188
  • KDOG
    #188
    na kb ezzel értek egyet :)

    Néha amugy én is visszamászok még a fára (irc) :D de már nagyon nagy a pangás, ami meg van oda is betette magát a pistike counterstrike eredményeit ecseteli...
  • KDOG
    #187
    szép meg jo ez a flash, csak nagy a szivás vele. MEg undoritó ez az egész, nem fejtem ki hogy konkrétan mire gondolok, de még egy flash készitöt se láttam hogy szerenté a munkáját. Most nem a gportalos szarokrol beszélek. Nagy szivás tud lenni. Még egy nagy gépigényt követelö cucc.....

    Ez most igy hulyén hangzik, csak fáradt vagyok... na majd holnap nekiesek irni ;) bövebben. De aki kicsit is ért a nethez, ne adj isten nem otthon barkácsolhanem céges szinten, az eléggé rühelli. Bár egy jó tétel amivel mr. ügyfelet le lehet huzni
  • dondore
    #186
    szivas a https - flash :(

    akkor egy klasszikus:
    heavy.com
  • mogyi925
    #185
    Talán el kéne olvasni a readme-t? (_-sal lehet törölni, amikor ezt elkezdtem fejleszteni, nem nagyon volt lehetőség cross-browser JS-sel minden billentyűleütést rendesen elkapni, pl. a visszalépés gyorsbillentyűjét sem, ami a Backspace. C64-en egyébként nem volt Backspace billentyű.)

    Egyébként ez se nem AJAX, se nem XHTML, és még csak nem is valid, ezzel tisztában is vagyok. Mint mondtam, első szárnypróbálgatásaim egyike. Ma már sokmindent máshogy csinálnék rajta. Tőled viszont még nem láttam semmit, amitől elhinném, hogy érdemes veled vitáznom.
  • mogyi925
    #184
    Nem fogod elhinni, 2 perce telepítettem öcsémnél FF-ot, és _nem_ alapbeállítás, hanem kisegítő lehetőség. (Meg is nézheted, Win-es magyar FF alatt: Eszközök/Haladó/Általános/Kisegítő lehetőségek-nél a 2. checkbox.)

    Ha flash-ben csináltam volna, ahhoz nem kellett volna túl nagy tudás, de túl sok munka se. Egyébként a 2005-ös PHP Konferenciára készült, ma már Webkonferencia néven fut. Voltam az idein is, csak nem volt verseny, viszont számos érdekes előadás volt. Flash-ről nem nagyon beszéltek, AJAX-ról és diszkrét JavaScriptről igen. A cucc a tavalyira ment, (mellesleg elég kezdő voltam még webfejlesztés terén, bugok is vannak a szerveroldali részben, meg a határidők is ugye, plusz mellette egyetem). Itt megnézheted a konf. programját. Láthatod, hogy 1 előadás volt flash témakörben, azt is egy meglehetősen fiatal kolléga tartotta (bár meg kell hagyni, nem túl rosszak az általa készített lapok, leszámítva a flash-intrókat [mondjuk máshol nem is használt flash-t, érdekes...], illetve egy-két némileg szőrszálhasogatásnak is nevezhető HTML-hiányosságot [<label>-t nem nagyon használ űrlapokhoz pl]), több is volt viszont elérhetőség, AJAX és JavaScipt témában (a többi szerveroldali technológia volt, amiről itt off-topic lenne vitatkozni).
  • joebacsi
    #183
    "blakshep: biztos vagyok benne, hogy te nem vagy állat. Utoljára egyébként ekkor állatoztak le, emiatt. (Mondjuk elég régi technológiákat használ, ha lesz időm, újraírom, de most el vagyok halmozva AJAX-os melókkal egy jó darabig.)"

