294
-
#54 Még a hetvenes/nyolcvanas években láttam egy bélyeget a Hold meghódításáról.
Asszem magyar kiadvány volt, és azon volt egy rakéta, ami nem Sojuz, nem Proton és nem is valami amcsi rakéta volt. Nem tudtam mi lehet az, hiába próbáltam utána nézni mindenhol.
Addig ugye azt mondták az oroszok nem foglalkoztak komolyan a Hold meghódításával.
Nos rá 10 évre megjelentek az első cikkek az N-1 rakétáról, meg az orosz Hold program kudarcáról. És akkor döbbentem rá, hogy én ezt a rakétát már láttam.
Emberek, ha egy ekkora programot el lehet a világ elöl titkolni, akkor bármit el lehet!!!!
;)
(És most jöhetnek a zufók!) -
assdf #53 Általában ha valamit titkolnak, akkor az vagy gazdasági-katonai érdekekkel van összefonódva, vagy társadalami érdekekkel. Gondolom te sem lennél boldog a tudattól, ha például kiderülne hogy mindenféle idegenek repkednek körülöttünk, bárkit elrabolhatnak, bármikor legyalulhatnák a földet és nekünk esélyünk sem lenne ellene tenni. Persze nem biztos hogy ezt tennék, de már a tudattól is valószinüleg tömegpánik törne ki, és anarchizmus lenne a földön. Ha meg nem társadalmi titok, akkor lásd a másik variáció, azt gondolom nem kell kifejtenem bővebben. -
jozzee #52 "Miért kell a nasaak mindent titkolni???"
Erre a válasz az amit nem tudhatunk.....de vannak akik jobban tudják, pl. ide meg löknek egy kis tollas dumát...nem hiába ... madarak lettünk
-
SnowF #51 Szerintem nem önszántából ment az USA-ba és amíg nem kérték fel, hogy ugyan mégis javítsa ki az ő hibáikat, hogy fellőhessenek egy műholdat addig pedig háziőrizetben volt és gyakorlatilag mellőzték minden szinten. Kár vitatkozni rajta szerintem. Ha nem kaparintották volna meg Von Braunt akkor lehet holdraszállás sem lett volna (mint említettem az ő ötlete volt!) és minden valószínűség szerint az amerikai űrprogram is igen sokat csúszott volna. -
mezeimodell #50 jaj...Annyira zavaros kezd lenni a téma.. -
Thrawn #49 A meghibásodásokról csak annyit, hogy mindegyik expedíciónál volt valami kisebb-nagyobb hiba - na jó, a 13-nál elég nagy -, az egész Apollo komplexum több millió alkatrészből állt, az akkori technológiával egyszerűen nem lehetett úgy elkészíteni, hogy ne fordulhasson elő valami probléma. Sajnos ez a mai technológiára is igaz. -
Thrawn #48 Az Apollo repüléseknél - mint ahogyan a korábbí típusoknál is - tiszta oxigént lélegeztek az űrhajósok, de kb. 0.3 atmoszférás nyomáson, így elmarad az oxigénmérgezés. Így jelentős súlyt takaríthatnak meg. Ráadásul az űrhajón kívüli munkáknál is elengedhetetlen az alacsonyabb nyomás, mivel a szokásos 1 atmoszféra nyomáson - nem lévén külső nyomás, ami ellensúlyozná - az űrruha úgy felfújódna, hogy lehetetlen lenne benne a munka. A mai napig így csinálják, pedig ma már normál nyomású levegő a megszokott. A kilépési procedúra közben a nyomást az űrruhában le kell csökkenteni, közben az oxigén parciális nyomását fokozatosan emelni. Ezért is tart sokáig a kilépés és visszatérés. Még így sem könnyű a ruhában dolgozni, egy szerszám puszta megfogása is erőfeszítést igényel, mert a ruha nyomása igyekszik kiegyenesíteni a kesztyű ujjait. -
#47 Tessék????
