könyvelni, ABEV programot használni, vagy játszani.
Évente 2*1 hónapot tölt vmelyik disztribúció a gépemen, de sajnos munkára nem igazán tudom használni, így delete.
És asszem sokan vannak így.
Mondjuk aki netezik + csetel + krak-out-tal játszik (tudom hogy van régebbi FPS is Linux alatt) annak tökéletes alternatíva, annak kár is megvenni vagy lopni az XP-t.
Csak kevesen vagyunk így.
ui. bár ez minden ilyen cikkben hasonló vitákat vált ki :-)
-
#68 Arról már nem is beszélve, hogy az a fos Linux feltelepítve a user számára szükséges programokkal mennyit foglal a gépen.
Nekem pl. most egy Gentoo Linux (jaj, bocs, lefelejtettem a fost, szóval fos Gentoo Linux) van fenn, és jelen pillanatban összesen 168M memóriát eszik (futnak a következő programok: Firefox 5 tabbal, köztük Gmail, prog.hu, sg.hu, webszerver, ftp-szerver, adatbázis-szerver, zenelejátszó, grafikus felület 3 darab, egyenként kétképernyős asztallal, SSH-daemon, Cron-daemon, tűzfal, és pár rendszerfigyelő kis bizbasz). Alapból, ha csak a grafikus felület és a háttérprocesszek futnak (tehát semmi böngésző-zenelejátszó-irodai program, stb), átlag 91M ramot szokott enni. A vinyón a teljes rendszer a sűrűn használt programokkal (köztük egy komplett Windows-emulátorral, ha pl. webfejlesztéshez IE-re van szükségem) nem foglal többet 2.5 gigabyte-nál. Ennyit az erőforrások hasznos felhasználásáról.
Nem, nem akarok Vista-flame-et elindítani, bizonyára oka van, hogy akkora vasat eszik, bár mikor kipróbáltam az RC2-t, nekem nem jött be, a WinXP sokkal barátságosabb. -
BlackRose #67 Nézd, ha napi 1 óra, az 30 óra 30 nap alatt. Ha 720 órára van szükség egy kezdő Photoshopozásra akkor valami nincs rendben. Ha meg nem kezdő vagy akkor meg befektetni kell. Komolyan és felelőssen kell csinálni, ha nem akkor meg úgysem éri meg. Különben én soha nem hibáztattam azokat a kalózverzió usereket akik nem vehetik meg mert nincs rá lehetőségük, mert azok általában ártatlanok, az igazi kalózkodás nem is az, hogy letöltesz most egy Vistát, hanem az, hogy ha megveszed a Vistát pénzért akkor sem biztos, hogy eredeti, elég sok a hamisított szoftver. Es aki ezt megveszi annak ez anyagi kár. Ugyanakkor üzleti célokra is sok esetben használnak kalóz szoftvert, sokkal nagyobb százalékban mint ahogy gondolnád. -
roliika #66 :))))) Hogy lehet 1 lány ilyen agresszivi? :D Azért nézd meg, hogy a Linuxhoz hány száz program kerül fel arra a 7 CD-re , aztán nézd meg, hogy a Vistában mi van. :D -
Cat 02 #65 már a cikkíró is leszedte xD -
#64 Egy jó könyvvel, 30 nap alatt igazad van, sokat meg lehet tanulni. Mármint ha úgy számolunk, hogy 30 nap = 720 óra. Tekintve, hogy nekem jó esetben heti 10 óra jut Photoshopra, akkor én 72 hétig, azaz durván másfél évig jogszerűen használom a 30 napos triált. CS2-t talán május óta használom, úgyhogy bőven van még időm tanulni.
Nincs 30 napos trial Ferrari, ez tény. De ha lenne, ugye nem mondod komolyan hogy nem használnád ki... Főleg úgy hogy senkinek nem okozol vele anyagi kárt.