    jópofa, de firefox alapbeállítással használhatatlan (ha gépelek valamit, rögtön elindul a kereső)...bezzeg ha flash kimenetben lenne...:D
  • mogyi925
    #182
    Egyébként ha jól olvasom, nem hasonlítgattam teljesítményében, viszont megpróbáltam rávilágítani, hogy a flash a C++-szal és a Java-val szemben, amit ti annyira leminősítetek, a nagy és magasztos flash mennyi tervezési hibával küszködik. Programozási nyelvek összehasonlításának van értelme, interpretált byte-kódok és natív kódok teljesítményének viszont nincs (pl: bibibí, a C++ gyorsabb grafikában, bibibí, a flash 0.05 px pontossággal számoool, bibibí, a flash platformfüggetlen, mert egy sorból lehet benne socketet nyitniii). Ha csak így tudsz vitatkozni, inkább politizálj.
  • mogyi925
    #181
    Csak mondatonként vagy képes egy szöveget értelmezni, vagy egészében is megy, ha megerőlteted magad?
  • Komolytalan
    #180
    "A C és a C++ jóval régebbi és jóval tovább is fog élni, mint a flash. ... Kár a flasht ezekkel összehasonlítani, mindenki tudja, hogy melyik mire való és hogyan működik, épp ezért alapja sincs a hasonlítgatásnak."
    Előtte 3 mondattal hasonlítgattál. Szóval legalább magadnak ne mondj már ellent.

    "blakshep: biztos vagyok benne, hogy te nem vagy állat. Utoljára egyébként ekkor állatoztak le, emiatt. (Mondjuk elég régi technológiákat használ, ha lesz időm, újraírom, de most el vagyok halmozva AJAX-os melókkal egy jó darabig.)"
    Nem jól működik rajta a backspace (töröl, de ha utána gépelsz visszarakja a kitörölt karaktereket is). Ha ez problémát okozott, akkor inkább printtel nem is próbálkozom... AJAXban is csak ennyi hibát produkálj, ki is hal hamar :-P
  • MrPrise
    #179
    "és ez hülyesé, hogy flash miatt terjed a gagyi, flashez legalább rá kell szánj egy-két hónapot mire vmi működőképes dolgot összehozol.animgifes htmles szerkóval elég egy nap nagyon rosszat csinálni"

    Na, azért nem kell ahhoz pár hónap. Ti is írtátok, hogy tele van tutoriállal. Pistike fog egyet, átírja benne a szöveget és már kész is a hómpézs. Pistikét nem érdekli, hogy nem flashel kellett volna csinálnia, a szabványok pláne, hogy az alapvető esztétikáról már ne is szóljunk (sárga háttéren, piros vagy fehér betűk pl...). Izeg-mozog, haverok ámulnak, neki ez jó. Az a gond (nézőpont kérdése, van aki ebből profitál, lásd IWIW), hogy a net egyre jobban elterjedt, elérhető már szinte mindenki számára. Ezért nagyon sok olyan ember is jelen van aki kb annyit tud róla, hogy ha fizet érte akkor "van a gépében net".
    Ezek közül a "bátrabbak" nekiállnak valamit "alkotni" is. Sok így alkotott weboldalt leginkább a gyerekrajzokhoz lehetne hasonlítani. Van, hogy felismerhető rajta, hogy mit szeretett volna megjeleníteni, de mindenki csak mosolyog a megvalósításon. Az alkotója persze örül neki, mert azt ő csinálta. Elmondja minden pajtásának, azok is akarnak ilyet. Pistike megmutatja, hogy csinálta. Ugyan azt sem tudja mi az a vektorgrafika, de nem is érdekli. Nekem anno volt egy angoltanárom aki csinált Pascalban tesztprogramot. Mondom magamban, ilyen profi a tanár? Aztán mikor fel kellett rakni a gépre és nem volt rajta NC, csak DOS parancssor kétségbe esett... (ez régen volt) Az az általános gond, amit már írtam. Sok ember úgy használ eszközöket, hogy nem ismeri. Erről nem a programozók, nem a fejlesztő eszközök tehetnek. Bár ha belegondolunk mégis. Ők teszik felhasználóbarátabbá az informatikát és így a sok Pistike is nekiáll azokat használni, mélyebb ismeretek nélkül. Ennek a tendenciának issza a Linux is a levét. Egyre felhasználóbarátabb lesz/lett, elérhető mindenki számára, a géphez kevésbé értők és próbálkoznak. Aztán ha mégsem tudja használni mert az nem úgy működik mint a win (micsoda meglepetés!), akkor jön az, hogy a Linux egy rakás sz.r. Ez a negatív reklám nem tesz jót. Bár van aki szerint jót tesz, mert a sok láma legalább elkerüli a Linux-ot. ;-)
    Jó pár éve ha fórumon vagy IRC-n jártál szinte biztos lehettél benne, hogy ott csak olyanokkal találkozol akik komolyabban értenek az informatikához, mert a tömeg azt sem tudta, hogy van net... Ma meg már nagyon fel van hígulva minden. Bocs a hosszú hsz-ért.
  • mogyi925
    #178
    AJAX-nál nincs ilyen probléma, hogy ugyanazt kétszer töltöd le, viszont igény szerint, ha nem áll rendelkezésre a JS, akkor is működőképes marad az oldal. Ettől persze még nem jobb/rosszabb a flash-nél, csak a pontosítás kedvéért jegyzem meg.