Tudod egyáltalán mi a fogalma az űrhajónak??? Inkább nézz utána bakker, mielőtt hülyeségeket írsz le... -
Garga Pitic #46 Fölösleges. Mert Ciolkovszkij nyerte meg az oroszoknak :) -
gyuri12 #45 jah és még valami! az első űrhajók egyébként a Német V2-es rakátákból voltak átépítve. rohadt ruszkik meg amcsik lemásolták,aztán raktak bele ezt-azt... -
#44 Von Braun munkássága pedig Robert H. Goddard munkásságára alapul. ^^
Ráadásul akárhogy nézzük, Von Braun akkor már amerikai állampolgár volt, és mégiscsak az amerikai űrprogramon dolgozott... Tehát ne álljunk már meg elmagyarázni, hogy márpedig a németek érték el a világűrt és a Holdat is... -
Blackrav3n #43 Hát én a hacker oldalán vagyok. Miért kell a nasaak mindent titkolni??? Ha láttak vmit azt miértnem lehetett egyből elmondcani? Azt hogy a hadsereg titkolódzik azt megértem, de ha találtak ufo-t azt mértnem lehet elmondani??? Többen is próbálkozhatnának a nasa feltörésével, mert egy embernek én nem hiszek. -
gyuri12 #42 szeretem az ufokat! remélem ufo volt... -
SnowF #41 Hát azért a helyzet az, hogy Von Braun nélkül az első műholdjuk is még rengeteget késett volna nem bezélve a Holdutazásról, mivel azt maguk a németek (Braun plusz egy másik tudós) eröltették, mondván ha a műholdat fel tudják küldeni akkor szeretnék ezt is megcsinálni. Innen származik egyébként a következő mondás is: "Csodát 3 hónapra, lehetetlent kicsit hosszabb határoidőre vállalunk." 3 hónap alatt felküldték az első amerikai műholdat kicsit később megcsinálták a Holdutazást. Igaz itt hallottam olyanokat, hogy kicsit túl óvatosak voltak a németek és nem haladtak elég gyorsan a munkával, ezt az amerikai mérnökök mentalitása meg persze egy kis politikai nyomás hidalta át. Aki netán a témában töbet szeretne tudni ajánlóm a BME-n Űrkutatás és gyakorlati alkalmazási című tárgy látogatását az előadó egy olyan ember aki nemzetközileg is elismert az űrkutatásban és rengeteg bennfentes infoval rendelkezik.
u.i.: Az egyik holdséta során valami nem azonosított dologra bukkantak a radarok és emiatt több órára vissza lettek rendelve az űrkompba az asztronauták, fogalmuk sem volt róla, hogy mi lehetett az. -
Garga Pitic #40 És Karl Benz nyerte az összes autóversenyt, az utóbbi száztizenvalahány évben pilóták és autógyárak csak maszatoltak...
Azért a világ nem csak fekete és fehér. -
#39 Ez azért erős túlzás... -
#38 Az első fokozat valóban. -
Xantia #37 Ugyanaz a német V2-es rakéta volt mindkét oldalt. A németek érték el a világűrt és holdat is. Az amcsik és az oroszok csak statisztáltak és a pénzt adták. -
HUmanEmber41st #36 Ehh tévedtem, golyós toll :) :) topic lett :) :) -
Caro #35 Az első fokozat az nem volt kriogén nem?(kerozinos volt)
Sőt én úgy emlékszem, hogy csak a harmadik volt az, bár lehet, hogy már a második is. -
#34 Hacsak ez lenne az egyetlen dolog amit titkoltak! -
#33 Ma már tudhatjuk , hogy az űrkutatás bizonyos téren az oroszok akár 20 év előnyre is szert tettek (pl.:Az akkori hajtóműveik még a nyolcvanas évek táján is 15-20%hatékonyabbak voltak a kortárs amerikai hajtóműveknél..).
Ehhez képest az oroszoknak ha jól tudom a mai napig nincs olyan kriogén rakétahajtóművűk, mint amilyenek a Saturn V-öt lökték a magasba...
Ennek ellenére ők mégsem tartották "kivitelezhetőnek" a holldraszállást ,pedig ekkor még rendelkeztek a megfelelő anyagi forrásokkal és képzett űrhajósokkal .
Már hogy a fenébe ne tartották volna kivitelezhetőnek? Dolgoztak rajta keményen, de a hordozórakétájuk, amely eljutathatta volna őket a Holdra nem bizonyult megbízhatónak. Készen volt a leszállóegységük és a holdútra való Szojuz változatuk is. Miután leelőzték őket az amerikaiak, a szovjet holdprogram partravetett hal lett, megszünt a politikai támogatottsága, és még azt is letagadták, hogy volt valaha ilyen tervük (csak a szovjetunió széthullása után került ismét felszínre a műszaki történelem eme érdekes része).
[center]
A szovjet LK holdkomp (forrás további képekkel)
Az egyik N1 hordozórakéta építés alatt, látható, hogy az első fokozat 30db (!!!) rakétahajtóművet számlált
(további képek és információk) -
#32 Milyen túlnyomással? Láttál már golyóstollat belülről? Nyitott a betét.
Ahogy mondják, teve van egypupú... golyóstollból is van jópár fajta, eltérő műszaki megoldásokkal... -
Quantizs #31 Ennek a cikknek igazából az a lényege ,hogy az amerikaiak nem riadtak volna vissz saját emberik likvidálásától és ezt most a hidegháborús versenynek tudják be.Ma már tudhatjuk , hogy az űrkutatás bizonyos téren az oroszok akár 20 év előnyre is szert tettek (pl.:Az akkori hajtóműveik még a nyolcvanas évek táján is 15-20%hatékonyabbak voltak a kortárs amerikai hajtóműveknél..). Ennek ellenére ők mégsem tartották "kivitelezhetőnek" a holldraszállást ,pedig ekkor még rendelkeztek a megfelelő anyagi forrásokkal és képzett űrhajósokkal .
-
dez #30 Megnézted a #18-ban linkelet oldalt, és az onnan linkelt NASA és egyéb oldalakat?
A #19-re meg nem válaszoltál.
Igen, ma már van olyan hétköznapi golyóstoll is, amivel lehet írni az űrben (meg fejjel lefele is a Földön). -
dez #29 Milyen túlnyomással? Láttál már golyóstollat belülről? Nyitott a betét.