Az üzleti felhasználás is teljesen más, nekem egy fillér hasznom nincs a PS-ből, csak pár nonprofit hobbiweboldal dizájnját csináltam vele, meg egyéb, tök öncélú dolgokat. -
kbupdate #63 4-5 évvel ezelőtt is már egy fos linux suse is mi volt 7CD!!! Idióták vagytok, 2006-ot írunk! -
#62 A memória árakkal van a gond, nem is a hw igényekkel.
Vinyók bőven 100 g n felül vannak, viszont a ramok.. -
ssdb #61 Idő kérdése és letölthető lesz a version ala fájlcserélő ami nem kérdez/nem árulkodik hnem csak települ :) És diszkréten fut/kezel :) Dec 31-ig sztem tutti :) :P -
BlackRose #60 Most jut eszembe, egy barátom akinek Graphic-Design és reklámügynöksége van (kis vállalkozás), CoreDRAW-ot is használ, de nem az X3-at (13), hanem a 11-es verziót. Ezt ugyanis apró pénzért vette és tökéletessen megfelel arra a munkára amire használja. Nemrég panaszkodott, hogy az egyik gépen muszáj neki kalóz X3-ast tartani, mert sok ügyfele, akiknek egyébként semmi közük a Corel-hoz X3-as formátumban küldik neki a fájlokat (pl. logo stb.) és muszáj neki konvertálni. Na most ezek a Corel fájlok nagyrésze kalózverzión készül. Azt mondja, hogy igy könnyebb, mert pl. ha AI formátumban kéri a fájlokat vagy Corel 11-ben akkor néznek rá mint a birkák és ez csak rontja az üzleti viszonyokat.
Most ő nem dolgozik a kalóz X3-ason, de konverzió miatt tűrni kell neki a cégnél. Szóval ilyen is van. -
BlackRose #59 Egy jó Photoshopos könyvel 30 nap alatt... hű de sokat meg lehet tanúlni. Ugyanakkor ha ez alatt, úgy értékeled, hogy megéri a Photoshopot "profi" kenyérkeresésre használni, akkor meg már némi befektetés is kell, pl. megveszed az előtte való verziót (CS nem CS2) amit kb. 10-20% áron meg lehet venni, és ezen tanulhatsz. Amikor pedig már pénzkeresésre kell, akkor megveszed a full verziót.
Persze nagy gondot jelenthet, ha a befektetett pénzt nehezen, vagy sehogy nem tudod majd visszahozni, és ez sajnos sok esetbe igaz, de ezért nem a szoftvercégeket kell okolni... hanem a jó, nagy, szép, aranyos, mindenttudó és tévedhetetlen államot. Tanulsz és aztán munkanélküli leszel... na ez még ingyen sem kifezetődő nemde?
Különben nem tanul senki sem Ferrarin autót vezetni, sajnos még 30 napos Triál sincs... :) -
Cleawer #58 "30 napos" naaaa ne nézz hülyének...,még neee:))
Én is más hobbi után néznék,de már van vmi alap ismerettséged,nem vagy titkárnő szintű a PS hez,aki rinyál ha nincs ott a word ikonja az asztalon... -
#57 7,5 giga? -
#56 30 napos trial Photoshop tanulni... Kíváncsi lennék él-e ember a földön, aki ennyi idő alatt megtanul Photoshopozni. Én kb 3 éve csak tanulom, és még mindig találok benne új feature-öket.
Különben a magamfajta koca-fotosoppostól nem kéne sajnálni a warez verziót, abszolút nem vagyok piac az Adobe számára. Ha nem lenne warez, nem használnám, más hobbi után néznék és ennyi. Vagy használnék Gimpet, vagy egyéb free cuccot. Sem az Adobe-nak, sem másnak nem fizetnék se így se úgy, így kárt sem okozok azzal hogy nem veszem meg.
A win más tészta, mert az nélkülözhetetlen, és nincs alternatívája (nem, a Linux nem az, legalábbis számomra) XP-ből most is legálisat használok. Félig legálisat, mert az asztalira és a laptopra ugyanarról a CD-ről van feltelepítve, de az bolti, dobozos változat - tiszteletben tartom a Microsoft jogait, de azért balek sem vagyok, hogy kétszer megvegyem ugyanazt.