    Viszont valami roppant értelmes emberke írta, hogy ha annyira akarják a Linuxosok a flash plugint, miért nem írják meg. Nos, ha tud szerezni egy teljes fejlesztői dokumentációt a Flash9-ről, én szívesen megírom. Félek azonban, hogy ehhez az Adobe-nál kellene dolgoznom. Alternatíva még, hogy a Win-es plugint visszafordítjuk asm-be, ez viszont illegális, és évekig perelhetne érte az Adobe, hála a szoftverszabadalmaknak és a szerzői jogi törvényeknek.

    A flasht egyébként nem kellene az egekig magasztalni. A C és a C++ jóval régebbi és jóval tovább is fog élni, mint a flash. Nagyon sok olyan alkalmazás van, amit nem lehet egy mezei böngészőplugin szkriptnyelvével megvalósítani. A Java és a C azért jóval több programozási eszközt ad a kezedbe, mint egy szkriptnyelv. Kár a flasht ezekkel összehasonlítani, mindenki tudja, hogy melyik mire való és hogyan működik, épp ezért alapja sincs a hasonlítgatásnak.

    blakshep: biztos vagyok benne, hogy te nem vagy állat. Utoljára egyébként ekkor állatoztak le, emiatt. (Mondjuk elég régi technológiákat használ, ha lesz időm, újraírom, de most el vagyok halmozva AJAX-os melókkal egy jó darabig.)
  • Komolytalan
    #177
    Java meg C++ sebesség sok paramétertől függ. Van ahol pár százalék, van ahol párX.
    Flash nyilván használhatna hardwaret renderelésre, ahogy pl a director shockwave plugin használ is (az is macromedia cucc). 2Dhez nem igazán szükséges, 3Dhez meg használ. A plugin mérete azért korlátozott, nem lehet sok 10-100 megás, tehát nem fogják belerakni hogy a videokártya/hangkártya prociját használja számolásra.
    Htmlel összehasonlítva a 2x lassabb megjelenés meg most se igaz, mint ahogy a procizabálás sem. Ha a flash nem animál, akkor nem fogyaszt procit. Sokan felrójják a flashnek a kezdeti töltögetést, ellenben arról nem szól a fáma, hogy a html meg jóformán minden kattintást töltögetéssel büntet, amely töltögetés jelentős része olyan formázó kód/kép (pl menük képei, ha normális fontot akarsz) ami már előző körben is be lett töltve. Flashnél ezek 1x betöltődnek, meg az egész oldal logikája is, utána meg csak adatért/1-1 képért nyúl a szerverhez.
  • Caro
    #176
    A java-t légyszi ne nagyon hasonlítsd a C/C++-hoz.
    Legalább egy nagyságrendnyi sebességkülönbség van a két kód között.
    A flash baja meg az, hogy mindent a procival számoltat.
    A videókari prociját is használhatná. Persze csak ha elérhető. Az ilyen procik nagyon könnyen tudnak vektoros dolgokat számolni, nem véletlen, hogy az ati szerint egy 9600-os is megtenné PPU-nak.
    Az OpenGl pedig tényleg jó lenne.
    Akkor már én is másként tekintenék a flashre, de most meg az van, hogy kb 2x lassabb egy oldal, ha van flash plugin, mint ha nincs, és ez bosszant.
  • Komolytalan
    #175
    80 286-os Mhz, de ez nem 80 P4Mhz, hanem inkább 200, mivel memória, egyebek nem gyorsultak olyan mértékben mint a processzor, emiatt sok üres kört fut a proci memóriára+egyéb buszokra való várakozásban. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a flex-el egy az egyben lecserélődik a flash nyelve (sőt párhuzamosan két nyelve lesz: flash9-é AS2, flex-é AS3). Na ez az amit a java nem tud, a böngésző plugin elterjedtségen kívül. Az Adobe azzal húzott nagyot, hogy semmi mást nem nézett, csak azt hogy a netes gépek 9x%-án fenn van egy flash plugin nevű fájl, amivel a böngésző az swf-eket rendereli, ráadásul ő ezt autoupdate-el akkor cseréli le amikor akarja. Namost ha ez így van, akkor ez a fájl nem csak 1 swf, hanem akárhány különböző swf renderelésére alkalmas. Ezért meghagyta a plugin eddigi részét, ami az AS1-2 kódú flasheket értelmezi, meg hozzácsapott egy tök másik értelmezőt (de lehet hogy JIT fordítót), ami az AS3-at futtatja. Ez azért nagy találmány, mert ha úgy gondolja hogy kéne vmi 3D-t kezelő cuccos-puccost is írni, innen kezdve az is lehet swf. Ugyanígy, ha szeretne egy C++ Basic, Pascal, Modula2, vagy java stílusú nyelvet belerakni (flex elég javas, azt mondják), akkor belerakja és csók. Megnézi az swf verziószámát, és a megfelelő futtatónak adja (F8-ig kb 1 futtató környezet volt mindenre, verziószámtól függetlenül). Szóval ok, a C++, java jelenleg gyorsabb a flashnél, de a pluginben és az