Épp azért írtam vízszintest, mert akkor csak oldalra húzza a grav., nem visszafelé. -
kutyak #28 Bocsi, mivel nem lehet a hozzászólást javítani, így utólag korrigálok: szóval "találkoztak-e egymással" = "találkoztak-e >valamivel<". -
mrzool #27 Gary McKinnon, vagy hogy hívják azt az idiótát - beteg. Nyilatkozhat űrflottáról és egyebekről, annak az embernek komoly kezelésre lenne szüksége, amit remélhetőleg meg is fog kapni egy amerikai börtönben 20-30 év alatt. Francokért kell hackelgetni.
A többi állításod meg eltesszük a rolika összesbe.:) Majd egyszer te is felnősz. -
kutyak #26 Rolika, az, hogy majdnem kifogyott az üzemanyag és hogy találkoztak-e egymással a cikk szerint nincs összefüggésben. Te miből szürted le?
Most néhány százezer dollárból csináltak egy dokumentumfilmet (legalábbi annak szánják), amiből nem tudunk meg semmit, legfeljebb néhány érdekes, de abszolult nem fontos sztorit. Letört egy kapcsoló, és jobb hiján egy golyóstollal pótolták! Ez világrengető.
És persze lesz jónéhány nyitva hagyott kérdés, amire mindenki hite szerint válaszolhat: az amerikai kormány feláldozta volna az űrhajósokat az űrverseny oltárán? Tussoltak-e el súlyos emberi mulasztást, tervezési hibát? Ésatöbbi, ésatöbbi.
-
mrzool #25 Ki jött itt a túlnyomással? Aki nem hiszi, járjon utána, újra leírom: sima, mezei golyóstollal is lehet írni a súlytalanság állapotában.
Az urban legend egyébként annyira elterjedt, hogy 1-2 éve egy hivatásos francia űrhajós meglepetten nyilatkozta, hogy tényleg lehet írni a sima golyóstollal. -
sesquatch #24 golyóstoll: a holdon van gravitáció, szóval ott akár használható is lenne.
túlnyomás: LOL, ez akkor működne, ha a tinta egy tökéletesen rugalmas gumitömlőben lenne, ami állandóan nyomná kifelé a tintát. Ehelyett általában egy merev muanyag tokban van, így a vége felé már tuti nincs túlnyomás... -
roliika #23 Ezzel, hogy majdnem kifogyott az üzemanyag, vagy azt akarják elérni, hogy elhigyjük valóban jártak ott és sok sok kalandon mentek keresztül, vagy ez tényleg a valóság és tényleg találkoztak odakinn valamivel... de mindkét verzió arra enged következtetni ,hogy bármelyik is igaz, a NASA mindíg is titkolózott és a vlóság sokkal érdekesebb mint 1 jól megírt sci-fi. Mintha a dutyiba vágott cracker vagy hacker is ürflottákról beszélt volna és egyéb idegen űrhajókról, nemde? Mellesleg van 3-4 műholdról készült NASA videóm amin nem űrszemetek cikáznak... -
brueni #22 A golyóstollat kicsiny túlnyomással gyártják.
Ha vizszintesen írsz a falra, akkor az nem ugyanaz, mint a súlytalanság, ugyanis itt lefele húzza a tintát a gaviti. Ott fent nem húzza semmerre, ill. mindenfele ugyanúgy húzza, ezért ott győz a kicsi túlnyomás és a toll fog.
az egy milliós toll csak PR-fogás.
az oroszoknak meg nem tellett másra... -
Epikurosz #21 Ami meglepett:
"In addition, both the lead and the wood of the pencil could burn rapidly in the pure oxygen atmosphere."
Nomármost, tiszta oxigént belélegezve az ember eufórikus állapotba kerül.
Nekem eddig nyilvánvaló volt, hogy az űrhajón is levegő van, mint a Földön, de ezek szerint tévedtem. De mi van akkor az eufóriával? -
dez #20 Ezt cáfolatként írtad? Mert hogy alátámasztja. Tehát urbal legendnek hitt valóság. -
dez #19 Próbáltál már átlagos golyóstollal azt vízszintesen tartva (pl. falon) hosszabban írni? -
BiroAndras #18 Űrtoll -
mrzool #17 Mint már a másik topikban is leírtam, ez az egész toll téma egy hatalmas urban legend, kamu. A sima reklám-golyóstollal is tökéletesen lehet írni odafent. -
saba30 #16 Én úgy tudtam, hogy a tollat mostanában fedezték fel jókora pénzbe (1 millió dollár) került a kifejlesztése, mert ugye ha nincs graviti akkor a hagyományos toll nem müködik. Az oroszok ceruzát használtak. -
W B #15 Nézük:
Töbször is tragédia lett volna a holdra szálás, és a haza jövetelük, melyről titkolóztak, még az ürhajósok elöt is.
Túl korán küldték őket a holdra, még nem voltak elég tapasztaltak.
És még egy idegen faj ürhajójával is találkoztak.
Magyarán Mi a ló f-szt titkolnak még?