Adobe filozófiájában benne van az, hogy a flash tudását olyan irányba bővítse, hogy ez a lemaradás csökkenjen. Végső soron írhatnak egy 3D libraryt meg fizika libraryt, és belerakhatják a flash pluginba. Valójában nem is kell megírniuk, hiszen ott a director shockwave pluginja, abban már van 3D megjelenítés és fizika is, és kizárólag a bonyi install miatt bukott el. Ha ezt bele tudják gyömöszölni a következő flash/flexbe, akkor már 3Dben is csökken(megszűnik )a java/C++ előnye. És elég sanszos hogy így legyen, mert külön directorként bukott a project, tehát ha pénzt akarnak belőle, akkor nyilvánvaló húzás hogy hozzá kell csapni a flashhez (ezt már 4-5 éve mondja mindenki, most lett meg hozzá a technika).
  • Komolytalan
    #174
    Még jó hogy nem a te szempontjaid alapján működik a világ. A TV azért olyan amilyen, mert a tömeg ezt igényli. Ha nem tetszik, nem kell nézni. A net dettó. Az hogy javaban már 5 éve is hűdeclassokat lehetett csinálni flashben meg nem, az senkit se érdekel. Legalábbis a megrendelőket nem igazán izgatta. Az hogy 400eFt vagy 800eFt annál jobban.
  • Komolytalan
    #173
    F8 már ad lehetőséget ezek gyorsítására. A flash eleve nem pixel hanem 0.05 pixel pontossággal dolgozik, így alapban mindent antialiasol, szoftverből. Ezért nem túl gyors mondjuk 3 full screen alphás objektumot egymáson mozgatni. Az F8-ban van arra lehetőség hogy egyes objektumokat bitmapnak minősíts, és ezzel elveszítsd a 0.05 pixeles pontosságot, viszont megszabadulj az antialias lassításától.
  • geldof
    #172
    Khm. Az Adobe a Macromedia fúziója révén jutott a flashez. A Microsoftnak kb. annyi köze volt az egészhez, mint az Applenak a Doshoz. :))
  • blakshep
    #171
    és azért valjuk be a sokat szidott net elkommerszedése jár azért bizonyos előnyökkel, ha ez nem lenne ma valszek a 20kb/s lenne az átlagos a 200-al szemben
  • blakshep
    #170
    vmikor írtad a pixoh-t, ami szintén egy szimpi kezdeményezés, de ki kell ábrándítsalak mogyi mert flash8ban már pixel szintű kép és videólekérés is lehetséges. flashre perpill ilyen webcamos mozgásérzékelő és képfelismerő szoftverekkel is kísérleteznek.
  • blakshep
    #169
    jahmeg ezek az ajax cuccok is bejönnek nekem, google mail meg ezeket a letisztult online alkalmazásokat bírom nagyon.
    de azt is marhára bírom, hogy manapság ha olvasok egy híreket az oldalon rátok bökni a képre és megnézhetem egyből helyben a videót egy kattintással, gond nélkül. ez egy éve még elképzelhetetlen volt
  • Caro
    #168
    A wikipédián sincs flash, és nem is kell oda.
  • blakshep
    #167
    mogyi te egy állat vagy.
    nemtom honann ez a fóbiád, de akár tetszik akár nem, a net átalakulóban van, és ez ellen nem tehetsz semmit. net kommerszebb berkeiben elég nagy igény van arra, hogy emberien nézzen ki egy szájt. felkeltse a figyelmet. de ez nem baj, mivel az olyan szájtokat ahol elsősorban az információszerzés a lényeg nem flashben csinálják. a tévé mindig is szar volt, csak az a különbség, hogy neten gyakorlatilag végtelen számú másik csatornára kapcsolódhatsz. nem tetszik miért nézed?
    és ez hülyesé, hogy flash miatt terjed a gagyi, flashez legalább rá kell szánj egy-két hónapot mire vmi működőképes dolgot összehozol.animgifes htmles szerkóval elég egy nap nagyon rosszat csinálni.
    mellesleg a html marhanagy előnyei(szövegformzás, javascript,css, xml,php kapcsolat stb.) mind elérhetőek flash alá is. egy jól megírt flash weblap szinte bármiben(fájlméretben is!) le tudja körözni az alternatív megjelenítési tecnikákat, és azért nem fejlődik annyira rosszul sztem.(mx után jófelé mozdultak sztem)
  • Caro
    #166
    A C64-re:
    A Qemu nevű processzor emulátor egy rakás procit tud emulálni, és a sebességcsökkenést 5 és 10 szeres közé teszik.
    Nekem nem volt C64-em, nem tudom hány MHz-n ment, de 286-osom volt, és az 16-on. A C64 gondolom kevesebben (4?).
    Úgyhogy egy elszúrt emulátorral(mert a qemu jól megírt emulátor) számoljunk 20x-os teljesítménycsökkenéssel.
    Így 80 MHz jönne ki.
  • mogyi925
    #165
    Komolyabb helyeken szerveroldalon még ma is C, Java illetve ASP dolgozik. SZVSZ nem nagy gond, hogy nincs tele minden java appletekkel, flash-sel se kellene.

    A "beégett"-et úgy érted, hogy robosztussága és szigorúsága miatt nem volt alkalmas arra, hogy a tizenkétéves pistike a géjportál-jellegű hópédzséhez két nap alatt összehányjon valami izgő-mozgó menüt, ezért nem terjedt el széles körben, akkor igazad van. Végül is a fejlődés és az elbutulás között közvetlen összefüggés van. Nevezhetjük fejlődésnek azt is, ahol pl. általában a tévé tart mostanában. Húdefejlett, azannyát! Csak épp szórakoztatásra nem alkalmas... A net még alkalmas információszerzésre, de egyre jobb úton halad, hogy ettől a képességtől megszabaduljon.
  • Caro
    #164
    Hááát... lehet hogy optimalizált, de akkor is kevés. Nekem a bajom pont a flash renderelési sebességével van.
    Bár nem tudom, hogy egyéb vektoros engine-ök milyen gyorsan renderelnek, de pl. a firefox SVG-je elég gyorsnak tűnik.
    Én pontosan attól tartok, hogy nem a renderelés veszi el a flash sebességét.
  • Komolytalan
    #163
    Weben mégis a flash vezet, akár elterjedtségében akár elfogadottságában. C++ nem is szereplő, java meg beégett.
  • mogyi925
    #162
    "Csak azt se felejtsük el, hogy a C-t vagy a Javat se arra találták ki, hogy a flashhel versenyezzen (max a javat, de az meg besült)."
    Magyarul egy teljesen objektumorientált, platformfüggetlen programozási nyelvet böhömsok szolgáltatással AZÉRT találtak ki, hogy egy vektorgrafikus objektumok leírására használt böngészőpluginnel versenyezzen! LMAO!!! Ez nagyon jó, rég röhögtem ekkorát, köszi.

    Meg fogsz lepődni: a C-t platformfüggetlen programozáshoz találták ki. (Történetesen a Unix kernelt portolták C-re, hogy ne kelljen újraírni minden különböző utasításkészletű procira.) A C-t kb. 23 évvel a flash előtt fejlesztette ki Dennis Ritchie, míg a Java-t a Sun Microsystems kezdte el fejleszteni, nagyjából ugyanakkor. Nem valószínű, hogy bizbasz kis böngészőpluginekkel való versenyzés céljából, sokkal inkább egy teljesen OO nyelv megalkotása volt a céljuk.
  • Komolytalan
    #161
    Flash meg C játéknál a C egyértelműen több lehetőséget hordoz, viszont Flash megy ott is ahol nem lehet C-t telepíteni. Szóval más a célközönség.
    Amúgy a flex-ben (kocka programozók flashe) már írnak C-64 emulátort, ami azért jelentős számítási teljesítményt igényel, lehet hogy egy P-133 is kevés volna hozzá. Ez egy teljesen általános kód, ahol a flash igazi ereje nem jön ki. Ahol viszont grafikával, vektoros cuccal kell hancúrozni, ott a flash gyors, mivel a plugin csinálja a különböző effekteket, jóformán 0 scripttel (a plugin meg ugye C++-ban van írva, és erősen optimalizált).
  • Caro
    #160
    öööö... izé. Flash játék összehasonlítása volt C játékkal...
    Flash-el azt lehet ma megvalósítani, amit C-vel kb. a penyó 133 idején. Talán egy kicsivel többet. Nem sokkal.
  • Komolytalan
    #159
    "szerintem a Flash-t nem azért találták, ki, hogy a C-vel versenyezzen..."
    Ez így van. Csak azt se felejtsük el, hogy a C-t vagy a Javat se arra találták ki, hogy a flashhel versenyezzen (max a javat, de az meg besült). Ahová gyors progi kell, oda C. Ahová meg kezelőfelület, ami állandóan user inputra vár, oda flash. Java meg ahová flashtől gyorsabb kell, de a sebesség nem annyira fontos mint a platformfüggetlenség.
  • Komolytalan
    #158
    Ha attól jobban érzed magad, este gyertyát gyújtok a modemesek emlékére. Valójában mégse fogok együttérezni velük.
  • Komolytalan
    #157
    Jó, majd ha 286-on akarok renderelni, akkor C++-t használok. Ha nem muszáj azért nem sz.patom magamat pár megspórolt ütemciklusért.
  • Komolytalan
    #156
    "De az én progim gyorsan fog futni mindenhol, kevés memóriát és prociidőt fog enni."
    Ahol kattintásra kell várni, ott ez kit érdekel? Memória igényről meg ne beszéljünk már akkor, amikor az operációs rendszer sokszáz megát fogyaszt. Nyilván ha nem UI a program lényege, akkor nem a flash a jó választás. De pl ügyviteli alkalmazások kliens részének 98%-a UI, 2%-a meg szerver kérések.

    "Ha ez nem fontos, akkor lehet java-ban is programozni..."
    Igen, aki programozni akar. Aki meg gyors eredményt...

    "És mivel az enyéb jobban kíméli a gépet, ezért én viszont olyan vizuális effekteket is megvalósíthatok, amiket te nem fogsz flash-el, és számoltathatok realtime fizikát, te azt nem fogod tudni megcsinálni."
    Ja, ügyviteli programot 3D-ben forgatsz, és pattognak az ÁFA kulcsok - haggyá má vistával, pfff...
  • sajoati
    #155
    szerintem a Flash-t nem azért találták, ki, hogy a C-vel versenyezzen...

    annyiféle felhasználása van, hogy egy-két okot nem is lehet megnevezni, hogy miért jöhetett létre.

    btw HTML-lel is lehet ILYEN szörnyűségeket csinálni, sőt még ilyenebbeket is.

    én azért próbálom a pozitívat nézni benne, lásd lent linkelt oldalak, nem pedig a negatívumot. (zenélő hirdetések, link fölé lebegtetve a kurzort nem látszó url-ek, ált. nincs context menü (sehol save as... pláne download all with flashget :) ) )
  • nedudu
    #154
    Miért kell képként kirakni, ami tisztán szöveges alapú??? Kurvára nem értem ez mire volt jó. Azért oszd el a 87Kb/ot szépen 5Kb/sec-el. Modem csúcson járatva, + ott van a sok forgalomkorlátos DSL kapcsolat is.
  • Caro
    #153
    ÁÁÁÁÁÁ!
    Dehogy!
    A skálázhatóság arról szól, hogy elfut a régi gépen is, de kihasználja az új extra tulajdonságait!
    A flash nem ezt teszi. Annyit tud, hogy régi gépen élvezhetetlenül kis FPS-el megy.
    A html szöveget pedig olvashatom csak szövegként is ha úgy akarom.
  • Caro
    #152
    De az én progim gyorsan fog futni mindenhol, kevés memóriát és prociidőt fog enni.
    Ha ez nem fontos, akkor lehet java-ban is programozni...
    És mivel az enyéb jobban kíméli a gépet, ezért én viszont olyan vizuális effekteket is megvalósíthatok, amiket te nem fogsz flash-el, és számoltathatok realtime fizikát, te azt nem fogod tudni megcsinálni.
  • Komolytalan
    #151
    Mármint mit akarsz skálázni? A méretét? Flash 7 óta (2 éve) teljesen jól megoldott a stage méret változásának érzékelése, vagyis hogy a böngészőben akkora területet használj ki amekkora csak van.
  • Komolytalan
    #150
    "Az alapprobléma megoldatlan marad: az esetek döntő többségében olyan dolgokra használják a flash-t, amit sokkal barátságosabban meg lehetne oldani más technikákkal (AJAX pl)" Most őszintén, ezeket a _felméréseket_ te a kisujjadból szopod ugye? Egyébként is mi a töknek fizetni egy ajax programozót is, ha flashben meg lehet csinálni _mindent_ amit kell, ajaxban meg csak a felét?
  • Komolytalan
    #149
    Talán annak elhiszem, aki mind win, mind linux alatt fejleszt C++-ban évek óta, hogy egyátalán nem ugyanazok a libek vannak a két platform alatt. De még ha ugyanaz is volna, a második felvetésem arra vonatkozott, hogy szerinted mi a könnyebb: megtanulnod egy APIt programozni, vagy kihúzni az asztalra 2 képet, és fülecskén beállítani hogy hogyan akarod effektelni?